Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σ. Ζαριανόπουλος: «Τα μνημόνια, δεξιά, κεντρώα ή “αριστερά” είναι μνημόνια και τσακίζουν το λαό»

«Η επιστροφή όλων όσων χάθηκαν τα χρόνια της κρίσης πρέπει να είναι πλήρης», τονίζει στην αποκλειστική συνέντευξή του ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Συνέντευξη στον

ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

[email protected]

 

«Η επιστροφή όλων όσων χάθηκαν τα χρόνια της κρίσης πρέπει να είναι πλήρης και η διατήρησή τους να είναι δεδομένη για τα επόμενα χρόνια, για το σύνολο του ελληνικού λαού», τονίζει, μεταξύ άλλων, στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» και το www.typosthes.gr, ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, απ’ αφορμή και τη σχεδιαζόμενη επιστροφή αναδρομικών σε ένστολους, γιατρούς, δικηγόρους, εκπαιδευτικούς αλλά και βουλευτές. Αναφερόμενος στις …επικείμενες εκλογές, λέει ότι «σε κάθε περίπτωση ο λαός πρέπει να είναι έτοιμος. Να μη εγκλωβιστεί σε ψεύτικα διλήμματα του τύπου “πρόοδος – συντήρηση”. Τα μνημόνια, δεξιά, κεντρώα ή “αριστερά” είναι μνημόνια και τσακίζουν το λαό», επισημαίνει. Όσον αφορά τις παρεμβάσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο, λέει ότι «οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή είτε με ομιλίες σε Επιτροπές και την Ολομέλεια, είτε με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις είναι πάρα πολλές και αφορούν όλα τα ζητήματα. Τους κινδύνους για τη χώρα από την πολιτική ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ελληνικών κυβερνήσεων…». Αναφερόμενος στα ενεργειακά και τους ανταγωνισμούς στην Ευρώπη, τονίζει ότι «τα Βαλκάνια και η Ελλάδα είναι σημαντικός δρόμος μεταφοράς τους στη Κεντρική Ευρώπη που δεν έχει δικά της ενεργειακά αποθέματα και θέλει να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία. Γι’ αυτό βλέπουμε τέτοιους ανταγωνισμούς στα Βαλκάνια, πολέμους και αλλαγή συνόρων…». Επιπλέον ο κ. Ζαριανόπουλος, εστιάζει στις Αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας, λέγοντας ότι είναι «κίνδυνος – θάνατος για τον λαό μας, που πρέπει να εντείνει τον αγώνα του για την απομάκρυνσή τους. Τέλος, για την αναθεώρηση του Συντάγματος λέει ότι «η ουσία  που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η αναθεώρηση αυτή – όπως και όλες οι προηγούμενες – δεν γίνονται για να εξυπηρετήσουν τα λαϊκά συμφέροντα», ενώ για τη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο λέει ότι «δεν λύνει ιστορικές εκκρεμότητες, αλλά αντίθετα τις διαιωνίζει και τις ενισχύει. Το ΚΚΕ», επισημαίνει χαρακτηριστικά, «θεωρεί ότι για την Ελλάδα είναι υπερώριμο ζήτημα ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…».

 

ΕΡ. Ως ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, λαμβάνετε καθημερινά τον …ευρωπαϊκό σφυγμό. Πώς «βλέπει» η Ευρώπη τα Ελληνικά ζητήματα γενικά και πώς βλέπετε εσείς από την πλευρά σας την Ευρώπη; Έχουμε συμμάχους και αλληλέγγυους στο Ευρωκοινοβούλιο ή είμαστε μόνοι να παλεύουμε με όλους; Μιλήστε μας για τις πρόσφατες παρεμβάσεις σας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και για την απήχηση την οποία, ενδεχομένως,  είχαν.

ΑΠ. Κατ’ αρχήν, δεν είναι πραγματική εικόνα ότι οι Έλληνες ευρωβουλευτές, σαν ενιαία ομάδα, παλεύουν εναντίον όλων για τα «δίκαια του έθνους». Καθένας έχει τους συμμάχους του ανάλογα με την πολιτική του, την πολιτική ομάδα που ανήκει. Έτσι, και στο Ευρωκοινοβούλιο, τα αστικά κόμματα του Ευρωμονόδρομου (δηλ. όλα πλην του ΚΚΕ) υποστηρίζουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τσακίζει το λαό και «νομιμοποιείται – δήθεν – δημοκρατικά» μέσα σ’ αυτό. Το Ευρωκοινοβούλιο είναι θεσμός εξίσου αντιδραστικός με τους άλλους της Ε.Ε., την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των ηγετών. Προσυπογράφει στρατιωτικές επεμβάσεις της Ένωσης ή κρατών μελών της. Προσυπέγραψε όλα τα μνημόνια στην Ελλάδα. Έχει συστήσει ειδική επιτροπή ευρωβουλευτών για τον έλεγχο της εφαρμογής του, στη οποία βέβαια το ΚΚΕ δεν συμμετέχει. Το Ευρωκοινοβούλιο είναι μηχανισμός «νομιμοποίησης» της πολιτικής της Ε.Ε. και μηχανισμός εποπτείας στην Ελλάδα και όλα τα κράτη. 

Και παρά τις έντονες διαφορές και ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται, σε ένα συμφωνούν όλες οι δυνάμεις: στο ότι η Ε.Ε. πρέπει να ενισχύσει την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων έναντι των ανταγωνιστών τους σε ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και αλλού, συμπιέζοντας το εργατικό κόστος με μνημόνια διαρκείας σε όλες τις χώρες (έστω αν δεν ονομάζονται έτσι), ενισχύοντας με πακτωλούς ευρώ τους ομίλους αυτούς, βγαλμένους από τη φορολογία του λαού.

Οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή είτε με ομιλίες σε Επιτροπές και την Ολομέλεια, είτε με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις είναι πάρα πολλές και αφορούν όλα τα ζητήματα. Τους κινδύνους για τη χώρα από την πολιτική ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ελληνικών κυβερνήσεων. Τα εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα. Τα ζητήματα της προστασίας του λαού όπως από πλημμύρες, φωτιές, σεισμούς. Το ίδιο και για τους νέους μηχανισμούς διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων που ουσιαστικά καταργούν κάθε μέτρο δικαστικής προστασίας των δανειοληπτών, μοιράζουν το βάρος των δανείων αυτών σε όλους τους φορολογούμενους, ενισχύοντας με μια τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση τις τράπεζες, όπως και με τα τρία μνημόνια-λαιμητόμος για τον λαό. Από απαντήσεις της Κομισιόν σε ερωτήσεις του ΚΚΕ αποδεικνύεται ότι για τις μεγάλες φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες, φωτιές) η Ε.Ε. δεν αποζημιώνει ούτε με ένα ευρώ τις καταστροφές στα νοικοκυριά παρά μόνο στις υποδομές και αυτό με επιδοτήσεις σε κατασκευαστικούς ομίλους. Τα πάντα εμπορευματοποιούνται. Ενώ οι απαντήσεις της για το προσφυγικό και τη κατάσταση στα νησιά διαβεβαιώνουν για τη συνέχιση του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων (θυμάτων ιμπεριαλιστικών πολέμων) σε απαράδεκτες συνθήκες για αυτούς και τους κατοίκους των νησιών.

ΕΡ. Τις προάλλες είχαμε στο Παρίσι, το ονομαζόμενο «Φόρουμ για την Ειρήνη», για το οποίο και την ομιλία σ’ αυτό του Αλέξη Τσίπρα, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σχολίασε μεταξύ άλλων ότι: «Η “ιμπεριαλιστική ειρήνη” τους, είναι η όψη του ίδιου νομίσματος, που στην άλλη πλευρά του έχει τον “ιμπεριαλιστικό πόλεμο”. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, κατά 13% αυξήθηκαν πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ σε ξένες κυβερνήσεις το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε την 30ή Σεπτεµβρίου, με το συνολικό ύψος των πωλήσεων να ανέρχεται στο ποσό των 192,3 δισεκατοµµυρίων δολαρίων. Ποια η τοποθέτησή σας;

ΑΠ. Κατ’ αρχήν τα νούμερα που αναφέρετε και πολλά άλλα είναι ενδεικτικά του ότι η πολεμική προετοιμασία και τελικά ο πόλεμος είναι η συνέχιση της οικονομίας και της πολιτικής με άλλα μέσα. Οι ανταγωνισμοί οικονομικής, πολιτικής και γεωστρατηγικής ισχύος σε παγκόσμιο επίπεδο, ανάμεσα σε μεγάλες δυνάμεις, για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της (και η Ελλάδα είναι τέτοιος δρόμος), για τον έλεγχο νέων αγορών, είναι εξαιρετικά οξυμένοι. Είναι η αιτία των ενεργών πολέμων. Η προστασία των οικονομικών συμφερόντων γίνεται με την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων (βλ. Μ. Ανατολή, Λιβύη, ΝΑ Μεσόγειος και Κύπρος όπου υπάρχουν ενεργειακά αποθέματα). Τα Βαλκάνια και η Ελλάδα είναι σημαντικός δρόμος μεταφοράς τους στη Κεντρική Ευρώπη που δεν έχει δικά της ενεργειακά αποθέματα και θέλει να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία. Γι’ αυτό βλέπουμε τέτοιους ανταγωνισμούς στα Βαλκάνια, πολέμους και αλλαγή συνόρων. Γι’ αυτό βλέπουμε τέτοια επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, μέρος της οποίας είναι και η απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Είναι πολιτική όχι ασφάλειας και ειρήνης αλλά ανασφάλειας και πολέμου, ενίσχυσης του δολοφονικού ρόλου του ΝΑΤΟ στην κόντρα του με Ρωσία και Κίνα, με τα δικά τους συμφέροντα στη περιοχή. Πολιτική όπου πρωταγωνιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σαν σημαιοφόρος των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, «πλυντήριο» του ιμπεριαλισμού και των εγκλημάτων του. Πολιτική που εμπλέκει τον λαό μας σε ανταγωνισμούς και άμεσο κίνδυνο, όχι για τα δικά του συμφέροντα, αλλά γι’ αυτά ξένων και Ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να συμμετάσχουν στη διανομή της λείας ανταγωνισμών και πολέμων.     

ΕΡ. Μετά από …περιπέτειες, η Κομισιόν έκανε δεκτή τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται τελικά, το θέμα; 

ΑΠ. Υπάρχει περίπτωση οι συντάξεις των παλιών (προ του Νόμου Κατρούγκαλου) συνταξιούχων να μην εφαρμοστεί, προς το παρόν. Για το τι θα γίνει στο μέλλον, αν δηλ. δεν πιαστούν τα θηριώδη «ματωμένα» από τον λαό μας πλεονάσματα, αν υπάρχει η περίπτωση να επανέλθει η περικοπή, η απάντηση του προέδρου του Γιούργκρουπ Σεντένο σε ερώτηση του ΚΚΕ, προχθές στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ήταν αποκαλυπτική: Απόλυτη σιωπή γεμάτη νόημα. Η ίδια απάντηση και στο γιατί κανείς δεν συζητά για τις συντάξεις μετά τον Νόμο Κατρούγκαλου και τις μελλοντικές συντάξεις που τσακίστηκαν. Η κυβέρνηση που ενσωμάτωσε, διαιωνίζει τις περικοπές των προηγούμενων κυβερνήσεων και τις δικές τους στο Νόμο Κατρούγκαλου, που τσάκισε τις συντάξεις κάτω από το 50%, πανηγυρίζει γιατί οι «εποπτεύοντες» θεσμοί της έδωσαν την άδεια να μη εφαρμόσει μια ακόμα περικοπή. Η κυβέρνηση υπέγραψε τη συνολική πολιτική της ΕΕ ότι το συνταξιοδοτικό είναι αιωνίως ανοιχτό με σκοπό να απαλλαγούν κεφάλαιο και κράτος από το βάρος της ασφάλισης, να κατευθυνθούν τα ποσά αυτά στην ενίσχυση τραπεζών, βιομηχάνων, εφοπλιστών, να ενισχυθούν τα αρπακτικά  της ιδιωτικής ασφάλισης σε βάρος της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.   

ΕΡ. Ποια η άποψή σας για το προσφυγικό ζήτημα και την εξέλιξή του για την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά; Το σχόλιό σας για τις τραγικές εικόνες που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, από τη Μόρια της Λέσβου, αλλά και για τις πρόσφατες εικόνες των προσφύγων στην Πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη…

ΑΠ. Το προσφυγικό είναι αποτέλεσμα πολέμων που διεξάγουν ή υποδαυλίζουν για τα συμφέροντα τους ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Όσο συνεχίζουν, το προσφυγικό δεν θα λύνεται, θα διογκώνεται. Τα θύματα τους, όταν δεν τα χρειάζονται σαν πάμφθηνη εργατική δύναμη (βλ. Γερμανία) τα εγκλωβίζουν σε βάρβαρες συνθήκες στα νησιά. Και η Ε.Ε. επιμένει στην οδηγία Δουβλίνο για την παραμονή του πρόσφυγα στη πρώτη χώρα εισόδου, παραβιάζοντας τη συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Το ΚΚΕ έχει φέρει πολλές φορές το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο και αγωνίζεται να έχουν το δικαίωμα οι πρόσφυγες να πάνε στη χώρα που θέλουν, να ενωθούν με τις οικογένειες τους. Μέχρι τότε να μείνουν σε ανθρώπινες συνθήκες, να απεγκλωβιστούν από τα νησιά με ευθύνη του κράτους και μόνον και όχι των ΜΚΟ που συμμετέχουν σε ένα πάρτι εκατομμυρίων από την ΕΕ.    

ΕΡ. Συγκροτήθηκε η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος. Ποιες διατάξεις κατά τη γνώμη σας, χρίζουν οπωσδήποτε αναθεώρησης, λαμβανομένων υπ’ όψιν και των προτάσεων από πλευράς των άλλων κομμάτων;     

ΑΠ. Το Κόμμα μας θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα για κάθε επί μέρους ζήτημα σχετικό με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η ουσία, όμως, που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η αναθεώρηση αυτή – όπως και όλες οι προηγούμενες – δεν γίνονται για να εξυπηρετήσουν τα λαϊκά συμφέροντα. Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μία προσπάθεια αναπαλαίωσης και σταθεροποίησης του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Και βέβαια, η αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, είναι τέτοια που προσπαθεί να κρύψει την πραγματική σύγκλισή τους στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν θα φέρει ούτε περισσότερη δικαιοσύνη, ούτε περισσότερη δημοκρατία για το λαό. Αυτό που μπορεί πραγματικά να κατοχυρώσει τα λαϊκά δικαιώματα, είναι ο ίδιος ο αγώνας του λαού, σε μια πορεία σύγκρουσης, γιατί αυτό το σύστημα ούτε διορθώνεται, ούτε εξυγιαίνεται.

ΕΡ. Ποια η άποψή σας για την επιστροφή των αναδρομικών σε ένστολους, γιατρούς, δικηγόρους, εκπαιδευτικούς αλλά και σε βουλευτές; Θεωρείτε ότι δεν προκαλούν το κοινό αίσθημα; 

ΑΠ. Το Κόμμα μας ψήφισε στη βουλή τη συγκεκριμένη τροπολογία, αναδεικνύοντας παράλληλα την υποκρισία της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων.

Το σκεπτικό μας στηρίζεται στη θέση, ότι έστω και αυτά τα «λίγα», έστω και αυτά που είναι για «ορισμένους», δεν πρέπει να τα στερήσουμε από όσους τα δικαιούνται. Εδώ δεν μιλάμε για «ειδικές» παροχές που μπορεί και να «προκαλούν», αλλά για τα κλεμμένα, που και πάλι ένα μικρό μέρος επιστρέφεται πίσω. 

Η επιστροφή όλων όσων χάθηκαν τα χρόνια της κρίσης πρέπει να είναι πλήρης και η διατήρησή τους να είναι δεδομένη για τα επόμενα χρόνια, για το σύνολο του ελληνικού λαού. 

Να σημειώσουμε, επίσης, σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά των βουλευτών, ότι το ΚΚΕ έχει ζητήσει να υπάρξει ρητή δέσμευση ώστε να μην αποδοθούν τα αναδρομικά σε βουλευτές. Κανένα μέλος του Κόμματός μας, κανένας πρώην βουλευτής δεν έχει κάνει σχετική αίτηση, και κανένας νυν βουλευτής δεν πρόκειται να διεκδικήσει τα αναδρομικά αυτά.

ΕΡ. Τα κόμµατα διάβασαν υπό διαφορετικό πρίσµα τη συµφωνία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, για τις  σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας. Το ΚΚΕ τάχθηκε απέναντι στη συµφωνία, εκτιµώντας ότι δεν λύνει ιστορικές εκκρεµότητες, αλλά τις διαιωνίζει και τις ενισχύει. Ποια είναι η άποψή σας και πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί το θέμα;

ΑΠ. Η συμφωνία του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο δεν λύνει ιστορικές εκκρεμότητες, αλλά αντίθετα τις διαιωνίζει και τις ενισχύει. Αυτό συμβαίνει γιατί η βασική ιστορική εκκρεμότητα, η οποία λείπει από τη συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ζήτημα του πλήρους διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας. Ένας διαχωρισμός, ο οποίος σε τίποτε δεν εμποδίζει τα θρησκευτικά πιστεύω και την όποια θρησκευτική συνείδηση του ανθρώπου. Άλλωστε, ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας έχει συντελεστεί σε πολλές χώρες, ακόμα από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, στο 1789.

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται ο συνταγματικός εναγκαλισμός Κράτους - Εκκλησίας, αλλά προστίθεται και ένας επιχειρηματικός εναγκαλισμός, στο πλαίσιο του Ταμείου Αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, που ήταν νόμος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ένα ταμείο, το οποίο περιέχει αρκετά σκοτεινά σημεία, όπως η πρόβλεψη ότι σε αυτό θα περιλαμβάνονται και αμφισβητούμενες εκτάσεις.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι για την Ελλάδα είναι υπερώριμο ζήτημα ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση, τις τελετουργικές διαδικασίες σε δημόσιους θεσμούς, τον πολιτικό γάμο, την πολιτική κηδεία, τη δυνατότητα αποτέφρωσης νεκρών, την ονοματοδοσία, το περιουσιακό ζήτημα της Εκκλησίας.

ΕΡ. Ως προς τις εκλογικές αναμετρήσεις της ερχόμενης Άνοιξης, τί προτίθεστε να κάνετε εσείς, αναφορικά με την πολιτική σας δράση; Πόσο θεωρείτε πιθανή μια …τετραπλή εκλογική αναμέτρηση (Αυτοδιοικητικές, Περιφερειακές, Ευρωεκλογές, Εθνικές εκλογές); Ποιον αλήθεια, στηρίζει το ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη; 

ΑΠ. Κατ’ αρχήν, το ποια χρέωση δουλειάς (και όχι αξίωμα) αναλαμβάνει κάθε κομμουνιστής είναι συλλογική απόφαση του κόμματος και όχι προσωπική υπόθεση. Αφορά τις ανάγκες του κινήματος και τον συνολικό σχεδιασμό του κόμματος. Οπότε αναμένεται η ανακοίνωση των σχετικών συλλογικών αποφάσεων.

Τώρα, σχετικά με τον χρόνο των εκλογών. Αυτός θα εξαρτηθεί από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης (που έχει «και το πεπόνι και το μαχαίρι») για το σε ποια χρονική συγκυρία θα πετύχει το καλύτερο γι’ αυτήν εκλογικό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση ο λαός πρέπει να είναι έτοιμος. Να μη εγκλωβιστεί σε ψεύτικα διλήμματα του τύπου «πρόοδος – συντήρηση». Τα μνημόνια, δεξιά, κεντρώα ή «αριστερά» είναι μνημόνια και τσακίζουν το λαό. Πραγματική έξοδος από αυτά δεν γίνεται όσο το κεφάλαιο αναγνωρίζεται σαν ατμομηχανή της οικονομίας όπου σαν «καύσιμο» θεωρείται το χαμηλό εργασιακό κόστος – οι θυσίες του λαού δίχως τέλος, όσο η χώρα μας βρίσκεται στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.    

ΕΡ. Ποιο το σχόλιό σας για τον πρόσφατο βανδαλισμό από αγνώστους του σπιτιού του δηµάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, οι οποίοι έβαψαν µε κόκκινο σπρέι την πόρτα του διαµερίσµατός του και έγραψαν στον τοίχο της οικοδοµής τη λέξη «προδότη»;

ΑΠ. Προφανώς το ΚΚΕ καταδικάζει τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες. 

 

zarianopoylos-1.jpg

«Κίνδυνος - θάνατος οι βάσεις για το λαό μας που πρέπει

να εντείνει τον αγώνα του για την απομάκρυνσή τους…»

ΕΡ. Πρόσφατα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, δήλωσε ότι «Η Ελλάδα είναι µία απέραντη Αµερικανική βάση. Από το 1974 καµία κυβέρνηση δεν είπε να έρθουν νέες βάσεις στη χώρα. Η νυν κυβέρνηση το τόλµησε και το έκανε». Πόσο απέχει από την πραγματικότητα ή όχι, αυτή του η τοποθέτηση;

ΑΠ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε όλα τα ζητήματα (οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής) διεκπεραιώνει τη «βρώμικη δουλειά» που δεν μπορούν να κάνουν οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.λ.π.) καθώς έχει περισσότερες δυνατότητες χειραγώγησης του λαού.

Στην Ελλάδα οι βάσεις αναβαθμίζονται, πολλαπλασιάζονται, σχεδιάζονται νέες, προσφέρονται και άλλες από τη κυβέρνηση στους Αμερικάνους, στο ΝΑΤΟ. Οι βάσεις συμμετέχουν κανονικά και με διάφορους ρόλους σε ενεργούς πολέμους όπως στη Μ. Ανατολή. Η βάση της Σούδας παίζει κομβικό ρόλο. Η σχεδιαζόμενη βάση στην Αλεξανδρούπολη για την ασφάλεια του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ θα βρίσκεται δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία που συνεχίζει να παζαρεύει με τις ΗΠΑ παρά τις διαφορές της (ας θυμηθούμε το ρόλο ΝΑΤΟ και ΗΠΑ στη Κυπριακή τραγωδία). Στον Άραξο δεν διαψεύδεται ότι θα μεταφερθούν πυρηνικά όπλα. Από την άλλη η Ρωσία απαντά ότι θα στοχοποιήσει για στρατιωτικά πλήγματα κάθε χώρα που φιλοξενεί πυρηνικά. Με προχθεσινές αποφάσεις Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες – Ελλάδα και Κύπρος θα γίνουν η έδρα της «σχολής μυστικών πρακτόρων» της ΕΕ. Κίνδυνος – θάνατος λοιπόν οι βάσεις για τον λαό μας που πρέπει να εντείνει τον αγώνα του για την απομάκρυνση τους.

ΕΡ. Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, πώς κρίνεται τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από πλευράς του Τούρκου Πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Θεωρείτε ότι, λαμβανομένων υπ' όψιν και των διεθνών εξελίξεων, μπορεί η χώρα μας να αναδειχθεί πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου;

ΑΠ. Με τη πολιτική της κυβέρνησης η χώρα μας όχι μόνο δεν γίνεται πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας αλλά το αντίθετο. Με την εμπλοκή της σε ανταγωνισμούς ευρύτερους στοχοποιείται. Οι απειλές Ερντογάν είναι διεκδικήσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, ιδιαίτερα τώρα με την ανεύρεση κοιτασμάτων ενέργειας. Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα. Παρά τις αντιθέσεις με τη Τουρκία συνεχίζει τα παζάρια μαζί της για να μην πέσει αυτή στην επιρροή της Ρωσίας. Η Κύπρος οδεύει προς διχοτομικές λύσεις για να δοθεί «συναινετική λύση» στη διαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων της. Θυμόμαστε δε, πάντα το ρόλο ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και χούντας στην εισβολή στη Κύπρο το ’74. Άρα όχι μόνο πυλώνας ασφάλειας υπό την ομπρελά του ΝΑΤΟ δεν είναι, αλλά πηγή προβλημάτων είναι η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και ΕΕ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ