Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ν. Παππάς από Θεσσαλονίκη: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος

«Τομέας των τομέων» οι τηλεπικοινωνίες και οι τεχνολογίες πληροφορικής, σύμφωνα με τον υπουργό  ...

«Η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να γυρίσει ουσιαστικά σελίδα και γυρνώντας αυτή τη σελίδα να σκεφτούμε και να αναλογιστούμε ότι βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στην υφήλιο και μπορεί, εάν την ευκαιρία που απλώνεται μπροστά μας με την τεχνολογική επανάσταση δεν την αφήσει να περάσει, να αυξήσει πάρα πολύ τη σημαντικότητά της και το πολιτικό της εκτόπισμα».

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τεχνολογιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε απόψε το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με θέμα «Ψηφιακή πολιτική, δίκτυα και ανάπτυξη», στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσία πλήθους κόσμου.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας κόμβος εμπορίου, μεταφορών και επικοινωνιών και για να γίνει αυτός ο κόμβος χρειάζεται να αναπτύξει γρήγορα αξιόπιστα και σύγχρονα δίκτυα», τόνισε ακόμη ο κ. Παππάς, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες διήμερη περιοδεία σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη.

Εξάλλου, «ενθουσιωδώς» δέχθηκε ο υπουργός την πρόταση του περιφερειακού τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για συγκρότηση τριμερούς ομάδας εργασίας -μεταξύ του υπουργείου, του οικονομικού Επιμελητηρίου και των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων της Κ. Μακεδονίας-, για οργάνωση κοινών διεπιστημονικών δράσεων και για να περάσουν οι νέες τεχνολογίες στην καθημερινή ζωή των πολιτών, όπως είπε.

«Μιλάμε για έναν τομέα που μπορεί να βοηθήσει όλους μας να υπερβούμε και διαχωριστικές γραμμές. Θεωρώ ότι ο τομέας για τον οποίο συζητάμε είναι ο τομέας των τομέων. Μπορεί δηλαδή να βοηθήσει οποιονδήποτε άλλο τομέα της οικονομίας να γίνει πιο λειτουργικός και παραγωγικός», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Η Ελλάδα κατατάσσεται 26η στους 28 της ΕΕ, σύμφωνα με δείκτη για τη διείσδυση νέων τεχνολογιών στην οικονομία και την κοινωνία, είπε ο υπουργός, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι υστερούμε στις ταχύτητες του διαδικτύου κάτι το οποίο αποτελεί, όπως είπε, προτεραιότητα.

Στη συνέχεια, ο υπουργός απαρίθμησε τους τομείς και τις προτεραιότητες που συγκροτούν ένα συνεκτικό πλαίσιο δράσεων για τη ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας, οι οποίοι έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής.

Θέλουμε τα δίκτυα νέας γενιάς και το γρήγορο ίντερνετ να φτάσουν και στο τελευταίο σημείο της Ελλάδας είπε ο κ. Παππάς, μεταξύ άλλων, και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα rural broadband που βρίσκεται σε εξέλιξη λέγοντας ότι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου το δημόσιο παρεμβαίνει ώστε μια βασική υπηρεσία να φτάσει «εκεί που ιδιώτες δεν θα πήγαιναν ποτέ». Στις μεγάλες υποδομές ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί από μόνος του να παράξει τη βέλτιστη οικονομική και κοινωνική και επιθυμητή ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα, υποστήριξε ο υπουργός. Ανακοίνωσε επίσης ότι από αύριο ξεκινά συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής του νομοσχεδίου που αφορά την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής Οδηγίας που αφορά τη μείωση του κόστους για την ανάπτυξη των δικτύων για γρήγορο Ιντερνετ. Είπε ακόμη ότι δίνεται ώθηση στον κλάδο των ΤΠΕ για ανάπτυξη ψηφιακής οικονομίας και απασχόλησης εστιάζοντας στη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για start up επιχειρήσεις

«Η επιστήμη δεν πρέπει να είναι κλειδωμένη, πρέπει να είναι στην ελληνική κοινωνία. Να τη βοηθήσουμε να κάνει το άλμα για το αύριο και να καταπολεμήσουμε τη μεγάλη μάστιγα του brain drain», είπε μεταξύ άλλων ο Γ.Γ. του Περιφερειακού Τμήματος Κ. Μακεδονίας του Επιμελητηρίου, κ.  Μιχάλης Κούπκας.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κ. Μακεδονίας κ. Νίκος Αντωνάκος. αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ραγδαία ανάπτυξη των start up επιχειρήσεων στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι σε αυτόν το χώρο υπάρχει φοβερή δυναμική. Χρειαζόμαστε έκρηξη δημιουργικότητας από έξυπνες επενδύσεις σε τομείς που να ξεφεύγουν από τα τετριμμένα, είπε ακόμη.

Αναφέρθηκε σε δυο χρηματοδοτικά εργαλεία που αποτελούν ενθαρρυντική εξέλιξη, ενώ τόνισε ότι το τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Επιμελητηρίου, επιθυμεί συνεργασίες και συνέργειες με επιμελητήρια εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς «για να δώσουμε λύσεις στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία».

Στην ημερίδα μίλησε ακόμη ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Παρέστησαν οι υφυπουργοί Παιδείας Κώστας Ζουράρις, Μακεδονίας - Θράκης Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Νίκος Φωτίου, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, η επικεφαλής του γραφείου της γενικής γραμματείας πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δημητριάδης, εκπρόσωποι της περιφέρειας και φορέων καθώς και πολλοί νέοι.

Μ. ΚΟΥΖΟΥΦΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάμε Στοίχημα: Στο 1.98 combo με γκολ στο “MAPEI”
Μεγάλο Σάββατο σήμερα (04/05) και η δράση στην Ελλάδα είναι σε παύση, ωστόσο συνεχίζεται κανονικά σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη!
Πάμε Στοίχημα: Στο 1.98 combo με γκολ στο “MAPEI”