Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Σ. Αναστασιάδης στον «Τ.Θ.»: «Στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας θα κάνει ένα ακόμη ραντεβού με το ψέμα»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, εξαπολύει ο βουλευτής της ΝΔ στη Β΄ Θεσσαλονίκης και Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών της

Συνέντευξη στον

ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

«Στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ένα ακόμη ραντεβού με το ψέμα. Μόνο που δεν θα τον πιστέψει κανείς. Οι Έλληνες δεν θέλουν να ακούσουν άλλες ψεύτικες υποσχέσεις. Θέλουν πολιτικούς που θα ακούν τα καθημερινά τους προβλήματα, σοβαρούς και υπεύθυνους». Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, στη βαρυσήμαντη συνέντευξή του στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» και στο www.typosthes.gr, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Θεσσαλονίκης και Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Σάββας Αναστασιάδης. Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό προσωπικά, σε σχέση με την φονική πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής, λέει ότι «ο Πρωθυπουργός ήταν ανεύθυνος, κυνικός, αμετανόητος και μικρόψυχος. Με φθηνά συνθήματα επιχείρησε να αποποιηθεί τις ευθύνες, ενώ προσπάθησε να διαχειριστεί επικοινωνιακά την τραγωδία και να παραπλανήσει τον Ελληνικό λαό». Ο κ. Αναστασιάδης, τονίζει ότι «η κυβέρνηση αυτή μετρά μέρες. Απέτυχε σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Είναι ιδεοληπτική και αναποτελεσματική. Δεν άφησε τίποτε όρθιο. Όσο παραμένει ο κ. Τσίπρας στο Μαξίμου τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση για τη Χώρα και θα πολλαπλασιάζονται οι εθνικοί κίνδυνοι. Επιβάλλεται να φύγει», λέει χαρακτηριστικά.

Για το Σκοπιανό τονίζει ότι «ο κ. Τσίπρας παραχώρησε την ταυτότητα στους γείτονές μας, την μακεδονική εθνότητα και την μακεδονική γλώσσα. Τσίπρας και Κοτζιάς τους παραχώρησαν τη δυνατότητα να λέγονται «Μακεδόνες». Η συμφωνία για το Σκοπιανό είναι μία κακή συμφωνία, ανοίγει πληγές που θα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον». Εστιάζοντας στον τουρισμό και στο αν και κατά πόσο βοήθησε τη χώρα μας να κρατηθεί όρθια, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, επισημαίνει ότι «οικονομολόγοι και αναλυτές διεθνούς κύρους, εκθειάζουν την ελληνική βιομηχανία τουρισμού, τονίζοντας ότι χάρη στον τουρισμό κρατήθηκε όρθια η Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης και ότι ο τουρισμός είναι ο πιο κρίσιμος τομέας που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την ύφεση», ενώ για την μετεξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων, λέει ότι «την τελευταία δεκαετία όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν θεωρητικά να την αναδείξουν, ουσιαστικά όμως με την αδιαφορία τους την καταδικάζουν σε μαρασμό». Τέλος, για το πότε "βλέπει" να έρχεται η ώρα των εκλογών, τονίζει ότι «άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ, και ότι ο χρόνος των εκλογών που θα φέρει τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πρωθυπουργία είναι κοντά».

Την 20η Αυγούστου η Ελλάδα βγήκε επισήμως από τα μνημόνια και την επομένη είχαμε το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, από την Ιθάκη. Ο Πρωθυπουργός, τόνισε ότι «τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης, και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους τελείωσαν. Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμά της, να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της σαν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα». Νωρίτερα ο Γ. Δραγασάκης έλεγε ότι το τέλος των μνημονίων αποτελεί «ξέφωτο» και μια ευκαιρία για τη χώρα, ενώ ο Δ. Τζανακόπουλος, τόνιζε ότι "πολύ σύντομα οι πολίτες θα δουν τη διαφορά". Ποια η άποψή σας για την έξοδο από τα μνημόνια και πώς κρίνετε τις απόψεις του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών γι' αυτήν;

ΑΠ.: Αυτό που έγινε την 20η Αυγούστου είναι η τυπική λήξη του τρίτου προγράμματος. Έληξε η δυνατότητα προσφυγής της Ελλάδας σε φτηνό δανεισμό, αλλά συνεχίζονται τα σκληρά μέτρα και οι μεγάλες δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας, με το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο που μας στοίχισε πάνω από 100 δισ., ενώ ταυτόχρονα η χώρα έχει μπει σε ένα νέο άτυπο 4ο μνημόνιο με μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ, με νέες μειώσεις συντάξεων, νέες αυξήσεις φόρων και εισφορών, σκληρή επιτήρηση και ελέγχους κάθε τρεις μήνες, με το ΔΝΤ παρόν, με μείωση του αφορολογήτου και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060.

Άρα, είμαστε επιφορτισμένοι με νέες σκληρές μνημονιακές υποχρεώσεις και αυτό οφείλεται στην καταστροφική πολιτική που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας, κυρίως το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Στις 21 Αυγούστου από την Ιθάκη ο Πρωθυπουργός έδωσε μία ακόμη θλιβερή παράσταση, εξακολουθεί να εμμένει στο διχαστικό του λόγο. Σκηνοθετεί ψεύτικα γεγονότα όπως έκανε το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι. Αλλά δεν έπεισε κανέναν. Τα λόγια του δεν έχουν καμία σημασία καθώς πλέον η πραγματικότητα είναι σκληρή. Αν διαβάσατε τον διεθνή τύπο αυτές τις ημέρες , θα διαπιστώσατε ότι εκφράζει σοβαρές ανησυχίες και αμφιβολίες για την επόμενη μέρα.

«Η Ελλάδα έτοιμη να βγει από το μνημόνιο, αντιμετωπίζει ακόμη δύσκολες προκλήσεις» ανέφερε το Reuters , λέγοντας επίσης πώς «η Ελλάδα πανηγυρίζει αλλά είναι δέσμια των πιστωτών της». «Τα προγράμματα διάσωσης τελειώνουν, ο πόνος όμως κάθε άλλο παρά τελειώνει» έγραψαν οι New York Times. Στον τίτλο ρεπορτάζ του οικονομικού περιοδικού Economist, αναφέρεται ότι «στην Ελλάδα κανείς δεν μπορεί να μιλήσει πλέον για 'success story'"». Ο γερμανικός Τύπος που εστιάζει κυρίως στο θέμα του χρέους που, όπως γράφει το Der Spiegel, «ανέρχεται σε περίπου 180% του ΑΕΠ, παραμένει γιγάντιο……. Ως εκ τούτου, σε αντίθεση με τον Τσίπρα, πολλοί πολίτες, ειδικοί και πολιτικοί δεν θεωρούν σε καμία περίπτωση ότι η κρίση έχει τελειώσει». Ο ανταποκριτής της Frankfurter Allgemeine Zeitung θεωρεί μισή αλήθεια τον ισχυρισμό ότι τελειώνουν τα προγράμματα στήριξης διότι, όπως λέει, «τελειώνουν μόνο οι εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα».

Ο έλληνας πρωθυπουργός επιλέγει να μιλήσει για «τέλος των μνημονίων», επισημαίνει η FAZ , γιατί «αυτό είναι ό,τι είχε υποσχεθεί στους υποστηρικτές του και πριν από την πρώτη εκλογική του νίκη τον Ιανουάριο του 2015». Οι δε ξένοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Χώρα έχει ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά της.

Οι πρόσφατες φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, άφησαν πίσω τους 96 νεκρούς! Το κύμα παραιτήσεων και απομακρύνσεων, δεν έβαλε φρένο στην σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία έκανε λόγο για σχέδιο της κυβέρνησης να περιορίσει τις πολιτικές της ευθύνες. Ωστόσο, η λήξη του προγράμματος βοήθειας, αλλά και της πρόσφατης απελευθέρωσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, πιστεύετε ότι, όπως «ποντάρει» η κυβέρνηση, θα αναστρέψει την κατάσταση; Πιστεύετε πως η τραγωδία στην Αττική, επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις;

ΑΠ.: Η κυβέρνηση αυτή μετρά μέρες. Απέτυχε σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Είναι ιδεοληπτική και αναποτελεσματική. Δεν άφησε τίποτε όρθιο. Όσο παραμένει ο κ. Τσίπρας στο Μαξίμου τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση για τη Χώρα και θα πολλαπλασιάζονται οι εθνικοί κίνδυνοι.

Επιβάλλεται να φύγει. Διαχειρίζονται το μέλλον της Χώρας και των παιδιών μας αριστεροί ερασιτέχνες που λατρεύουν μόνο την καρέκλα τίποτα άλλο. Οι πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική οδήγησαν σε μία Εθνική Τραγωδία που όμοιά της δεν ξανάζησε η Χώρα. Κάθε φορά που έρχονται οι εικόνες και ο αριθμός των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας στο μυαλό μου λυγίζω. Είμαι συγκλονισμένος και προβληματισμένος. Απανθρακώθηκαν οικογένειες αγκαλιασμένες, ομάδα ανθρώπων, βρέφη, εξαιτίας κυβερνητικών αβλεψιών.

Θα πρέπει να σοβαρευτούμε επιτέλους ως κράτος, και να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις δομές και τις προϋποθέσεις που θα διασφαλίσουν την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών. Εύχομαι αυτό το τραγικό γεγονός να είναι το τελευταίο.

Ο Πρωθυπουργός ήταν ανεύθυνος, κυνικός, αμετανόητος και μικρόψυχος. Με φθηνά συνθήματα επιχείρησε να αποποιηθεί τις ευθύνες, ενώ προσπάθησε να διαχειριστεί επικοινωνιακά την τραγωδία και να παραπλανήσει τον Ελληνικό λαό.

Πάντως όλα τα επικοινωνιακά όπλα που χρησιμοποίησε μέχρι σήμερα, δε σταμάτησαν την οργή των πολιτών. Βγήκε από το Λαύριο, σε απόσταση από τα καμένα για να πει ότι η χώρα έχει αυθαίρετα και θα τα γκρεμίσει. Μιλούσε σαν να ανακάλυψε την Αμερική. Γιατί δεν το έκανε τέσσερα χρόνια τώρα;

Ξέχασε ότι το 2015 οι Υπουργοί Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης και Παναγιώτης Κουρουμπλής είχαν ζητήσει να ανασταλούν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε Αρτέμιδα και Λούτσα, με τη σύμφωνη γνώμη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα των Οικολόγων.

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει δικαίωμα να απευθύνεται στην ελληνική κοινωνία μετά από αυτό και μάλιστα με ύφος. Εάν είχε ίχνος ευθιξίας και ντροπής θα έπρεπε να χαμηλώσει το βλέμμα και να σωπάσει. Γιατί η συγνώμη που πρέπει να ζητήσει είναι χαρακτηριστικό μεγάλου ανδρός. Και αυτός δεν είναι!

Τώρα στο θέμα της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών, πιστεύω ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε, αφού τη Δευτέρα, μία μέρα πριν την αποφυλάκιση, ο κ. Καμμένος πάγωσε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία για να πιέσει να απελευθερωθούν οι δύο στρατιωτικοί. Επομένως δεν υπήρχε καμία διπλωματική κινητικότητα για το θέμα. Προσπάθησε βέβαια επικοινωνιακά και αυτό να το εκμεταλλευτεί, χωρίς αποτέλεσμα.

"Ακόμη και στο κορυφαίο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, η κυβέρνηση προσπαθεί να μας τρελάνει, βαφτίζοντας το κρέας ψάρι και το παράλογο ως λογικό, ακολουθώντας τη σκληρή προπαγάνδα που διδάχθηκε κάποτε η παρέα στα κόκκινα σχολεία". Δικές σας δηλώσεις πριν λίγο καιρό. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το μεγάλο αυτό θέμα, λαμβανομένων υπ' όψιν και των, στην πορεία, δηλώσεων Ζάεφ;

ΑΠ.: Η Κυβέρνηση αντιμετώπισε ένα μεγάλο εθνικό θέμα, αυτό της ονομασίας των Σκοπίων, με μία ευκολία που αγγίζει τα όρια της επιπολαιότητας. Πήγε σε διαπραγμάτευση έχοντας απέναντί της τη μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού.

Επικαλέσθηκε ότι υπήρχε ανάγκη συμφωνίας για να αποτελέσει η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, τη στιγμή που η Ελλάδα διαχρονικά αποτελεί δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, είναι η δεύτερη επενδυτική χώρα στα Σκόπια και, βεβαίως, οι Σκοπιανοί ποτέ δεν σταμάτησαν να κατακλύζουν τη Θεσσαλονίκη, τις αγορές και τις παραλίες της Βόρειας Ελλάδας.

Εκατόν σαράντα χώρες αναγνωρίζουν αυτή τη Χώρα ως «Μακεδονία», άρα πρέπει κι εμείς έλεγε. Δηλαδή είχε δεχθεί εκ των προτέρων ότι η άλλη πλευρά είχε δίκιο, αγνοώντας ότι βαρύτητα γι αυτούς είχε η ελληνική αναγνώριση, διότι γνώριζαν ότι ο δρόμος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τους διεθνείς οργανισμούς περνούσε από την Ελλάδα.

Αυτή ήταν η παρακαταθήκη που άφησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2008 στο Βουκουρέστι, που όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ δεν την αξιοποίησε.

Ο κ. Τσίπρας παραχώρησε την ταυτότητα στους γείτονές μας, την μακεδονική εθνότητα και την μακεδονική γλώσσα. Τσίπρας και Κοτζιάς τους παραχώρησαν τη δυνατότητα να λέγονται «Μακεδόνες». Η συμφωνία για το Σκοπιανό είναι μία κακή συμφωνία, ανοίγει πληγές που θα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον.

Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων κ. Ζάεφ προσπάθησε με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτεί την συμφωνία από την πρώτη στιγμή, την ώρα της υπογραφής.

Στην ομιλία του σκοπίμως είπε πολλές φορές «οι Έλληνες και οι Μακεδόνες, οι Μακεδόνες και οι Έλληνες». Αυτή είναι η δική του εκδοχή και δυστυχώς θα επικρατήσει. Κανείς δεν του είπε «εμείς υπογράψαμε “Βόρεια Μακεδονία” και όχι “Μακεδονία”…».

Χαρακτηριστική είναι και η ανάρτηση που έκανε λίγες μέρες μετά στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Η μακεδονική γλώσσα και οι πολίτες προστατεύονται και ενισχύονται. Η μακεδονική ταυτότητα είναι erga omnes. Η επίσημη γλώσσα της χώρας μας είναι η μακεδονική και θα είναι σαν όλες τις γλώσσες του κόσμου. Η γλώσσα θα χρησιμοποιείται ελεύθερα οπουδήποτε, σε #OHE, #NATO, #EE, σε όλους τους επίσημους θεσμούς και εκδηλώσεις».

Στο «καλάθι με τις παροχές» που θα έχει μαζί του ο Αλ. Τσίπρας στα εγκαίνια της ΔΕΘ, φέρεται πως θα βάλει μέσα μειώσεις φόρων, τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, την αύξηση των κοινωνικών δαπανών αλλά, την αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2018 και ίσως την ανάκληση του νόμου για την περικοπή των συντάξεων. Πιστεύετε ότι θα έχουμε ένα μεταμνημονιακό, νέο οικονομικό "Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης";

ΑΠ.: Στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ένα ακόμη ραντεβού με το ψέμα. Μόνο που δεν θα τον πιστέψει κανείς. Οι Έλληνες δεν θέλουν να ακούσουν άλλες ψεύτικες υποσχέσεις. Θέλουν πολιτικούς που θα ακούν τα καθημερινά τους προβλήματα, σοβαρούς και υπεύθυνους.

Στα 8 αυτά χρόνια της οικονομικής κρίσης και των πολλών ανεπιθύμητων περιπετειών, ο τουρισμός θεωρείται ότι βοήθησε τη χώρα μας να κρατηθεί όρθια. Ποια η άποψή σας;

ΑΠ.: Πολύ σωστά το λέτε. Περισσότεροι από 30 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2017 καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ. Καθώς οι απεργίες, οι πορείες με τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας από τους «αγανακτισμένους» και από τους μπαχαλάκηδες μειώθηκαν έως εκμηδενίστηκαν για λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε αλλά δεν είναι της παρούσης. Οι προβλέψεις για τον τουρισμό είναι ανάλογες και για φέτος, όπως φαίνεται μάλιστα θα έχουμε νέο ρεκόρ. Οικονομολόγοι και αναλυτές διεθνούς κύρους μάλιστα εκθειάζουν την ελληνική βιομηχανία τουρισμού, τονίζοντας ότι χάρη στον τουρισμό κρατήθηκε όρθια η Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης και ότι ο τουρισμός είναι ο πιο κρίσιμος τομέας που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την ύφεση. Φυσικά τίποτα δεν γίνεται χωρίς τους ανθρώπους. Χωρίς τους ανθρώπους που προσφέρουν στον επισκέπτη της πατρίδας μας, Έλληνα ή ξένο, το μοναδικό «προϊόν» που λέγεται «ελληνική φιλοξενία» και τον κάνει να νιώθει «σαν στο σπίτι του». Χωρίς τους ανθρώπους που εργάζονται για τον τουρισμό, εκείνους που υποδέχονται αλλά κι εκείνους που φέρνουν τουρίστες στον τόπο μας. Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό, και από τη θέση του Αν. Τομεάρχη εξωτερικών ΝΔ, για θέματα Απόδημου Ελληνισμού να πω ότι ξεχωριστή θέση σε αυτό κατέχουν οι ομογενείς μας, οι οποίοι κάθε καλοκαίρι επιστρέφουν για να νιώσουν λίγο πατρίδα. Αλλά και οι ομογενείς επιχειρηματίες που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια , με την αγάπη τους για την πατρίδα και εμείς επιτέλους οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις των εκτός των εθνικών συνόρων ελληνισμού.

Είχατε πει πριν από λίγο καιρό ότι «πλησιάζει η ώρα που θα κληθούμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στην Πατρίδα. Πλησιάζει η ώρα που θα φέρει τη Νέα Δημοκρατία στην Κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πρωθυπουργία». Πότε "βλέπετε" να έρχεται αυτή η ώρα;

ΑΠ.: Νομίζω ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ, και ότι ο χρόνος των εκλογών που θα φέρει τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πρωθυπουργία είναι κοντά.

Πιστεύετε ότι μπορεί και πρέπει, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, να γίνει μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων η Θεσσαλονίκη;

ΑΠ.: Την τελευταία δεκαετία όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν θεωρητικά να αναδείξουν τη Θεσσαλονίκη σε μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων, ουσιαστικά όμως με την αδιαφορία τους την καταδικάζουν σε μαρασμό, παραβλέποντας την γεωπολιτική της θέση, τη δυναμική της και τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει στην ευρύτερη περιοχή,

Επειδή λοιπόν οι διαθέσεις των κυβερνητικών παραγόντων είναι πλέον γνωστές και δοκιμασμένες, είναι πλέον καιρός να αναλάβουν πρωτοβουλίες αυτοί που ζουν και δραστηριοποιούνται μέσα στα στενά όρια της πόλης.

Πρώτη απ’ όλους καλείται να ενεργοποιηθεί η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση η οποία έχει και ευθύνη και καθήκον και να βιαστεί, γιατί αν δεν έχει χαθεί ακόμη η ευκαιρία, κινδυνεύει άμεσα με ότι αυτό σημαίνει για τον τόπο.

Εκλέγεστε στην Β' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, όπου στο παρελθόν υπήρχε έντονη αγροτοκτηνοτροφική και μεταποιητική δραστηριότητα. Έχετε πει ότι "με την αντιαγροτική υφεσιακή πολιτική που εφάρμοσαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προκάλεσαν μεγάλη δυσαρέσκεια στους αγρότες σε όλη την Ελλάδα και έβαλαν στην ουσία φρένο στην Ελληνική γεωργία προς τα εμπρός...". Πόσο θεωρείται ότι αυτή επλήγη στα χρόνια της κρίσης και ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τους κατοίκους και τους παραγωγικούς φορείς της;

ΑΠ.: Ναι το έχω πει, διότι συναντώ πολύ συχνά αγρότες της περιφέρειάς μου, συζητώ μαζί τους και γνωρίζω καλά τι συμβαίνει. Είναι γνωστό ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τον κυριότερο πυλώνα για ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, o γεωργικός τομέας συμβάλλει στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) κατά 2,9%, ενώ ταυτόχρονα καλύπτει το 14% της απασχόλησης. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 1,2% και 5%.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντί να λάβει υπόψη της τα στοιχεία και να στηρίξει τους αγρότες, εφάρμοσε αντιαγροτική και υφεσιακή πολιτική, η οποία προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια. Το 3ο αχρείαστο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα τους αφανίζει κυριολεκτικά, με τις απαγορευτικά υψηλές εισφορές για την σύνταξη και την υγειονομική περίθαλψη, το υψηλό κόστος παραγωγής και την έλλειψη ρευστότητας.

Εάν σε αυτά προσθέσουμε και τις μεγάλες επιβαρύνσεις των αγροτών από τα φορολογικά μέτρα επίσης του 3ου μνημονίου, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση τιμωρεί τον αγρότη και ότι έβαλε στην ουσία φρένο στην Ελληνική γεωργία προς τα εμπρός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέλλα: Η Αλεξάνδρειος Ειρηνοδρομία έδωσε το έναυσμα για τον Μαραθώνιο
Εκδήλωση σήμερα το πρωί στον αρχαιολογικό χώρο Πέλλας - Η Ειρηνοδρομία θα έχει ως σημείο κατάληξης την παραλία της Θεσσαλονίκης το απόγευμα
Πέλλα: Η Αλεξάνδρειος Ειρηνοδρομία έδωσε το έναυσμα για τον Μαραθώνιο