Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ενίσχυση για τις χώρες πρώτης υποδοχής μεταναστών ζήτησε η Ελίζα Βόζεμπεργκ

Βόζεμπεργκ: «Να δοθούν άμεσα τα αδιάθετα ποσά του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τις χώρες πρώτης υποδοχής μεταναστών»

Με παρέμβαση στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη τόνισε την ανάγκη να μεταφερθεί άμεσα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης το αδιάθετο ποσό των 82 εκ. ευρώ από την αναθεώρηση του Δουβλίνο 4 προς όφελος των χωρών πρώτης υποδοχής μεταναστών.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της αύξησης των κονδυλίων για το μεταναστευτικό και για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, γεγονός που όπως υποστήριξε ενισχύει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Η κυρία Βόζεμπεργκ δεν παρέλειψε να αναφέρει, για ακόμα μια φορά, ότι οι χώρες που επιβαρύνονται περισσότερο ως πρώτες πύλες υποδοχής, όπως η Ελλάδα, είναι εκείνες που έχουν περισσότερη ανάγκη στήριξης στην από κοινού διαχείριση του μεταναστευτικού, ειδικά ύστερα από τις συνεχείς απειλές της τουρκικής πλευράς για ανεξέλεγκτες ροές απελπισμένων ανθρώπων προς την Ευρώπη.  

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της κ. Βόζεμπεργκ:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Γνωρίζουμε όλοι ότι η χώρα μου, η Ελλάδα, η οποία ανήκει στον ευρωπαϊκό νότο, έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ από το ζήτημα της μετανάστευσης, που ούτως ή άλλως επιβαρύνει την Ευρωπαϊκή Ένωση εν γένε&iot a;.

Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα την πενταετία που πέρασε. Παρά ταύτα, οι Ευρωπαίοι πολίτες σε όλη την Ευρώπη μας χρέωσαν το γεγονός ότι οδηγηθήκαμε σε εκλογές χωρίς να έχει αναθεωρηθεί τ&omicro n; Δουβλίνο, και το είδαμε αυτό με την αλλαγή της ανθρωπογεωγραφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 Στο πλαίσιο αυτό, το αδιάθετο ποσό των 82 εκ. ευρώ από την αναθεώρηση του Δουβλίνου πρέπει να τεθεί άμεσα προς όφελος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης, όχι μόνο για τις χώρες που επιβαρύνονται αλλά για να μπορέσει να βοηθήσει η Ε.Ε., ούτως ώστε να δούμε περισσότερη αλληλεγγύη.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων σε συνδυασμό με την διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών αλλά και των προσφύγων - μεταναστών είναι κάτι που απασχολεί σοβαρά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθημερινά δίνουμε εξετάσεις πάνω σε αυτό και σε κάθε περίπτωση οι χώρες που επιβαρύνονται περισσότερο, ως πρώτες πύλες υποδοχής, όπως η Ελλάδα, είναι εκείνες που έχουν περισσότερη ανάγκη.

Αναμφίβολα, πέραν των όποιων ρυθμίσεων κάνει η ΕΕ για τη διαχείριση του πολύ σοβαρού αυτού ζητήματος, έχουμε και έναν δύσκολο γείτονα, τον Πρόεδρο Ερντογάν, που αντιδρά στις αποφάσεις τη&sigmaf ; Ε.Ε. με απειλή να ανοίξει ανεξέλεγκτα τις πύλες και να γεμίσει την Ευρώπη με απελπισμένους ανθρώπους, τους οποίους δεν θα είναι εύκολο όλες οι χώρες να διαχειριστούν με τρόπο δίκαιο.

Έτσι λοιπόν, στηρίζω και εγώ τις προτάσεις που συγκλίνουν στην κατεύθυνση ενίσχυσης του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης προς όφελος όχι μόνο των χωρών που πρωτίστως και κυρίως επιβαρύνονται αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εστιάζει στο κράτος δικαίου, στην αλληλεγγύη αλλά και στις ίσες ευκαιρίες και υποχρεώσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Καρράς: «Καληνύχτα και καλή βραδιά» - Το «αντίο» στην αυτοβιογραφία του
«Θέλω να πω σε όλους, οικογένεια, φίλους, συγγενείς, συνεργάτες, θαυμαστές, ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αγάπη τους… και από μένα… μια ωραία…...
Βασίλης Καρράς: «Καληνύχτα και καλή βραδιά» - Το «αντίο» στην αυτοβιογραφία του