Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μετωπική Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Άγρια κόντρα για πρόστιμα της ΣΕΚΑΠ και Ιβάν Σαββίδη - Η υπόθεση με το πρόστιμο και η τροπολογία

Άγρια κόντρα στη Βουλή για τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Η αντιπαράθεση στη Βουλή είχε ως αιχμή την τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδη για τα παλαιά χρέη επιχειρήσεων που αλλάζουν τώρα ιδιοκτησία. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την τροπολογία ως «φωτογραφική», καθώς γνωστή είναι η υπόθεση για τα πρόστιμα – μαμούθ που «φόρτωναν» στη ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη, λόγω λαθρεμπορίας που είχε γίνει στην περίοδο που η επιχείρηση ανήκε στο δημόσιο.

Κόντρα κορυφής στη Βουλή για επίμαχη τροπολογία

Σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεση μεταξύ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή προκάλεσε τροπολογία περί παραβάσεων λαθρεμπορίας το πρωί της Παρασκευής. Το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό υπερψηφίστηκε με 151 «ναι», 76 «όχι» και 29 «παρών». Πέρασε και η επίμαχη τροπολογία με 149 «ναι» και 97 «όχι». Η αντιπαράθεση στη Βουλή είχε ως αιχμή την τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδη για τα παλαιά χρέη επιχειρήσεων που αλλάζουν τώρα ιδιοκτησία.

«Μητσοτάκης και Ν.Δ. σε διαρκές βέρτιγκο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε ότι η τροπολογία είναι φωτογραφική και κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να την αποσύρει. Κάλεσε, δε, τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να προστατεύσει το κύρος του κοινοβουλίου. Απαντώντας, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: «Η χώρα βγαίνει από τον κυκεώνα της χρεοκοπίας, που την έχει οδηγήσει η ΝΔ» και πρόσθεσε ότι «από τις 7 Απριλίου, ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του είναι σε διαρκές βέρτιγκο, αλλά έκλεισε τότε η πολιτική συμφωνία και τώρα θα κλείσει και η τεχνική συμφωνία». Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε την εκτίμησή του ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα γίνει γραφικός ζητώντας εκλογές, αλλά τώρα, υποστήριξε πως διαπιστώνει ότι θα γίνει γραφικός και μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ΝΔ θα έπρεπε να επικροτήσει, δεδομένου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κόπτεται -υποτίθεται, είπε ο Αλ. Τσίπρας- για τις επενδύσεις. Κάλεσε, δε, τον κ. Μητσοτάκη να πάνε μαζί στην Ξάνθη να μιλήσουν με την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους στην επιχείρηση που κινδυνεύουν. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να μην εμποδίσει την ψηφοφορία της τροπολογίας για διαδικαστικά ζητήματα, αλλά να αναφερθεί στην ουσία του ζητήματος της τροπολογίας. Επιπλέον, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να θυμηθεί τι γινόταν επί των ημερών της με νυχτερινές τροπολογίες που διέγραφαν πρόστιμα.

Δευτερολογία Μητσοτάκη: «Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο»

Στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος της ΝΔ παρότι αναγνώρισε ότι ούτε πριν (επί των προηγούμενων κυβερνήσεων) ήταν υποδειγματική η λειτουργία του Κοινοβουλίου, επισήμανε: «Εσείς έχετε ξεπεράσει κάθε όριο». Ο ίδιος σημείωσε ότι η τροπολογία έρχεται από βουλευτή της Κοζάνης και όχι από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης. Εφόσον τίθεται θέμα συμφερόντων του επενδυτή που πρέπει να προστατευθούν, πρόσθεσε, αυτό θα εξεταστεί εφόσον νωρίτερα η τροπολογία ελεγχθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Διαφορετικά, τόνισε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, «θα είστε υπόλογος». 

«Η τροπολογία δεν αφορά μόνο τη ΣΕΚΑΠ»

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κάλεσε, δε, τον Αλ. Τσίπρα να δηλώσει ενώπιον της Βουλής εάν η σημερινή στάση του, να στηρίζει τη φωτογραφική - αντισυνταγματική τροπολογία, συνάδει με τη δήλωσή του ότι «είναι κάθε λέξη του Συντάγματος». O πρωθυπουργός, ανταποδίδοντας τα «βέλη», ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να φέρει έστω και ένα παράδειγμα τροπολογίας επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ που να έχουν έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η τροπολογία δεν είναι φωτογραφική, παραδεχόμενος ότι μπορεί να αφορά την ΣΕΚΑΠ, αλλά και κάθε άλλη επιχείρηση. Τόνισε, δε, ότι η ΝΔ κάνει φασαρία για την τροπολογία αυτή, προκειμένου να ξεχάσουν οι πολίτες την ουσία του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ένα θετικό νομοσχέδιο, το οποίο η ΝΔ δεν ψηφίζει, όπως επισήμανε. Ο πρωθυπουργός κάλεσε, δε, τον πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσει τη διαδικασία ψηφοφορίας.

Π. Καμμένος σε ΝΔ: «Εσείς φιλούσατε κατουρημένες ποδιές του Σαββίδη»

Στην κόντρα των δύο παρενέβη ο Πάνος Καμμένος ο οποίος αναφέρθηκε στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. «Εκπλήσσομαι από τη θέση της ΝΔ. Είναι μικρός ο κόσμος. Θα του έλεγα να ρωτήσει τους βουλευτές ΝΔ που εκλιπαρούσαν τον Ιβάν Σαββίδη το 2013 να πάρει τη ΣΕΚΑΠ. Ρωτήστε τον κ. Κεδίκογλου που εκλιπαρούσε να πάρει ο Σαββίδης τη ΣΕΚΑΠ. Γιατί δεν ρωτάτε βουλευτές της ΝΔ από τη Μακεδονία που εκλιπαρούσαν τον Σαββίδη. Τότε η ΝΔ είχε υποσχεθεί όχι μόνο διαγραφή παλιών προστίμων αλλά και ότι τα μηχανήματα που είχαν μπλοκάρει στα τελωνεία θα απελευθερώνονταν χωρίς πρόστιμα. Καταθέτει ονομαστική για όσα έπρεπε να κάνει όταν ήταν στην κυβέρνηση. Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι θα φέρουμε τροπολογία και όπου υπάρχουν επενδύσεις σε επιχειρήσεις που πάνε να κλείσουν. Πράττετε αντεθνικά όπως οι ευρωβουλευτές σας. Εμποδίζετε επενδύσεις ακόμα και εκείνες που εσείς φέρατε φιλώντας κατουρημένες ποδιές του Σαββίδη».

Αν. Λοβέρδος: «Φωτογραφική η τροπολογία»

Ο Ανδρέας Λοβέρδος παίρνοντας τον λόγο μίλησε για «τροπολογία της ντροπής, χαριστική, που όλοι συζητούσαν ποιον αφορά και ο υπουργός και ο βουλευτής κάνανε πως δεν ξέρανε». Αναφερόμενος στον Αλ. Τσίπρα είπε ότι «έρχεται σήμερα ο πρωθυπουργός να μιλήσει για κίνδυνο απόλυσης συγκεκριμένων υπαλλήλων, ξέρει ο πρωθυπουργός, και να πάρει και την ευθύνη ο ίδιος για την ρύθμιση αυτή που βάλανε βουλευτή τους να την φέρει, τάχα ότι την αποδέχεται η κυβέρνηση». Αναφερόμενος στον κ. Καμμένο δήλωσε: «Έρχεται και ο κύριος Καμμένος ειλικρινέστατα και είπε ότι πρόκειται για την ΣΕΚΑΠ και για την συγκεκριμένη επένδυση. Δηλαδή είπε ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός του δεύτερου κυβερνώντος κόμματος ότι η τροπολογία είναι φωτογραφία!». Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι εγείρεται σοβαρό ζήτημα για τον τρόπο που σκέφτεται η κυβέρνηση και ότι εγείρονται υποψίες διαφθοράς: «Έχει σχέση και με μίντια και με άλλα που θα συμβούν τις επόμενες ημέρες».

Την όξυνση κατήγγειλε ο Β. Λεβέντης

Την όξυνση που μεταδίδεται και στην κοινωνία, κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Σε λίγες ημέρες, θα καλέσουμε την κοινωνία να δεχθεί τα μέτρα. Πως θα την καλέσουμε; Με διαιρεμένη Βουλή; Με το να βρίζει η μισή την άλλη μισή και να αφήνει υπονοούμενα;» διερωτήθηκε ο κ. Λεβέντης. Αναφερόμενος στην τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι έχει μια λογική και αναρωτήθηκε πως ένας επενδυτής που κάνει μια επένδυση, να επιβαρυνθεί για πράξεις της παλαιάς διοίκησης. Είπε όμως ότι πρέπει να εξηγηθεί ποιος θα μπαίνει σε ένα ευεργετικό καθεστώς, διότι αιωρούνται υποψίες στην κοινωνία. «Ποιος θα απαλλάσσει από χρέη κάποιον που επενδύει και δεν γνωρίζει αυτά τα χρέη; Δικαστήριο; Υπουργός; Πρωθυπουργός; Η Βουλή; Ποιος θα τον απαλλάσει; Ανοίγουμε ένα πολύ κακό παράθυρο στη Βουλή αυτή» εκτίμησε ο Β. Λεβέντης.

Ν. Καραθανασόπουλος: «Τσακώνεστε για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών»

«Τσακώνεστε για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, ποιος τα υπηρετεί καλύτερα τη στιγμή που και η ΝΔ ως κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ως κυβέρνηση τσακίζετε τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους» κατηγόρησε συγκυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος παρεμβαίνοντας στη συζήτηση. Ο κ. Καραθανασόπουλος, που χαρακτήρισε «αποκαλυπτική» τη συζήτηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ, αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση του προέδρου των ΑΝΕΛ, λέγοντας πως με την ομιλία Καμμένου, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και «προειδοποίησε γι αυτό».

Στ. Θεοδωράκης: «Δεν είναι για τη ΣΕΚΑΠ, σβήνουν το λαθρεμπόριο»

Δεν είναι για τη ΣΕΚΑΠ, σβήνουν το λαθρεμπόριο και αυτοί ως αντάλλαγμα θα αγοράσουν εφημερίδες και άλλα ΜΜΕ στην υπηρεσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, υποστήριξε σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, με αφορμή τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ποιοι απουσίαζαν από τις ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή

Οριστικοποιήθηκε το αποτέλεσμα των ονομαστικών ψηφοφοριών που έγιναν χθες το μεσημέρι στη Βουλή. Συνολικά ψήφισαν 255 βουλευτές. Το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, έλαβε επί της αρχής 151 «υπέρ», 88 «κατά» και 16 «παρών». Η τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδη, που προκάλεσε «θύελλα», έλαβε 149 «υπέρ» και 106 «κατά».

Οι απόντες βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ιωάννης Θεοφύλακτος, Θεόδωρος Παραστατίδης και η Εύη Καρακώστα. Οι τρεις από τους προαναφέρθεντες βουλευτές είχαν αποστείλει πρόθεση ψήφου. Η Εύη Καρακώστα δεν παρέστη στην ψηφοφορία επειδή ένιωσε αδιαθεσία.

Οι απόντες βουλευτές από τη ΝΔ που είχαν στείλει όμως επιστολή πρόθεσης ψήφου ήταν οι Σάββας Αναστασιάδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης, Θεόδωρος Καράογλου, Γιώργος Καρασμάνης, Γιώργος Κασαπίδης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Θεοδώρα Μπακογιάννη, Χρήστος Σταϊκούρας.

Απόντες βουλευτές από τη ΝΔ χωρίς όμως πρόθεση ψήφου ήταν Γκιουλέκας Κωνσταντίνος, Καραμανλής Κωνσταντίνος, Κοντογεώργιος Κωνσταντίνος, Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Σαμαράς Αντώνιος, Τζαβάρας Κωνσταντίνος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας μετά τις ταυτόχρονες φωτιές
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας μετά τις ταυτόχρονες φωτιές
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους