Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
Πήρε το «πράσινο φως» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης η Κανονιστική του δήμου Θεσσαλονίκης για τη χρήση αλλά και τη στάθμευση των ηλεκτρικών πατινιών και την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενες εταιρίες για τα ισχύοντα, προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματά τους για τις προκαθορισμένες θέσεις πάρκινγκ, οι οποίες χωρίζονται σε τέσσερις ζώνες. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται αμείωτοι οι έλεγχοι σε χρήστες πατινιών για την τήρηση των απαραίτητων κανόνων, ενώ με τον νέο ΚΟΚ αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για παραβάσεις, όπως παραβίαση κόκκινου σηματοδότη.
Με τη νέα κανονιστική, που εγκρίθηκε κατόπιν κάποιων τροποποιήσεων, επιδιώκεται να μπει τάξη στο «χάος» που συχνά βλέπουμε στους δρόμους όσον αφορά τη χρήση των πατινιών, αλλά και την ανεξέλεγκτη εναπόθεσή τους στα πιο απίθανα σημεία.
Η Κανονιστική είναι σε εφαρμογή όπως λέει μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας κ. Κώστας Τσιαπακίδης και πλέον οι ενδιαφερόμενες εταιρίες θα ενημερωθούν για τις αδειοδοτήσεις και για τις αιτήσεις για θέσεις στάθμευσης. «Την άλλη εβδομάδα θα ενημερωθούν οι εταιρίες για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες», όπως αναφέρει.
Σημειώνεται ότι συνολικά τα ηλεκτρικά πατίνια που θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην πόλη από εταιρείες θα είναι 800. Μένει να διευθετηθούν κάποιες τελικές λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που θα γίνονται οι έλεγχοι στις εταιρείες.
Υπενθυμίζεται ότι η χρέωση για τη στάθμευση των πατινιών θα γίνεται ανάλογα με τη ζώνη που βρίσκεται η θέση. Συγκεκριμένα δημιουργούνται 4 οριοθετημένες ζώνες στο δήμο Θεσσαλονίκης και οι εταιρίες θα μπορούν να αιτηθούν θέσεις σε αυτές, αναλογικά. Συνολικά προβλέπονται 800 θέσεις σε 70 σημεία. Στη Ζώνη Α για τα πατίνια, για rollers και skateboards και για αυτοεξισορροπούμενα προσωπικά οχήματα το ετήσιο τέλος ορίζεται στα 39 ευρώ ανά τεμάχιο. Στη Ζώνη Β στα 25 ευρώ ανά τεμάχιο, στη Ζώνη Γ 16 ευρώ ανά τεμάχιο και στη Ζώνη Δ 5 ευρώ ανά τεμάχιο. Σε όλες τις Ζώνες ηλεκτροκίνητα αμαξίδια ατόμων με αναπηρία, ενισχυμένα και απλά, scooters και handbikes ατόμων με αναπηρία μπορούν να σταθμεύουν άνευ τέλους.
Σε ό,τι αφορά τους χρήστες των πατινιών, οι έλεγχοι δεν έχουν σταματήσει και δεν θα σταματήσουν. Εκτός από τα προβλεπόμενα πρόστιμα των 20 ευρώ για τη μη ύπαρξη των εγγράφων που απαιτούνται ώστε να ταυτοποιείται ότι ο χρήστης είναι αυτός που έκανε την ενοικίαση και των 40 ευρώ για μη χρήση κράνους, ισχύουν και όλα τα υπόλοιπα πρόστιμα που ισχύουν από τον ΚΟΚ, τα οποία μάλιστα αυστηροποιούνται. Ενδεικτικά, με τον νέο ΚΟΚ, παραβίαση κόκκινου σηματοδότη επισύρει πρόστιμο ύψους 700 ευρώ από 350 που ήταν σήμερα. Η κανονιστική θέτει κανόνες σχετικά με τα όρια ταχύτητας με τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα πατίνια, τίθενται απαγορεύσεις για τα στάση και στάθμευσή τους, αλλά και μια σειρά άλλες απαγορεύσεις, όπως η χρήση του πατινιού από δυο άτομα ταυτόχρονα, η μεταφορά μεγάλων αντικειμένων, η χρήση κινητού εν κινήσει κ.ά.
«Τάξη» και στην παραλία
Εξάλλου, σε ισχύ βρίσκεται και η κανονιστική για την παραλία της Θεσσαλονίκης, που στόχο έχει να μπουν κανόνες στην ανεξέλεγκτη χρήση της από αδειοδοτημένους και μη χρήστες.
Οι νέοι κανόνες αφορούν τόσο τη διέλευση οχημάτων, όσο και τη χωροθέτηση του υπαίθριου εμπορίου, τους μικροπωλητές αλλά και τη διοργάνωση εκδηλώσεων.
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται μια τέτοια κανονιστική στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Κάθε μέρα, πρωί και απόγευμα, δυνάμεις της δημοτικής αστυνομίας και της ΕΛΑΣ πραγματοποιούν κοινές περιπολίες και ελέγχους, αναφέρει ο κ. Τσιαπακίδης. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα «έπεσαν» και τα ανάλογα πρόστιμα από την ΕΛΑΣ για μη τήρηση του νόμου.
Σημειώνει ότι η διεύθυνση εξυπηρέτησης επιχειρηματία του δήμου, βρίσκεται στη διαδικασία προκήρυξης των οκτώ συνολικά θέσεων, στις οποίες θα επιτρέπεται η ανάπτυξη υπαίθριου εμπορίου.
Που θα υπάρχουν μικροπωλητές
Υπενθυμίζεται ότι οι μικροπωλητές θα πρέπει να έχουν άδεια χρήσης του κοινόχρηστου χώρου και για τη δραστηριοποίησή τους θα πληρώνουν ένα ετήσιο τέλος προς τον Δήμο.
Οι πωλητές υπαίθριου στάσιμου εμπορίου θα επιτρέπεται να δραστηριοποιούνται στους εξής χώρους: Κοντά στο Βασιλικό Θέατρο, στην περιοχή μεταξύ του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του γλυπτού «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου, σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων από αυτά, πλησίον του πεζοδρομίου της οδού Μ. Αλεξάνδρου, δίπλα στο αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ, στον Κήπο της Μνήμης, στο νότιο τμήμα του Κήπου του Νερού, κοντά στην αρχή της οδού Μ. Κάλλας.
Σε κάθε μία από αυτές τις τοποθεσίες μπορούν να διατίθενται δύο θέσεις στάσιμου εμπορίου, υπό την προϋπόθεση ότι οι πωλητές προσφέρουν διαφορετικά είδη προϊόντων. Τα είδη που θα επιτρέπονται είναι κοσμήματα faux bijoux, βιομηχανικά είδη, πρόχειρα έτοιμα γεύματα και είδη κυλικείου από φορητή εγκατάσταση χωρίς δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων. Να σημειωθεί ότι η Κανονιστική έχει προβλέψεις και για την αισθητική των πάγκων που θα στήνονται και την ομοιομορφία τους, ώστε να εναρμονίζονται με τον γενικότερο χαρακτήρα της περιοχής και να μην αποτελούν «κακοφωνίες».
Η κανονιστική προβλέπει εξάλλου ότι ο δήμος θα εξασφαλίζει την παροχή ρεύματος στους χώρους αυτούς και άρα δεν θα υπάρχουν οι αντιαισθητικές γεννήτριες που βλέπουμε σήμερα.
Σε ό,τι αφορά τους πλανόδιους, έχει γίνει από την πλευρά του δήμου μια πρώτη επαφή με την Περιφέρεια και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη καθώς η Περιφέρεια είναι αρμόδια για τη χορήγηση των αδειών τους, οπότε θα πρέπει να τους ενημερώσει ανάλογα για το πού θα έχουν δικαίωμα να βρίσκονται στην Α΄ Κοινότητα. Το πιο πιθανό είναι ότι θα επιτραπεί να βρίσκονται μετά το Μακεδονία Παλάς.