Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θύελλα αντιδράσεων για το όριο συνταξιοδότησης των δικαστικών

Αντιδράσεις από τα κόμματα - Τι απαντά το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πρόταση για παράταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή την πρόταση για αύξηση του ορίου, θέμα που προέκυψε μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με ανώτατους δικαστικούς, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οποιαδήποτε σκέψη για νομοθετική μεταβολή πέραν του Συντάγματος προκαλεί τρόμο.

Παράλληλα, οι δικαστές και οι εισαγγελείς καλούν τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Δικαιοσύνης να πάρουν θέση. «Η συνταγματική διάταξη δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας» αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση και προσθέτουν ότι: «οποιαδήποτε συνεπώς σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο προκαλεί τρόμο κυρίως για την ευκολία και την ανεπίτρεπτη προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστούν ανυπέρβλητοι συνταγματικοί φραγμοί.

Τυχόν αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών και μάλιστα με μη σύννομο τρόπο θα λειτουργήσει χωρίς καμία αμφιβολία ως προπομπός για όλους τους εργαζομένους και θα οδηγήσει σε ακόμα βιαιότερες ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό».

Απορρίπτουν την πρόταση οι δικαστικές ενώσεις

Οι Δικαστικές Ενώσεις με κοινή τους ανακοίνωση απορρίπτουν κατηγορηματικά την πρόταση για αύξηση του ορίου ηλικίας. Οι πρόεδροι της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ένωσης μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αναφέρουν ότι είναι σαφής η συνταγματική πρόβλεψη για τα όρια ηλικίας και παραθέτουν το άρθρο 88 παρ. 5:

«Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους».

Παράλληλα, οι τέσσερις πρόεδροι στρέφονται κατά του Πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «ενώ συνομιλεί, ως έχει δικαίωμα, με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αρνείται επί πέντε μήνες να συναντήσει τις δικαστικές ενώσεις, παρά τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει, απαξιώνοντας έτσι τους εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης».

Τι απαντά το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρινίζει ότι «καμία μεταβολή, κανείς νεωτερισμός δε θα προχωρήσει εκτός του θεσμικού πλαισίου και της νομιμότητας» και κάνει λόγο για «τρομολαγνικές διατυπώσεις». Όλη η ανακοίνωση: "Πολιτικοί εξέφρασαν «το θεσμικό τους τρόμο» ύστερα από δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σπεύδει να αναφερθεί σε «τρόμο» εξαιτίας της «ευκολίας και προχειρότητας με την οποία επιχειρείται η υπέρβαση του Συντάγματος» στο θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών. Το τελευταίο μάλιστα πριν καν η κυβέρνηση σκεφθεί, μελετήσει ή διατυπώσει μια πρόθεση σχετική με την ουσία ή τους τρόπους του θέματος. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθησυχάζει.

Καμία δίκη προθέσεων και καμία αστυνομία σκέψης δεν εγγίζει την πραγματικότητα. Καμία μεταβολή, κανείς νεωτερισμός δε θα προχωρήσει εκτός του θεσμικού πλαισίου και της νομιμότητας. Παρακαλούμε όσους μετέχουν στη νομική παιδεία και στην κοινωνική συζήτηση, να αφήσουν χωρίς τρομολαγνικές διατυπώσεις τη δικαιοσύνη να εκτελεί το σημαντικό της έργο".

Έντονες οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Νέα Δημοκρατία: Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρει ότι «το όριο ηλικίας για την αποχώρηση των δικαστικών λειτουργών είναι συνταγματικά προσδιορισμένο. Οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτό το όριο είναι αδιανόητη. Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια με τους θεσμούς, το Σύνταγμα, τη Δικαιοσύνη και εν τέλει την ίδια τη Δημοκρατία».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Σε δήλωσή του ο Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου σημειώνει πως «επειδή το ζήτημα του σεβασμού του Συντάγματος και των διατάξεων του για τη δικαιοσύνη δεν μπορεί να εξαντληθεί στα γενικόλογα και αόριστα σχόλια του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το θέμα της αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστών, καλούμε τον κ. Υπουργό να πάρει ρητά θέση για το σεβασμό της συνταγματικής υποχρέωσης του άρθρου 88 παρ.5».

Το Ποτάμι: Το Ποτάμι τονίζει ότι "η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ότι «η συνταγματική διάταξη για τα ηλικιακά όρια παραμονής στην υπηρεσία δεν αφήνει απολύτως κανένα περιθώριο παρερμηνείας», αποτελεί κόλαφο για όσους στην κυβέρνηση σχεδίαζαν άλλη μια συνταγματική εκτροπή".

Ένωση Κεντρώων: Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει την διαφωνία της και ζητάει την πιστή τήρηση των συνταγματικών διατάξεων. «Δεν είναι δυνατόν από το δικαστικό σώμα να ακούονται φωνές για παραβίαση συνταγματικών κανόνων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΞΕΕ: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά - Οι μεγαλύτερες προκλήσεις
Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν για άλλη μια σεζόν με θετικό πρόσημο, αναφέρει ο Αλέξανδρος Βασιλικός
ΞΕΕ: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά - Οι μεγαλύτερες προκλήσεις