Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Χρειάζεται άμεσα αλλαγή πορείας στην Ευρώπη», λέει ο Αλ. Τσίπρας

Οφείλουμε όλοι να προβληματιστούμε, τόνισε σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ο Αλ. Τσίπρας - Δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών για το Brexit

Ως μια δύσκολη ημέρα για την Ευρώπη χαρακτήρισε τη σημερινή ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος οφείλει να προβληματίσει την πολιτική της ηγεσία. «Είναι αναμφισβήτητα μια δύσκολη ημέρα για την Ευρώπη. Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δέχτηκε σημαντικό πλήγμα. Η απόφαση του βρετανικού λαού είναι σεβαστή αλλά επιβεβαιώνει μια βαθιά πολιτική κρίση, κρίση ταυτότητας και στρατηγικής για την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικό μήνυμά του για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσει η ΕΕ μετά από αυτή την εξέλιξη, υπογραμμίζοντας την άμεση και επιτακτική ανάγκη για αλλαγή πορείας, μακριά από μονομερείς λογικές και επιμονή σε πολιτικές λιτότητας, πορεία στην κατεύθυνση προοδευτικών και δημοκρατικών επιλογών και επιστροφής στις ιδρυτικές αξίες της Ενωμένης Ευρώπης.

«Δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία»

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία και πως «τα μηνύματα είχαν έρθει προ πολλού και από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις»: «Η εκρηκτική άνοδος της ακροδεξιάς και του εθνικιστικών δυνάμεων στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη προοιωνίζονταν την αρνητική αυτή εξέλιξη, οι ακραίες επιλογές της λιτότητας που διεύρυναν τις ανισότητες, τόσο ανάμεσα σε χώρες του Βορά και του Νότου όσο και στο εσωτερικό των χωρών, η α λά καρτ διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τα κλειστά σύνορα, οι φράχτες και οι μονομερείς ενέργειες, η άρνηση επιμερισμού της ευθύνης και των βαρών τόσο απέναντι στην κρίση χρέους όσο και στην προσφυγική, είχαν ήδη δώσει το σήμα μιας εκτεταμένης κρίσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

«Τώρα οφείλουμε όλοι να προβληματιστούμε»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «τώρα οφείλουμε όλοι να προβληματιστούμε, πρώτα και κύρια να αναρωτηθούμε: ποια είναι η γενεσιουργός αιτία της ευρωπαϊκής κρίσης; Ποιος ευθύνεται για τη διάδοση του εθνικισμού και της ακροδεξιάς που αποτελούν την αιχμή του δόρατος των απομονοτιστών;». Για να απαντήσει ο ίδιος: «Το έλλειμμα δημοκρατίας, η εκβιαστική επιβολή αντιλαϊκών και κατάφωρα άδικων επιλογών, τα διχαστικά στερεότυπα που χωρίζουν την Ευρώπη στον εργατικό και σώφρονα Βορά και στον δήθεν τεμπέλη και αχάριστο Νότο, είχαν ως αποτέλεσμα βαθύ πολιτικό και κοινωνικό διχασμό. Οι λαοί στις χώρες του Βορά να θεωρούν ότι πληρώνουν τα σπασμένα του Νότου, ενώ οι λαοί στις χώρες του Νότου να θεωρούν δικαίως ότι ο Βοράς δεν στέκεται αλληλέγγυος, αλλά τιμωρεί». «Κι έτσι», τόνισε, «το χάσμα διευρύνεται διαρκώς, η αίσθηση της κοινής προοπτικής και του κοινού μέλλοντος δίνουν τη θέση τους στην επιστροφή στη δήθεν ασφάλεια της εθνικής περιχαράκωσης, στον εθνικό απομονωτισμό». «Αλλά αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος», υπογράμμισε.

Δημοψήφισμα-ξυπνητήρι αφύπνισης;

«Το βρετανικό δημοψήφισμα είτε θα είναι το ξυπνητήρι της αφύπνισης του υπνοβάτη που πορεύεται στο κενό είτε θα είναι η αρχή μιας πολύ επικίνδυνης και ολισθηρής πορείας για τους λαούς μας», σημείωσε κατόπιν τούτων, για να τονίσει πως «γι' αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πορείας, βαθιές δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στην Ευρώπη, αλλαγές αντιλήψεων, νοοτροπιών, και τελικά αλλαγές πολιτικών, για να υψώσουμε ένα φράγμα απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά». «Για να επαναθεμελιώσουμε», συνέχισε, «την Ευρώπη στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης».

«Αντεπίθεση για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς»

«Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ», τόνισε, «μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς και του εθνικισμού που βρίσκει γόνιμο έδαφος στις συνθήκες που δημιούργησαν η λιτότητα και η ασυδοσία των αγορών».

«Χρειαζόμαστε τελικά μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία για να ξαναβρεί η Ευρώπη τη χαμένη της ορμή και τις ιδρυτικές της αξίες που την έκαναν ξεχωριστή μέσα στον κόσμο. Την προστασία της εργασίας, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων», είπε. «Γιατί», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας, «αυτές τις μέρες αποδείχτηκε ότι ο υπεροπτικός και αλαζονικός λόγος των τεχνοκρατών όχι μόνο δεν συγκινεί αλλά αντίθετα εξοργίζει τους ευρωπαϊκούς λαούς».

Υπογράμμισε ότι «γι' αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο όραμα και ένα νέο ξεκίνημα για την Ενωμένη Ευρώπη». Νέο όραμα, όπως είπε, «όχι για λιγότερη Ευρώπη, ούτε όμως για περισσότερο αυταρχική και περισσότερο συγκεντρωτική Ευρώπη, αλλά ένα νέο όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη, κοινωνική και δημοκρατική, όπου η πολιτική θα ξαναπάρει τα πρωτεία από την οικονομία και τους τεχνοκράτες, που οι λαοί της θα έχουν τον τελικό και κυρίαρχο λόγο». «Γι' αυτή την Ευρώπη αξίζει να αγωνιστούμε και να παλέψουμε για το κοινό μας μέλλον», σημείωσε.

Φ. Γεννηματά: «Χάθηκε μια μάχη, να μη χαθεί ο πόλεμος»

Ως μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία με δήλωση της η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά.

Η κα Γεννηματά τόνισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα αποφάσεις προκειμένου να διατηρηθεί ασφαλές το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ολόκληρη η δήλωση της επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την πορεία της Ευρώπης. Χάθηκε μια μάχη, αλλά δεν πρέπει να χαθεί ο πόλεμος. Το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το κοινό μας σπίτι, είναι η μόνη ασφαλής προοπτική για όλους μας. Σαφώς πρέπει να προβληματιστούμε για το αποτέλεσμα και τα αίτιά του.

Και να πάρουμε το ταχύτερο αποφάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Εμείς οι σοσιαλιστές οφείλουμε να ηγηθούμε της προσπάθειας και να εγγυηθούμε μια νέα πορεία για την Ευρώπη και το μέλλον της».

Το ΚΚΕ για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος

Η πάλη για αποδέσμευση κάθε χώρας από την Ε.Ε. πρέπει να συνδεθεί με την ανάγκη ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Όπως επισημαίνει το ΚΚΕ, το αποτέλεσμα καταγράφει «τη διάψευση των προσδοκιών, που για χρόνια καλλιεργούσαν όλα τα αστικά κόμματα -και στην Ελλάδα- μαζί με τα ευρωενωσιακά επιτελεία, ότι δήθεν θα μπορούσαν οι λαοί να ευημερήσουν στο πλαίσιο της Ε.Ε.».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «το γεγονός ότι τέθηκε τόσο έντονα το ζήτημα της αποχώρησης μιας χώρας από την Ε.Ε. -και μάλιστα του μεγέθους της Βρετανίας- οφείλεται αφενός στις εσωτερικές αντιθέσεις στην ΕΕ και την ανισομετρία των οικονομιών της και αφετέρου στη διαπάλη ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που οξύνθηκε σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης».

Ωστόσο, όπως εκτιμά ο Περισσός, οι οικονομικές και πολιτικές διεργασίες που δρομολογούνται, τόσο σε επίπεδο της Μ. Βρετανίας, όσο και της Ε.Ε. και «τα παζάρια που θα ακολουθήσουν» για τη θέση της βρετανικής αστικής τάξης την επόμενη μέρα, μπορεί να καταλήξουν σε νέες προσωρινές συμφωνίες της Ε.Ε. με τη Βρετανία.

Ποτάμι για Brexit: Οι λαϊκιστές επικράτησαν, η ΕΕ αυτοϋπονομεύτηκε

«Δυστυχώς ηττηθήκαμε. Οι λαϊκιστές, με όπλο τον φόβο, "κατέκτησαν" την Αγγλία και την Ουαλία» σχολιάζει το Ποτάμι για την απόφαση υπέρ του Brexit στη Βρετανία. «Η ΕΕ αυτοϋπονομεύτηκε» και τώρα «χρειάζονται γενναίες αλλαγές στις Βρυξέλλες» σημειώνεται.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ποταμιού έχει ως εξής: «Δυστυχώς ηττηθήκαμε. Οι λαϊκιστές, με όπλο τον φόβο, «κατέκτησαν» την Αγγλία και την Ουαλία. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει μια στάση και να σκεφτεί. Χρειάζονται γενναίες αλλαγές στις Βρυξέλλες, χρειάζεται τόλμη στην πολιτική. Η Ε.Ε. αυτoυπονομεύτηκε. Το (αριθμητικό) κόστος των πραγμάτων αναγορεύτηκε ως η μοναδική αξία, ως ο υπέρτατος κριτής.

Σ' αυτό το νέο μηδενισμό χρειάζονται πλέον απαντήσεις με πράξεις. Οι ευρωπαίοι πολίτες αντί για άμυνα πρέπει να επιλέξουν την αντεπίθεση. Να συγκρουστούν με τον ανισότητα, την γραφειοκρατία, τον ελιτισμό, τον λαϊκισμό, την διαφθορά. Να βγει στο προσκήνιο η «γενιά του Erasmus».

Οι άνθρωποι του 21ου αιώνα βρίσκονται πιο στενά συνδεδεμένοι, πιο κοντά μεταξύ τους από ποτέ άλλοτε. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει ούτε με ένα εκατομμύριο ψήφους, ούτε με δύο εκατομμύρια. Η χώρα του Σαίξπηρ, του Ντίκενς, του Σέλλεϋ, του Κίπλινγκ, η χώρα της οποίας η γλώσσα είναι ο παγκόσμιος κόμβος επικοινωνίας, η χώρα που υιοθέτησε και υπερασπίστηκε παγκόσμιες αξίες, αυτή η χώρα δεν μπορεί να αλλάξει πορεία κατά 180 μοίρες. Αυτό το σημερινό λάθος της ιστορίας ελπίζουμε πως η ίδια η ιστορία θα το διορθώσει το συντομότερο».

Ένωση Κεντρώων: Μεγάλο λάθος η απόφαση για δημοψήφισμα

«Μεγάλο λάθος» χαρακτήρισε η Ένωση Κεντρώων την απόφαση της Βρετανίας να διεξάγει δημοψήφισμα. «Ο αγγλικός λαός ήθελε να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας για τους φόρους που έβαλε ή κυβέρνηση Κάμερον και δυστυχώς για τον ίδιο τον λαό τιμώρησε την Αγγλία και την Ευρώπη», σχολίασε το κόμμα με ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «παρόμοιο λάθος επιχείρησε να κάνει και ο Γ. Παπανδρέου το 2011 και έχασε την πρωθυπουργία». «Ακόμη και το δημοψήφισμα που έκανε ο Τσίπρας είναι επίσης μεγάλο ολίσθημα, αλλά αυτός το διόρθωσε με την τούμπα της 12ης Ιουλίου 2015 και έτσι διεσώθη», σημείωσε η Ένωση Κεντρώων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στόρμι Ντάνιελς για Τραμπ: Με περίμενε στο κρεβάτι φορώντας μόνο εσώρουχα (VIDEO)
Η κατάθεση της πρώην πορνοστάρ στη δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ - Το σεξ στο ξενοδοχείο, το χτύπημα στα οπίσθια και οι πιτζάμες αλά Χιού Χέφνερ
Στόρμι Ντάνιελς για Τραμπ: Με περίμενε στο κρεβάτι φορώντας μόνο εσώρουχα (VIDEO)