Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πάνω από 15 μονάδες προβάδισμα η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue

Προβάδισμα άνω των 15 μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, στην εκτίμηση πολιτικής της Public Issue για το μήνα Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει ποσοστό 37% (+/-3%), έναντι 21,5% (+/-3%) του ΣΥΡΙΖΑ, με τρίτο κόμμα το Κίνημα Αλλαγής με 13% ((+/-2,5%), ενώ ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 8%(+/-1,5%), ΚΚΕ με 7,5%(+/-1,5%). Μικρότερα ποσοστά -και μένοντας εκτός Βουλής σε περίπτωση εκλογών- καταγράφουν η Ένωση Κεντρώων με 2,5%(+/-1%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2%(+/-1%) και Ποτάμι με 1%(+/-1%), ενώ τα «λοιπά κόμματα» συγκεντρώνουν ποσοστό 7,5%.

«Η διαφορά α/β κόμματος (η λεγόμενη «ψαλίδα») παραμένει σε διψήφια επίπεδα και υπολογίζεται σε 15,5%. Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι μεγαλύτερη διαφορά από αυτήν έχει καταγραφεί ιστορικά, μόνο στις δύο πρώτες εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου (1974, 1977)» σημειώνει η Public Issue, η οποία σημειώνει πως το κύμα του Πολιτικού Βαρόμετρου στο οποίο στηρίζεται η εκτίμηση της PI, πραγματοποιήθηκε πριν από τα συλλαλητήρια και την πολιτική ένταση που έχει πυροδοτήσει η ανακίνηση του Μακεδονικού ζητήματος.

Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο, η επόμενη Βουλή θα έχει λιγότερα κόμματα από τη τρέχουσα. Με βάση την εκτίμηση, την είσοδό τους στη Βουλή εξασφαλίζουν, κατά πάσα πιθανότητα, μόνον πέντε κόμματα: η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ σημαντικές πιθανότητες διατηρούν ακόμα δύο: η Ένωση Κεντρώων και οι ΑΝΕΛ.

Αντίθετα, ούτε το Ποτάμι (αν κατέβει αυτόνομο εκτός του Κινήματος Αλλαγής), ούτε κάποιο άλλο από τα εκτός Βουλής κόμματα (ΛΑΕ, Πλεύση Ελευθερίας κ.λπ.) φαίνεται σήμερα να εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Παράλληλα, η Public Issue σημειώνει πως η αποχή αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα του Ιανουαρίου 2015. «Ο μέσος όρος της πρόθεσης αποχής και της αντικομματικής ψήφου (λευκό/άκυρο), κατά τη διάρκεια του τρέχοντος εκλογικού κύκλου είναι 21%, πολύ κοντά στα επίπεδα του εκλογικού κύκλου 2012-2015 (18%). Αξίζει να τονισθεί, η σημαντική υποχώρηση της πρόθεσης αποχής στην τρέχουσα έρευνα (8,5%, από 15% τον προηγούμενο Οκτώβριο).

Ταυτόχρονα, τα επίπεδα των αναποφάσιστων (11,5%) ταυτίζονται με τα αντίστοιχα του εκλογικού κύκλου 2012-2015. Συνεπώς, με βάση τα έως σήμερα δημοσκοπικά δεδομένα, το ύψος της αποχής δεν αναμένεται να υπερβεί τα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2015 (24,9%)» υποστηρίζουν οι αναλυτές της έρευνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλείνει η ΛΑΡΚΟ, διακόπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων - Το σχέδιο της κυβέρνησης
Τι προβλέπεται σε απόφαση από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας
Κλείνει η ΛΑΡΚΟ, διακόπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων - Το σχέδιο της κυβέρνησης