Της Μαρίας Κουζούφη
Σε σειρά παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας με την ομιλία του τις τριήμερες εργασίες του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Κ. Μακεδονίας χθες το βράδυ.
Μιλώντας σε αίθουσα του ξενοδοχείου Grand Hotel Palace, στα δυτικά της πόλης και παρουσία πλήθος κόσμου που τον χειροκρότησε σε αρκετά σημεία της ομιλίας τους, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε μεταξύ άλλων μεγάλο στοίχημα για την πόλη της Θεσσαλονίκης, την ενοποίηση και αναγέννηση της παραλιακής ζώνης, "μια παρέμβαση, με εξαιρετικά μεγάλη σημασία για ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα, και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του".
Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από το Ταμείο Εθνικής 'Αμυνας, έχει επίσης ληφθεί απόφαση για την αξιοποίηση έκτασης στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σχέδιο ανακατασκευής του γηπέδου του Συλλόγου. Για το σκοπό αυτό, είπε, εξετάζονται ήδη θετικά περαιτέρω αιτήματα του συλλόγου από το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας και το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Για το μετρό
Για το Μετρό της Θεσσαλονίκης είπε ότι παύει να είναι ανέκδοτο. Είπε ότι το 2019 τελειώνει η βασική Γραμμή και λίγους μήνες μετά η επέκταση για Καλαμαριά. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά το Πάσχα, "θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τους σταθμούς, που είναι έτοιμοι πλέον, ώστε να μπορεί ο κόσμος της Θεσσαλονίκης να τους επισκέπτεται". Πρόσθεσε ότι το έργο έγινε με κάθε φροντίδα για τα σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά την διάρκεια των εργασιών. Υπογράμμισε ότι όμως το σημαντικότερο είναι ότι σήμερα ο υπουργός Υποδομών έδωσε τις τελικές θέσεις των σταθμών για διαβούλευση και ξεκινούν τους επόμενους μήνες οι πρόδρομες εργασίες για την επέκταση του Μετρό προς τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.
Για τους νέους αγρότες και ΕΒΖ
Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι στο μέτρο της εγκατάστασης νέων αγροτών, πρόκειται να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Αυτό για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σημαίνει ότι πέρα από τους περίπου 2300 που έχουν ήδη ενταχθεί, θα μπουν στο Πρόγραμμα περίπου άλλοι 1200.
Αναφερθείς στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ο πρωθυπουργός είπε ότι "βρισκόμαστε σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή με όρους όμως που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα της επιχείρησης". Ανεξάρτητα όμως από αυτό, διαβεβαίωσε τους τευτλοπαραγωγούς ότι "σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από την πορεία της διαπραγμάτευσης, θα αποζημιωθούν άμεσα για το προϊόν που παρέδωσαν και θα ενισχυθούν και με τα ποσά που είναι αναγκαία για να καλλιεργήσουν και για την επόμενη χρονιά τα χωράφια τους".
Για Ελληνικός Χρυσός και ΕΥΑΘ
Αναφερόμενος στο ζήτημα της "Ελληνικός Χρυσός", διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον μέχρι τέλους και κατέστησε σαφές ότι θα επιμείνει στην απαρέγκλιτη και σχολαστική τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων για το σύνολο των δραστηριοτήτων της εξόρυξης.
Για την ΕΥΑΘ είπε ότι διασφαλίζεται ο στόχος των κινημάτων και των πολιτών να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, παράλληλα αναζητούμε επενδυτικές λύσεις για αναπτυξιακή προοπτική εταιρίας.
Αυτές όπως είπε δεν σχετίζονται κατά ανάγκη με στρατηγικό επενδυτή από το εξωτερικό, θα μπορούσε να παραχωρηθεί είτε σε δήμους είτε σε διαδημοτικές επιχειρήσεις.
Ο νέος Καλλικράτης θα δίνει τη δυνατότητα να επενδύουν σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, όπως είπε.
Για τα μεγάλα έργα
Μιλώντας για τα μεγάλα έργα, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2018 ο κεντρικός σιδηροδρομικός άξονας της χώρας, συνδέοντας την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη μόλις σε 3 ώρες και 20 λεπτά.
Πρόσθεσε ότι τον Οκτώβριο του 2018 θα ολοκληρωθεί η νέα γραμμή της διαδρομής Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, καθιστώντας τον άξονα αυτό πλήρως ηλεκτροκινούμενο από τον Πειραιά έως τα σύνορα με την πΓΔΜ και από εκεί, έως την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Στρυμώνας-Προμαχώνας, έως το 2022 δημιουργείται ο δεύτερος κάθετος σιδηροδρομικός άξονας προς Βαλκάνια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Για την οικονομία και τη διαπραγμάτευση
Μπορούμε σήμερα να είμαστε πιο αισιόδοξοι από ποτέ ότι η οικονομία πιάνει τους στόχους, η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης σε συνδυασμό με τις διεργασίες για ελάφρυνση του χρέους θα ανοίξουν δρόμο για οριστική και καθαρή έξοδο από τις περιπέτειες των μνημονίων, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός. Το 2018 θα είναι καλύτερο από 2017 και το 2019 θα είναι καλύτερο από το 2018 σε επίπεδο ανάπτυξης, μείωσης ανεργίας, αξιοπιστίας της οικονομίας και της χώρας, τόνισε.
Πρόσθεσε πάντως πως δεν φτάσαμε ως εδώ χωρίς προσπάθεια. Δεν ήταν νομοτέλεια ότι θα τα καταφέρναμε, ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς».
Αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που έγιναν για στήριξη αδυνάμων τονίζοντας πως δεν θα σταματήσουμε αυτές τις παρεμβάσεις παρά τις δυσκολίες. Δεν έχει σημασία να ευημερούν οι αριθμοί μόνο, αλλά πρώτα και κύρια οι άνθρωποι, όπως είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος χειροκροτήθηκε από το κοινό σε αρκετά σημεία της ομιλίας του.
Αναφέρθηκε ακόμη στην εθνική αναπτυξιακή στρατηγική που βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Στη δημοσιονομική και μακροοικονομική σταθερότητα, στην στήριξη της εργασίας αντιμετώπιση ανεργίας και διεύρυνση κοινωνικού κράτους, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Δεν θέλουμε απλά την ανάπτυξη αλλά τη δίκαιη ανάπτυξη, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ για τα περιφερειακά συνέδρια τόνισε ότι μέσα από αυτά σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα.
Έστειλε μηνύματα και προς την αντιπολίτευση. Αναφέρθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ζήτησε να εκφράσει καθαρά τις θέσεις του για τη δημόσια διοίκηση και την ιδιωτική ασφάλιση.