Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλ. Τσίπρας: «Αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους και κινδυνολόγους»

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση

Εξαιρετική είδηση με ιδιαίτερο συμβολισμό και ένα ακόμα καθοριστικό βήμα για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, κατά την ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας. Επιτέθηκε στους καταστροφολόγους και κινδυνολόγους που, όπως είπε, έκαναν πολιτική με ελλείμματα της τάξης του 15% και παρόλα αυτά κατάφεραν να τα σπαταλάνε δίχως να αφήσουν πίσω τους μια στοιχειώδη αναπτυξιακή ραχοκοκαλιά. Αναφερόμενος στον συμβολισμό της είδησης τόνισε ότι η Ελλάδα στη διαδικασία μπήκε το 2009 με έλλειμμα 15,1% λίγο πριν μπει στα μνημόνια. Κατά την ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας τόνισε ότι «σήμερα καταφέρνουμε να γυρίσουμε την Ελλάδα στη κανονικότητα των χωρών με έλλειμμα κάτω του 3% και βγαίνουμε από τη λίστα των χωρών που αποτελούν ειδική περίπτωση, με έλλειμμα μόλις 1,2% για το 2017 και πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,6% το 2018».

«Καθοριστικό βήμα για την οριστική έξοδο από την κρίση»

Το χαρακτήρισε ακόμα ένα καθοριστικό βήμα για την οριστική έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία που επιβεβαιώνει την σταθερή μας πορεία και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα καθώς όπως εξήγησε «μετά από μια μακρά περίοδο καταστροφικής ύφεσης, η ελληνική οικονομία μεταβαίνει στην περίοδο της δυναμικής ανάκαμψης, της ανάπτυξης και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης». Κατά τον ίδιο, το σημαντικότερο είναι «ότι δε ξεπερνάμε μόνο τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά αναβαθμίζουμε και το θεσμικό πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Απάντησε στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας: «Εμείς, λοιπόν, αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους και κοιτάμε μπροστά. Τους καταστροφολόγους και κινδυνολόγους που έκαναν πολιτική με ελλείμματα της τάξης του 15% και παρόλα αυτά κατάφεραν, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να τα σπαταλάνε δίχως να αφήσουν πίσω τους κοινωνικό κράτος, δημόσιες υποδομές, μια στοιχειώδη αναπτυξιακή ραχοκοκκαλιά για την ελληνική οικονομία».

Αναπτυξιακό μοντέλο, μείωση της ανεργίας

«Τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε 260.000 περισσότερες θέσεις εργασίας. Στόχος μας είναι η μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες μέσα στη επόμενη πενταετία» δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Μια άλλη παράμετρος είναι η μείωση των κοινωνικών και των περιφερειακών ανισοτήτων. Η ενίσχυση του κοινωνικού και συνεταιριστικού τομέα της οικονομίας θα παίξει αποφασιστικό ρόλο. «Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμο, ανταγωνιστικό αλλά και κοινωνικά δίκαιο, που θα οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης και θα παράγει θέσεις σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας» συνέχισε ο πρωθυπουργός. Το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας χαρακτηρίστηκε από παθογένειες που πλέον είναι γνωστές σε όλους μας, αποσπασματικότητα και αναποτελεσματικότητα». «Θέλουμε εσάς τους παραγωγικούς και κοινωνικοί φορείς στην κάθε περιφέρεια, όχι απλά κομπάρσους σε στημένες παραστάσεις αλλά συμπρωταγωνιστές σε ένα έργο πρωτότυπο, που μαζί θα συνθέσουμε, μαζί θα δημιουργήσουμε».

Για τη Δυτική Μακεδονία και την ενέργεια

«Η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μετά το 2009, δημιούργησε μια εντελώς ειδική κατάσταση για τη Δυτική Μακεδονία, καθώς συνέπεσε με την ανάγκη διαχείρισης της ενεργειακής μετάβασης της περιοχής που αργά ή γρήγορα θα ερχόταν ανεξάρτητα από την κρίση. Ενώ το 45% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα προέρχεται ακόμα από τη Δυτική Μακεδονία, έχει οδηγήσει σε μια τεράστια στρέβλωση, ένα ποσοστό ανεργίας που ξεπέρασε το 30%. Γεγονός απαράδεκτο που η ανατροπή του πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κάθε σχεδιασμού».

«Ήρθαμε περισσότερο για να σας ακούσουμε»

Στη σύντομη συνομιλία με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, μόλις έφθασε στο εκθεσιακό κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι "αποτελεί ρεκόρ ταχύτητας ο χρόνος που μεσολάβησε από την εξαγγελία του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας μέχρι την υλοποίησή του". "Ήρθαμε περισσότερο για να σας ακούσουμε. Σας θέλουμε πρωταγωνιστές και όχι κομπάρσους", είπε ο κ. Τσίπρας ο οποίος ζήτησε από τον περιφερειάρχη να πληροφορηθεί πόσοι φορείς εκπροσωπήθηκαν στο Συνέδριο, και εκείνος απάντησε ότι κυμαίνονται από 150 έως 200.

Ένταση στην Κοζάνη πριν την ομιλία Τσίπρα

Σκηνές μεγάλης έντασης εκτυλίχθηκαν στην Κοζάνη, έξω από το Εκθεσιακό Κέντρο Δ. Μακεδονίας, πριν από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Περιφερειακό Συνέδριο. Συνδικαλιστές της ΔΕΗ, που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο, συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ. Οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να πλησιάσουν το Εκθεσιακό Κέντρο και οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει σύγκρουση. Νωρίτερα, συνδικαλιστές εμφανίστηκαν κουβαλώντας ένα φέρετρο έξω από το Εκθεσιακό Κέντρο, εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία τους για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος», προχώρησαν σε αυτή την κίνηση για να υποστηρίξουν ότι «παρουσία του Πρωθυπουργού «θάβεται» σήμερα η ΔΕΗ, η περιοχή και κάθε αναπτυξιακή προοπτική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρευνα: Ποια επαγγέλματα ευνοούν το μέλλον της... εγκεφαλικής μας υγείας
Έρευνα ρίχνει φως στον πιθανό προστατευτικό ρόλο των επαγγελμάτων που διεγείρουν το μυαλό έναντι του κινδύνου εμφάνισης άνοιας σε μετέπειτα στάδιο...
Έρευνα: Ποια επαγγέλματα ευνοούν το μέλλον της... εγκεφαλικής μας υγείας
Εκατοντάδες «ανοιχτές» θέσεις για επιστήμονες πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη
Το 8ο TechSaloniki που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής δίνει τη δυνατότητα απευθείας γνωριμίας υποψηφίων με εταιρείες
Εκατοντάδες «ανοιχτές» θέσεις για επιστήμονες πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη