Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κενές 80.000 θέσεις στον τουρισμό - Λύση με εισαγωγή εργαζομένων από Μπαγκλαντές

Μαζικές εισαγωγές εργαζομένων από την Ασία για τη κάλυψη 80.000 κενών θέσεων

Τις 80.000 θα ξεπεράσουν οι κενές θέσεις στον τουρισμό φέτος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου από 60.225 που είχαν καταγραφεί κατά την περυσινή τουριστική περίοδο.

Το 2022 οι  σεφ και οι μάγειρες είναι είδος υπό εξαφάνιση ενώ η ειδικότητα του sommelier κατέγραψε τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε ποσοστό 57%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων  από το σύνολο των ελληνικών ξενοδοχείων ποσοστό 40% εμφανίζει έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καμαριέρας το 2022, έναντι 38% το 2021.

Επισημαίνεται ότι ειδικά οι καμαριέρες είναι στην κορυφή του οργανογράμματος και αντιστοιχούν στο 16% των συνολικών θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία και ακολουθούν οι σερβιτόροι και ρεσεψιονίστ με ποσοστά 9% και 8% επί του συνόλου.

Λύση από το Μπαγκλαντές

Η λύση που δρομολογείται στο ..παραπέντε πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν είναι η μαζική εισαγωγή εργαζομένων  κυρίως από το Μπαγκλαντές προκειμένου να καλυφθούν σ΄ένα βαθμό οι ελλείψεις.

Με πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση εντάσσεται για πρώτη φορά επίσημα ο τουρισμός στους κλάδους που μπορούν να δέχονται για εργασία πολίτες τρίτων χωρών. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη υπουργική απόφαση πριν από δύο χρόνια - προέβλεπε συνολικά 100.000 μετακλητούς για τους κλάδους της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας.

Το επόμενο βήμα είναι να δημοσιευτούν τα  ΦΕΚ που θα ορίζουν τις ειδικότητες και  τον επιτρεπόμενο αριθμό μετακλητών εργαζόμενων από τρίτες χώρες όπως είναι το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Συρία  και η Αίγυπτος για κάθε περιφέρεια.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες θα ενισχυθεί η πρεσβεία και το προξενείο μας στην Ινδία, ώστε να βγαίνουν γρήγορα οι βίζες εργασίας για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος στη δίνη της γραφειοκρατίας.

Μόνη λύση η Ασία

Οι  επιχειρηματίες του τουρισμού θεωρούν ότι η εισαγωγή εργαζόμενων από την Ασία είναι η μόνη λύση καθώς ο αγώνας δρόμου  στον οποίο είχαν επιδοθεί από το χειμώνα  προκειμένου να προσελκύσουν προσωπικό δεν είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι 15.000 - 20.000 εποχικοί υπέβαλαν μεν αιτήσεις επαναπρόσληψης στις ελληνικές επιχειρήσεις, όμως τελικά  προτίμησαν  να δουλέψουν με καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας στην Ισπανία, την Ιταλία και την Κροατία.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και  η HOTREC, , ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής, τονίζοντας ότι για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να αναζητηθούν εργαζόμενοι από τρίτες χώρες, εκτός Ε.Ε. ειδικά για τη διετία 2023-2024.

«Οι κενές θέσεις εργασίας θα είναι περισσότερες φέτος από πέρυσι - εκτιμά ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος - Έχουν ήδη καταγραφεί συγκεκριμένες ανάγκες, 40.000 θέσεις στα ξενοδοχεία και 15.000 στον επισιτισμό. Επικεντρωνόμαστε στους μετακλητούς από το Μπαγκλαντές γιατί μ΄αυτή τη χώρα έχουμε συνάψει διμερή συμφωνία.  Φέτος θα κάνουμε ότι προλάβουμε. Το πιο σημαντικό είναι να προετοιμαστούμε ώστε να είμαστε καλά οπλισμένοι τουλάχιστον το 2024. Εμείς προτείναμε να συναφθούν συμβάσεις με τους αλλοδαπούς με χρονικό ορίζοντα 6-9 μηνών και να  ισχύσουν οι όροι και οι αμοιβές της συλλογικής σύμβασης του κλάδου. Η Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προσαρμόσει τις νομοθεσίες τους και καλούν αλλοδαπούς.»

Στην ερώτηση αν οι εργαζόμενοι από το Μπαγκλαντές μπορούν να παρέχουν ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες ο κ Τάσιος απαντά « Αν καλύψουμε τις θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης (λατζέρης, καθαρίστρια, καμαριέρα) με εργαζόμενους από το Μπαγκλαντές θα μπορέσουμε να προσφέρουμε τις θέσεις που απαιτούν δεξιότητες σε Έλληνες εργαζόμενους.»

Η επιστολή του ΠΟΞ

Σε επιστολή τους προς την κυβέρνηση, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) ζητούσαν εδώ και μήνες την εισαγωγή εργαζομένων από το εξωτερικό - τρίτες χώρες- προκειμένου να εργαστούν στα ξενοδοχεία και σε άλλους τομείς του Τουρισμού, τονίζοντας ότι το 2022 δεν μπόρεσαν να καλυφθούν συνολικά  61.000 θέσεις, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί σε έναν «πλειστηριασμό» αμοιβών, αλλάζοντας εργοδότη κάθε τρεις και λίγο. Ιδιαίτερη έμφαση έδιναν και στην επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν σε σχέση με τις θεωρήσεις εισόδου Τύπου D στις χώρες όπου δεν διαθέτει η Ελλάδα προξενικές αρχές, με την ίδρυση ενδεχομένως Visa Center.

Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων σημείωναν πως ο κλάδος είναι ένας από τους ελάχιστους της ελληνικής οικονομίας του οποίου οι εργασιακές σχέσεις ρυθμίζονται από μια Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία μάλιστα προβλέπει συγκεκριμένες, πολύ υψηλότερες από τον κατώτατο νόμιμο μισθό, αμοιβές και θεσμικές διασφαλίσεις για τους εργαζόμενους σε αυτόν.

Οι εργαζόμενοι στο κλάδο

Από την πλευρά τους βέβαια οι εργαζόμενοι στον κλάδο, μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων σε Επισιτισμό και Τουρισμό, αντιδρούν στην εισαγωγή  μετακλητών εργαζομένων από τρίτες χώρες επισημαίνοντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν εισοδηματικές και εργασιακές ανισότητες καθώς δεν είναι ξεκάθαρο, μεταξύ άλλων, με ποιους όρους αμοιβής και εργασίας θα δουλεύουν στη χώρα μας οι μετακλητοί εργαζόμενοι, πώς θα διασφαλίζονται αυτοί οι όροι και πόση διάρκεια θα έχει η σύμβασή τους.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επισιτισμού τουρισμού Γιώργος Χότζογλου, «η εισροή 80.000 μετακλητών το καλοκαίρι θα αλλοιώσει το τοπίο της εργασίας τόσο σε επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων όσο και μισθών. Είναι προφανές ότι οι εργοδότες θα παρέχουν πολύ χαμηλότερες αμοιβές με περισσότερες ώρες δουλειάς στους αλλοδαπούς προκαλώντας προβλήματα στον ανταγωνισμό. Επίσης αν οι παροχές και οι συνθήκες δουλειάς ήταν καλύτερες, οι θέσεις θα καλύπτονταν από 80.000 Έλληνες εργαζόμενους και το ποσοστό ανεργίας θα έπεφτε κάτω από το 10% και θα απελευθερώνονταν οι τριετίες.»

Παράλληλα η ομοσπονδία επισιτισμού τουρισμού, καταγγέλλει  η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων που προβλέπει αυξήσεις έως 5.5% δεν έχει κηρυχθεί τρεις μήνες μετά την υπογραφή της, υποχρεωτική για όλο τον κλάδο από τον υπουργό εργασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα , πολλά ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη  να αμείβουν τους εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό των 713 ευρώ με το επιχείρημα ότι δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων και ως εκ τούτου δεν είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τη σύμβαση.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι αντίστοιχες ή και μεγαλύτερες ανάγκες για «εισαγόμενους» εργαζόμενους έχει και ο κλάδος των κατασκευών, κάτι που οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων έχουν γνωστοποιήσει στα συναρμόδια υπουργεία. Σύμφωνα με τις μελέτες, υπάρχει ανάγκη να εισαχθούν συνολικά 200.000 αλλοδαποί, 80.000 για τον τουρισμό και τουλάχιστον 120.000 για τον κατασκευαστικό κλάδο.

Πηγή: imerisia

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έμφραγμα: Γυναίκες ή άντρες χάνουν πιο πολλά χρόνια ζωής - Οι επικίνδυνες ηλικίες
Έως και έντεκα χρόνια ζωής μπορεί να «χάσει» μια 50χρονη γυναίκα από το προσδόκιμο επιβίωσής της μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου
Έμφραγμα: Γυναίκες ή άντρες χάνουν πιο πολλά χρόνια ζωής - Οι επικίνδυνες ηλικίες