Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του Αντ. Λιβάνη

Το ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και εκδότης, έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης

Τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του ιδρυτικού μέλους του ΠΑΣΟΚ και εκδότη, Αντώνη Λιβάνη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης, έστειλαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Ηλία Λιβάνη και του εξέφρασε την οδύνη του και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τον θάνατο του πατέρα του, με τον οποίο τον συνέδεαν μακροχρόνιοι δεσμοί φιλίας.

"Άφησε το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στην πολιτική ζωή της χώρας, εργαζόμενος επί δεκαετίες στο πλευρό ενός σημαντικού πολιτικού. Με συνέπεια, διακριτικότητα και αποτελεσματικότητα" σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον θάνατο του Αντώνη Λιβάνη, εκφράζοντας παράλληλα τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε το ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τον δικό μας άνθρωπο, τον αγαπημένο μας Αντώνη Λιβάνη» ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά εκφράζοντας τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

«Στην πρώτη γραμμή της αντιστασιακής δράσης ενάντια στη δικτατορία και με συνεχή και συνεπή παρουσία στους προοδευτικούς πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Ως ο στενότερος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου τίμησε την εμπιστοσύνη του και υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία που σφράγισε με την δημόσια παρουσία , την προσφορά και το ήθος του μια ολόκληρη εποχή. Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό και θα τον τιμούμε πάντα», σημείωσε η κ. Γεννηματά με ανάρτηση στο twitter.

«Η θλίψη για τη φυγή σου, μεγάλη. Έγραψες έναν συγκλονιστικό κύκλο ζωής. Αφήνεις ένα βαθύ αποτύπωμα. Καλό σου ταξίδι, Αντώνη», δήλωσε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου για το θάνατο του Αντώνη Λιβάνη.

«Ο Αντώνης Λιβάνης υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία της προοδευτικής παράταξης, παρών για δεκαετίες στους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, δικαιοσύνη και πρόοδο», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στο Twitter.

Πρόκειται για «ένα παράδειγμα σεμνότητας και αφοσίωσης στο λαό και την Ελλάδα», συνέχισε  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι η απώλεια του Αντώνη Λιβάνη «αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό» και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του στην οικογένεια, τους φίλους και τους συντρόφους του.

Τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Αντώνη Λιβάνη, εξέφρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Μέλος της Εθνικής Αντίστασης και αγωνιστής του αντιδικτατορικού κινήματος, ο Αντ. Λιβάνης συνδέθηκε με όλες τις μεγάλες στιγμές του αριστερού και προοδευτικού κινήματος της χώρας. Ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και υπουργός κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας. Ο Αντ. Λιβάνης άφησε το δικό του στίγμα και στον χώρο των εκδόσεων με την ίδρυση του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη, από τον οποίο κυκλοφόρησαν εκατοντάδες βιβλία διανοούμενων, πολιτικών στελεχών και λογοτεχνών, όπως και εφημερίδες και περιοδικά», ανέφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο μήνυμα του και απηύθυνε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του και τους οικείους του.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών

Ο Αντώνης Λιβάνης, απεβίωσε προχθές το απόγευμα, σε ηλικία 94 ετών. Υπήρξε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ο πιο έμπιστος και μακροβιότερος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και επικεφαλής επί σειράν ετών ενός από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς ομίλους της χώρας.

Ο Αντώνης Λιβάνης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1925 από εύπορη οικογένεια εμπόρων με καταγωγή από τα Καλάβρυτα. Σε νεαρή ηλικία εισήλθε στην Εθνική Αντίσταση και συνελήφθη από τους ναζί κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Γλίτωσε από τον θάνατο μόνον έπειτα από παρέμβαση συγγενικών προσώπων του. Αργότερα σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική Σχολή, ασχολούμενος παράλληλα με τις επιχειρήσεις.

Ευρισκόμενος στην Πάτρα, ο Αντώνης Λιβάνης δραστηριοποιήθηκε στο πλευρό του Γεωργίου Παπανδρέου, όντας επιτελής του στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας, ο Αντώνης Λιβάνης πέρασε συνολικά πεντέμισι χρόνια σε φυλακές και εξορία, ενώ η οικογένειά του αναγκάστηκε να εκποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία της για να επιβιώσει. Επιστρέφοντας από την εξορία το 1972, ίδρυσε τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη, ενώ συμμετείχε στην προετοιμασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ο Αντώνης Λιβάνης ήταν παρών στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου ήδη από το 1961, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα με πρόταση του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή για να αναλάβει τη διεύθυνση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών. Το 1964, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε να εμπλακεί ενεργά με την πολιτική, ανέλαβε τη διεύθυνση του γραφείου του.

Η παρουσία του Λιβάνη στο ΠΑΣΟΚ άρχισε να γίνεται ενεργή μετά το 1977, όταν έγινε σαφές ότι το νέο τότε Κίνημα έκανε καθοριστική στροφή προς το πολιτικό Κέντρο. Το 1981 ανέλαβε γενικός διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και γενικός διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ο ίδιος να είναι βουλευτής.

Κράτησε αυτές τις θέσεις ώς την πτώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι του 1989. Το 1993 διορίστηκε υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, υπεύθυνος για όλες τις ενδοκυβερνητικές υποθέσεις. Το 1996, ο Κώστας Σημίτης του πρότεινε θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο, την οποία και αρνήθηκε. Παρά το γεγονός ότι ενεπλάκη ενεργά στην πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ επί των ημερών του Ανδρέα Παπανδρέου, ουδέποτε εξελέγη βουλευτής, ούτε και το διεκδίκησε.

Ήταν νυμφευμένος με την Κατερίνα Κατέχου με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τη Γιώτα και τον Ηλία, ο οποίος διευθύνει τον Εκδοτικό Οίκο Λιβάνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ