Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αρχιεπισκοπή και Ν.Δ. διαψεύδουν τα περί συνάντησης Ιερώνυμου-Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν έχει το Θεό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης» - Μ. Σπυράκη: «Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είχε ενημέρωση για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου»

Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε τη Δευτέρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με αφορμή τόσο τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, όσο και για τη συνάντηση του πρόεδρου της ΝΔ με τον Αρχιεπίσκοπο μία ημέρα πριν από το κοινό ανακοινωθέν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, μία ημέρα πριν από την «ιερή συμφωνία» και η συνάντηση έγινε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών σε καλό κλίμα, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων των δύο ανδρών.

Διαψεύδει η Αρχιεπισκοπή

Το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής διαψεύδει κατηγορηματικά πληροφορίες και διαλόγους που δημοσιεύτηκαν στην «Αυγή», το «Documento» και την «Εφημερίδα των Συντακτών» σχετικά με συνάντηση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ», αναφέρει το Γραφείο Τύπου.

Οι διαρροές...

Σύμφωνα με «διαρροές» που δημοσιεύθηκαν στον φιλοκυβερνητικό Τύπο («Αυγή», «Εφημερίδα των Συντακτών»), ο κ. Μητσοτάκης είπε στον Αρχιεπίσκοπο «εγώ είμαι χριστιανός και ο πρωθυπουργός άθεος», προκειμένου να τον πείσει να μην έρθει σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό, αλλά η φράση αυτή δεν έχει επαληθευτεί.

Μάλιστα σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ μεταξύ των δύο ανδρών έγινε ο εξής διάλογος:

«Μακαριότατε, μην κάνετε τη συμφωνία σε αυτή την παρούσα στιγμή. Περιμένετε να κάνουμε συμφωνία όταν η ΝΔ έρθει στην εξουσία». Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «δεν μπορώ να μην τα συζητήσω με τον πρωθυπουργό. Και όταν έρθεις εσύ με το καλό, θα συμφωνήσω και με σένα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, να θέσει προς συζήτηση στην Ιεραρχία την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος που αφορά τη θρησκευτική ουδετερότητα, που η ΝΔ δεν περιλαμβάνει στις προτάσεις της, ενώ η κυβέρνηση το ενέταξε στις αναθεωρητέες διατάξεις που προτείνει. Σχολιάζοντας τη συνάντηση, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «τυχοδιωκτική στάση» όσον αφορά στη συμφωνία Κράτους - Εκκλησίας, λέγοντας πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει τον Θεό του. Η μόνιμη έγνοια του είναι πώς θα σαμποτάρει την κυβέρνηση και τη χώρα».

Μ. Σπυράκη: «Ο Μητσοτάκης δεν είχε ενημέρωση…»

Μιλώντας στο ρ/σ «ΘΕΜΑ 104,6», η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, δήλωσε πως η ΝΔ και προσωπικά ο πρόεδρος της δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο. Επ’ αυτού ανέφερε πως η ΝΔ διαφωνεί απόλυτα με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών, κάτι που ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε και στους ίδιους στη συνάντηση που είχαν. «Δεν μπορούμε να οδηγήσουμε 10.000 κληρικούς σε καθεστώς ανασφάλειας μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί χώρος ώστε η κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις προεκλογικού χαρακτήρα. Και πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν έχει καμία αντίρρηση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

«Άλλωστε εμείς ξεκινήσαμε το 2013 την προσπάθεια αξιοποίησης των ακινήτων που ανήκουν στην Εκκλησία και έχουν καθαρούς τίτλους», επισήμανε.

Για το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» περί συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο και για το αν ασκήθηκε πίεση από τη ΝΔ σε μητροπολίτες δήλωσε: «Ο πρόεδρος της ΝΔ και η ΝΔ δεν είχε καμία ενημέρωση από καμία πηγή για τα όσα ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος και θα ήθελα να μείνω σε αυτό. Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να σας πω είναι ότι τοποθετηθήκαμε δημόσια. Το αν οι μητροπολίτες άκουσαν ή όχι τις αντιρρήσεις των κληρικών τους, αυτό είναι μια υπόθεση που αφορά τους μητροπολίτες».

Για την υπόθεση της ΔΕΠΑ

Στην υπόθεση της ΔΕΠΑ θύμισε ότι εδώ και μία εβδομάδα η Ν.Δ. ρωτάει: ο κ. Κιτσάκος, ο οποίος ήταν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και επελέγη ως επικεφαλής της ΔΕΠΑ και κατονόμασε τους έξι υπουργούς, τι λέει; Αλήθεια ή ψέματα; «Λέει αλήθεια ότι γνώριζαν οι υπουργοί -ο νυν και ο πρώην Ενέργειας, ο κ. Δραγασάκης, ο κ. Φλαμπουράρης, ο κ. Πιτσιόρλας και η κ. Τζάκρη- ότι η ΔΕΠΑ πουλούσε επί πιστώσει και έπαιρνε μεταχρονολογημένες επιταγές από τα Λιπάσματα Καβάλας, τα ELFE, ιδιοκτησίας του κ. Λαυρεντιάδη... Ο κ. Κιτσάκος διώκεται για κακούργημα. Και ο κ. Κιτσάκος αυτά που λέει δημοσίως θα τα πει και στη δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.

Μαξίμου: Ου ψευδομαρτυρήσεις…

Επίκληση στην εντολή «ου ψευδομαρτυρήσεις» κάνει το Μέγαρο Μαξίμου για να σχολιάσει τις διαρροές της ΝΔ για τα περί συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. «Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε μέσω διαρροών και κατόπιν εορτής, τη μυστική συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Την ίδια ώρα ο μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, επιβεβαίωσε, επίσης κατόπιν εορτής, τη μυστική του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τόσο ο αρχηγός της ΝΔ όσο και ο μητροπολίτης Πειραιώς ισχυρίζονται πως παρά το γεγονός ότι οι συναντήσεις έγιναν λίγο πριν από τις ανακοινώσεις για την πρόταση συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας, το θέμα δεν συζητήθηκε. Θυμίζουμε την ένατη εντολή: Ου ψευδομαρτυρήσεις…», αναφέρει σε σχόλιο του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστοδουλίδης: Στόχος μας η δημιουργία συνεργειών για το φυσικό αέριο
Αξιοποίηση της προσπάθειας της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Χριστοδουλίδης: Στόχος μας η δημιουργία συνεργειών για το φυσικό αέριο
Τραγωδία στο Λασίθι: Νεκρός 16χρονος που εγκλωβίστηκε σε γεωργικό μηχάνημα
Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου με ακατάσχετη αιμορραγία και λίγο αργότερα κατέληξε
Τραγωδία στο Λασίθι: Νεκρός 16χρονος που εγκλωβίστηκε σε γεωργικό μηχάνημα
Ανδρουλάκης: Ζητώ από τον λαό να είναι το ΠΑΣΟΚ η ισχυρή προοδευτική δύναμη (VIDEO)
«Δεσμεύομαι στη νέα γενιά της πατρίδας μας πως πρωταρχικός μας αγώνας θα είναι να δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες που της αξίζουν», τόνισε ο Νίκος...
Ανδρουλάκης: Ζητώ από τον λαό να είναι το ΠΑΣΟΚ η ισχυρή προοδευτική δύναμη (VIDEO)