Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Περισσότερη ανάπτυξη αντί λιτότητας το μήνυμα της Συνόδου χωρών του Νότου

Πιθανή ημερομηνία της συνάντησης στην Αθήνα η 9η Σεπτεμβρίου 2016

Στη συνάντηση ηγετών κρατών του ευρωπαϊκού Νότου που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα αναφέρονται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και ο ειδησεογραφικός ιστότοπος «Deutsche Wirtschafts Nachrichten», ο οποίος αναδημοσιεύει ρεπορτάζ του «ΕurΑctiv.de».

Προσκεκλημένοι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα είναι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Μάλτας και της Πορτογαλίας, ενώ, όπως αναφέρει το dpa επικαλούμενο ελληνικούς κυβερνητικούς κύκλους, το μήνυμα θα είναι «Περισσότερη ανάπτυξη αντί για λιτότητα» και θα συζητηθεί «ένας νέος προσανατολισμός της Ευρώπης, σε θέματα κοινωνικής πολιτικής». Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται ακόμη η προσφυγική κρίση και η δραματική κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Πιθανή ημερομηνία της συνάντησης η 9η Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής της συνάντησης θεωρείται η 9η Σεπτεμβρίου, διευκρινίζεται ωστόσο ότι δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι σχετικές διευθετήσεις.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι από την ελληνική πλευρά τονίζεται ότι δεν θα πρέπει «σε καμία περίπτωση» να θεωρηθεί ότι με την συνάντηση δημιουργείται μέτωπο εναντίον των κρατών του ευρωπαϊκού Βορρά, ενώ γίνεται αναφορά σε ανάρτηση του πρωθυπουργού στο Facebook, σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη πρέπει να επεξεργαστεί «ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο», το οποίο «θα εξασφαλίζει την ευημερία των λαών της».

Το ρεπορτάζ του «EurActiv.de» αναφέρεται ακόμη στις συζητήσεις που έχουν προηγηθεί μεταξύ των χωρών του Νότου στην κατεύθυνση της δημιουργίας «Συμμαχίας του ευρωπαϊκού Νότου» με αναπτυξιακή ατζέντα, τόσο κατά την συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όσο και μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. Στο ίδιο πλαίσιο επισημαίνεται και η κοινή δήλωση των κκ Τσίπρα και Κόστα τον περασμένο Απρίλιο, με την οποία περιγράφεται ως «λανθασμένη» η πολιτική λιτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλ. Τσίπρας: «Η Ευρώπη πρέπει να συνυπογράψει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο»

Εξάλλου, την πεποίθηση ότι η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνυπογράψει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα εξασφαλίζει την ευημερία των λαών της εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, ένα μήνυμα που έρχεται μερικές ημέρες μετά από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συγκαλέσει Σύνοδο των χωρών του Νότου.

Σε ανάρτησή του στο Facebook με αφορμή τη συμπλήρωση 63 χρόνων από τη συμφωνία του Λονδίνου, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι σαν σήμερα (σ.σ. 8 Αυγούστου), στο 1953 ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γερμανία και τους πιστωτές της με την υπογραφή της Συμφωνίας του Λονδίνου και έτσι η καταχρεωμένη και κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γερμανία απολαμβάνει τη μέγιστη κίνηση αλληλεγγύης με τη διαγραφή του 60% του χρέους της.

Η συμφωνία αυτή υλοποιήθηκε και με την υπογραφή της Ελλάδας, θυμίζει ο πρωθυπουργός και επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ως αντιπολίτευση αλλά και σήμερα ως κυβέρνηση, θέτει το ζήτημα του χρέους επί τάπητος, έχοντας μάλιστα κερδίσει σημαντικό έδαφος με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποτυπώνονται στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Ακολουθεί η πλήρης ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

«Σαν σήμερα, στις 8 Αυγούστου του 1953, ολοκληρώνεται η σχεδόν 6μηνη διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γερμανία και τους πιστωτές της, με την υπογραφή της «Συμφωνίας του Λονδίνου». Η καταχρεωμένη και κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γερμανία απολαμβάνει τη μέγιστη κίνηση αλληλεγγύης στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία με τη διαγραφή του 60% του χρέους της, αποπληρωμή σε 30 χρόνια και ρήτρα εμπορικού πλεονάσματος. Η Συμφωνία υλοποιείται και με την υπογραφή της Ελλάδας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση αλλά και σήμερα ως κυβέρνηση θέτει επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους έχοντας πλέον κερδίσει σημαντικό έδαφος με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποτυπώνονται στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον, συνυπογράφοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα διασφαλίζει την ευημερία των λαών της».

Έντονες αντιδράσεις από ΚΚΕ και Ποτάμι

Για ανιστόρητες αναφορές του Πρωθυπουργού για τη ρύθμιση του χρέους και τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Γερμανίας, κάνει λόγο το ΚΚΕ σχολιάζοντας την ανάρτηση του κ. Τσίπρα στο facebook.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ ο κ. Τσίπρας «ξεχνά» να πει ότι «η ρύθμιση του χρέους και η μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Γερμανίας δεν είχε στόχο την ευημερία του λαού της, αλλά αφενός την αναχαίτιση της αυξανόμενης επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης και του σοσιαλιστικού συστήματος, σχέδιο που εκτός των άλλων περιελάμβανε και την αξιοποίηση πάμπολλων πρώην στελεχών του ναζιστικού καθεστώτος και αφετέρου την καπιταλιστική ανάκαμψη της Γερμανίας».

Υπογραμμίζει ότι σήμερα, η ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, «θα συνοδεύεται με νέα μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα, προς όφελος της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών, ενώ αυτό το χρέος θα κληθεί να το πληρώσει ο λαός, που δεν το δημιούργησε».

Εξάλλου, αναγκαιότητα και προτεραιότητα αποτελεί σύμφωνα με το Ποτάμι η ελάφρυνση του χρέους και υπογραμμίζει ότι ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να πει τις προτάσεις του και να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισης του ζητήματος. «Τα παλιά χρέη μαζί με τα νέα χρέη του κ. Τσίπρα είναι βαρίδια στα πόδια της οικονομίας και αυτό πλέον το αναγνωρίζουν και οι πλέον δύσπιστοι όπως το ΔΝΤ.

Θα περιμέναμε από τον πρωθυπουργό -υποτυπωδώς έστω- να πει τις προτάσεις του, να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού ζητήματος», αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του, που τιτλοφορεί «Τι ξέχασε ο κ. Τσίπρας;» τονίζει σε ανακοίνωση σχετικά με την ανάρτηση του Πρωθυπουργού στο facebook: Προσθέτει ότι «ο κ. Τσίπρας όσο ήταν στην αντιπολίτευση μιλούσε για μονομερή διαγραφή και για Διεθνή Διάσκεψη για το ελληνικό χρέος -στο πρότυπο της Διάσκεψης του Λονδίνου για το χρέος της Γερμανίας. Σήμερα, μη έχοντας τι άλλο να πει, αναμασά κενού περιεχομένου γενικότητες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες
H κάλυψη της απόστασης των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών από τα αντίστοιχα της Ε.Ε., που γιγαντώθηκε στην περίοδο των μνημονίων, δεν θα είναι...
Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες