Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ν. Κοτζιάς: «Η σχέση Ελλάδας - Γεωργίας είναι στρατηγική»

«Οι εθνικές διαφορές να λύνονται με ειρηνικά μέσα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου»

Μια συνάντηση «με θετική ενέργεια, παραγωγική», ήταν αυτή που είχε το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Γεωργιανό ομόλογό του Μιχέηλ Τζανελίτζε, την πρώτη από τον μαραθώνιο συναντήσεων με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία, με την οποία ξεκίνησε την επίσημη επίσκεψή του στη Γεωργία.

«Είναι σημαντικό αυτό που συμφωνήσαμε, ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Γεωργίας είναι στρατηγικές σχέσεις» τόνισε ο κ. Κοτζιάς, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Τζανελίτζε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

Εξήγησε ότι στρατηγική σχέση σημαίνει συντονισμένη προσπάθεια ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, οικονομικό, εκπαιδευτικό, ενεργειακό, ερευνητικό κλπ, αλλά κυρίως σημαίνει πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, ώστε να έρθει πιο κοντά η Γεωργία στην ΕΕ μεταδίδοντας τη δική της πείρα και γνώση ως παλιό μέλος της ΕΕ.

Διάλεξη Κοτζιά στο πανεπιστήμιο της Τιφλίδας

«Η Ελλάδα υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα της Γεωργίας γιατί αγαπά το Διεθνές Δίκαιο» ως «το υπέρτατο αγαθό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» καθώς «είναι ανάγκη να λύνονται οι εθνικές διαφορές με ειρηνικά μέσα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και να εδραιωθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή».

Αυτό τόνισε εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς στη διάλεξη που έδωσε στο κρατικό πανεπιστήμιο της Τιφλίδας, όπου τον υποδέχτηκε θερμά ο πρύτανης Γκεόργκε Σαρβασίντζε.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα από καθηγητές και φοιτητές ο κ. Κοτζιάς ανέπτυξε τα συστατικά που θα πρέπει να έχει σήμερα μία κοινωνία, ένα εθνικό κράτος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε έναν παγκοσμιοποιημένο και τεχνολογικά εξελιγμένο κόσμο, ενώ παρουσίασε τη θετική ατζέντα συνεργασίας και τον πολιτισμό ως ήπια και έξυπνη δύναμη που προωθεί η ελληνική διπλωματία στη βάση μίας ενεργητικής και πολυδιάστατης πολιτικής.

«Το πιο πολύτιμο πράγμα σε μια οικονομία γνώσης είναι ο άνθρωπος. Όποιος περικόψει τις δαπάνες για τον άνθρωπο έχει περικόψει τις προοπτικές του για την σύγχρονη εποχή. Ένα από τα προβλήματα της ΕΕ είναι ότι περιορίζουμε τη σκέψη μας», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ