Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το κυπριακό στο «μικροσκόπιο» του Αλ. Τσίπρα και των πολιτικών αρχηγών

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός

Ημέρα ενημέρωσης της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η Δευτέρα, με την κυβέρνηση να επιδιώκει συνεννόηση στο εθνικό θέμα του Κυπριακού, καθώς εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή. Ο πρωθυπουργός τους παρουσιάζει τις ελληνικές θέσεις, οι οποίες αφορούν στο ζήτημα των εγγυήσεων και το ζήτημα της ασφάλειας.

Η ελληνική πλευρά ζητάει κατάργηση των εγγυήσεων και να υπάρχει ασφάλεια και στις δύο κοινότητες. Ευρύτερα, ως προς τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης, πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μετέχει στη διάσκεψη εφόσον υπάρξουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας για το Κυπριακό.

Επισημαίνουν ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι σε κοινή γραμμή (σ.σ. Τσίπρας και Αναστασιάδης έχουν διαρκείς επικοινωνίες όλες αυτές τις ημέρες) και έχουν επιδείξει ισχυρή βούληση για την επίτευξη συμφωνίας. Ελλάδα και Κύπρος περιμένουν από την Τουρκία να δείξει κι εκείνη την ισχυρή βούλησή της.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Φώφη Γεννηματά και τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στη συνέχεια, συναντήθηκε και με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, καθώς και με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο.

Φ. Γεννηματά: «Λύση στο Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ»

«Για το Κυπριακό υπάρχει εθνική γραμμή. Διεκδικούμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποδεκτή από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κ. Γεννηματά εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τις «αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών» και τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής. Στη συνάντηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό σχετικά με το πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση και ποιες εκκρεμότητες υπάρχουν. Η κ. Γεννηματά, όπως δήλωσε, τόνισε «στον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα οφείλει να σταθεί στο πλάι του κυπριακού λάου και της πολιτικής ηγεσίας του», με ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε όλοι οι διεθνείς παράγοντες και κυρίως η ΕΕ να συμβάλουν ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία». Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει σταθερή στη θέση η «Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει».

Δημ. Κουτσούμπας: «Λύση του Κυπριακού σημαίνει ένα κράτος και όχι δύο»

«Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Για να μιλάμε για διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε λύση, σημαίνει, πρώτα απ' όλα, άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων.

Σημαίνει κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων» υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για το Κυπριακό.

«Λύση σημαίνει ένα κράτος και όχι δύο κράτη. Κράτος ενιαίο, βιώσιμο, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, εγγυητές, προστάτες» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «η διαπραγμάτευση στην ουσία είναι σήμερα υπονομευμένη πρώτα και κύρια από την τουρκική, την τουρκοκυπριακή ηγεσία επίσης, με την ανάμειξη και άλλων δυνάμεων και μεγάλων συμφερόντων, όπως των ΗΠΑ, αφού διεξάγεται στην ουσία κάτω από όρους διχοτομικής λύσης». «Απαιτείται σήμερα η μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση και από τον λαό της Ελλάδας και από τον λαό της Κύπρου» κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στ. Θεοδωράκης: «Συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας»

Τη διαπίστωση ότι υπάρχει συναντίληψη των πολιτικών δυνάμεων στο Κυπριακό μετέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επί της ουσίας των συζητήσεων για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας», ωστόσο είναι η άλλη πλευρά που πρέπει να άρει την αδιαλλαξία, όπως επεσήμανε. Αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας σημείωσε εισαγωγικά, ότι καταβάλλεται προσπάθεια «να κινήσουμε τις διαδικασίες, να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για λύση. Δεν μας ενδιαφέρει το blame game, αλλά δεν εξαρτάται (η λύση) μόνο από εμάς, είναι κυρίως η άλλη πλευρά που πρέπει να άρει την αδιαλλαξία».

Στο σημείο αυτό, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε τη σημασία μιας υπεύθυνης εθνικής στάσης μαζί με τους Κυπρίους. «Υπάρχει ως τώρα κοινή στάση, συγκροτημένη στάση που έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα και από την ΕΕ, που θα είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις -και αυτό είναι σημαντικό», παρατήρησε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας:

«Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Πρέπει να υπάρξει συναντίληψη με τις πολιτικές δυνάμεις, νομίζω ότι μέχρι στιγμής διαφαίνεται…». Επ’ αυτού, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, πρότεινε «στα εθνικά θέματα να υπάρχει μόνιμος θεσμός, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας».

Απαισιόδοξος ο Β. Λεβέντης για το Κυπριακό

Απαισιόδοξος για την επίλυση του Κυπριακού δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και κατά την αποχώρηση του από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Λεβέντης τόνισε, ότι ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε πως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι δύο άνδρες ενδεχομένως θα μεταβουν στη Γενεύη εάν μέχρι Τέταρτη βράδυ τα κλιμάκια έχουν βρει έδαφος προσέγγισης. "Αν πάει ο Ερντογάν γιατί να μην πάω κι εγώ να κάνουμε ότι μπορούμε", είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Λεβέντη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων συμφώνησε μεν, του εξέφρασε δε την απαισιοδοξία του, διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, υπάρχουν πολλές δυσκολίες ακόμα, δεν έχει εξευρεθεί λύση στις αποζημιώσεις, οι Τούρκοι δεν δέχονται να αποχωρήσουν τα στρατεύματα τους και η λύση των κυανοκράνων είναι ακριβή.

Όπως επισήμανε ο κ. Λεβέντης, ο ίδιος μετέφερε στον πρωθυπουργό ότι καθώς είναι 23 χρόνια μεγαλύτερος του, έχει συμμετάσχει σε πολλές διαδηλώσεις για το Κυπριακό. "Η γενιά μας είναι πληγωμένη για το θέμα της Κύπρου", πρόσθεσε.

Π. Καμμένος: «Δεν είμαι αισιόδοξος λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας»

Επιφυλακτικός για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της Γενεύης για την επίλυση του κυπριακού εμφανίστηκε ο Πάνος Καμμένος. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με την ιδιότητα του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο θέμα αυτό.

Μιλώντας μετά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου ο Πάνος Καμμένος διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στην κρίσιμη διαπραγμάτευση στηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία με τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων και παραμένοντας σταθερά στις θέσεις της για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση με αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής και την κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων. Βέβαια εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας.

Τσίπρας και Ερντογάν επικοινώνησαν για το Κυπριακό

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες κατά την διάρκεια της επικοινωνίας τους αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το Κυπριακό και τις εν εξελίξει συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων στη Γενεύη.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον τούρκο Πρόεδρο τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, δηλαδή λύση «χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κατοχικά στρατεύματα». Διατύπωσε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παρακολουθούν την εξέλιξη των συνομιλιών και εφόσον υπάρξει προοπτική συμφωνίας ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στη Γενεύη. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της πολυμερούς συνάντησης. Την πληροφορία της επικοινωνίας των δύο ανδρών μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ και επιβεβαίωσε η Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: «Έφοδος» της αστυνομίας σε Εύοσμο και Κορδελιό
Ειδική επιχειρησιακή δράση της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων σε περιοχές του...
Θεσσαλονίκη: «Έφοδος» της αστυνομίας σε Εύοσμο και Κορδελιό