Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γ. Μουζάλας: «Ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη από την Ε.Ε. στο προσφυγικό»

Τονίζει σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην εφημερίδα «Il Manifesto»

Την ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη από την Ε.Ε. προς την Ιταλία και την Ελλάδα υπογραμμίζει σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Ο κ. Μουζάλας, ο οποίος είχε την Πέμπτη συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Μάρκο Μινίτι, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα «Il Manifesto» επισήμανε ότι μια μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου δεν μπορεί να δημιουργήσει και άλλα προβλήματα στις χώρες πρώτης εισόδου και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει ουσιαστική συνέχεια στην υποσχέσεις της σχετικά με την μετεγκατάσταση των μεταναστών.

Για τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, ο Γιάννης Μουζάλας είπε: «Η συμφωνία αυτή προκάλεσε και κάποια προβλήματα αλλά καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις τραγικές εικόνες που όλοι είδαμε πριν από έναν χρόνο. Στα ελληνικά νησιά υπάρχουν ακόμη δυσκολίες και αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, αλλά μην ξεχνάτε τις χιλιάδες αφίξεις, κάθε νύχτα, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, και τους ανθρώπους που έχαναν τη ζωή τους στην θάλασσα. Μην ξεχνάτε το τραγικό πήγαινε -έλα από την Ειδομένη».

«Πρέπει να αυξηθεί η νόμιμη μετανάστευση στην Ευρώπη»

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογραμμίζει πως «αν υπάρξουν άλλες προτάσεις, για νόμιμη είσοδο των μεταναστών στην Ένωση, είναι έτοιμος να τις συζητήσει» και πως πιστεύει ότι «πρέπει να αυξηθεί η νόμιμη μετανάστευση στην Ευρώπη, αλλά, συγχρόνως, να τηρηθεί μια ιδιαίτερα αυστηρή στάση με τους διακινητές». Ο κ. Μουζάλας δηλώνει, παράλληλα, ότι σε πάνω από το 99% των μεταναστών και προσφύγων παρέχεται όλη η αναγκαία υποστήριξη και ότι προβλήματα σημειώνονται σε τρία νησιά. «Οι κάτοικοι των νησιών, όμως, δεν έχουν γίνει φασίστες», εξηγεί στην ιταλική εφημερίδα, κατανοώντας ότι υπήρξαν πραγματικές δυσκολίες. Καλεί, όμως, τους δημάρχους που αντιδρούν στην αύξηση των θέσεων διαμονής για τους πρόσφυγες και μετανάστες να αλλάξουν τη στάση τους. «Η Ευρώπη δεν αντέδρασε με τον πρέποντα χρόνο και τρόπο, και αυτό βοήθησε το λαϊκισμό», λέει ο υπουργός, ο οποίος, τέλος, εκτιμά πως «η λιτότητα πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες να στραφείς ενάντια στους μετανάστες, διότι είναι δίπλα σου, ενώ δεν μπορείς, για παράδειγμα, να τσακωθείς με τον Σόιμπλε ή τη Μέρκελ».

Ύπατη Αρμοστεία: Τρομερή η κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Συναγερμό για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα εν μέσω χειμώνα σημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τρομερή» ανέφερε η Σάρα Κρόου, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, UNICEF, σε τακτική συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Η εκπρόσωπος της UNHCR Σεσίλ Πουιγί είπε ότι περίπου 1.000 άνθρωποι βρίσκονται σε μη θερμαινόμενα αντίσκηνα και υπνωτήρια στην Ελλάδα, ζητώντας τη μεταφορά τους σε καλύτερα καταφύγια στην ηπειρωτική χώρα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανέφερε ότι πρόσφυγες και μετανάστες πεθαίνουν από το ξαφνικό κύμα κακοκαιρίας στην Ευρώπη και οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα προκειμένου να τους βοηθήσουν αντί να τους απωθούν από τα σύνορα και να τους υποβάλλουν σε βία και κατασχέσεις. «Πρόκειται για τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών και όχι για γραφειοκρατία και για την τήρηση γραφειοκρατικών διευθετήσεων» δήλωσε η Σάρα Κρόου.

«Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε ασθένειες του αναπνευστικού μια εποχή όπως αυτή. Πρόκειται για τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών και όχι για γραφειοκρατία και για την τήρηση γραφειοκρατικών διευθετήσεων», δήλωσε η Σάρα Κρόου, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, UNICEF. Ο Τζόελ Μίλμαν, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης ΔΟΜ), δήλωσε πως οι μεταναστευτικές κινήσεις στη Μεσόγειο «ξεκίνησαν δυνατά» το 2017 και ο απολογισμός των θανάτων φέτος έχει φθάσει ήδη τους 27.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ