Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στ. Θεοδωράκης: «Αντιδημοκρατικό να πεις ότι ένας πολιτικός δεν μπορεί να έρθει στη ΔΕΘ»

«Η ΔΕΘ, δεν μπορεί να συνδυάζεται με συγκρούσεις, με διχαστικές επιλογές και με μονολόγους», τόνισε

Του ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

«Είναι αντιδημοκρατικό να πεις ότι ένας πολιτικός δεν μπορεί να έρθει σε ένα μεγάλο γεγονός της πόλης, αλλά μπορείς να πεις αυτό που είπαμε και προτείναμε. Τι προτείναμε; Να μην κάνουν ομιλίες, κι αν θέλουν να έχουν μια αντιπαράθεση για το μέλλον της χώρας, να στήσουμε ένα μεγάλο τραπέζι με αυτούς που επιλέγουν οι δημοσιογράφοι…», τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα εντός της ΔΕΘ.

Απαντώντας στο ερώτημα του «Τύπου Θεσσαλονίκης» και του www.typosthes.gr,

απ’ αφορμή πρόσφατου άρθρου του, όπου μιλούσε για σταμάτημα των μονολόγων στη ΔΕΘ αλλά και για «τραπέζια δημιουργικής αντιπαράθεσης», αλλά και όσων διατυπώθηκαν για το θέμα από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης (Γ. Μπουτάρης: «Να σταματήσουν να έρχονται οι πολιτικοί αρχηγοί στη ΔΕΘ») και Περιφερειάρχη (Απ. Τζιτζικώστας: Χωρίς πολιτικούς το 10ήμερο της ΔΕΘ»), τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη και η Διεθνής Έκθεση, πρέπει να είναι ένα πολύ μεγάλο διεθνές γεγονός, που δεν μπορεί να συνδυάζεται με συγκρούσεις στους δρόμους, με διχαστικές επιλογές και με μονολόγους».

Η απάντηση στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Αναλυτικά η απάντησή του έχει ως εξής: «Είναι αντιδημοκρατικό να πεις ότι ένας πολιτικός δεν μπορεί να έρθει σε ένα μεγάλο γεγονός της πόλης, αλλά μπορείς να πεις αυτό που είπαμε και προτείναμε. Και δεν το προτείναμε γενικώς και αορίστως, εγγράφως το προτείναμε. Στο δήμο, στην κυβέρνηση στην αντιπολίτευση στα Πανεπιστήμια. Τι προτείναμε; Προφανώς να έρθουνε οι πολιτικοί να δώσουνε συνεντεύξεις. Να μην κάνουν ομιλίες, κι αν θέλουν να έχουν μια αντιπαράθεση για το μέλλον της χώρας, να στήσουμε ένα μεγάλο τραπέζι με αυτούς που επιλέγουν οι δημοσιογράφοι, τον κ. Τσίπρα, τον κ. Μητσοτάκη, πιθανόν τον κ. Θεοδωράκη ή όχι, και να κάνουν μία συζήτηση όπως γίνεται σε όλη την πολιτισμένη Ευρώπη, αντιπαράθεσης των επιχειρημάτων τους, των λύσεών τους, με τους δημοσιογράφους που έρχονται από την Αθήνα, αλλά και τους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Το άλλο είναι παρελθόν. Είναι μια θηλιά που μας κρατάει κάτω. Δεν υπάρχει λόγος…

Να σας πω και κάτι; Είναι και πολυέξοδη, η άφιξη του πρωθυπουργού εδώ. Να έρθει ο πρωθυπουργός λοιπόν όταν θα είναι σ’ ένα τραπέζι με αντιπαράθεση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, Δεν θα υπάρχει λόγος για διαδηλώσεις, δεν θα υπάρχει λόγος για συγκρούσεις. Να βάλουμε το πνεύμα της αντιπαράθεσης σε όλες αυτές τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών, βγάζοντας, όπως είπα πριν, τη συγκρουσιακή αντίληψη των κομμάτων που θεωρούν “δύο μέρες δικιά μου” τη Θεσσαλονίκη ο ένας, “δύο μέρες δικιά μου” τη Θεσσαλονίκη, ο άλλος. Η Θεσσαλονίκη λοιπόν και η Διεθνής Έκθεση, πρέπει να είναι ένα πολύ μεγάλο διεθνές γεγονός, που δεν μπορεί να συνδυάζεται με συγκρούσεις στους δρόμους, με διχαστικές επιλογές και με μονολόγους».

«Ποτάμι για να αλλάξει η ζωή μας»

Ο κ. Θεοδωράκης στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε στο σύνθημα «Ποτάμι για να αλλάξει η ζωή μας», σημειώνοντας ότι υπάρχουν λύσεις και στις πλαγιές της πολιτικής. Μιλώντας για το τι μπορούμε να αλλάξουμε, επεσήμανε πως «χρειαζόμαστε μια πατριωτική πολιτική. Όχι «δική μου» και «δική σου», αλλά χαραγμένη από κοινού ή τουλάχιστον μετά από μια στοιχειώδη συνεννόηση».

«Το brand name Μακεδονία, -στον πολιτισμό, στα προϊόντα, στον τουρισμό- οφείλεται στην ελληνική Μακεδονία. Να βγούμε λοιπόν μπροστά, χωρίς φοβίες! Η Ελλάδα που αγαπάμε είναι αετός δεν είναι στρουθοκάμηλος», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι χρειαζόμαστε και «μια άλλη παιδεία. Είναι ο μήνας των αποχαιρετισμών. Εξάγουμε φοιτητές ακόμη και στα Τίρανα. Και δεν εισάγουμε. Κλασικές – ελληνικές σπουδές μπορεί να κάνει κάποιος ξένος σε όλο σχεδόν τον κόσμο -ακόμη και στην Άγκυρα- εκτός από την Ελλάδα. Τρεις στους 4 κάτω των 35 ετών συζητούν να φύγουν».

«Η Ελλάδα καταντάει μια χώρα συνταξιούχων χωρίς μάλιστα να μπορεί να θρέψει τους συνταξιούχους της. Ένα ζευγάρι μια γέννηση. Ο μέσος όρος ανά ζευγάρι είναι 1,3 γεννήσεις! Οι νέοι δεν μπορούν να κάνουν όνειρα. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν παιδιά εκτός παιδικών σταθμών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, τόνισε ότι πρέπει να «κόψουμε τα άχρηστα τμήματα του δημοσίου. Να ελέγξουμε τις σπατάλες στις κρατικές προμήθειες. Έργα που προϋπολογίζονται για ένα δισ. στοιχίζουν τελικά 3 δισ! Να προστατεύουμε τον έντιμο και ικανό δημόσιο υπάλληλο, κόντρα στους κομματικούς εγκάθετους και την αναξιοκρατία».

Για το Σκοπιανό

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Συμφωνίας των Σκοπίων, έκανε λόγο για επέκταση του ισλαμικού τόξου στα Σκόπια και την Αλβανία και ζήτησε η Ελλάδα να ηγηθεί της προσπάθειας των βαλκανικών χωρών να προσεγγίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν ταυτίζουμε την πατριωτική πολιτική με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κάνουμε, όσα χρόνια είμαστε στην πολιτική, αυτό που θεωρούμε πατριωτικά σωστό», συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Βέβαια, εάν ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ δε στηρίξουν αυτή την απόφαση της κυβέρνησης για το “μακεδονικό” είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία και πρέπει να οδηγηθούμε σε εκλογές».

«Αυτόνομο και δυνατό το Ποτάμι στις επόμενες εκλογές»

«Το Ποτάμι θα είναι δυνατό και αυτόνομο στην επόμενη εκλογική μάχη», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού. «Το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομο στις εκλογές», τόνισε, «είναι το χρέος μας προς την πατρίδα, είναι το χρέος μας προς τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους που μας υποστηρίζουν». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι την επόμενη μέρα των εκλογών «η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί» και διευκρίνισε τη μετεκλογική στάση του Ποταμιού. «Εμείς λέμε, ότι στο νικητή των εκλογών θα παρουσιαστούν κάποιες συγκεκριμένες θέσεις. Θα μας δοθεί η δυνατότητα να πω, ποιες είναι αυτές οι θέσεις. Εάν υπάρχει διάθεση από το νικητή των εκλογών να στηρίξει αυτές τις θέσεις του κινήματος - που δεν είναι κομματικές θέσεις, είναι πατριωτικές θέσεις - εμείς θα είμαστε εκεί. Θα είμαστε εκεί, είτε για ψήφο εμπιστοσύνης, είτε για ανοχή, είτε για συμμετοχή, ανάλογα με την ανταπόκριση που θα έχει ο νικητής των εκλογών, στις θέσεις που θα παρουσιάσουμε».

«Πρέπει να ηττηθούν οι ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ»

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η πολιτική δε μπορεί να γίνεται με «όρους συμπάθειας και αντιπάθειας», αλλά με κριτήριο, το «ποιος μπορεί να είναι χρήσιμος αυτή τη στιγμή για να λυθούν τα προβλήματα. Πρέπει να ηττηθούν οι ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, που έχουν δημιουργήσει νέα προβλήματα, πάνω στα παλιά», συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης και διευκρίνισε ότι τους αντιμετωπίζει «αδιαίρετα» γιατί συγκυβερνούν. Μάλιστα πρόσθεσε ότι «εμείς, λέμε, ότι η πρότασή μας αφορά μια νέα διακυβέρνηση, με ανθρώπους, που δεν έχουν ευθύνες για τα τωρινά και τα προηγούμενα λάθη και με τολμηρές επιλογές, που θα δώσουν απάντηση στα καθημερινά αδιέξοδα του πολίτη, στα καθημερινά αδιέξοδα της νέας, κυρίως, γενιάς».

Για το γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Για το τι θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα για τη Θεσσαλονίκη και δεν το έχει κάνει, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι «δεν έπρεπε η κυβέρνηση να κάνει άλλο ένα γραφείο-φάντασμα. Πήγε καθόλου στο γραφείο του όσο ήταν στη ΔΕΘ; Για ποιον λόγο να υπάρχει αυτό το γραφείο;», διερωτήθηκε. «Δεν είναι μόνο η σπατάλη. Είχαμε κάνει έναν υπολογισμό ότι τα έξοδα αυτού του γραφείου αρκούσαν για να βρουν άλλα 200 παιδιά θέση σε μία προσχολική μονάδα», εξήγησε και ζήτησε να μην υπάρξουν άλλες «χάντρες», «δεν υπάρχουν ιθαγενείς στη Θεσσαλονίκη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τη νέα υφ. Μακεδονίας - Θράκης

Ερωτηθείς, για τη νέα υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης, επισήμανε ότι ο κάθε υπουργός κρίνεται από τα αποτελέσματα του έργου του. «Δεν θεωρώ λογικό να μαλώνουμε για το αν μπορεί να πετύχει. Ίσως να μην είναι καλή στα προφορικά, ίσως να είναι καλή στη δουλειά», σχολίασε και παρατήρησε ότι «οι αναπτυξιακές προσπάθειες του συγκεκριμένου υπουργείου σταματούν στο 2009, από ό,τι είδα στην ιστοσελίδα».

Για τον Γ. Μπουτάρη: «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε έναν φίλο»

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση απέναντι στον Γ. Μπουτάρη, εφόσον αυτός διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία στη Θεσσαλονίκη, είπε: «Το συζητήσαμε μόλις προχθές, θα υποστηρίξουμε δημάρχους και περιφερειάρχες με βάση την προσωπικότητά τους, όχι με βάση τι θα κάνουν τα άλλα κόμματα, όχι με βάση το παρελθόν τους. Να μας δίνουν τη βεβαιότητα ότι μπορούν να δώσουν πράγματα για την πόλη τους», είπε, για να προσθέσει: «Ο Μπουτάρης είναι φίλος, έχει προωθήσει πολλά πράγματα που ήταν πολιτικές του Ποταμιού, δικαιούται αυτός να αποφασίσει τι θα κάνει με το δήμο. Θα είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί του, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε έναν φίλο».

«Δεν έχω κάνει έκπτωση από τις αρχές μου»

Καταλήγοντας, ο Στ. Θεοδωράκης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω κάνει έκπτωση από τις αρχές μου. Δεν έχω παραδοθεί στο πολιτικό κόστος. Υποστήριξα κάποια πράγματα, αναθεώρησα άποψη σε κάποια άλλα πράγματα, αλλά επιμένω στις αρχικές μεγάλες τοποθετήσεις μου. Ο ρόλος του Ποταμιού είναι αυτός που επιτάσσει η προσφορά της σύγχρονης πολιτικής. Να σχεδιάζει ένα δίχτυ ασφαλείας για αυτούς που κινδυνεύουν να πέσουν, αλλά και ένα άνοιγμα οροφής για αυτούς που μπορούν να πετάξουν. Ποτάμι, για να αλλάξει η ζωή μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη