Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μπούλινγκ της κυβέρνησης στα Πανεπιστήμια

Άρθρο της Κατερίνας Μάρκου στον «Τύπο Θεσσαλόνίκης»

Άρθρο της Κατερίνας Μάρκου*

Τα Πανεπιστήμια μας γίνονται καθημερινώς αντικείμενο λεηλασίας και καταστροφών και βανδαλισμών ενώ οι φοιτητές, που οι οικογένειές τους με προσωπικές θυσίες έστειλαν να σπουδάσουν, πέφτουν θύματα εγκλημάτων, από ληστείες μέχρι σεξουαλικές επιθέσεις.

Τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Από την αρχή της χρονιάς, σε πολλές μεγάλες πανεπιστημιακές εστίες (π.χ. ΕΜΠ, ΑΠΘ, ΔΠΘ κ.α.) έχει διακοπεί η σίτιση για την πλειοψηφία των φοιτητών. Τα δωμάτια δεν επαρκούν για να καλύψουν ακόμα και παιδιά που βρίσκονται κάτω από το όριο των εισοδηματικών κριτηρίων. Ενδεικτικά, στο ΑΠΘ από τις 342 αιτήσεις, μπόρεσαν να ικανοποιηθούν μόλις οι 120. Αλλά και να βρεθεί δωμάτιο σε εστία, η κατάστασή τους είναι απαράδεκτη. Χωρίς ζεστό νερό, χωρίς θέρμανση, κακοσυντηρημένα και χωρίς απολύμανση.

Όλα αυτά γιατί το αρμόδιο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης επί της ουσίας δεν λειτουργεί εδώ και 4 μήνες, αφού ο Υπουργός αποφάσισε να αλλάξει τη διοίκηση, χωρίς βέβαια να φροντίσει ότι αυτό δεν θα διαταράξει τη λειτουργία των εστιών.

Η περίφημη αριστερή κυβέρνηση που διατείνεται ότι αγαπά τη μόρφωση (άλλα όχι τη δουλειά, όπως φαίνεται), μείωσε τα χρήματα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 2015 στο 2016 από τα 874 στα 840 εκατομμύρια. Τρία χρόνια μετά, η χρηματοδότηση βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το 2015, τη στιγμή που τα πάντα έχουν ακριβύνει, από τα καύσιμα για τη θέρμανση των κτιρίων μέχρι τις υπηρεσίες σίτισης.

Παρά τις προσπάθειες των διοικήσεων, τα προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσουν σε λίγους μήνες είναι  ακόμη χειρότερα, όταν θα διακοπεί ακόμα μία πηγή χρηματοδότησης, από τα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Η κατάργηση των ΠΜΣ από τα νομοσχέδια μίσους κατά της αξίας σχολών και καθηγητών θα οδηγήσει σε τραγική υποβάθμιση, εικόνα ακόμη μεγαλύτερης εγκατάλειψης των υποδομών, απολύσεις προσωπικού, φυγή καθηγητών και ερευνητών φοιτητών στο εξωτερικό.

Κι αυτό γιατί τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών καλύπτουν βασικές δαπάνες ολόκληρου του Πανεπιστημίου. Με τα χρήματα αυτά πληρώνονται υπάλληλοι, πληρώνεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ, που σε ένα μικρό πανεπιστήμιο φτάνει το μισό εκατομμύριο ευρώ ενώ η επιχορήγηση του κ. Γαβρόγλου είναι ετησίως κάτω από 2 εκατ.. Πληρώνεται η εκπαιδευτική μαθητεία των φοιτητών σε επιχειρήσεις από την οποία πολλοί βρίσκουν δουλειά. Πληρώνεται η ασφάλεια (κακώς, βέβαια, θα έπρεπε να… αναλάβει ο Ρουβίκωνας), η καθαριότητα, μέχρι και οι κόλλες που γράφουν οι φοιτητές εξετάσεις.

Μιλάμε, λοιπόν, για μία υποβάθμιση που ξεπερνά το επίπεδο των υποδομών και της ασφάλειας, πλήττει τον ίδιο τον πυρήνα της εκπαιδευτικής ποιότητας των πανεπιστημίων. Εν τέλει, όμως, πλήττει αυτούς για τους οποίους δήθεν κόπτεται η κυβέρνηση του ‘ηθικού πλεονεκτήματος’: τα παιδιά από φτωχές οικογένειες που σταδιακά θα οδηγηθούν μακριά από τα πανεπιστήμια. Αλλά δεν πειράζει, η ‘φιλεύσπλαχνη’ κυβέρνηση θα μοιράσει προσλήψεις. Τίποτα οχτάμηνα, δηλαδή, γιατί τις ‘καλές’ θέσεις τις φυλάει για τους ‘αγωνιστές της αριστεράς’.

*Η Κατερίνα Μάρκου είναι ανεξάρτητη βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απειλές Χεζμπολάχ για επίθεση στην Κύπρο: «Θα γίνουν μέρος του πολέμου»

Ευθείες απειλές κατά της Κύπρου εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα για πρώτη φορά, προειδοποιώντας...

Απειλές Χεζμπολάχ για επίθεση στην Κύπρο: «Θα γίνουν μέρος του πολέμου»