Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χοντρές «μπίζνες» στο Ιράν: Πώς μπορεί να ωφεληθεί η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη

Στο «παιχνίδι» των εξαγωγών μπαίνει και πάλι το Ιράν δέκα χρόνια μετά το εμπάργκο – Έχει μείνει πίσω η Ελλάδα

Στο «παιχνίδι» των εξαγωγών προς το δυτικό κόσμο μπαίνει το Ιράν, μετά την άρση του δεκαετούς εμπάργκο σε βάρος του από τις ΗΠΑ, τις ΕΕ και άλλες ισχυρές οικονομίες και σύμφωνα με εκτιμήσεις τα λιμάνι της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπορικές πύλες προς την Ευρώπη.

Παράλληλα, το Ιράν μπορεί να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στις ελληνικές εταιρείες κατασκευών και δομικών υλικών: Μέσα στην επόμενη, δεκαετία η χώρα υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί 10,8 εκατ. Κατοικίες - ενώ μόνο στην Τεχεράνη βρίσκονται υπό κατασκευή ή στο στάδιο των εγκαινίων, 200 μικρά ή μεγάλα εμπορικά κέντρα. Ευκαιρίες παρουσιάζονται και για τις αλυσίδες λιανεμπορίου και εστίασης, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις του κλάδου των χημικών. Σημαντικά είναι και τα περιθώρια αύξησης των ελληνικών εξαγωγών, αλλά και του εισερχόμενου τουρισμού από το Ιράν.

Το Ιράν παρουσιάζει σημαντικότατες επενδυτικές και εξαγωγικές προοπτικές για τις ελληνικές επιχειρήσεις, συμπέραναν όσοι παραβρέθηκαν σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και η εταιρεία Ευρωσύμβουλοι ΑΕ, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Δ. Μάρδα.

Σπεύδουν στο Ιράν οι επιχειρηματικές αποστολές από όλη την Ευρώπη

Σε μια περίοδο που η Ελλάδα παραμένει σε γενικές γραμμές αδρανής ως προς την εμπορική και επιχειρηματική δραστηριοποίηση στην αγορά του Ιράν (με αποτέλεσμα να είναι ο 70ός εμπορικός εταίρος της χώρας), η περιοχή έχει ήδη γίνει ...κέντρο διερχομένων από επιχειρηματικές αποστολές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. «Σχεδόν κάθε εβδομάδα στη χώρα υπάρχει μια ευρωπαϊκή επιχειρηματική αποστολή» σημείωσε ο πρόεδρος της εταιρείας "Ευρωσύμβουλοι", Πάρις Κοκορότσικος, σύμφωνα με τον οποίο οι κλάδοι με καλή εξαγωγική προοπτική είναι αυτοί των δομικών υλικών, των τροφίμων και γενικά των καταναλωτικών αγαθών - ενώ σημαντικές ευκαιρίες υπάρχουν και για τις λιανεμπορικές αλυσίδες.

Ο κ. Κοκορότσικος, επισήμανε επίσης ότι η στρατηγική γεωγραφική θέση των μεγάλων ελληνικών λιμανιών, δημιουργεί μεγάλα περιθώρια συνεργασιών στον κλάδο των logistics, στα πετροχημικά αλλά και στον τουρισμό.

Ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογικών εξαγωγών του Ιράν

Ραγδαία ανάπτυξη παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια και ο τεχνολογικός τομέας στο Ιράν, ο οποίος επίσης προσφέρεται για συνεργασία με την Ελλάδα. Άκρως εντυπωσιακό είναι το Τεχνολογικό Πάρκο της Τεχεράνης, όπου οι μισοί διευθυντές επιχειρήσεων είναι καθηγητές πανεπιστημίου που ξεκίνησαν εκεί τις spin offs τους, μετατρέποντας σε εμπορικά προϊόντα τούς καρπούς της επιστημονικής και ερευνητικής τους εργασίας. Ενδεικτικό της προόδου της χώρας σε αυτόν τον τομέα, είναι το γεγονός ότι το Ιράν πραγματοποιεί κάθε χρόνο εξαγωγές τεχνολογικών προϊόντων στον δυτικό κόσμο, η αξία των οποίων προσεγγίζει τα 680 εκατ. δολ.

Σε εξέλιξη οκτώ επεκτάσεις πόλεων

Παρουσιάζοντας τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στο Ιράν, ο Μαχντί Μοναμπατί (Mahdi Monabbati), συνεργάτης της Euroconsultants-Iran, επισήμανε την τεράστια ευκαιρία που ανακύπτει για τις ελληνικές εταιρείες στον κλάδο των δομικών υλικών. Παρόλα αυτά, αυτές είναι ουσιαστικά απούσες, αφήνοντας ελεύθερο πεδίο πχ, για τις γερμανικές, τουρκικές και κινεζικές επιχειρήσεις στους κλάδους των ανελκυστήρων, των κουφωμάτων pvc και αλουμινίου - κι αυτό, σε μια αγορά που βρίσκεται σε κατασκευαστικό οργασμό: Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται στο Ιράν οκτώ επεκτάσεις πόλεων (satellite cities).

Σημαντικές προοπτικές υπάρχουν και στον κλάδο των τροφίμων, όχι μόνο για ελληνικές εξαγωγές (πχ, ρυζιού ή μεταποιημένων φρούτων) αλλά και για ελληνικά εστιατόρια και αλυσίδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ