Skip to main content
Menu Αναζήτηση

ΕΒΖ: Εργαζόμενοι και τευτλοπαραγωγοί «θυσιάζονται» για τα συμφέροντα Επιχειρηματικών Ομίλων και Τραπεζών

Άρθρο του Σάκη Βαρδαλή στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Σάκη Βαρδαλή*

 

Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης: Εργαζόμενοι, τευτλοπαραγωγοί και λαϊκές ανάγκες «θυσιάζονται» για τα συμφέροντα των Επιχειρηματικών Ομίλων και των Τραπεζών. Και στην περίπτωση της ΕΒΖ επιβεβαιώνεται ότι η δίκαιη ανάπτυξη σε ένα βάρβαρο και άδικο σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τη συγκέντρωση της παραγωγής στα «χέρια» λίγων μονοπωλιακών ομίλων μπήκε σε τροχιά συρρίκνωσης η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, μια βιομηχανία στρατηγικής σημασίας, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διατροφικές ανάγκες του λαού, συνολικά της αγροτικής οικονομίας της χώρας.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων για τη σημερινή κατάσταση της ΕΒΖ και την τευτλοπαραγωγή στην πατρίδα μας. Οι ποσοστώσεις στην παραγωγή της ΕΕ οδήγησαν σε συρρίκνωση της παραγωγής των τεύτλων. Οι τευτλοπαραγωγοί στη χώρα μας από 20 χιλ. που ήταν, έχουν φτάσει σήμερα να είναι μόνο 3 χιλ. Εργοστάσια έκλεισαν και αυτά που έμειναν υπολειτουργούν (Πλατύ – Ορεστιάδας), σε εξέλιξη βρίσκεται η πώληση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, δίνοντας ουσιαστικά τη χαριστική βολή στην ΕΒΖ, με την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας και το διαχωρισμό της σε «καλή» και «κακή», πέρασαν την ΕΒΖ στην «κακή» ΑΤΕ, ενώ τα δάνειά της τα ανέλαβε η Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία παραδόθηκε η «καλή» ΑΤΕ. Από τη στιγμή που η «κακή» ΑΤΕ τέθηκε σε διαδικασία εκκαθάρισης, η ΕΒΖ βρίσκεται στα χέρια του εκκαθαριστή με σκοπό να εκποιηθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και ως αντιπολίτευση είχε πολλές φορές επικρίνει την πορεία απαξίωσης της ΕΒΖ, ως κυβέρνηση σήμερα όχι μόνο δεν βοήθησε την ανάπτυξη της, αλλά συνεχίζει και επιταχύνει την πορεία θανάτου της και με τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών προς τους τευτλοπαραγωγούς. Είναι χαρακτηριστικό πως ανεκπλήρωτες παρέμειναν και οι πρόσφατες δεσμεύσεις κυβέρνησης και διοίκησης ΕΒΖ προς τους τευτλοπαραγωγούς, ότι θα πληρώνονταν το 40% των οφειλομένων στις 12 Γενάρη και ότι ως το τέλος του μήνα θα τους εξοφλούσαν.

Να σημειωθεί πως η ΕΒΖ χρωστάει στους τευτλοπαραγωγούς 10,2 εκ. ευρώ για την ποσότητα τεύτλων που παρέδωσαν το 2017, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να είναι μπρος στην αβεβαιότητα για το αύριο, αποτρέποντας τους ουσιαστικά να καλλιεργήσουν ξανά.

Ταυτόχρονα η διοίκηση της ΕΒΖ που διόρισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με επιστολή της κάλεσε τους εργαζόμενους να αποδεχτούν παραπέρα μειώσεις μισθών, ώστε «να μειωθεί το εξαιρετικά υψηλό μισθολογικό κόστος, ώστε να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες από την τελευταία».

Οι μόνοι χαμένοι για μια ακόμη φορά είναι οι εργαζόμενοι και οι αγρότες τευτλοπαραγωγοί και κερδεμένοι οι μονοπωλιακοί όμιλοι και το τραπεζικό κεφάλαιο.

Σήμερα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μπει οριστικά «λουκέτο» στην ΕΒΖ ή να πουληθεί σε ξένα funds. Και στις δυο περιπτώσεις αυτοί που θα πληρώσουν τη «νύφη» θα είναι οι  εργαζόμενοι και οι τευτλοκαλλιεργητές, οι οποίοι θα κληθούν να «υπηρετήσουν» την κερδοφορία του όποιου καπιταλιστή επενδυτή.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα πρέπει να βρει τρόπο να πληρώσει άμεσα τα χρωστούμενα απ’ την παραγωγή του 2017 στους τευτλοπαραγωγούς και ταυτόχρονα να πάρει άμεσα μέτρα επιβίωσης της ΕΒΖ.

Τέτοια μέτρα κατά την άποψη του ΚΚΕ θα έπρεπε πρώτα απ’ όλα να αφορούν τις Τράπεζες, για παράδειγμα την παραγραφή των τόκων, που είναι υπέρογκοι, το σταμάτημα της πληρωμής των δανείων, γιατί δεν μπορούν να πληρωθούν αυτά τα δάνεια, το κούρεμα των δανείων, η εύρεση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ ή από άλλους πόρους.

Η πάλη όμως για την επιβίωση των εργοστασίων και της τευτλοκαλλιέργειας πρέπει να δένεται με την πάλη για τη δημιουργία των προϋποθέσεων μιας άλλης ανάπτυξης του κλάδου και συνολικά της οικονομίας.

Όπου τα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και η οργάνωση της οικονομίας θα γίνεται με κεντρικό σχεδιασμό και με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, για μια οικονομία, η οποία, με παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών και με καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές βιομηχανίες, θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας.

Θα εξασφαλίζει σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους, ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες, επάρκεια φτηνών, υγιεινών τροφίμων για τη διατροφή του λαού μας και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.

*Ο Σάκης Βαρδαλής είναι βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ