Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανδρουλάκης στο TyposThes: Η Ευρώπη πρέπει να γοητεύσει ξανά τους λαούς της

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή με το ΚΙΝΑΛ

Συνέντευξη στον Γιώργο Καλλίνη

Μετά από μια πολύ πετυχημένη θητεία ως ευρωβουλευτής, ο Νίκος Ανδρουλάκης θέτει ξανά την υποψηφιότητα του για να συνεχίσει το έργο του στην Ευρώπη. Με φόντο τις ερχόμενες ευρωεκλογές που έχουν χαρακτηριστεί ως «οι πιο σημαντικές των τελευταίων ετών, ο Νίκος Ανδρουλάκης μεταφέρει στο TyposThes την εμπειρία του στα ευρωπαϊκά ζητήματα και σχολιάζει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.

 

Πως εκλαμβάνετε εσείς προσωπικά, αλλά και το ΚΙΝΑΛ, την ψήφο της Κυριακής στις ερχόμενες ευρωεκλογές, που έχουν χαρακτηριστεί ως οι «πιο σημαντικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών»;

Στις 26 του Μάη οι πολίτες με την ψήφο τους θα διαμορφώσουν τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς που θα καθορίσουν το μέλλον των λαών της Ευρώπης. Το σύστημα της διακρατικής Ένωσης που οι πιο σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες έχει παρακμάσει. Χρειαζόμαστε ένα πραγματικά νέο όραμα για την Ευρώπη που θα δώσει ξανά πνοή στο εγχείρημα της ενοποίησης και θα γοητεύσει ξανά τους λαούς της. Χρειάζεται, λοιπόν, να είναι ξεκάθαρο ότι κάθε ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς του Μελανσόν και του Βαρουφάκη, που καταδικάζει α λα καρτ τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιστέκεται στην προώθηση της πολιτικής ενοποίησης. Αλλά και ότι κάθε ψήφος στη Νεά Δημοκρατία είναι υπέρ του συντηρητικού κ. Βέμπερ που οδηγεί στη Γερμανική Ευρώπη εις βάρος ενός δημοκρατικότερου μοντέλου.Το Κίνημα Αλλαγής μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους του θα αγωνιστεί για τη διαμόρφωση μιας προγραμματικής συμφωνίας, ώστε να εφαρμόσει τις αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη για να αλλάξει πολιτική και να αποκτήσει πιο ποιοτική δημοκρατία και περισσότερη διαφάνεια.

Δηλώσατε πολύ πρόσφατα ότι ένα διψήφιο ποσοστό για το ΚΙΝΑΛ είναι το ζητούμενο. Σε μια περίοδο που τα σοσιαλιστικά/σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη - πλην εξαιρέσεων – σημειώνουν πτώση, πείτε κάποιους από τους λόγους που αισιοδοξείτε ότι το ΚΙΝΑΛ θα κερδίσει ξανά την ψήφο του πολίτη.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην Ευρώπη που κόμματα από μια ισχυρή πήγαν σε μια ανίσχυρη θέση και σιγά σιγά διαμορφώνοντας ένα νέο πολιτικό ήθος, ένα σύγχρονο πρόγραμμα και με ανανέωση προσώπων έφτασαν να είναι ξανά μια βασική επιλογή των λαών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το PSOE, το Σοσιαλιστικό κόμμα στην Ισπανία. Ακόμη και σε άλλες χώρες, όπως στη Πορτογαλία και την Ολλανδία, αλλά και τις σκανδιναβικές χώρες βλέπουμε τάση συσπείρωσης των Σοσιαλδημοκρατών. Υπάρχουν, λοιπόν, περιθώρια ο χώρος της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη να ενισχυθεί σημαντικά αλλά και στην Ελλάδα να ξαναπρωταγωνιστήσει. Σήμερα, οι προοδευτικοί πολίτες που εμπιστεύθηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ απωθούνται από τις τυχοδιωκτικές επιλογές του κ. Τσίπρα. Ταυτόχρονα βλέπουμε τη Νέα Δημοκρατία σε μια δεξιά άκρως συντηρητική στροφή, ιδιαίτερα σε μια μεγάλη ατζέντα κοινωνικών θεμάτων. Σε αυτό το τοξικό πολιτικό κλίμα του διχασμού, το Κίνημα Αλλαγής έχει την ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών. Ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό θα μας δώσει την ώθηση που χρειαζόμαστε ενόψει των κρίσιμων εκλογών που θα ακολουθήσουν.

Η προηγούμενη θητεία σας στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν εξαιρετικά δραστήρια. Θα θέλατε όμως να σταθείτε σε 2-3 σημεία που θα ξεχωρίζατε ως πιο σημαντικά, πάνω στα οποία θα επιθυμούσατε να συνεχίσετε το έργο σας τα επόμενα χρόνια;

Κατά το διάστημα της θητείας μου ως ευρωβουλευτής είχα την ευκαιρία να εργαστώ σε σημαντικά θέματα, με το τελευταίο να είναι η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και η δημιουργία του rescEU για το οποίο ήμουν υπεύθυνος εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας και συμπεριελήφθη στα 20 πιο σημαντικά επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ τη χώρα μας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα φυσικές καταστροφές όπως είναι οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες με την αγορά καινούργιων μέσων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και την παροχή χρηματοδότηση για την επισκευή των εθνικών μέσων, όπως είναι τα πυροσβεστικά αεροπλάνα καναντέρ στη δική μας περίπτωση. Δυστυχώς όμως η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης δεν έχει αξιοποιήσει τις νέες αυτές δυνατότητες, με αποτέλεσμα πάνω από τα μισά εναέρια μέσα που διαθέτουμε να παραμένουν καθηλωμένα.

Ακόμα θα ήθελα να ξεχωρίσω την ενασχόλησή μου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων με ζητήματα που άπτονται των εθνικών μας θεμάτων. Με τροπολογίες και παρεμβάσεις μου πέτυχα να ενσωματωθούν στις εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πολλά ζητήματα που αφορούν τα εθνικά μας θέματα, όπως η ανάγκη άρσης του casus belli από την Τουρκία και η καταδίκη της Τουρκικής επιθετικότητας με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, η προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο σχετικά με την Τουρκία αλλά και ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις μας με άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως είναι η προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου και την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Τέλος, στην Επιτροπή Αγροτικών Υποθέσεων που συμμετέχω από το 2017,θα ήθελα να ξεχωρίσω τις τροπολογίες που κατέθεσα στο πλαίσιο της αναθεώρησης των κανόνων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φέρει στο προσκήνιο το «μέτωπο κατά της ακροδεξιάς απειλής σε Ελλάδα και Ευρώπη». Μετά από τόσο χρόνια εμπειρίας στα θέματα της Ευρώπης, θα μας πείτε πως αντιλαμβάνονται οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και ποια είναι η προσωπική σας απάντηση και των Σοσιαλιστών για την αντιμετώπιση του;

Είναι λίγο ειρωνικό να θέλει να εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο επικεφαλής του αγώνα κατά της «ακροδεξιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη», όταν για 4 χρόνια συγκυβερνούσε αρμονικά με τον κ. Καμμένο και τώρα είναι υποψήφια με το ευρωψηφοδέλτιό του η κυρία Κουντουρά. Σε πολλές χώρες βλέπουμε να ενισχύουν τα ποσοστά τους και να συμμετέχουν σε κυβερνητικά σχήματα όπως είναι η περίπτωση της Αυστρίας και της Ιταλίας. Δυστυχώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τις θεωρητικά πιο μετριοπαθείς πολιτικές ομάδες που είτε υιοθετούν πολλές φορές μέρος της ρητορικής τους, όπως είναι η περίπτωση των Γάλλων Συντηρητικών ή καλούν σε συνεργασία μαζί τους, όπως πρόσφατα έκανε ο κ. Μπερλουσκόνι. Για να αντιμετωπίσουμε την ακροδεξιά, η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στις καταστατικές αρχές και αξίες της.Η Ένωση δεν είναι μόνο η κοινή αγορά και το κοινό νόμισμα. Είναι πάνω από όλα μία κοινότητα αρχών και αξιών, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου, που οφείλουμε να προστατεύσουμε. Η λύση δεν είναι η λιγότερη Ευρώπη, αλλά μία πιο ισχυρή, πιο ενωμένη, πιο αλληλέγγυα Ευρώπη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια προοδευτική προγραμματική συμφωνία μεταξύ Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων είτε με τον κ. Τίμμερμανς είτε με την κα Βεστάγκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στην θεσμική στασιμότητα που προτάσσει ο κ. Βέμπερ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο σύνολό του.

androylakis.jpg

Η Νέα Δημοκρατία επιλέγει έναν άλλο δρόμο, πιο αυστηρής οικονομικής στρατηγικής, μετά και τις πρόσφατες εξαγγελίες του Κυρ. Μητσοτάκη, οποίος στηρίζει και προσωπικά τον -επίσης οπαδό της λιτότητας- υποψήφιο Μ. Βέμπερ του Λαϊκού Κόμματος. Είναι αυτή μια στρατηγική που βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις σας και αν όχι, ποια είναι αυτή η λεπτή γραμμή ισορροπίας δηλαδή η δική σας στρατηγική, η οποία θα εξασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας και θα εξασφαλίσει τη θέση της χώρας μας στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης;  

Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη που χαρακτηρίζει τις κοινωνικές ανισότητες «φυσικό φαινόμενο» και ζητά την καθιέρωση της 7ήμερης εργασίας αποτελούν μία ακόμη ένδειξη του νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα που έχει υιοθετήσει η Νέα Δημοκρατία με την οποία βεβαίως και είμαστε αντίθετοι. Από την άλλη η εργαλειοποίηση των κοινωνικών παροχών από τον κ. Τσίπρα ως προεκλογικό αντίδωρο θυμίζει τις χειρότερες πρακτικές του παλαιοκομματισμού. Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής δεν μπορεί να βασίζεται στον εκλογικό κύκλο, αλλά στις ανάγκες των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και τις δυνατότητες της οικονομίας. Πρέπει να ελαφρύνουμε τα φορολογικά βάρη των πολιτών ανάλογα με το εισόδημά τους και με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο, να ενισχύσουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελληνικής οικονομίας ώστε να αυξήσουμε αντιστοίχως και τα έσοδα του κοινωνικού κράτους.

Με απλά λόγια, θα ήθελα να απευθυνθείτε στον πολίτη, εξηγώντας του γιατί είναι σημαντικό να πάει την Κυριακή στην κάλπη και γιατί οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν την καλύτερη απάντηση στα προβλήματα των πολιτών της Ευρώπης.  

Η συμμετοχή όλων μας σε κάθε εκλογική διαδικασία είναι απαραίτητη, είτε ψηφίζουμε για τον δήμαρχο της πόλης μας, είτε για τη Βουλή των Ελλήνων, είτε για την Ευρωβουλή. Τίποτα δεν είναι δεδομένο χωρίς τη δική μας συμμετοχή, πόσο μάλλον τώρα που ξυπνούν τα πάθη του παρελθόντος και οι εχθροί της Ευρώπης πρωταγωνιστούν στον δημόσιο διάλογο. Την Κυριακή οι πολίτες με την ψήφο τους θα καθορίσουν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Το μόνο κόμμα που ευρωπαϊκά στήριξε την Ελλάδα από το ξέσπασμα της κρίσης, ανεξαρτήτως εθνικής κυβέρνησης, ήταν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες, κατακρίνοντας τη σκληρή λιτότητα και αποτρέποντας τα σχέδια αποχώρησης της χώρας μας από το Ευρώ. Κάθε ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής και τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες είναι υπέρ ενός  πραγματικά προοδευτικού σχεδίου για το μέλλον της Ευρώπης.Για την υιοθέτηση ενός κοινού φορολογικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις, για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής που μειώνει τα έσοδα του κοινωνικού κράτους, την εφαρμογή μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αυξανόμενες γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής μας, για την αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που θα επιτρέψει την εφαρμογή πολιτικών συνοχής ώστε να περάσουμε στην εποχή της σύγκλισης από την εποχή της απόκλισης.

Η Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα και η Μακεδονία, ήρθαν πολύ πρόσφατα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής προσοχής λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως όλοι ξέρουμε, η συμφωνία προκάλεσε αντιδράσεις τοπικά αλλά και ανάμεσα στα κόμματα. Τι απόηχο άφησε η συμφωνία στην Ευρώπη και πως, μέσα από τις δηλωμένες αντιθέσεις του ΚΙΝΑΛ στον τρόπο που ήρθε η συμφωνία αλλά και στο περιεχόμενο της, θα ξεπεραστεί κατά την άποψη σας, η αναταραχή που προκάλεσε στους ανθρώπους της Βόρειας Ελλάδας.

Στο Κίνημα Αλλαγής ήμασταν όλοι ενωμένοι και σταθεροί στην πάγια εθνική θέση  όπως αυτή διαμορφώθηκε διαχρονικά από το 2007 και μετά. Θέλαμε λύση με εθνική αξιοπρέπεια που μακροπρόθεσμα θα εξυπηρετούσε τα εθνικά μας συμφέροντα. Δυστυχώς η κυβέρνηση για να διατηρήσει την ενότητά της απέφυγε συνειδητά να επιδιώξει τη συνεννόηση μεταξύ των δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων για να εξυπηρετήσει τους δικούς της μικροπολιτικούς λόγους. Αποφάσισε να παραδώσει την “Μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα, παραβιάζοντας τις πάγιες κόκκινες γραμμές, δημιουργώντας, αρνητικά κεκτημένα που θα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να παρουσιάσει την Συμφωνία των Πρεσπών ως το διαβατήριο για την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας στην περιοχή. Το αφήγημα όμως αυτό κατέρρευσε υπό το βάρος της πραγματικότητας. Στην πρόσφατη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια που διοργανώθηκε στο Βερολίνο από τους Μέρκελ – Μακρόν η χώρα μας δεν συμμετείχε, ενώ Κροατία και Σλοβενία ήταν παρούσες.Ο Κροάτης πρωθυπουργός, με τον οποίον συμπέσαμε μάλιστα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκαλούσε συνεχώς αποκαλώντας τη FYROM «Μακεδονία». Έφτασε μάλιστα στο σημείο να φτάσει να ιδρύσει άτυπη ομάδα «Φίλων της Μακεδονίας». Είχα αντιδράσει στις ενέργειές του με επιστολή μου στον τότε Πρόεδρο κ. Σουτλς, ο οποίος τις είχε χαρακτηρίσει εξωθεσμικές, βεβαιώνοντας ότι δεν αντιπροσωπεύουν την επίσημη θέση του Κοινοβουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ