Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Τρ. Μηταφίδης στον «Τ.Θ.»: «Η Θεσσαλονίκη πρέπει να ξαναγυρίσει στις κοσμοπολίτικες ρίζες της»

«Μετακινούμαι με το λεωφορείο και ξέρω τι αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας», τονίζει

Συνέντευξη στον

ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να ξαναγυρίσει στις κοσμοπολίτικες ρίζες της, να αναδείξει την ριγμένη στα αζήτητα λαμπρή κοινωνική της ιστορία και να απαλλαγεί από τους κράχτες του εθνικισμού και του φασισμού. Ευτυχώς έπαψε να συμπεριφέρεται ως “σκαντζόχοιρος” απέναντι στους γείτονές της», τονίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στον «Τύπο Θεσσαλονίκης», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η παραγωγική της ανασυγκρότηση, στην οποία πρέπει να έχουν ενεργό συμμετοχή το πανεπιστήμιό της και ιδιαίτερα οι νέοι, είναι ο απαραίτητος όρος ώστε να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει».

Αναφερόμενος στην παράταξή του στο δήμο “Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη”, τονίζει ότι ασκεί προγραμματική αριστερή αντιπολίτευση στη διοίκηση Μπουτάρη, χωρίς να της χαρίζεται για τις ανεπάρκειες και τα λάθη της» και επισημαίνει για την πόλη ότι «δυστυχώς συνεχίζει να παραμένει “ανοχύρωτη”, χωρίς μητροπολιτική διοίκηση». Αναφορικά με τον ΟΑΣΘ και τα προβλήματά του, τονίζει: «Μετακινούμαι με το λεωφορείο και ξέρω από πρώτο χέρι τι αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας. Κάναμε ένα μεγάλο βήμα για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη αξιόπιστες συγκοινωνίες με ισχυρές δομές ελέγχου, μετά από 60 χρόνια σπατάλης, αδιαφάνειας και ταλαιπωρίας». Όσο για το Μετρό λέει ότι «από “ανέκδοτο” γίνεται ζωντανή πραγματικότητα», καθώς «τα τελευταία δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη συμβαίνει μια μεγάλη ανατροπή». Τέλος, αναφερόμενος στην κεντρική πολιτική σκηνή και την εκλογολογία, λέει ότι «η Κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην προσπάθεια να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Γι’ αυτό και πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της και οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρη του 2019.

Ο ένας μετά τον άλλον, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ζητούν εκλογές "εδώ και τώρα" με την κυβέρνηση να επιμένει ότι αυτές θα γίνουν στην ώρα τους. Ποια πιστεύετε ότι είναι η ...πρέπουσα ώρα;

Όχι όλη η αντιπολίτευση. Το Ποτάμι έχει δηλώσει πως διαφωνεί με την κ. Γεννηματά σε αυτό το ζήτημα. Από την άλλη, η ΝΔ βρίσκεται σε ένα πολιτικό vertigo που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του σκανδάλου, της Novartis. Ο κ. Μητσοτάκης ζητά εκλογές το Σεπτέμβρη, ο Αντιπρόεδρός του «την επόμενη Κυριακή». Τελικά ποιος εκφράζει την επίσημη θέση της ΝΔ; Ή μήπως δεν υπάρχει επίσημη θέση; Η αλλοπρόσαλλη γραμμή της ΝΔ, με τελευταίο δείγμα γραφής την ψηφοφορία για το Σ/Ν του Υπουργείου Εργασίας για τα Μέτρα Αναδοχής, φανερώνει το πολιτικό αδιέξοδό της. Η Κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην προσπάθεια να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Δίνουμε καθημερινά μάχη με τη μάστιγα της ανεργίας που αποκλιμακώνεται σταθερά. Γι’ αυτό η Κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της και οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρη του 2019. Επίσης μέχρι τότε, μία σειρά από υποθέσεις σκανδάλων που αγχώνουν την ηγεσία της ΝΔ θα έχουν βρει το δικαστικό τους δρόμο ανεμπόδιστα, όπως ορίζει ο νόμος.

Στα ελληνοτουρκικά, οι περισσότεροι μιλούν για έναν "κακό γείτονα". Πώς βλέπετε την εντεινόμενη προκλητικότητα Ερντογάν, τόσο για αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης, όσο και για το Αιγαίο και την Κύπρο; Θεωρείτε ότι το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που είναι φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, τείνει να περάσει σε δεύτερη μοίρα;

Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της, όπως αυτά πηγάζουν από τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο. Και σε αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασία μας, ώστε όλες οι γειτονικές χώρες να μπουν σε μια λογική σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και της καλής γειτονίας. Όσο για το Κυπριακό είναι πάγια η θέση μας για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μία λύση, που θα εδράζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα συνάδει με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών, πάντοτε στη βάση των παραμέτρων που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Για τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται άδικα στις τουρκικές φυλακές, να σας θυμίσω ότι η Ευρωβουλή ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία, ψήφισμα της πολιτικής μας ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της «Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς-Βόρειας Πράσινης Αριστεράς» (GUE/NGL) κατά την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Σκοπιανό: Πιστεύετε ότι μπορούν να βγουν "τα αγκάθια" στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να βρεθεί λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές;

Δεν υπάρχει κανένα “σκοπιανό”, για το κακοφορμισμένο Μακεδονικό ζήτημα πρόκειται. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν μεγάλες μάχες κατά του εθνικισμού. Η Κυβέρνησή μας δουλεύει άοκνα προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης. Όπως γνωρίζετε, και ο Ζάεφ στην πγδΜακεδονία εκλέχτηκε πρωθυπουργός με την εντολή να συμβάλλει στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης με τη χώρα μας. Το θέμα είναι να παραμεριστεί ο εθνικισμός και από τις δύο πλευρές. Θεωρώ πως οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε να το κατορθώσουν αυτό οι λαοί μας.

Πρεσβεύετε τη "διπλωματία των πόλεων". Πιστεύετε στ' αλήθεια ότι αυτή μπορεί να αποδώσει και στο συγκεκριμένο πρόβλημα;

Όχι μόνο των πόλεων αλλά και των πολιτών. Γι’ αυτό και υποστηρίξαμε τις πρωτοβουλίες των Δημάρχων Αθήνας και Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία εντείνονται ολοένα και περισσότερο, τόσο προς τα νησιά του Αιγαίου, όσο και από τον Έβρο προς τη Θεσσαλονίκη.

Πόσο ανησυχητικό θεωρείται ότι είναι αυτό;

Στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, στη διαχείριση των ροών, υπάρχει πάντα το στοιχείο του απρόβλεπτου. Δεν υπάρχουν μαγικές και οριστικές λύσεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό γιατί ο απρόβλεπτος παράγοντας υπάρχει πάντα και ανατρέπει τον αρχικό προγραμματισμό. Δύο χρόνια τώρα είχαμε μία σταθερή κατάσταση που συνεχώς βελτιωνόταν. Ξαφνικά έγινε μία αύξηση των ροών, λόγω όλων των γνωστών αιτίων (τουρκικές εκλογές, εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία, πίεση του Ερντογάν στην Ευρώπη κ.λπ.) και όλα αυτά τα πληρώνει η Ελλάδα.

Η Κυβέρνηση δουλεύει με πυρετώδεις ρυθμούς προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η μεταφορά των ευάλωτων ομάδων και αυτών που τους έχει αποδοθεί άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα, και να επιταχυνθεί η διαδικασία απόδοσης ασύλου, όπως προβλέπει το νομοσχεδίου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Έχετε πει χαρακτηριστικά ότι ο ΟΑΣΘ ήταν «η επιτομή της διαφθοράς με την ευγενική χορηγία του κράτους» για όσα διαπιστώθηκαν εκεί και βγήκαν στο φως της δημοσιότητας. Πιστεύετε ότι η νέα διοίκηση κινείται ικανοποιητικά προς την επίλυση των προβλημάτων του Οργανισμού που ταλαιπωρούν τους Θεσσαλονικείς; Διότι, πανθομολογούμενα, η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού εξακολουθεί να υφίσταται...

Μετακινούμαι με το λεωφορείο και ξέρω από πρώτο χέρι τι αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας. Κάναμε ένα μεγάλο βήμα για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη αξιόπιστες συγκοινωνίες με ισχυρές δομές ελέγχου, μετά από 60 χρόνια σπατάλης, αδιαφάνειας και ταλαιπωρίας. Αυτή μας την πολιτική αυτή επικύρωσε πρόσφατα και η απόφαση του ΣτΕ που απέρριψε τις προσπάθειες συγκεκριμένων κύκλων και συμφερόντων να αποτρέψουν τον έλεγχο και την αποτίμηση της περιουσίας του ΟΑΣΘ από το ελληνικό Δημόσιο- τον πραγματικό της ιδιοκτήτη.

Ακόμα και οι αντίπαλοι παραδέχονται ότι η κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης ...κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Ωστόσο, υπάρχουν και αντιπολιτευτικές φωνές που μιλούν για συνεχείς φιέστες και παρουσιάσεις βιτρίνας άνευ ουσιαστικού νοήματος. Τί λέτε γι' αυτά;

Τα τελευταία δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη συμβαίνει μια μεγάλη ανατροπή. Τον Μάρτιο του 2016 καταφέραμε να νεκραναστήσουμε το έργο του Μετρό και να το θέσουμε σε νέες και σταθερές πλέον βάσεις. Σήμερα έχουμε ένα έργο που «τρέχει» τρεις φορές πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν, με σαφή, για πρώτη φορά, ορίζοντα ολοκλήρωσης και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα. Κι αυτό, γιατί εγκαταλείφθηκε η προηγούμενη καταστροφική πολιτική που ήθελε τον πολιτισμό να μην μπορεί να συνυπάρχει με το μεγαλύτερο τεχνικό έργο υποδομής που έγινε ποτέ στην πόλη. Εφαρμόζουμε μια νέα πολιτική με τον κωδικό «Και αρχαία και μετρό» που είναι μια βιώσιμη πολιτική. Γιατί είναι μια πολιτική ολοκληρωμένης αξιοποίησης και των δύο ανταγωνιστικών μέχρι πρότινος πλεονεκτημάτων, της τεχνολογίας και του πολιτισμού. Το Μετρό από “ανέκδοτο” γίνεται ζωντανή πραγματικότητα.

Καθαριότητα, κυκλοφοριακό, πάρκινγκ, παραεμπόριο, εγκληματικότητα, ναρκωτικά, είναι ορισμένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια. Πιστεύετε ότι η σημερινή διοίκηση του δήμου ανταποκρίνεται σ' αυτά ή όπως της καταμαρτυρούν οι της αντιπολίτευσης, έχει αποτύχει στο έργο της;

Η απάντηση δεν είναι άσπρο- μαύρο. Ούτε κάτω από την λέξη αντιπολίτευση μπορούμε να “τσουβαλιάσουμε” την κριτική που ασκούν οι διάφορες δημοτικές παρατάξεις. Η συντηρητική μείζων αντιπολίτευση επιτίθεται στη διοίκηση του Δήμου κρύβοντας βέβαια τις δικές της ευθύνες και των δεξιών διοικήσεων που επί χρόνια “διέπρεψαν” εις βάρος της πόλης. Η παράταξή μας στο Δήμο “Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη” ασκεί προγραμματική αριστερή αντιπολίτευση στη διοίκηση Μπουτάρη, χωρίς να της χαρίζεται για τις ανεπάρκειες και τα λάθη της. Δεν κάνει φτηνή αντιπολίτευση με τις πληγές της πόλης, που δυστυχώς συνεχίζει να παραμένει “ανοχύρωτη”, χωρίς μητροπολιτική διοίκηση και χωρίς να ακούγεται η φωνή και η αγωνία των κινημάτων και των πολιτών στις γειτονιές.

Ως Βορειοελλαδίτης και Θεσσαλονικιός, πως βλέπετε να διαμορφώνεται ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων; Έχετε από την πλευρά σας κάποια ιδιαίτερη πρόταση στην κατεύθυνση αυτή;

Η Θεσσαλονίκη πρέπει να ξαναγυρίσει στις κοσμοπολίτικες ρίζες της, να αναδείξει την ριγμένη στα αζήτητα λαμπρή κοινωνική της ιστορία και να απαλλαγεί από τους κράχτες του εθνικισμού και του φασισμού. Ευτυχώς έπαψε να συμπεριφέρεται ως “σκαντζόχοιρος” απέναντι στους γείτονές της. Μακριά από τα κόμπλεξ της “συμπρωτεύουσας”, πρέπει να προχωρήσει στο δρόμο της συνανάπτυξης με τους γείτονές μας, χωρίς μεγαλοϊδεατισμούς. Η παραγωγική της ανασυγκρότηση, στην οποία πρέπει να έχουν ενεργό συμμετοχή το πανεπιστήμιο της και ιδιαίτερα οι νέοι, είναι ο απαραίτητος όρος ώστε να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ