Δημοψήφισμα για την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ζήτησε η πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό North: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν είναι αλήθεια αυτό που ισχυρίζεται η σημερινή κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι. Το πρώτο που μπορεί να κάνει είναι δημοψήφισμα. Εμείς θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση διότι διαθέτουμε και τα εργαλεία και τα νομικά επιχειρήματα για να καταδείξουμε ότι αυτή η Συμφωνία είναι άκυρη και σε κάθε περίπτωση δεν έχει ούτε είχε ποτέ την αποδοχή του ελληνικού λαού. Με την προκήρυξη δημοψηφίσματος μπορεί να καταγραφεί η αντίθεση του ελληνικού λαού σε αυτή την αντισυνταγματική και προδοτική συμφωνία», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Η κ. Κωνσταντοπούλου ισχυρίστηκε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης που είναι μια διεθνής σύμβαση και συνομολογήθηκε με όλες τις διαδικασίες του Διεθνούς Δικαίου δεν έχει καμία σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών που, όπως είπε, «είναι ένα κείμενο που υπογράφηκε χωρίς την εξουσιοδότηση ούτε του ελληνικού λαού, ούτε της Βουλής, ούτε της κυβέρνησης από έναν υπουργό τον Κοτζιά, με τις ευλογίες του Τσίπρα και που το δρομολόγησε κατ’ εντολή του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι το ίδιο. Ένα βασικό ζήτημα που εγείρεται είναι και ο τρόπος με τον οποίο εισήχθη και κυρώθηκε στα κοινοβούλια» σχολίασε, ενώ για την περίπτωση της ελληνικής πλευράς έκανε λόγο για εξαγορά ψήφων. Συμπλήρωσε ότι θα πρέπει η υπόθεση να διερευνηθεί από τον Εισαγγελέα.
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής σημείωσε επίσης πως : «Το 2015 ο Ελληνικός λαός εξαπαταθήκε. Η εξαπάτηση έχει να κάνει με το ότι αυτοί που ανέλαβαν να υπερασπιστούν τον ελληνικό λαό όχι απλώς δεν το έκαναν αλλά τον πούλησαν». Και συμπλήρωσε: «Δεν θα έμπαινα σε μια διαδικασία υποστήριξης του Τσίπρα εάν πίστευα ότι είναι απατεώνας».
Για τις ηχογραφήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη σημείωσε:«Εφόσον έκανε ηχογραφήσεις ο Βαρουφάκης όφειλε να τις θέτει υπόψιν του υπουργικού συμβουλίου. Δεν ήταν σε μια ιδιωτική συζήτηση ως ιδιώτης να μιλά με τα φιλαράκια του. Από την στιγμή που προέβη σε αυτή τη διαδικασία ηχογράφησης -εάν δρούσε για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας-, αυτές οι ηχογραφήσεις θα έπρεπε να τίθενται στη διάθεση της χώρας και της κυβέρνησης. Βεβαίως εκείνο που αποδείχτηκε είναι ότι ο άνθρωπος αυτός από τότε επεξεργαζόταν το σενάριο αυτοηρωοποίησής του. Έστηνε τον μύθο του, όπως ήθελε να τον παρουσιάσει. Ηχογραφήσεις τεράστιας σημασίας δεν είναι δυνατό να μην τίθενται στη διάθεση της κυβέρνησης» σημείωσε η πρώην πρόεδρος της Βουλής.
Για την ταινία του Κώστα Γάβρα στον οποίο έστειλε επιστολή, δήλωσε ότι δεν την έχει δει ακόμα και ότι «περιμένει την απάντησή του».