Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Άρχισαν οι κατεδαφίσεις των «κόκκινων» κτιρίων στο Μάτι

Στην περιοχή βρέθηκε και ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης

Δύο σπίτια που είχαν χαρακτηριστεί «κόκκινα», από τους αρμόδιους μηχανικούς, μετά την καταστροφική φωτιά στην Ανατολική Αττική, κατεδαφίστηκαν σήμερα. Οι κατεδαφίσεις ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, με άλλα κτίρια. Στην περιοχή βρέθηκε και ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος δήλωσε ότι το υπουργείο αναλαμβάνει το ίδιο να προβεί στο έργο των κατεδαφίσεων και στην απομάκρυνση των υλικών κατεδάφισης εφόσον το επιθυμούν οι ιδιοκτήτες, ενώ υπενθύμισε ότι χορηγείται το επίδομα ενοικίου για όσους δεν μπορούν να επισκευάσουν το σπίτι τους ή για όσο διαρκεί η επισκευή.

Παράλληλα, πιστοποιημένη εταιρεία που έχει επιστρατευτεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μετά από αίτημα του δημάρχου Ραφήνας, αναλαμβάνει από σήμερα την διαχείριση επικίνδυνων υλικών (π.χ. ελενίτ και καμινάδες, που αποτελούν εστία αμίαντου ιδιαίτερα επιβλαβές στοιχείου για τον άνθρωπο) και την εναπόθεσή τους σε πιστοποιημένα σημεία από την ΕΕ. Συνεργεία με ειδικές στολές θα βρίσκονται σήμερα το πρωί στην οδό Δυάδων, στο Κόκκινο Λιμανάκι, για να κάνουν αποψίλωση και να απομακρύνουν τα επικίνδυνα υλικά.

Στις 4.090 ο αριθμός των αιτήσεων πυρόπληκτων για το επίδομα

Στο μεταξύ, κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα συνεχίστηκε και χθες η διαδικασία αιτήσεων, για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές στις 23 και 24 Ιουλίου στην Περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών συνολικά έχουν κατατεθεί 4.090 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 1.400 κατατέθηκαν στον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, οι 1.644 στον Δήμο Μαραθώνα, οι 607 στον Δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 437 στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και οι διαδικασίες ελέγχου των αιτήσεων, με αποτέλεσμα, να έχουν ήδη καταβληθεί σε 1.474 νοικοκυριά και 43 επιχειρήσεις τα επιδόματα των 6.200 ευρώ και 9.200 ευρώ, καθώς πραγματοποιείται ταυτόχρονη καταβολή στους δικαιούχους και του τηλεπικοινωνιακού επιδόματος των 1.200 ευρώ, μαζί με τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης των 5.000 ευρώ και 8.000 ευρώ που χορηγείται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Προς ενημέρωση των πολιτών, το ωράριο λειτουργίας των τεσσάρων κέντρων αιτήσεων στους τρεις προαναφερθέντες Δήμους και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι το εξής: Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 8:00 π.μ έως τις 17:00 μ.μ. και Σάββατο από τις 9:00 π.μ. έως τις 17:00 μ.μ.

Διαμαρτυρία πυρόπληκτων σε Βουλή και Περιφέρεια Αττικής

Εξάλλου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας με σκοπό να καταθέσουν υπόμνημα στη Βουλή και στην Περιφέρεια Αττικής πραγματοποίησαν το απόγευμα οι πυρόπληκτοι των περιοχών της Ανατολικής Αττικής. Η κινητοποίηση οργανώθηκε για να περαστεί μήνυμα στην κυβέρνηση ότι τα μέχρι στιγμής μέτρα δεν επαρκούν.

Σήμερα η οικονομική βοήθεια σε υπερήλικες πυρόπληκτους

Στο μεταξύ, την καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας στους ανασφάλιστους υπερηλίκους με μόνιμη κατοικία στις περιοχές Μάτι και Νέος Βουτζάς, (Δημοτική Ενότητα Νέας Μάκρης), που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Η καταβολή θα γίνει σήμερα, Τρίτη 21 Αυγούστου, και θα είναι ίση με το μεικτό χρηματικό ποσό 2 μηνιαίων συντάξεων ή επιδομάτων. Όπως επισημαίνεται, οι δικαιούχοι έχουν συμπεριληφθεί στην πρώτη καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΑ, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν οι καταβολές στους δικαιούχους των υπόλοιπων περιοχών που προσδιορίστηκαν ως πυρόπληκτες.

Ο ΟΠΕΚΑ υπενθυμίζει πως για τους εν λόγω δικαιούχους με κύρια κατοικία στις πληγείσες περιοχές δεν απαιτείται αίτηση, καθώς οι υπηρεσίες του εντοπίζουν με διασταυρώσεις τους συνταξιούχους ή επιδοματούχους και προχωρούν αυτόματα στις καταβολές. Αντίθετα, αίτηση απαιτείται από τις λοιπές κατηγορίες των δικαιούχων, δηλαδή από:

– Επιδοματούχους ή συνταξιούχους ανασφάλιστους υπερηλίκους που έχουν δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με το έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος 2016 και 2017.

– Επιδοματούχους ή συνταξιούχους ανασφάλιστους υπερηλίκους που υπέστησαν σοβαρή σωματική βλάβη λόγω των πυρκαγιών ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής.

– Συζύγους ή πρόσωπα που είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με θανόντα/ούσα, λόγω των πυρκαγιών, συνταξιούχο ή επιδοματούχο ανασφάλιστο υπερήλικο ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει, ο πλησιέστερος συγγενής του/της.

Η αίτηση- υπεύθυνη δήλωση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.opeka.gr. Ο αιτών ή το εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο, εκτυπώνει και συμπληρώνει την αίτηση- υπεύθυνη δήλωση, την υπογράφει και είτε την καταθέτει μαζί με τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά αυτοπροσώπως ή μέσω εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ είτε την αποστέλλει α) μέσω ταχυδρομείου στην διεύθυνση: Πατησίων 30, TK 10170, Αθήνα, β) μέσω FAX στο 210- 38 42 046 γ) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) κατόπιν σάρωσης στο [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ