Η αποζημίωση των κατοίκων της Ειδομένης, η διαδικασία πολεοδομικής και περιβαλλοντικής αδειοδότησης των δομών φιλοξενίας και η εκκαθάριση παλαιών αιτημάτων ασύλου, ρυθμίζονται με τροπολογία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις», το οποίο εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή εβδομάδα.
Με την τροπολογία δρομολογείται η αποζημίωση φυσικών και νομικών προσώπων στα δημοτικά διαμερίσματα Ειδομένης, Ευζώνων και Πολυκάστρου του δήμου Παιονίας Κιλκίς, για ζημιές που οφείλονται σε πράξεις προσφύγων ή μεταναστών και οι οποίες έχουν καταγραφεί στο πρακτικό επιτροπής που συστήθηκε από το δήμο Παιονίας. Η αποζημίωση αφορά σε ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, επαγγελματικό και οικιακό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις εξαιτίας της εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών το 2015 και 2016. Το ύψος της δαπάνης ανέρχεται στο ποσό των περίπου223.000 ευρώ. Η αποζημίωση θα γίνει με πιστώσεις από τα εισπραττόμενα έσοδα από τα παράβολα για τη χορήγηση και την ανανέωση των αδειών διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα επιχορηγήσει τον δήμο Παιονίας με το αντίστοιχο ποσό για την καταβολή του στους δικαιούχους.
Εξάλλου με την τροπολογία καθορίζεται η διαδικασία περιβαλλοντικής και πολεοδομικής αδειοδότησης των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης και των δομών φιλοξενίας. Επίσης, εισάγεται η δυνατότητα παρέκκλισης από πολεοδομικές ή άλλες διατάξεις για τις ανάγκες εγκατάστασης δομών ταυτοποίησης, υποδοχής ή φιλοξενίας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά διευκρινίζεται ότι η παρέκκλιση που εισάγεται δεν αφορά την περιβαλλοντική νομοθεσία. Καθώς οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν προσωρινό χαρακτήρα, θεσμοθετείται διαδικασία απομάκρυνσής τους, κατ' αναλογία με παλαιότερες ρυθμίσεις, όπως στην περίπτωση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Η άδεια χωροθέτησης και κατασκευής των δομών χορηγείται με κοινή απόφαση των υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών.
Επίσης, εισάγεται τροποποίηση διάταξης του Προεδρικού Διατάγματος 167/2014 με την οποία διακόπτεται η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας που έχουν απορριφθεί σε πρώτο βαθμό και εκκρεμεί η εξέτασή τους σε δεύτερο βαθμό, εφόσον ο αιτών δεν έχει ανανεώσει ή παραλάβει το δελτίο αιτούντος άσυλο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2016. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η διάταξη αυτή αποσκοπεί στο να ολοκληρωθούν περίπου 1.800 εκκρεμείς υποθέσεις- αιτήσεις διεθνούς προστασίας, οι οποίες είναι ανενεργές. Πρόκειται για αιτούντες που δεν έχουν ανανεώσει το δελτίο επί επτά και πλέον μήνες. Όπως σημειώνεται, αντίστοιχη ρύθμιση είχε εισαγάγει το υπουργείο Εσωτερικό το 2016 (άρθρο 24 του νόμου 4375), προκειμένου να επιταχυνθεί η εξέταση των εκκρεμών υποθέσεων σε δεύτερο βαθμό και να περιοριστούν οι ανενεργές υποθέσεις.
Στην τροπολογία επικαιροποιείται και η χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους σε αιτούντες διεθνή προστασία, οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι τις 31 Ιουλίου 2012 και η εξέτασή της εκκρεμεί σε δεύτερο βαθμό, οπότε παραμένουν με το καθεστώς του αιτούντα στη χώρα για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών χωρίς να έχει εξεταστεί οριστικά ακόμα η αίτησή τους. Πρόκειται για περίπου 800 αιτήσεις που εκκρεμούσαν κατά την έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών.
Τέλος, προσδιορίζεται ότι μέχρι τη σύσταση και στελέχωση της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και το αργότερο ως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 οι προμήθειες του υπουργείου μπορούν να διενεργούνται αυτοτελώς κατά ειδικό φορέα προϋπολογισμού (Φορέας Μετανάστευσης, Υπηρεσία Ασύλου, Αρχή Προσφυγών και Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης).