Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εισαγγελική παρέμβαση για την τηλεφωνική συνομιλία Πολάκη - Στουρνάρα

Η καταγραφή και η δημοσιοποίηση της συνομιλίας στο επίκεντρο της έρευνας

Ενώπιον εισαγγελέα θα συνεχιστεί η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Σουρνάρα μετά τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου της μεταξύ τους τηλεφωνικής συνομιλίας σχετικά με το δάνειο του κ. Πολάκη από την Attica Bank. Το πρωτοφανές περιστατικό θα τεθεί πλέον σε ποινική βάση δεδομένου ότι η ηχογράφηση μιας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ δυο προσώπων χωρίς τη ρητή συναίνεση, αποτελεί αυτόφωρο κακούργημα που διώκεται με βάση τον Ποινικό Κώδικα. Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών,  Ευάγγελος Ιωαννίδης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης η οποία αφορά τόσο την καταγραφή της συνομιλίας όσο και την δημοσιοποίηση της.

Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας ζήτησε αρχικά να ερευνηθεί αν καταγράφηκε η συνομιλία μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού και του κεντρικού τραπεζίτη χωρίς συναίνεση. Αν διαπιστωθεί ότι συνέβη αυτό, ο εισαγγελέας ζητά να εξεταστεί πώς έγινε η διαρροή αυτής της συνομιλίας σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές αν υπάρξουν ενδείξεις πως η καταγραφή έγινε από τον κ. Πολάκη, τότε η δικογραφία  θα διαβιβαστεί στη Βουλή για τις δικές της ενέργειες καθώς, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να ερευνήσει υπόθεση αν υπάρχει εμπλοκή υπουργού.

Σημειώνεται ότι το τηλεφώνημα και το περιεχόμενο της συνομιλίας που δημοσιεύθηκε επιβεβαίωσε ο ίδιος ο κ. Πολάκης με ανάρτηση του στο Facebook αλλά και σε ομιλία του στη Βουλή, ωστόσο αρνείται ότι έχει ηχογραφήσει τη συνομιλία. Την ίδια ώρα, ο κ. Στουρνάρας, με την επίσημη ανακοίνωση του, καταγγέλλει ότι ο συνομιλητής του τον ηχογράφησε χωρίς τη δική του συναίνεση.

 

Η δήλωση του Γ. Στουρνάρα

 

Ο Γιάννης Στουρνάρας, σε επίσημη δήλωσή της Τράπεζας της Ελλάδος, ανέφερε ότι πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή του: «Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως».

 

Η απάντηση του Π. Πολάκη

 

Απάντηση μέσω social media έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης για το είδος και τον σκοπό της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Σε αυτή την παρέμβαση, όπως και σε αντίστοιχη στη Βουλή, σημειώνει ότι είναι αληθές το περιεχόμενο της συνομιλίας όπως δημοσιοποιήθηκε από τo «documentonews» αλλά είναι «απολύτως ψευδές» ότι κατέγραψε τη συνομιλία.

 

Μαξίμου: "Σεβαστείτε την πολιτική ουδετερότητα"

 

Σαφή θέση υπέρ του Παύλου Πολάκη στην κόντρα του με τον Γιάννη Στουρνάρα πήρε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Μετά την ανακοίνωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και την απάντηση του Παύλου Πολάκη μέσω Facebook, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως καλύπτει τον υφυπουργό Υγείας και κάνει λόγο για την «πολιτική ουδετερότητα» που πρέπει να ακολουθεί από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια ότι σέβεται απολύτως την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμη και όταν ο διοικητής της έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής. Τον ίδιο όμως σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας οφείλουν εμπράκτως να αποδεικνύουν όλες οι πλευρές».

 

Κομισιόν: "Απόλυτος σεβασμός στην ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών"

 

Τον απόλυτο σεβασμό στην ανεξαρτησία όλων των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει φερόμενη ηχογράφηση συνομιλίας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. «Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνουμε τον απόλυτο σεβασμό μας στην ανεξαρτησία όλων των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών στα καθήκοντά τους», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Επιτροπής. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΜΠΕ, ερωτηθείς αν η υπόθεση εγείρει θέμα κράτους δικαίου στην Ελλάδα και αν η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, μπορεί να κάνει κάτι επ' αυτού, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται στους τομείς της αρμοδιότητας της ΕΕ, όπου οι Συνθήκες της το επιτρέπουν. Παράλληλα, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, παρέπεμψε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήτες τους αποτελούν μέρος του ευρωσυστήματος.

 

ΝΔ: "Ο Πολάκης είναι ο καθρέφτης του Τσίπρα"

 

«Οι πολίτες βλέπουν και καταλαβαίνουν πια τα πάντα. Την ώρα που η Νέα Δημοκρατία αγωνίζεται να φέρει στη χώρα επενδύσεις για να δημιουργηθούν νέες δουλειές, την ώρα που κάνει εποικοδομητικές προτάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η καταρρέουσα κυβέρνηση δεν διστάζει να χρησιμοποιεί ακόμη και μεθόδους υποκόσμου για να παραμείνει για λίγο ακόμη στην εξουσία», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη. «Ο κ. Πολάκης είναι ο καθρέφτης του κ. Τσίπρα. Μόνο που ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί άλλο να κρύβεται. Ούτε και η Δικαιοσύνη, που οφείλει να παρέμβει», πρόσθεσε η κ. Ζαχαράκη.

 

ΚΙΝΑΛ: "Νυν και πρώην κυβερνητικά στελέχη χρησιμοποιούν αδίστακτα μεθόδους μαφίας"

 

Για μεθόδους μαφίας κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του και το Κίνημα Αλλαγής: “Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Νυν και πρώην κυβερνητικά στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ χρησιμοποιούν αδίστακτα μεθόδους μαφίας. Ο νυν Υπουργός μαγνητοφωνεί παρανόμως τον κεντρικό τραπεζίτη, τον απειλεί ευθέως και δημοσιοποιεί την συνομιλία. Οι τέως Υπουργοί αλληλοκατηγορούνται με απειλές τύπου υποκόσμου για παράνομες χρηματοδοτήσεις της κυβέρνησης από ξένα κέντρα 50εκ, για την συμφωνία των Πρεσπών και αδιαφανείς αναθέσεις. Ζούμε καταστάσεις Μαδούρο. Καθεστωτισμός, αμοραλισμός. Κύριος υπεύθυνος ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Παρακμή και εκφυλισμός. Η Δικαιοσύνη έχει τον λόγο. Τον τελευταίο λόγο όμως τον έχει ο Ελληνικός λαός», τονίζεται στην ανακοίνωση.

 

Ένωση Κεντρώων: "Αυτοί που κατηγορούν τον Πολάκη, έχουν μεγαλύτερα δάνεια"

 

«Ο κόσμος αισθάνεται αηδία, με τους κουραμπιέδες, τις γκαζόζες και τις αποστασίες. Έχει χαθεί το μέτρο στην πολιτική. Όσον αφορά την υπόθεση του δανείου του Π. Πολάκη, αυτοί που τον κατηγορούν έχουν πάρει μεγαλύτερα δάνεια από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας» σημειώνει, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων σχολιάζοντας την υπόθεση του δανείου του κ. Πολάκη. Η Ένωση Κεντρώων ζητάει το εξής με την ανακοίνωσή της: «Όλα στο φως και ειδικότερα όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα».

 

Το Ποτάμι: "Ο μικρός Στάλιν της κυβέρνησης"

 

Σε ανακοίνωση του Τομέα Δικαιοσύνης και Διαφάνειας το Ποταμιού αναφέρεται πως “Η εξαχρείωση της δημόσιας ζωής δεν έχει τέλος. Υπουργός της κυβέρνησης, ως ένας μικρός Στάλιν, παρανομεί, εκβιάζει και απειλεί έναν άλλο θεσμικό εκπρόσωπο και δεν βρίσκεται κανείς να τον επαναφέρει στην τάξη. Και μιας και ο Πρωθυπουργός έχει πάθει, από ό,τι φαίνεται αφωνία, μήπως είναι η ώρα του εισαγγελέα;”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Τιμήθηκε η Γενοκτονία των Ποντίων στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης (ΦΩΤΟ)
Πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων προ του Ιερού Ναού Αναστάσεως του Κυρίου
Θεσσαλονίκη: Τιμήθηκε η Γενοκτονία των Ποντίων στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης (ΦΩΤΟ)