Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός: «Εντατικοποίηση διαπραγματεύσεων»

Τσίπρας για ΠΓΔΜ: «Πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό, μετά το όνομα» - Ζάεφ: «Θα αλλάξουμε το όνομα στο αεροδρόμιο των Σκοπίων»

Με στόχο να έρθουν πιο κοντά οι δύο χώρες στο ονοματολογικό, πραγματοποιήθηκε στο Νταβός η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Στο τραπέζι τέθηκαν και οι πέντε προτάσεις Νίμιτς, που είχε ανακοινώσει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ προ ημερών στη Νέα Υόρκη στους πρέσβεις των δύο χωρών. Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:30, γύρω στις 18:30 προσήλθαν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ και ολοκληρώθηκε μετά τις 19:00.

Αλ. Τσίπρας: «Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το ζήτημα της ονομασίας»

«Κατέστησα σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία, με ισχύ έναντι όλων», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά από τη διάρκειας περίπου 2,5 ωρών συνάντησή του με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός της Ελβετίας, ενώ τόνισε ότι «δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το ζήτημα της ονομασίας, αλλά να οικοδομήσουμε τις σχέσεις μας σε στέρεες βάσεις» και υπογράμμισε ότι «πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».

«Ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε υπό την εποπτεία μας τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη υπό την εποπτεία του ΟΗΕ», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Είπε επίσης ότι, τόσο εκείνος, όσο και ο κ. Ζάεφ, «έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα». Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αγωνιζόμαστε και οι δυο να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας, προσπαθώντας παράλληλα να βρούμε λύσεις σε αυτά που μας χωρίζουν». Όπως τόνισε, αυτό που χρειάζεται είναι να προωθηθεί μια ατζέντα συνεργασίας, για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Επανέλαβε, δε, ότι προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., πρέπει να βρεθούν λύσεις στο σύνολο των θεμάτων.

Ζάεφ: «Αλλαγή ονόματος στο αεροδρόμιο της ΠΓΔΜ και στους αυτοκινητοδρόμους»

Αλλαγή ονόματος στο αεροδρόμιο και στους αυτοκινητόδρομους ως ένα βήμα που «καταδεικνύει ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος του γείτονά μας» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων μετά την συνάντηση στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός με τον Έλληνα ομόλογό του, ο κ. Ζάεφ σημείωσε ότι αυτή η απόφαση αποτελεί ένα δείγμα καλής πίστης. Διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα παραμείνει δεσμευμένη στην διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και ανέφερε ότι η συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις θα γίνει σε υψηλότερο επίπεδο, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών που πλέον αναλαμβάνουν την ευθύνη υπό την καθοδήγηση των Πρωθυπουργών. Σημείωσε την ανάγκη η τελική λύση να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές, «να φροντίσουμε και τα συμφέροντα των δύο, να λαμβάνει υπ' όψιν τα συμφέροντα των λαών μας» πρόσθεσε. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η πλειονότητα των πολιτών και στις δύο χώρες θέλουν φιλικές σχέσεις, «θέλουμε να είμαστε εταίροι στην Ε.Ε. και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Ζάεφ. «Εμείς ως πρωθυπουργοί έχουμε το όραμα, την αίσθηση ευθύνης και το κουράγιο για να βρούμε λύση στο τόσο μακροχρόνιο πρόβλημα. Είναι ζωτικής σημασίας για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.», ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Το κλίμα στο εσωτερικό των δύο χωρών δεν είναι ενθαρρυντικό για λύση

Την ίδια ώρα πάντως το κλίμα στο εσωτερικό των δύο χωρών δεν είναι ενθαρρυντικό για λύση, με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης σε Αθήνα και Σκόπια να προχωρούν σε αυστηρές και ενίοτε επιθετικές δηλώσεις. Επιπλέον πονοκέφαλος για την κυβέρνηση η ανυποχώρητη στάση του κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝ.ΕΛ., γεγονός που όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έχει επιδείξει προσπάθεια συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση κοινά αποδεκτής λύσης και φαίνεται πως ποντάρουν σε αυτό για να ξεπεραστούν τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης. Στην κυβέρνηση, καλλιεργούσαν αρχικά προσδοκίες ότι η συνάντηση των δύο μπορεί να φέρει ακόμη και την τελική συμφωνία. Ωστόσο, η προσδοκία αυτή πόρρω απέχει από την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να έχουν πέσει οι τόνοι.

ΠΓΔΜ: «Βήμα προόδου η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ»

Ως βήμα προόδου προς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας χαρακτηρίζει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα στο Νταβός οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ. «Η ίδια η συνάντηση αποτελεί βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της λύσης. Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης και συντονισμού σχετικά με το τελευταίο πλαίσιο που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Μποσνιάκοφσκι υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει εκφράσει αρκετές φορές την αισιοδοξία του ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να βρουν λύση, που θα είναι αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές. «Όλα τα στοιχεία που ανέφερα θεωρούμε ότι οδηγούν σε θετική κατεύθυνση και ότι στην Αθήνα και στα Σκόπια υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί αυτό το ζήτημα» προσέθεσε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι το Γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ βρίσκεται σε επαφή με το Γραφείο του Προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ για τη διοργάνωση συνάντησης των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ, για να συζητηθεί το πλαίσιο που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς. Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ θα συμμετάσχουν και άλλοι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες της χώρας. Προσέθεσε ότι η ημερομηνία αυτής της συνάντησης δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά θα γίνει σύντομα. Επίσης, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα γίνει γνωστή η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Μάθιου Νίμτς στα Σκόπια. Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι δεν θέλει να αναφερθεί σε συγκεκριμένες πλευρές της διαπραγμάτευσης προκειμένου να προστατευθεί η διαδικασία, ενώ κάλεσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να καλύπτουν τη διαδικασία με επαγγελματισμό και να αποφεύγουν τις εικασίες οι οποίες, όπως είπε, θα μπορέσουν να ζημιώσουν τη διαπραγμάτευση.

Αναταράξεις στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ

Στο Μαξίμου παρακολουθούν επίσης με ενδιαφέρον τις αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού της ΠΓΔΜ, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν τελικώς στη ματαίωση της όποιας προσπάθειας επίλυσης του ονοματολογικού, κυρίως από τη στιγμή που τίθεται ως προϋπόθεση η συνταγματική αναθεώρηση για την απαλοιφή των αλυτρωτικών όρων και το δημοψήφισμα που πρέπει να ακολουθήσει. Εκδοχή που θα μπορούσε, βέβαια, να αποδειχθεί ιδιαιτέρως βολική για την ελληνική πλευρά σε περίπτωση ναυαγίου, προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών της. Σήμερα, ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Οι πέντε προτάσεις Νίμιτς

Υπενθυμίζεται πως οι πέντε προτάσεις Νίμιτς για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ – οι οποίες όλες περιέχουν τον όρο ΄΄Μακεδονία΄΄ είναι οι εξής:

• Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

• Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

• Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας

• Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

• Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και Makedonija (Skopje).

Παρότρυνση Βρυξελλών σε ΠΓΔΜ για εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό

Την ανάγκη ομαλοποίησης των σχέσεων της ΠΓΔΜ με τους γείτονες της -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- καθώς και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει σε σχέση με το Κράτος Δικαίου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της, επισήμαναν οι Βρυξέλλες στον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ που συναντήθηκε χθές με την εκπρόσωπο της ΕΕ για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής Φρεντερίκα Μογκερίνι καθώς και με παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι ιθύνοντες των Βρυξελλών ενημέρωσαν τον Ν. Ντιμιτρόφ για τα βήματα προσέγγισης των δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιήσει ως την άνοιξη η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία που αποκτά η εναρμόνιση της ΠΓΔΜ προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα, τόσο σε σχέση με τα ζητήματα της εξωτερικής όσο και με τα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής. Αμέσως μετά την συνάντηση ο Νικόλα Ντιμιτρόφ έγραψε στο Twitter: «Το μεγαλύτερο πατριωτικό καθήκον της γενιάς μας είναι να φροντίσουμε να πιάσουμε το τρένο της ΕΕ και να διασφαλίσουμε το ευρωπαϊκό μέλλον, τη σταθερότητα και την ευημερία των Μακεδόνων πολιτών».

Στα Σκόπια στις 31 Ιανουαρίου ο Μ. Νίμιτς

O διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς θα ταξιδέψει στα Σκόπια στις 31 Ιανουαρίου. Tην 1η Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ σχετικά με τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλείνει η ΛΑΡΚΟ, διακόπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων - Το σχέδιο της κυβέρνησης
Τι προβλέπεται σε απόφαση από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας
Κλείνει η ΛΑΡΚΟ, διακόπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων - Το σχέδιο της κυβέρνησης