Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτική

Σκηνικό διάλυσης επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ

Σκηνικό διάλυσης επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Επιμέλεια: ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Σκηνικό διάλυσης φαίνεται ότι επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, λίγε μέρες μετά την καταψήφιση άρθρων του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών από δεκάδες βουλευτές του. Η «ολική κρίση» αποτυπώθηκε προχθές με μια σειρά παρεμβάσεων κορυφαίων στελεχών, με τον Κ. Σκανδαλίδη να παρατηρεί «κενό ηγεσίας» και να ζητά τη σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για να εκλέξει νέο πρόεδρό της, τον Μ. Χρυσοχοΐδη να δηλώνει πως «μένει για να αλλάξει το σύστημα» και τον Γ. Ραγκούση να επιτίθεται συλλήβδην στους βουλευτές που καταψήφισαν άρθρα του πολυνομοσχεδίου, κατηγορώντας τους για επιρροή από συντεχνίες. Όλα τα παραπάνω, κάνουν το τελευταίο διάστημα το ΠΑΣΟΚ, να βρίσκεται μπροστά στην άβυσσο, με τις δημοσκοπήσεις από τη μια να το εμφανίζουν 5ο κόμμα (με 12%) και μια εικόνα αλαλούμ από την άλλη, στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Έτσι, το Κίνημα φαίνεται να βιώνει αλλεπάλληλα σοκ, με κορυφαία στελέχη του να θέτουν ζήτημα άμεσης αλλαγής ηγεσίας, αν όχι θέματα υπαρξιακού χαρακτήρα. 

Λοβέρδος: «Ακέφαλο το ΠΑΣΟΚ»

Από την περασμένη Πέμπτη γνώριζαν οι βουλευτές την τροπολογία για τα φαρμακεία, τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στον ΣΚΑΙ, απαντώντας σε όσους τον επέκριναν ότι έφερε την τροπολογία την ύστατη ώρα στη Βουλή. Ο κ. Λοβέρδος αναγνώρισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «ακέφαλο» και ζήτησε «η Κοινοβουλευτική Ομάδα να βρει τη συνοχή της, ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών». Με έντονη διάθεση να «κάνει αυτοκριτική και να λογοδοτήσει στο λαό» εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε νέα παρέμβασή του, μετά την περίφημη φράση «δεν διάβασα το μνημόνιο». Ο ίδιος διερωτήθη: «Λάλησα εγώ ή αυτοί που λένε ότι όλα είναι καλά και το ΠΑΣΟΚ είναι πέμπτο κόμμα;». Για «κενό ηγεσίας και πολιτικής διεύθυνσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ», κάνει λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδης, σε δήλωσή του με αφορμή τα γεγονότα στη Βουλή και τονίζει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οφείλει να συγκαλέσει άμεσα την Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Θα έπαιρνα το αεροπλάνο προχθές το βράδυ και θα έφευγα, αν ήμουν τρόικα», δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Όθωνας, αναφερόμενος στην εικόνα από την ψηφοφορία στη Βουλή. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ πρόσθεσε: «Για μια ακόμη φορά δυστυχώς υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις ότι ως χώρα δεν το έχουμε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε».

Σειρά επαφών ξεκινά ο Παπανδρέου

Την ίδια ώρα, σειρά επαφών και συσκέψεων θα έχει σήμερα, Παρασκευή, ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επέστρεψε από το Πουέρτο Ρίκο, όπου προήδρευσε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, το γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Έξαρχο και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Πέτρο Ευθυμίου και Χρήστο Πρωτόπαπα. Θέμα αυτών των συναντήσεων θα είναι, πιθανότατα, η εικόνα που παρουσίασε η ΚΟ του Κινήματος, με την καταψήφιση ορισμένων άρθρων του πολυνομοσχεδίου. Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί να καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μπορεί να τίθεται σε αμφισβήτηση η συνοχή της ΚΟ και πολύ περισσότερο να διακυβεύεται το έργο της κυβέρνησης. Στο μεταξύ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου φέρεται σφόδρα ενοχλημένος από τη στάση και τις δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ρωτήθηκαν σχετικά δεν θέλησαν να απαντήσουν στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση λήψης καταστατικών μέτρων κατά του υπουργού Ανάπτυξης. Υπάρχουν, πάντως, αρκετές επιφυλάξεις ως προς το ζήτημα αυτό. σχολιάστε και εσείς

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, μιλώντας στον Real fm, έκανε λόγο για προσβλητικές δηλώσεις και για σοβαρό πολιτικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να λυθεί άμεσα.

 

Χ. Καστανίδης: «Στο ΠΑΣΟΚ χτενιζόμαστε»

Για «βαρυχειμωνιά» στο ΠAΣOΚ έκανε λόγο χθες ο Χάρης Καστανίδης, προειδοποιώντας ότι «δεν είναι δυνατό να μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη φάση ως χώρα και εμείς στο ΠΑΣΟΚ να χτενιζόμαστε». Mιλώντας στον ΣΚΑΪ, απέρριψε εμμέσως την πρόταση Σκανδαλίδη για εκλογή προέδρου της ΚΟ, λέγοντας ότι θεωρεί πως θα πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος ο κ. Παπανδρέου έως τον Μάρτιο. Αναγνώρισε όμως, ότι κάποια στιγμή ο κ. Παπανδρέου δεν άσκησε τα διευθυντικά του καθήκοντα. Τέλος, άφησε αιχμές για τον κ. Λοβέρδο στην υπόθεση των φαρμακείων, λέγοντας ότι οι «διατάξεις που έρχονται στη Βουλή θα πρέπει να είναι καλά επεξεργασμένες».

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτική

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Σκηνικό διάλυσης επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για το ΠΑΣΟΚ από την ALCO