Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Εθνικές εκλογές: Πώς ψηφίζουμε – Πόσους σταυρούς βάζουμε στη Θεσσαλονίκη

Οι σταυροί προτίμησης, τα έγγραφα και η διαδικασία - Πότε θα ανακοινωθεί η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

Στις κάλπες προσέρχονται αυτήν την Κυριακή 7 Ιουλίου οι ψηφοφόροι για τις εθνικές εκλογές. Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα και η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έως τις 9.00 μ.μ., οπότε εκτιμάται ότι θα υπάρξει πανελλαδικό αντιπροσωπευτικό δείγμα.

Νωρίτερα, στις 7 θα έχει ανακοινωθεί το exit poll στο οποίο θα συμμετέχουν όλα τα τηλεοπτικά κανάλια.

Όπως έχει ενημερώσει ο υπουργός Εσωτερικών, από τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες θα λαμβάνονται τα αποτελέσματα μέσω των 12.000 tablets και 4.500 κινητών με ειδική, εξειδικευμένη εφαρμογή ασφαλούς μετάδοσης των αποτελεσμάτων (SRT) από το σύνολο των δικαστικών αντιπροσώπων των Περιφερειών Αττικής, Α΄& Θεσσαλονίκης και Αχαΐας, καθώς επίσης και από ένα σημαντικό τμήμα δικαστικών αντιπροσώπων της υπόλοιπης επικράτειας. Αυτός ο εξοπλισμός αποστέλλεται στο 80% των εκλογικών τμημάτων από την SingularLogic, με την οποία το υπουργείο Εσωτερικών συνεργάζεται επί 39 χρόνια, προκειμένου να συλλέξει, σε συνεργασία με όλους τους άλλους παράγοντες, και να μεταδώσει τα αποτελέσματα των εκλογών με μεγάλη ταχύτητα, ως μία εναλλακτική - παράλληλη με την παλαιά διαδικασία των τηλεγραφημάτων.

Οι ψηφοφόροι εκλέγουν συνολικά 288 βουλευτές ενώ τις 12 υπόλοιπες έδρες καταλαμβάνουν βουλευτές από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων.

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν βουλευτή.

Πώς "σταυρώνουμε" στη Θεσσαλονίκη

Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου και όχι με κάποιο άλλο σύμβολο όπως για παράδειγμα "τικ". Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Στην Α΄Θεσσαλονίκης οι βουλευτικές έδρες είναι 16 ενώ στη Β΄Θεσσαλονίκης 9. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ψηφίζουν στην Α΄Θεσσαλονίκης θα μπορούν να βάλουν μέχρι 4 σταυρούς στον υποψήφιο βουλευτή της επιλογής τους ενώ στη Β΄Θεσσαλονίκης μέχρι 3.

Οι σταυροί εξαρτώνται από τον αριθμό των εδρών της εκλογικής περιφέρειας.  Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους, ως ακολούθως:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.

β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.

γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και

δ) στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Με τι έγγραφα ψηφίζω

Μπορείτε να ψηφίσετε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Τι να κάνω αν τα στοιχεία μου στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς μου; Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί να προμηθευτείτε, από το δήμο σας, πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

Οι ετεροδημότες εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους στα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που έχουν καθοριστεί.

Πώς ψηφίζουμε

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα (διαγώνια διαγράμμιση) ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος ή αν ο φάκελος δεν φέρει τη σφραγίδα και τη μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Ψηφίζουν και οι 17άρηδες - Ποιοι απαλλάσσονται

Σύμφωνα με τις χρήσιμες πληροφορίες για τις εκλογές που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική.

Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα όσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους.

Αν δεν βρείτε το όνομά σας, στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Αν βρήκατε το όνομά σας σε άλλο δήμο από αυτόν στον οποίο είστε δημότης το υπουργείο αναφέρει ότι οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 30 Απριλίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές. Ενδεχομένως το αίτημά σας για μεταδημότευση υποβλήθηκε μετά τις 30 Απριλίου 2019. Για τις μελλοντικές εκλογές, απευθυνθείτε στο Δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας.

Αν είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας, η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας σας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Για τους  Έλληνες πολίτες που διαμένουν ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας δεν υπάρχει δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Εφόσον ζητηθεί, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν.

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Άρα για τις Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002.

Του δικαιώματος αυτού στερούνται όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.

Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

 

Πόσες ημέρες εκλογική άδεια δικαιούστε

Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:

Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα

Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους

Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:

Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα

Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες

Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 3 εργάσιμες ημέρες

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

 

Μάθετε που ψηφίζετε - Ανοιχτές υπηρεσίες στο δήμο Θεσσαλονίκης

Οι δημότες θα πρέπει να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα “Μάθε πού ψηφίζεις” που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα  του Υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr).  Επίσης, μπορούν να ενημερωθούν καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00. Για τη διευκόλυνση των εκλογέων, προτείνεται πρώτα η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών.

Όπως έχει ενημερώσει το Δήμος Θεσσαλονίκης υπάρχουν αλλαγές στα εκλογικά τμήματα σε σχέση με τις προηγηθείσες αυτοδιοικητικές εκλογές και για αυτό οι ψηφοφόροι καλούνται να ενημερωθούν πριν πάνε να ψηφίσουν.

Στη Θεσσαλονίκη οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν στο σχολικό συγκρότημα “Ευκλείδης” (Αλ. Παπαναστασίου 13).

Να σημειωθεί επίσης ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης εφαρμόζει ειδικό πρόγραμμα λειτουργίας των Υπηρεσιών του, με σκοπό την ενημέρωση και τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων. Στο πλαίσιο αυτό, το Δημαρχείο (Βασ. Γεωργίου Α’ 1) θα παραμείνει ανοικτό το Σάββατο 6 Ιουλίου από τις 07:00 μέχρι τις 24:00 και την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019 από τις 07:00 μέχρι το πέρας της εκλογικής διαδικασίας. Επίσης, στην ιστοσελίδα του δήμου μπορείτε να βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα λειτουργίας Υπηρεσιών.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το EPICUR χτίζει γέφυρες συνεργασίας 8 κορυφαίων Πανεπιστημίων
Στον ρόλο και στην συμμετοχή του ΑΠΘ αναφέρθηκε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας κ....
Το EPICUR χτίζει γέφυρες συνεργασίας 8 κορυφαίων Πανεπιστημίων