Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΕΚΤΑΚΤΟ: Με 153 «ΝΑΙ» η Βουλή εγκρίνει ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Πριν από λίγα λεπτά έληξε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή

Πέρασε με πλειοψηφία 153 βουλευτών, το πρωτόκολλο της εισδοχής της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, με την στήριξη των βουλευτών που είχαν υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών.   

Μετά από μια εκρηκτική αντιπαράθεση στη Βουλή, η ψηφοφορία κύλησε χωρίς εκπλήξεις και ακούστηκαν 153 «ΝΑΙ», 140 «ΟΧΙ», 1 «Παρών» και 6 απόντες.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε, υπέρ του σχεδίου νόμου "κύρωση του πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας" τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σπύρος Λυκούδης, Έλενα Κουντουρά (με επιστολική ψήφο), Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης.

"Παρών" δήλωσε ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι βουλευτές Εύη Χριστοφιλοπούλου, Θ. Παπαθεοδώρου, Ε. Βενιζέλος, Γ. Κασαπίδης, Στ. Παναγούλης που είχαν αποστείλει αρνητική πρόθεση ψήφου. Απών από την ψηφοφορία ήταν και ο Β. Κόκκαλης.

 

Τσίπρας: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

«Κύριε Μητσοτάκη, κάτι δεν πήγε καλά στην πρηγούμενη συνεδρίαση προφανώς (για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών) και σήμερα ήρθατε πάλι να επαναλάβετε τα ίδια επιχειρήματα. Τα ακούσαμε και τα ξανακούσαμε», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την τοποθέτηση του στη Βουλή.

Τον κατηγόρησε ότι κινδυνολόγησε πάνω στο κρίσιμο κοινωνικό θέμα της δημόσιας υγείας, μιλώντας για τη γρίπη. «Σας απάντησε με την πρέπουσα σοβαρότητα ο υπουργός Υγείας», είπε αναφορικά με την παρέμβαση που ζήτησε και έκανε προηγουμένως ο κ. Ξανθός.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε παράλληλα τη θέση που είχε εκφράσει προηγουμενώς ο κ. Μητσοτάκης για τον αριθμό των κλινών στα νοσοκομεία, επί των οποίων προέβη σε σύγκριση.

«Στην Ελλάδα οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας»

«Στην Ελλάδα οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, πάρτε το χαμπάρι», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. «Στην κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών θα υποστείτε μια δεινή διάψευση των προσδοκιών σας, διότι όλος ο λαός θα κατανοήσει ότι το σχήμα που είχατε στήσει με ψευδείς μετρήσεις ήταν μια φενάκη που εσείς στήσατε προκειμένου να δημιουργήσετε μια ψευδή εικόνα», είπε.

Και την επόμενη των εκλογών θα έχετε μεγάλο πρόβλημα να εξηγήσετε στο κόμμα σας και τον λαό πώς διαψεύστηκαν οι προσδοκίες που είχατε καλλιεργήσει. «Έχετε πέσει μέσα σε όλες τις παγίδες που έχετε στήσει», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις αξιολογήσεις, στο θέμα των συντάξεων, στο θέμα της εξόδου από το μνημόνιο, το θέμα της εξόδου της χώρας στις αγορές.

«Έχουν διαψευστεί όλα τα αφηγήματα σας», είπε.

Είπε ότι τα περί «σικέ διαζυγίου» με τον κ. Καμμένο, που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, μετά έγινε από εκείνον «εκβιαστικό διαζύγιο».

Ο Αλ. Τσίπρας είπε προς τον κ.Μητσοτάκη ότι με τις πλάτες τους κ. Βέμπερ έρχεται ο πρόεδρος της ΝΔ να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα. "4,5% δεν είχατε υπογράψει;", του είπε.

Μέχρι σήμερα όλες σας οι κινήσεις είναι υπονόμευσης της προσπάθειας.

«Εσείς κ. Γεννηματά σε ποιον ακριβώς χώρο ανήκετε στο ευρωπαϊκό στερέωμα; Ακούγοντας τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη, καταλαβαίνω ότι υπογράφετε και την τελευταία τελεία όλων όσων λέει. Η κριτική που ασκείτε σε όλα τα θέματα στην κυβέρνηση είναι από την πρώτη λέξη ως την τελευταία τελεία ταυτόσημη με αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης», ανέφερε.

Όμως στην Ευρώπη υπάρχουν σοσιαλιστικά κόμματα που δεν ταυτίζονται με αυτές τις θέσεις και σήμερα σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Βέμπερ, ο Ούντο Μπούλμαν είπε ότι: ο κ. Βέμπερ θα πρέπει να σταματήσει να φαντασιώνεται σενάρια για την ανατροπή του σημερινού πρωθυπουργού, η κυβέρνηση του οποίου οδήγησε την Ελλάδα έξω από την κρίση, όπως είπε ο κ. Τσίπρας.

«Αναρωτιόμαστε αν ο στόχος σας για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που σημαίνει νίκη της ΝΔ, τι θα πείτε στον κόσμο σας», είπε προς την κ. Γεννηματά.

«Όλες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα πορεύθηκαν με ευθύνη και σύνεση στα εθνικά θέματα»

Τα εθνικά θέματα είναι ένα πεδίο στην πολιτική αντιπαράθεση που για χρόνια όλες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα, πορεύθηκαν με ευθύνη και σύνεση, είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι φυσικά και υπάρχουν διαφορές, που προκύπτουν από την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα κάθε παράταξης. «Όμως, πάντα υπήρχε ένα όριο.Εσείς, το ξεπεράσατε».

«Προσπαθήσατε να καλύψετε την ατυχή δήλωση του κ. Γεωργιάδη ότι δεν αναγνωρίζει τη "Βόρεια Μακεδονία" και προκειμένου να το εξηγήσετε μας είπατε ότι δεν θα καλωσορίσετε ποτέ τον "Σκοπιανό" πρωθυπουργό στην Ελλάδα και με ρωτήσατε αν θα τον αποκαλέσω "Μακεδόνα"».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα τον αποκαλεί όπως του δίνει το δικαίωμα η Συμφωνία και όπως θα τον αποκαλούν όλοι οι άλλοι ηγέτες. Θα τον καλωσορίσει δηλαδή ως τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ως τον Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργό, «αλλά εσείς αυτό δεν θα το κάνετε ποτέ, θα τον καλωσορίζετε ως "Σκοπιανό". Πράγματι δεν θα το κάνετε γιατί δεν σας αφήνει η εθνικιστική τάση του κόμματος σας και δεύτερον γιατί δεν θα γίνετε ποτέ πρωθυπουργός», είπε.

Σχετικά με την αναφορά του κ. Μητσοτάκη για τον ΥΠΕΘΑ, για το εάν θα καλωσορίσει στο ΝΑΤΟ τον «Μακεδονικό στρατό», του καταλόγισε πάλι «σκοπίμως ανακρίβειες». Είπε ότι η επίσημη ονομασία στο ΝΑΤΟ θα είναι στρατός της Βόρειας Μακεδονίας. Φιλικός και σύμμαχος προς την Ελλάδα, που δεν θα στρέφει τα βέλη του προς την Ελλάδα, που δεν θα πρέπει να κοιτάει και να λοξοκοιτάει σε τρίτες δυνάμεις στην περιοχή, αλλά με τις σύμμαχες δυνάμεις πυλώνα σταθερότητα και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

«Κύριε Μητσοτάκη είναι εθνικά επικίνδυνη η ανιστόρητη αναλογία να παρομοιάσατε το βόρειο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας με την Καταλονία»

«Με πολύ μεγάλη έκπληξη διάβασα στον εγχώριο Τύπο ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση σας με την καγκελάριο Μέρκελ της είπατε ότι δεν θα επιτρέψετε η Βόρεια Ελλάδα να γίνει Καταλονία», είπε ο Αλ. Τσίπρας προς τον κ. Μητσοτάκη.

«Αλήθεια αν το είπατε αυτό, έχετε καταλάβει τι ακριβώς είπατε ; Παρομοιάσατε το βόρειο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, την ελληνική Μακεδονία, με μια αυτόνομη περιφέρεια του Ισπανικού κράτους, το οποίο διαθέτει αυτόνομο κοινοβούλιο και στο οποίο ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της αυτοπροσδιορίζονται εθνοτικά διαφορετικά από τους Ισπανούς, και μιλούν διαφορετική γλώσσα και ιστορικά υπάρχουν στο εσωτερικό της αποσχιστικές τάσεις οι οποίες μάλιστα λόγω του πρόσφατου δημοψηφίσματος, έχουν ενισχυθεί. Αυτό κάνατε; Αλήθεια, κατανοείτε κύριε Μητσοτάκη πόσο εθνικά επικίνδυνη είναι αυτή η ανιστόρητη αναλογία που επιχειρήσατε;», είπε.

Υπογράμμισε προς τον πρόεδρο της ΝΔ: «Έχετε δύο επιλογές. Ή θα διαψεύσετε καθαρά και ξάστερα το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της "ΕΣΤΙΑΣ". Ή θα πρέπει να απολογηθείτε δημόσια. Πρωτίστως, απέναντι στους Βορειοελλαδίτες. Οι οποίοι ούτε αποσχιστικές τάσεις έχουν, ούτε μιλούν άλλη γλώσσα, ούτε έχουν άλλη εθνότητα».

«Ανεύθυνη και εθνικά επικίνδυνη η στάση της ΝΔ στα εθνικά θέματα»

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να είναι «πιο σοβαρός» όταν καταπιάνεται με εθνικά θέματα. Τον κατηγόρησε ότι δεν είχε αναχωρήσει ακόμη το αεροπλάνο που θα τον μετέφερε στην Τουρκία για τη συνάντηση με το Πρόεδρο Ερντογαν και ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να κάνει δηλώσεις και να προκαταβάλει ότι η επίσκεψη θα αποτύχει. «Πριν δείτε τα αποτελέσματα είχατε βγάλει διάγνωση ότι δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι» και την επόμενη μέρα «οι σοβαροί αναλυτές σας και τα στελέχη σας, έμειναν μόνο να σχολιάζουν το χρώμα μιας γάτας που έτυχε να περάσει από μπροστά μου την ώρα μιας ιδιαίτερου ιστορικού φορτίου επίσκεψης σε ένα μνημείο του ελληνισμού και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς». «Ίσως γιατί», σχολίασε, «το χρώμα της γάτας συμπίπτει με το χρώμα της αντιπολιτευτικής σας ρητορικής και κριτικής στα εθνικά μας θέματα».

«Μπορεί κ. Μητσοτάκη να θεωρείτε ότι είναι τζάμπα να λέτε και μια κουβέντα παραπάνω και στα εθνικά θέματα για αντιπολιτευτικούς λόγους. Δεν είναι έτσι. Είστε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχετε ευθύνη να σέβεστε την ιστορία και τους ανθρώπους αυτής της χώρας. Δεν μπορείτε να ρίχνετε αντιπολιτευτικές ζαριές, σε τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα».

Τον κατηγόρησε ότι έχει επιλέξει να τοποθετείται για τα εθνικά θέματα «όχι με βάση το συμφέρον της χώρας, αλλά με βάση τις ορέξεις και τα γούστα της ακραίας πτέρυγας του κόμματος σας». Είπε ότι αυτή είναι «μια στάση ανεύθυνη και εθνικά επικίνδυνη», προσθέτοντας ότι «διαχρονικά επικίνδυνος υπήρξε ο τυχοδιωκτισμός της ελληνικής ακροδεξιάς σε όλες τις εκφάνσεις της».

«Οι ανοιχτοί δίαυλοι με την Τουρκία είναι ωφέλιμοι για τη χώρα»

«Οι ανοιχτοί δίαυλοι με την Τουρκία είναι ωφέλιμοι για τη χώρα», δήλωσε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην συνάντηση του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη και αναφερόμενος στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε: «Τώρα από αυτό τι ακριβώς σας πείραξε πάλι; Τι θέλετε δηλαδή να κάνουμε ως χώρα και ως κυβέρνηση; Να μην μιλάμε με κανέναν;»

«Η Νέα Δημοκρατία σε όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν διατυπώνει θέση, αλλά απλώς διαφωνεί με τα πάντα»

Η Νέα Δημοκρατία σε όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν διατυπώνει θέση, αλλά απλώς διαφωνεί με τα πάντα, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Διαφωνείτε με μια εξωτερική πολιτική η οποία αποπνέει αυτοπεποίθηση και αναγνώριση του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας στο διεθνές πεδίο. Δεν μας λέτε όμως ποια ακριβώς είναι η θέση σας», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Μας λέτε: Μην προχωράτε σε λύση για το μακεδονικό, αφήστε το όπως το αφήσαμε εμείς για 30 χρόνια. Μην ενθαρρύνετε την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ. Μην προχωράτε σε συζητήσεις για τη βελτίωση των σχέσεων μας με την Αλβανία. Μη συζητάτε με την Τουρκία».

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη υπογράμμισε: «Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή δεν κατανοείτε την ανάγκη που υπάρχει η Ελλάδα να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή είστε εκτός τόπου και χρόνου.

Ή επιλέγετε αυτοβούλως, να μην έχει η Ελλάδα αυτόνομη εξωτερική πολιτική και να υπακούει μονάχα στις βουλές των ισχυρότερων κρατών. Δηλαδή είστε επικίνδυνοι. Πείτε μας όμως, τι από τα δύο ισχύει. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι ίσως υπάρχει και ένα τρίτο ενδεχόμενο. Να είστε και εκτός τόπου και χρόνου και επικίνδυνοι».

«Τζάμπα μαγκιά» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις απειλές του κ. Μητσοτάκη ότι αν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση θα βάλει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μιλάμε για μια διαδικασία με ορίζοντα μετά το 2030 και, επομένως, η δήθεν ανυποχώρητη στάση σας είναι απλώς ένα σχήμα αντιπολιτευτικού λόγου. Είναι μια τρύπα στο νερό. Μια από τις γνωστές και συνηθισμένες τώρα τελευταία εξάρσεις σας», σημείωσε.

Αν ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει τα περί βέτο στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Βαλκάνια δεν αμφισβητεί μόνο μια πάγια εθνική θέση, αλλά και μια διαχρονική ευρωπαϊκή θέση, είπε ο πρωθυπουργός.

«Τόσο πολύ σας έχει επηρεάσει η ακραία πτέρυγα του κόμματος σας; Να αμφισβητείτε θεμελιώδεις αρχές που μοιράζεται το σύνολο σχεδόν των πολιτικών οικογενειών της ΕΕ; Λέω σχεδόν το σύνολο, γιατί υπάρχουν και κάποιοι ακροδεξιοί και εθνικιστές, που ενεργούν στην Ευρώπη για συμφέροντα άλλων, εκτός Ευρώπης και θα τρίβουν τα χέρια τους αν μάθουν ότι μοιράζεστε τις ίδιες θέσεις», σημείωσε.

«Η επιλογή της Βόρειας Μακεδονίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ είναι δημοκρατικό δικαίωμα της εκλεγμένης τους κυβέρνησης και αποτελεί ταυτόχρονα και επιλογή να γίνει μια στρατιωτικά σύμμαχος χώρα με την Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σεβόμαστε την επιλογή τους και όχι μόνο δεν τους εμποδίζουμε αλλά δηλώνουμε ότι θα είμαστε εμείς οι γείτονές τους αυτοί που θα τους καθοδηγήσουμε, θα τους εκπαιδεύσουμε και θα τους βοηθήσουμε με υλικό και τεχνογνωσία, σε αυτή τους την επιλογή», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Απλά η τελική πράξη μιας εθνικά επιζήμιας συμφωνίας

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τις κοινοβουλευτικές διεργασίες της τελευταίας περιόδου και τις ανακατατάξεις στα κόμματα που προκάλεσε η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, εξήγησε ότι η ΝΔ καταψήφισε το πρωτόκολλο ένταξης «γιατί είναι απλά η τελική πράξη μιας εθνικά επιζήμιας συμφωνίας».

«Πιστοί στη θέση που έχουμε διαμορφώσει, καταψηφίζουμε σήμερα το Πρωτόκολλο Ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: «γιατί επισφραγίζει την εθνική ήττα των Πρεσπών. Την ίδια ώρα, καταγγέλλουμε τον ευτελισμό της πολιτικής ζωής από μια κυβέρνηση-κουρελού. Αντιστεκόμαστε στο οικονομικό, εθνικό και θεσμικό ναυάγιο που έχει προκαλέσει στη χώρα μας η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που, αντί για τους ΑΝΕΛ, υποστηρίζεται πλέον στη Βουλή από θλιβερές μαριονέτες της πολιτικής».

Συνεχίζοντας την επίθεση υποστήριξε: «...Είστε πλέον μια κυβέρνηση που βασίστηκε σε ευκαιριακές και πρόσκαιρες συμμαχίες προκειμένου να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών» και προσέθεσε: «Η αντιπροσωπευτικότητα της σύνθεσης του Κοινοβουλίου έχει αλλοιωθεί. Μια εθνική υποχώρηση συντελείται στα ερείπια βασικών κανόνων της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Αντί να πάει σε εκλογές, ως θα όφειλε, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να δεσμεύσει τη χώρα χωρίς να διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση για να το πράξει».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Καμμένου, είπε ότι «παίζει το ίδιο θέατρο που έχει ξεκινήσει από πέρυσι την άνοιξη. Τότε που ο ίδιος έδωσε το στυλό στον κ. Τσίπρα και στον κ. Κοτζιά να πάνε στις Πρέσπες και να υπογράψουν μια συμφωνία που ακύρωνε την πολιτική όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων στο Σκοπιανό».

Επιτέθηκε και στους έξι βουλευτές που δήλωσαν ότι στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία λέγοντας: «Έχουμε επίσης "ανεξάρτητους", υποτίθεται, βουλευτές - που όμως εκχωρούν προκαταβολικά την ψήφο τους σε ένα συγκεκριμένο κόμμα. Και το αύριο της χώρας κινδυνεύει, δυστυχώς, να καθορίζεται από έξι κομπάρσους, που δέχτηκαν να έχουν ρόλο στην τελευταία πράξη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η κοινοβουλευτική παρακμή ενισχύει τελικά τους εχθρούς της Δημοκρατίας... Η δική σας πολιτική είναι που ρίχνει νερό στο μύλο των ακραίων εχθρών της Δημοκρατίας».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ξανά εκλογές, λέγοντας ότι «οι εκλογές θα φέρουν την πολιτική κάθαρση που χρειάζεται η Ελλάδα. Η σημερινή σύνθεση της Βουλής βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την κοινωνία. Η αριθμητική που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση με συναλλαγές και εκβιασμούς είναι μετέωρη... Φύγετε! Φύγετε, μαζί με τους φόρους, τα δύο σας μνημόνια, την αποτυχία σας. Αφήστε την Ελλάδα να αναπνεύσει και τους Έλληνες να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους». 

Σύντομη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ και στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία. «Παρακολουθήσαμε με μεγάλη επιφύλαξη την κυβερνητική σκηνοθεσία της επίσκεψής του κ. Τσίπρα στην Τουρκία. Η ΝΔ έχει σταθερές θέσεις απέναντι στους εξ ανατολών γείτονες. Θέλει ειρήνη και συνεργασία. Με σεβασμό, όμως, των Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, του εθνικού συμφέροντος και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και τηρούμε στάση επιφυλακτική, καθώς η εμπειρία της Συμφωνίας των Πρεσπών υπήρξε τραυματική για τη χώρα» είπε.

Ευρωεκλογές-δημοψήφισμα

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε: «δεν απεμπολώ το δικαίωμα του "βέτο" στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν εκεί 35 κεφάλαια που απαιτούν έγκριση στην αρχή και στο τέλος τους. Ε, λοιπόν, αυτά δεν θα ανοίξουν ούτε και θα κλείσουν ποτέ, χωρίς να ικανοποιηθούν οι θέσεις της Ελλάδας».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επιγραμματικά και στη Βενεζουέλα, ρωτώντας τι συνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς Μαδούρο.

Αναφέρθηκε και στη δήλωση του Μάνφρεντ Βέμπερ ότι είναι δυνατή η διαπραγμάτευση των πλεονασμάτων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δυσανασχετεί με αυτή την προοπτική. Ρώτησε τον πρωθυπουργό γιατί δυσανασχετεί και συμπλήρωσε: «Πάμε μαζί στην Ευρώπη να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πλεονάσματα. Εκτός αν πράγματι αυτό που θέλετε είναι να κάνετε τη ζωή της επόμενης κυβέρνησης πιο δύσκολη. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη για χαμηλότερα πλεονάσματα με πραγματική αξιοπιστία».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στις προσεχείς πολιτικές εξελίξεις: «Ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να μεταθέσει όσο μπορεί τις εθνικές εκλογές, φθάνοντας ακόμη κι ως το τέλος της τετραετίας. Δεν μπορεί όμως να πάει κόντρα στη δύναμη των πραγμάτων. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές η κυβέρνηση θα σαρωθεί. Και οι ευρωεκλογές, αν δεν κάνετε και τις εθνικές εκλογές μαζί, θα γίνουν δημοψήφισμα - με σύνθημα αυτό που σας φωνάζουν οκτώ στους δέκα Έλληνες. Φύγετε! Η Ελλάδα αξίζει καλύτερα».

«Επτά λόγοι για την καταψήφιση της Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου»

Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών και ακολούθως και το Πρωτόκολλο ένταξης της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ. «Η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ήταν η γενεσιουργός αιτία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι σύμμαχοι ήθελαν εδώ και χρόνια να κλείσουν αυτή την εκκρεμότητα. Μόνο τώρα, όμως, βρήκαν μια κυβέρνηση τόσο πρόθυμη να διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

 Ακολούθως ανέφερε τα «επτά αρνητικά δεδομένα της Συμφωνίας των Πρεσπών:

- Αλήθεια πρώτη, λοιπόν. Η Συμφωνία αυτή ανατρέπει μια πάγια εθνική στρατηγική. Εδώ και 140 χρόνια, η Ελλάδα ποτέ δεν επέτρεψε να μονοπωλήσει κάποιος τρίτος τον όρο Μακεδονία. Και δεν αναγνώρισε ποτέ διακριτή μακεδονική εθνότητα. Ποτέ. Η σταθερή και καθαρή αυτή στάση τώρα αλλάζει - και μάλιστα βίαια. Και αυτό γίνεται με κοινό όχημα την εθνικότητα, την ταυτότητα και τη γλώσσα. Τρεις έννοιες που η κυβέρνησή σας τις δέχτηκε ως "μακεδονικές".

 -Αλήθεια δεύτερη. Από το πρώτο κιόλας άρθρο της Συνθήκης σημειώνεται η γλώσσα των γειτόνων ως "μακεδονική".

 -Αλήθεια τρίτη. Το άρθρο 7 ορίζει ότι, για τα Σκόπια, με τους όρους "Μακεδονία" και "Μακεδονικός" θα περιγράφεται  -διαβάζω: "H επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους. Με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά". Όλα αυτά, όμως, συνιστούν τον ορισμό της εθνικής ταυτότητας.

 -Αλήθεια τέταρτη. Καταφέρατε ακόμη και το περιβόητο erga omnes -δηλαδή το να υπάρχει ένα όνομα για όλες τις χρήσεις- να το στρέψετε σε βάρος των δικών μας συμφερόντων... Κατά συνέπεια, εκατοντάδες εταιρείες που χρησιμοποιούν το επίθετο "μακεδονικός" στο brand τους είναι ήδη τραγικά εκτεθειμένες αφού το ζήτημα των σημάτων  έχει παραπεμφθεί στο μέλλον.

 -Αλήθεια πέμπτη. Η Συμφωνία δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη "Μακεδονία" ή "Μακεδόνες" σε σχέση με την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει "Έλληνες Μακεδόνες" ή "ελληνική Μακεδονία". Αντίθετα, η Μακεδονία μας προσδιορίζεται ως "η βόρεια περιοχή... του Πρώτου Μέρους".

-Αλήθεια έκτη. Η Συμφωνία αυτή παρήγαγε αποτελέσματα από την υπογραφή της και όχι από την κύρωσή της.

-Αλήθεια έβδομη. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έρχεται να λύσει ένα παλαιό πρόβλημα, αλλά να προσθέσει νέα προβλήματα».

Για ακροδεξιά

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι χειρίστηκε το θέμα με αλαζονεία, ενώ επέστρεψε τις κατηγορίες περί ακροδεξιάς: «Είναι  πολιτική ύβρις να μιλάει ο κ.Τσίπρας για ακροδεξιά. Γιατί είναι αυτός που ύψωσε μαζί με την ακροδεξιά τις "αγανακτισμένες" κρεμάλες στο Σύνταγμα. Γιατί είναι αυτός που με τη συνεργασία της ακροδεξιάς έριξε την κυβέρνηση το 2014. Γιατί είναι αυτός που συγκυβέρνησε μαζί με τον εθνικιστικό ακροδεξιό λαϊκισμό που καθρεφτίζεται στο πρόσωπο του κ. Καμμένου - χωρίς την ανοχή του οποίου η κυβέρνηση δεν θα είχε φθάσει ποτέ στις Πρέσπες. Και γιατί είναι αυτός που με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής διόρισε μέχρι και τη νομική του σύμβουλο πρόεδρο Ανεξάρτητης Αρχής. Τέσσερα χρόνια τώρα δικάζεται η ακροδεξιά και ο κ. Τσίπρας θα φύγει από την εξουσία πριν τελειώσει η δίκη. Ήταν όμως η ΝΔ που οδήγησε τη βία και το μίσος της Χρυσής Αυγής στο εδώλιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΞΕΕ: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά - Οι μεγαλύτερες προκλήσεις
Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν για άλλη μια σεζόν με θετικό πρόσημο, αναφέρει ο Αλέξανδρος Βασιλικός
ΞΕΕ: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά - Οι μεγαλύτερες προκλήσεις