Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Η χώρα έχει ανάγκη από βαθιά δημοκρατική τομή»

Τόνισε ο Αλ. Τσίπρας σε ομιλία του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Το μήνυμα ότι η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών, στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, έστειλε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, όπου έγινε μια πρώτη γενική συζήτηση με αντικείμενο τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε κατά την εισήγησή του ότι «η Αριστερά δεν μπορεί να καταγραφεί ως δύναμη καλύτερης διαχείρισης της κρίσης. Η διαχείριση της κρίσης, χωρίς όραμα για μεγάλες τομές, γρήγορα θα μετατραπεί σε κρίση της διαχείρισης».

«Αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών»

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι «η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών. Στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς», για να υπογραμμίσει ότι «θα επιδιώξουμε στο πλαίσιο της αναθεώρησης την κατοχύρωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημόσιων αγαθών».

Είπε, επίσης, ότι «η χώρα έχει ανάγκη από μια βαθιά δημοκρατική τομή. Με χρονικό ορίζοντα το 2021 πρέπει να ξεκινήσουμε μια πλατιά διαδικασία διαλόγου με στόχο ένα νέο Σύνταγμα, το Σύνταγμα της Ελλάδας του 2021». Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα μηνύματα που αναδείχτηκαν, όπως είπε, από τις εκλογές του Γενάρη του 2015, το δημοψήφισμα και τις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη, για αλλαγή σελίδας και τομή με το παλιό.

«Εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης»

Είπε ειδικότερα ότι «οι εκλογές του περασμένου Γενάρη ήταν μεγάλη τομή, αναδεικνύοντας την επιθυμία του μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού να γυρίσουμε σελίδα» και ότι «μας έδωσε εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης». Συμπλήρωσε ότι «το δημοψήφισμα του περασμένου Ιούλη αποτέλεσε ιστορική τομή, καθώς πέραν των άλλων, κατέγραψε την επιθυμία του ελληνικού λαού για μια μεγάλη αλλαγή και τομή με το παλιό», για να τονίσει πως «τον Σεπτέμβρη οι πολίτες έδωσαν εκ νέου εντολή να τελειώνουμε με το παλιό». Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο μέσα στον Ιούλιο

Πιθανή ολοκλήρωση της κυβερνητικής πρότασης για τον εκλογικό νόμο, ακόμη και εντός του επόμενου μήνα, προαναγγέλλει ουσιαστικά η κυβέρνηση, σε μια προφανή προσπάθεια διατήρησης πολιτικών πρωτοβουλιών έξω από το πλαίσιο της επικοινωνιακά δυσμενέστερης συζήτησης για τα οικονομικά μέτρα και τη φορολογία. Ο νέος εκλογικός νόμος και η συνταγματική αναθεώρηση συζητήθηκαν προχθές στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο πυροδότησε αρκετή ώρα νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ο οποίος, μάλιστα, επισήμανε ότι η σχετική κυβερνητική πρόταση θα έρθει άμεσα, τον προσεχή μήνα. «Θα γίνει προσπάθεια οπωσδήποτε να υπάρξει μια ευρύτατη συναίνεση, ώστε ο εκλογικός νόμος που θα αποφασιστεί από τη Βουλή να έχει τη συνταγματική βάση, έτσι ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές ύστερα από τρία χρόνια και τρεισήμισι μήνες», επισήμανε ο κ. Βούτσης. Άφησε, επίσης, σαφώς να εννοηθεί ότι μπορεί να μειωθεί το όριο εισόδου.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο υφυπουργός Εσωτερικών Ι. Μπαλάφας, ο οποίος επισήμανε (Αθήνα 9,84) ότι δεν υφίσταται ζήτημα έγκρισης της συνταγματικής αναθεώρησης με δημοψήφισμα, κάτι που μπορεί να συμβεί εάν «στη διαδικασία, στην πορεία» προκύψει «ένα ειδικό ζήτημα, πολύ εξειδικευμένο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ