Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλ. Τσίπρας: «Στρατηγική μας επιλογή η συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ…»

Υπογράφηκαν μια σειρά από συμφωνίες μεταξύ των 3 κρατών - Στην κορυφή το «ενεργειακό»

Στρατηγική επιλογή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα τη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο, μετά από την τριμερή συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Έκανε λόγο για ένα τριμερές σχήμα που στη βάση των αρχών της καλή γειτονίας εδραιώνει τη συνεργασία των τριών χωρών σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και προς όφελος των λαών τους. Ακόμη ανέφερε ότι αυτή η συνεργασία αποτελεί ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης και γνωστοποίησε ότι συμφωνήθηκε να επεκταθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία με το Ισραήλ και να πραγματοποιηθεί το επόμενο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.

Μνημόνιο συνεργασίας στην έρευνα και την τεχνολογία

Αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας στην έρευνα και την τεχνολογία, που υπογράφηκε αργότερα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι σον τομέα της οικονομία η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας και των νεοφυών επιχειρήσεων. Σχετικά με τα ενεργειακά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και για αυτόν τον λόγο συζητήθηκε το θέμα του αγωγού East Med. Εξάλλου, χαιρέτισε την ιδέα του κ. Νετανιάχου για διαμόρφωση μιας πολυεθνικής δύναμης επειγουσών αναγκών, προς αντιμετώπιση πυρκαγιών, σεισμών και πλημμυρών και πρόσθεσε ότι μπορούν να συμμετάσχουν και άλλες χώρες σε αυτήν την πρωτοβουλία. Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία σημείωσε ότι «το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι επιθετικές φωνές που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Ν. Αναστασιάδης: «Λύση χωρίς κατοχή»

Την ανάγκη επίτευξης μιας λύση που θα επανενώνει τη χώρα, θα αποκαθιστά τις ελευθερίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θα τερματίζει τη στρατιωτική κατοχή και θα εξαλείφει κάθε εγγύηση ή επεμβατικά δικαιώματα της όποιας τρίτης χώρας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά την τριμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Αναστασιάδης έκανε γνωστό πως ενημέρωσε τον κ. Νετανιάχου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και του εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη στήριξη του Ισραήλ στις προσπάθειες για συνολική και βιώσιμη λύση, βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές και αξίες της Ε.Ε. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη πως ο τομέας της ενέργειας αποτελεί βασικό πυλώνα της τριμερούς συνεργασίας. Σήμερα επαναβεβαιώσαμε ότι η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη περιφερειακών συνεργασιών, πρόσθεσε. Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε αποτελεσματική τη συνεργασία των τριών χωρών και δήλωσε πεπεισμένος ότι η τριμερής συνεργασία έχει στρατηγική αξία για την ευρύτερη περιοχή.

Μπ. Νετανιάχου: «Συνεργασία κάθε μορφής με Ελλάδα και Κύπρο»

Υπέρ κάθε μορφής συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου τάχθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την τριμερή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Νετανιάχου είπε ότι υπάρχει μια αληθινή φιλία μεταξύ των τριών λαών και ότι οι τρεις χώρες έχουν κοινά συμφέροντα όσον αφορά τα ενεργειακά (τις έρευνες φυσικού αερίου) και τον τουρισμό. «Έχουμε τόσα πολλά να κερδίσουμε μέσω της συνεργασίας και αυτό ακριβώς πράττουμε. Διατρανώνουμε αυτήν τη συνεργασία», πρόσθεσε. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα και την Κύπρο για τη βοήθεια που προσέφεραν στη χώρα του στη διάρκεια των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών και γνωστοποίησε ότι στην τριμερή συνάντηση συζητήθηκε η διαμόρφωση μιας πολυεθνικής δύναμης επειγουσών αναγκών που θα έχει ως έργο την αντιμετώπιση πυρκαγιών, σεισμών και πλημμυρών.

Στη Θεσσαλονίκη η επόμενη τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει η επόμενη τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ύστερα από την πρόταση, η οποία έγινε αποδεκτή, του Έλληνα πρωθυπουργού στον Ισραηλινό ομόλογό του και στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν και εξέτασαν την πορεία της τριμερούς συνεργασίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, δήλωσε ότι περιμένει με ανυπομονησία να πραγματοποιηθεί η επόμενη τριμερής συνάντηση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνουμε ότι το Ισραήλ έχει πολύ στενές σχέσεις με τη Θεσσαλονίκη λόγω και της παρουσίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας (σ.σ. μια κοινότητα που δέχθηκε μεγάλο "χτύπημα" κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς 50.000 μέλη της χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης) και θεωρείται "Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων".

Στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα ο Αλέξης Τσίπρας

«Αυτό το έργο θα μείνει στην ιστορία», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο για τις εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του ιερού κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου από επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και πρόσθεσε: «Είναι ευλογία που έγινε επί των ημερών σας αλλά κι εγώ είμαι πολύ χαρούμενος που συνδράμαμε όσο μπορούσαμε. Και πάρα πολύ χαρούμενος είμαι για το πολυτεχνείο και την ανάδειξή του ως ένα από τα κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα με διάσταση διεθνή». Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πανάγιο Τάφο μαζί με τον Πατριάρχη Θεόφιλο, όπου τους ξενάγησε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ, καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου, η οποία τους ενημέρωσε με λεπτομέρειες για τις εργασίες που γίνονται και τους έδειξε και τα εργαστήρια συντήρησης που λειτουργούν στον Πανάγιο Τάφο. Η κ. Μοροπούλου τους εξήγησε ότι χρησιμοποιούνται οι πλέον εξελιγμένες μέθοδοι και χρησιμοποιείται ως υλικό το τιτάνιο, ενώ ο κ. Τσίπρας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι, πέραν των άλλων, όπως είπε και ο ίδιος, είναι και μηχανικός. Σημειώνεται ότι η κ. Μοροπούλου ήταν καθηγήτρια του κ. Τσίπρα, όταν ο πρωθυπουργός σπούδαζε στο ΕΜΠ και τους συνδέει μια προσωπική σχέση από τότε.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στην είσοδο της Παλιάς Πόλης και από εκεί πήγε με τα πόδια ως το Πατριάρχειο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πατριάρχης και η κ. Μοροπούλου και όλοι μαζί, με πομπή, όπως προβλέπει το σχετικό τελετουργικό, κατευθύνθηκαν στον Πανάγιο Τάφο. Στην επίσκεψη τον συνόδευσαν οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτισμένο σε τοίχο σε κομμάτια το κρυμμένο όπλο στις φυλακές Κορυδαλλού (ΦΩΤΟ)
Ο έλεγχος έγινε σήμερα τις μεταμεσονύχτιες ώρες, σε κενό, υπό κατασκευή, κελί του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού
Κτισμένο σε τοίχο σε κομμάτια το κρυμμένο όπλο στις φυλακές Κορυδαλλού (ΦΩΤΟ)