Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: «Όχι» στο διάλογο με τους «υπαλλήλους της τρόικας»

Αλ. Τσίπρας: «Όχι» στο διάλογο με τους «υπαλλήλους της τρόικας»
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Να αρνηθεί το διάλογο με τους «εντεταλμένους υπαλλήλους της τρόικας» που έρχονται όπως είπε, στη χώρα, για να εφαρμόσουν ένα αποτυχημένο πρόγραμμα κάλεσε την κυβέρνηση ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η τρόικα του εσωτερικού απεμπολεί κάθε κυριαρχικό δικαίωμα στη τρόικα που έρχεται αύριο στη χώρα για να ανακρίνει την κυβέρνηση και να επιβάλει τις καταστροφικές επιλογές που μας οδηγούν στο γκρεμό» και πρόσθεσε ότι καμία πολιτική δύναμη δεν πρέπει να δεχθεί να συνδιαλεγεί με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Παράλληλα, επανέλαβε την άποψή του ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, καθώς «το μνημόνιο έχει ήδη χρεοκοπήσει» και άσκησε δριμεία κριτική στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, τους οποίους χαρακτήρισε «σωματοφύλακες των μνημονίων. «Νομίζουν ότι αν γίνουν τροϊκανότεροι των τροϊκανών στο τέλος θα αποζημιωθούν. Πλανώνται πλάνην οικτράν», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ότι έχουν υιοθετήσει το δόγμα του «καλού τροφίμου σωφρονιστηρίου», θεωρώντας ότι «όσο πιο πολύ αυτομαστιγωθούμε, τοσο πιο επιεικείς θα είναι οι δανειστές».

«Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο πραγματικός κίνδυνος για τη χώρα δεν ήταν η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η εκλογή μιας κυβέρνησης συνέχισης του μνημονίου», είπε ακόμη ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, και κάλεσε τα τρία πολιτικά κόμματα που μετέχουν σ' αυτήν να σταματήσουν «το παιχνίδι με τις λέξεις επαναδιαπραγμάτευση και απαγκίστρωση», προειδοποιώντας μάλιστα ότι αν εφαρμοστούν τα μέτρα που ετοιμάζουν «το φθινόπωρο οδηγούμαστε σε κοινωνικό κραχ».

Παραλογισμός η επιτάχυνση του μνημονίου

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την επιτάχυνση εφαρμογής του μνημονίου «σκέτο παραλογισμό», που, όπως είπε, οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία και ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για την άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, στην οποία θα αναζητηθεί «ένας νέος στρατηγικός σχεδιασμός για την ελληνική περίπτωση».

Μάλιστα σε σχέση με τη Σύνοδο της 29ης Ιουνίου ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια. «Στη πιο κρίσιμη Σύνοδο, όπου όφειλε να αξιοποιήσει ό,τι ο ελληνικός λαός κατέκτησε με τους αγώνες και τη ψήφο του. Και αυτοί αντί να προετοιμαστούν να διεκδικήσουν και να διαπραγματευτούν, όπως έλεγαν προεκλογικά, άφησαν το χρόνο να κυλήσει, κρύφτηκαν πίσω από ένα πράγματι ατυχές περιστατικό, την ασθένεια του πρωθυπουργού, και αποδέχτηκαν σιωπηρά την απεμπλοκή της ελληνικής περίπτωσης από το συνολικό ευρωπαϊκό πρόβλημα και με αυτό το τρόπο τη πλήρη απομόνωση της Ελλάδας. Η χώρα έχασε μια ακόμα ευκαιρία. Αντί να θέσουμε την αποτυχία του προγράμματος στο τραπέζι της Συνόδου, μετατρέποντας το ελληνικό αδιέξοδο σε γόρδιο δεσμό του ευρύτερου ευρωπαϊκού προβλήματος, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την ιδιοκτησία του προγράμματος, άρα και την ευθύνη της αποτυχίας του», υποστήριξε.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αποκρατικοποιήσεις, εξέφρασε την αποφασιστικότητα του κόμματός του να κινηθεί δυναμικά για να τις εμποδίσει, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην Αγροτική Τράπεζα έκανε λόγο για «προμελετημένο έγκλημα» στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι απέναντι, αναφερόμενος στο ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σημείωσε ότι «η διαπλοκή και οι υπηρέτες της θα μας βρουν μπροστά τους».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα της Χαλυβουργίας Ελλάδος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα αποκαλυπτικά των προθέσεων της κυβέρνησης τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο εργοστάσιο από την Παρασκευή. «Ο κ. Σαμαράς παρουσιάστηκε στις κυριακάτικες εφημερίδες περιχαρής που με τα ΜΑΤ ανέλαβε να λύσει το πρόβλημα που είχε ο κ. Μάνεσης. Πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα συσσωρεύονται;», διερωτήθηκε και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι επιλέγει το δρόμο «της κοινωνικής διάλυσης και της βίαιης σύγκρουσης».

«Ο κ. πρωθυπουργός δήλωσε πως το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό. Από την μεριά μας του οφείλουμε μία απάντηση. Ιερό είναι το δικαίωμα στην εργασία, όχι στην εκ περιτροπής εργασία όπως βολεύει κάθε κρατικοδίαιτο επιχειρηματία. Το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό, όχι στην εργασία με μισθούς 300 και 500 ευρώ. Είναι ιερό δικαίωμα και για το 1,5 εκατομμύριο άνεργους που δημιούργησε το μνημόνιο, αυτό που θεωρεί σήμερα ιδιοκτησία του ο κ. Σαμαράς. Είναι ιερό δικαίωμα και για το 1 εκατομμύριο εργαζόμενους που έχουν μισή δουλειά και μισό μισθό. Για τις 400 χιλιάδες που δεν πληρώνονται εδώ και μήνες», είπε.

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτουργεί ως «συνήγορος στενών επιχειρηματικών συμφερόντων ξεπληρώνοντας προεκλογικά γραμμάτια». «Ιερό είναι το δικαίωμα στην εργασία όχι στην εκ περιτροπής εργασία, όχι στην εξευτελιστική εργασία και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργοδοσίας», τόνισε.

Άσκησε δε κριτική στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για τον τρόπο που αντιμετώπισε την υπόθεση της Χαλυβουργίας, ενώ κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί» την κυβέρνηση, εντείνοντας και τις κοινοβουλευτικές τους δραστηριότητες.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας είπε στους βουλευτές του κόμματος να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να γίνουν «η φωνή της κοινωνίας» και οι εκφραστές της αγωνίας της κοινωνίας που μαστίζεται από τη βάρβαρη πολιτική» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι είμαστε η αντιπολίτευση στη βαρβαρότητα μέσα και έξω από τη βουλή», σημείωσε και προέτρεψε τους βουλευτές να μην αφήσουν την κυβέρνηση ήσυχη.

Περικοπές στις αποζημιώσεις των βουλευτών

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας προτίθεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες την πρόθεσή του για περικοπές ύψους 40% στις βουλευτικές αποζημιώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές δράσεις του κόμματος.

Με παλαιότερη συμφωνία, παρακρατούνταν 20% από κάθε βουλευτή υπέρ της συνιστώσας από την οποία προερχόταν. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ή από «συνιστώσες» που δεν χρηματοδοτούνται από την κρατική επιχορήγηση, θα αποφασίσουν οι ίδιοι εάν θα παραχωρήσουν τα χρήματα.

Σ. Κεδίκογλου: Εκτός πραγματικότητας ο κ. Τσίπρας

Απαντώντας στα όσα είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε:

«Εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας, όπως πάντα, ο κ. Τσίπρας καταφεύγει σε προσωπικούς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για να καλύψει τις ακατάπαυστες μεταμορφώσεις και την ανερμάτιστη ρητορεία του. Η τραμπάλα από ‘το ευρώ δεν είναι φετίχ’ στο όψιμο και ουδόλως πειστικό ενδιαφέρον για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη προσφέρεται για ποικίλα συμπεράσματα. Η επιμονή του να στηρίζει πρακτικές βίαιης και παράνομης στέρησης του δικαιώματος στην εργασία πρέπει να απασχολήσει όλους τους Έλληνες. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει στη μόνη οδό που εξασφαλίζει το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, με ανάπτυξη της οικονομίας σε σύγχρονες βάσεις και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

«Υπό κατάρρευση ο μηχανισμός Δημόσιας Υγείας»

«Το λεκανοπέδιο της Αττικής αφέθηκε στην τύχη της ελονοσίας και του ιού του Δυτικού Νείλου», παρατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «μηχανισμός Δημόσιας Υγείας και προστασίας της χώρας μας βρίσκεται υπό κατάρρευση». Με αφορμή τα αυξανόμενα κρούσματα προσβολής από τον ιό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «το 2010 λόγω Καλλικράτη και το 2011 και 2012 λόγω μνημονίου, περικόπηκαν οι δαπάνες για έγκαιρους ψεκασμούς κουνουπιών τον Απρίλιο-Μάιο όταν είναι στο στάδιο της προνύμφης».

«Ως συνέπεια», συμπληρώνει, «επανεμφανίστηκαν νοσήματα που είχαν εξαφανιστεί από τη χώρα μας όπως η ελονοσία, που μεταδίδονται μόνο μέσω μολυσμένων κουνουπιών και όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο καθώς και κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου, αρχικά σε αγροτικές περιοχές και στη συνέχεια στο κέντρο της Αθήνας από τη μετανάστευση των μολυσμένων κουνουπιών».

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, «είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος να προκληθεί επιδημία όχι μόνο σε αγροτικές περιοχές, αλλά και σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές με απρόβλεπτες συνέπειες για τη ζωή των κατοίκων».

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτική

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Αλ. Τσίπρας: «Όχι» στο διάλογο με τους «υπαλλήλους της τρόικας»

Περί κώλων ο λόγος…