Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τον Μάρτιο ολοκληρώνεται ο διάλογος για κατάργηση των Πανελλαδικών

Ανακοινώσεις του υπ. Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου από το βήμα της Βουλής

Επέκταση του ολοήμερου δημοτικού ακόμη και στα μονοθέσια σχολεία και αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση στα 250 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας προχθές στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Ακόμη είπε ότι τον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί ο διάλογος για την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και η αλλαγή του συστήματος θα ισχύσει για όσους θα είναι στην Α' Λυκείου. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Παιδείας δεν αναφέρθηκε καθόλου στα θέματα της Εκκλησίας και των θρησκευτικών.

Για την κατάργηση των Πανελλαδικών

«Άμεσα η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, αξιοποιώντας τις προτάσεις που διαμορφώθηκαν στη διάρκεια του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου, τις επεξεργασίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, τις απόψεις εμπειρογνωμόνων, των εκπαιδευτικών φορέων, αλλά και προτάσεων που έχουν διατυπωθεί τα τελευταία 20 χρόνια, μέσα από ένα διάλογο που θα μεταδίδεται και από το Κανάλι της Βουλής, καλείται να καταλήξει σε ένα πλαίσιο προτάσεων, για το τετράπτυχο "Αναβάθμιση τελευταίων τάξεων του Λυκείου, αξιόπιστο Εθνικό Απολυτήριο, κατάργηση Πανελληνίων, και αναμόρφωση των πρώτων ετών των ΑΕΙ"» είπε ο Κ. Γαβρόγλου και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε μέχρι τον Μάρτιο να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις και να γνωρίζουν όσοι θα είναι στην πρώτη Λυκείου ποιο θα είναι το νέο σύστημα. Να προγραμματίσουμε δηλαδή σε βάθος τριετίας. Μέχρι τότε θα ισχύουν οι Πανελλήνιες με τη σημερινή τους μορφή».

Για τα δημοτικά σχολεία

Αναφερόμενος στα δημοτικά σχολεία ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι «θα επεκτείνουμε τη λειτουργία του ενιαίου τύπου ολοήμερου, ώστε να συμπεριλάβει και τα μονοθέσια, τα διθέσια και τα τριθέσια δημοτικά σχολεία. Ταυτόχρονα, θα βελτιώσουμε την υλοποίηση του προγράμματος κατά τις απογευματινές ώρες, ώστε η φοίτηση των μαθητών σε αυτά να αποκτήσει ουσιαστικό παιδαγωγικό χαρακτήρα, και να λειτουργήσει θετικά, ιδιαίτερα για τους μαθητές που προέρχονται από τα πιο στερημένα κοινωνικά περιβάλλοντα».

Για τις δαπάνες για την εκπαίδευση

Ως προς τις δαπάνες για την εκπαίδευση ο Κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά μετά τα τελευταία πέντε χρόνια αυξήθηκαν το κονδύλια για την παιδεία. Η αύξηση αυτή, αν και μικρή ποσοστιαία, μεταφράζεται σε 250.000.000 ευρώ, ποσό που θα ανακουφίσει τουλάχιστον κάποιες από τις επείγουσες ανάγκες της εκπαίδευσης. Επιπλέον, για την υποστήριξη των αναπτυξιακών μας πρωτοβουλιών, έχουμε εξασφαλίσει από ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, άλλα 100.000.000 ευρώ ανά έτος μέχρι το 2020». «Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια προσπαθούμε να ορθοποδήσουμε μια δημόσια εκπαίδευση, θεσμικά υπονομευμένη, υλικοτεχνικά ρημαγμένη και με ανθρώπινο δυναμικό που η ίδια η Πολιτεία είχε απαξιώσει» επισήμανε, ενώ χαρακτήρισε άθλο όσα έγιναν από την σημερινή κυβέρνηση, σημειώνοντας ωστόσο ότι μένουν πολλά ακόμα να γίνουν.

Για τα γυμνάσια

Στα γυμνάσια, υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας, σχεδιάζεται η καθιέρωση του θεσμού της Θεματικής Εβδομάδας, που φέτος θα είναι αφιερωμένη στην Αγωγή Υγείας με έμφαση στις εξαρτήσεις, τη διατροφή και τις έμφυλες σχέσεις.

Πιλοτικό πρόγραμμα περιγραφικής αξιολόγησης

Παράλληλα, σε ολόκληρη την υποχρεωτική εκπαίδευση ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα περιγραφικής αξιολόγησης, που σταδιακά θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία το 2018-9. Τέλος, για την ανώτατη εκπαίδευση, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «ο μεγάλος στόχος εδώ είναι η διατήρηση και ενίσχυση της αυτονομίας των Πανεπιστημίων και η απρόσκοπτη στήριξη της ερευνητικής και εκπαιδευτικής τους δράσης». Κλείνοντας, ο κ. Γαβρόγλου επεσήμανε, ότι «η μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο Παιδείας είναι να θωρακίσει τόσο τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, όσο και τους νέους και τις νέες της χώρας, τους μαθητές και τις μαθήτριες, τις φοιτήτριες και τους φοιτητές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ