Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χιονιάς και στο προσφυγικό

Διεθνής Τύπος για πρόσφυγες: "Παγώνουν μέχρι θανάτου, απροετοίμαστη η Ελλάδα" - Τι ποσά έχει πάρει μέχρι σήμερα η Ελλάδα από την Κομισιόν

Λύση με καθυστέρηση για τη φιλοξενία των εκτεθειμένων στο ψύχος προσφύγων στη Μόρια επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, που έστειλε στο λιμάνι της Μυτιλήνης το αρματαγωγό πλοίο «Λέσβος» του Πολεμικού Ναυτικού για τη φιλοξενία περίπου 500 ατόμων. Προηγήθηκε έντονη κριτική για ολιγωρία και για αποτυχία επαρκούς προετοιμασίας για την υποδοχή του χειμώνα στα hotspots. Το ζήτημα πήρε διαστάσεις και εκτός Ελλάδος, αφού τις εικόνες των βυθισμένων στο χιόνι σκηνών ανέδειξαν και διεθνή ΜΜΕ. Η κυβέρνηση μάλιστα δέχθηκε και τα «φίλια» πυρά της "Αυγής". Στη Λέσβο η επιβίβαση όσων θα φιλοξενηθούν στο πλοίο, που είναι πλήρως εξοπλισμένο με κρεβάτια, θερμάστρες κλπ, αναμένεται να ξεκινήσει τις απογευματινές ώρες.

Ενδεχόμενο επίταξης ξενοδοχειακών μονάδων

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο επίταξης ξενοδοχειακών μονάδων, προκειμένου να φιλοξενηθούν όλοι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο έλεος των ακραίων καιρικών συνθηκών και καταδίκασε τη στάση ξενοδόχων του νησιού που -όπως είπε- αρνούνται να παραχωρήσουν τα κλειστά καταλύματά τους. "Γενικότερα, στις 33 δομές όπου φιλοξενούνται περίπου 10.500 άνθρωποι, από τον Βόλο και πάνω, η κατάσταση είναι σχετικά καλή. Συνεχίζεται αδιαλείπτως η σίτιση και όπου υπάρχει διακοπή νερού από τον παγετό, οι ανάγκες καλύπτονται με εμφιαλωμένα νερά", ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιωσήφ Αλεξανδρίδης, ειδικός σύμβουλος του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Δ. Βίτσας: "Πιαστήκαμε απροετοίμαστοι"

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος, ειδικά για τη Μόρια, να δικαιολογούμαστε», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σημειώνοντας ότι «με μία έννοια και είναι κοινή πεποίθηση και τη δική μου και του Γιάννη Μουζάλα, πιαστήκαμε απροετοίμαστοι λόγω της σφοδρότητας των καιρικών συνθηκών». Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες στη Μόρια της Λέσβου λόγω της κακοκαιρίας, επεσήμανε ότι ούτε εκείνος, ούτε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ψάχνουν για δικαιολογίες.

Διεθνής Τύπος για πρόσφυγες: Παγώνουν μέχρι θανάτου, απροετοίμαστη η Ελλάδα

Εκτεθειμένοι στο ψύχος, χωρίς θέρμανση και με σκηνές που βουλιάζουν κάτω από το χιόνι, εξακολουθούν να βρίσκονται εκατοντάδες πρόσφυγες. Εικόνες που μαρτυρούν μια πρωτοφανή κρίση πρωταγωνιστούν στα διεθνή μέσα τα οποία περιγράφουν με μελανά χρώματα την ισχύουσα κατάσταση που κρίνεται απελπιστική για τους πρόσφυγες. «Παγώνουν μέχρι θανάτου», «η ελληνική κυβέρνηση απροετοίμαστη απέναντι στην απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά εν μέσω κακοκαιρίας», «στο στόχαστρο επικρίσεων οι ελληνικές αρχές για τη διαχείριση του προσφυγικού», είναι ορισμένες φράσεις μέσα από τις οποίες επιχειρείται μια καταγραφή των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά.

Σε δημοσίευμά του ο Guardian αναφέρεται στις επικρίσεις που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς και Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναφορά στην έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης γίνεται και από τον βρετανικό Independent σε άρθρο της εφημερίδας για την υφιστάμενη κατάσταση με τους πρόσφυγες στα νησιά.

Ποτάμι: Ανικανότητα ή αδιαφορία για τα hotspot;

«Ανικανότητα ή αδιαφορία;», διερωτάται το Ποτάμι, σχολιάζοντας την ανεπαρκή προετοιμασία της κυβέρνησης για την έλευση του χειμώνα στα hotspot, που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να είναι εκτεθειμένοι στο ψύχος.

«Έπρεπε να περάσουν πέντε ολόκληρες ημέρες για να επικοινωνήσει ο Πρωθυπουργός με τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας, ώστε να βρεθεί -προσωρινή- λύση στη διαμονή των προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου και να μη στοιβάζονται εκατοντάδες άνθρωποι σε καλοκαιρινές σκηνές μέσα στο χιόνι», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Κομισιόν: Τι ποσά έχει λάβει έως σήμερα η Ελλάδα για το προσφυγικό

Ευρωπαϊκή βοήθεια, ύψους 481,9 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και ανθρωπιστικής κρίσης έχει φτάσει από τις αρχές του 2015 στην Ελλάδα, από το συνολικό ποσό του 1,059 δισ. ευρώ που έχει δεσμευθεί έως το 2020. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 8 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα έχει να λαμβάνει τα εξής: Για το προσφυγικό η χώρα δικαιούται 509 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της επταετίας 2014-2020. Επιπλέον, από τις αρχές του 2015 έλαβε έκτακτη βοήθεια ύψους 352 εκατ. ευρώ. Τόσο το ποσό των εθνικών προγραμμάτων (509 εκατ. ευρώ), όσο και το ποσό της έκτακτης βοήθειας (352 εκατ. ευρώ) διατίθενται μέσω του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ). Οι δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων είναι οι ελληνικές Αρχές (συνολικά 178 εκατ. έχουν ήδη εγκριθεί σε υπουργεία, αστυνομία, ακτοφυλακή, υπηρεσία πρώτης υποδοχής), καθώς και διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί και ΜΚΟ (συνολικά 175 εκατ. έχουν ήδη εγκριθεί προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης κ.ά.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ