Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Πέρασε» ο προϋπολογισμός για το 2020 με 158 ψήφους

Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Υπερψηφίστηκε με 158 υπέρ και 139 κατά, ο προϋπολογισμός για το 2020. Είχε προηγηθεί σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ,εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Κάποιοι άλλοι δεν αντιλαμβάνονται γιατί έχασαν και οι πολίτες δεν περιμένουν τίποτα από αυτούς. Οι ψυχολόγοι λένε πως υπάρχουν πέντε στάδια διαχείρισης συναισθημάτων μετά από μια μεγάλη απώλεια κ. Τσίπρα. Εν προκειμένω αναφέρομαι στην απώλεια της εξουσίας: Άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη, αποδοχή. Ακόμα είσαστε στην φάση του θυμού. Σας άκουγα να περιγράφεται την εικόνα της Ελλάδας του 2019 τους πρώτους μήνες και αναρωτιόμουν, σε τι παράδεισο ζούσαμε και δεν το εκτιμούσαμε. Κύριε Τσίπρα είσαστε παραγωγός απάτης!».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. (…) Προϋπολογισμός που γράφει τίτλους τέλους σε μια αποτυχημένη πολιτική. Η πρόγευση της νέας πορείας έχει αποτυπωθεί στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Σε 32 νομοσχέδια που ψηφίστηκαν και πολλά εκ των οποίων στηρίχθηκαν και από την αντιπολίτευση. Από τις επενδύσεις έως την ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Σε ένα νέο σύνταγμα» Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ο προϋπολογισμός «είναι η συνέπεια λόγων και πράξεων που επιβραβεύεται από τους πολίτες».

«Καλύψαμε το δημοσιονομικό κενό που παραλάβαμε σε πολύ λίγο καιρό. Μειώσαμε νωρίτερα τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% που ανακούφισε 7,2 εκατ. νοικοκυριά. Αυξήσαμε το επίδομα θέρμανσης ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα, 200.000 νοικοκυριά παίρνουν έκτακτη ενίσχυση. Με το νέο φορολογικό, όλες οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν λιγότερους φόρους. Καταργήθηκαν τα κάπιταλ κοντρόλς, αντιμετωπίζουμε τα κόκκινα δάνεια με το σχέδιο Ηρακλής. Δίνουμε νέα ώθηση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η ΔΕΗ σώθηκε», συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Δεν είναι τυχαίο ότι δανειζόμαστε με αρνητικά επιτόκια. Αναβαθμίζεται η χώρα από τους οίκους αξιολόγησης, μειώνεται το κόστος δανεισμού. Δεν είναι δικό σας δημιούργημα κύριε Τσίπρα ότι αποκλιμακώθηκε το 10ετές ομόλογο, δικό μας επίτευγμα είναι».

«Αυξάνεται η αισιοδοξία των πολιτών. Πλέον έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε για τον στολισμό των Χριστουγέννων. Οι πολίτες είναι πιο χαρούμενοι και ευδιάθετοι και αυτή είναι κατάκτηση για κυβέρνηση».

«Δύο είναι τα χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές. Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους».

«Το αναπτυξιακό νήμα προϋπολογισμού διαπερνά κάθε μέτρο του προϋπολογισμού. Προβλέποντας χαμηλό συντελεστή για τις νεοφυείς δράσεις, πριμοδοτεί τις πρωτοβουλίες του αύριο. Με το σχέδιο Ηρακλής, ανοίγει ο δρόμος για νέες δανειοδοτήσεις. Οι εγγυήσεις δεν προσμετρούνται ούτε στο έλλειμμα, ούτε στο χρέος. Δεν θα αγγίξουμε το δημοσιονομικό μαξιλάρι. Μην ανησυχείτε κύριε Τσίπρα», υπογράμμισε και συνέχισε: «Φέρνουμε αφορολόγητο για κάθε παιδί, 2.000 για κάθε γέννηση, απαλλαγή των ΑμεΑ από την εισφορά αλληλεγγύης, απονομή 60.000 συντάξεων χηρείας. Οι δαπάνες δεν γίνονται χωρίς μελέτη και ευθύνη απέναντι στη δημοσιονομική ισορροπία (...) Ο μικρότερος ΕΝΦΙΑ ανακουφίζει τους πολίτες. Μαζί με τα κίνητρα για ενεργειακές επενδύσεις, αλλάζει η αγορά ακινήτων».

Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου: «Είσαστε μικρή μειοψηφία! Μας έχετε πει μαρξιστής οικονομολόγος είστε η εξαίρεση κ. Τσακαλώτο όταν μειώνεις φόρους χωρίς να ξεφεύγει η οικονομία παίρνει μπρος. Ίσως στο δικό σας φαντασιακό κόσμο να μην ισχύει».

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «στο νέο περιβάλλον, θα πρωτοστατεί η ΔΕΗ και τα εναλλακτικά καύσιμα που θα παράγει. Η τιμή της μετοχής της πριν τις εκλογές ήταν στα 1,46 ευρώ στο κλείσιμο της χθεσινής μέρας ήταν 4,12. Τριπλασιάστηκε η αξία της επιχείρησης! Η οποία σας θυμίζω ότι ανήκει κατά 51% στο δημόσιο και πυλώνας της ανάπτυξης της χώρας. Η κρατική πολιτική όπως εκφράζεται από το νέο εθνικό σχέδιο διαθέτει σχέδιο για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη! Την οριστική το αργότερο μέχρι το 2028.Η επιχείρηση έχει εκπονήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο. Θα προχωρήσουμε στην αποκρατικοποίηση του 49% της ΔΕΔΗΕ  ώστε να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο ηλεκτρικό δίκτυο».

«Ήρθε η ώρα να απλώσουμε την αντίληψή μας πέρα από μύθους που μας κρατούσαν καθηλωμένους. Πρώτος μύθος, ότι δήθεν οι ευνοϊκή φορολογία των επιχειρήσεων, ευνοεί μόνο τις επιχειρήσεις και αποθαρρύνει τις επενδύσεις. Η φορολογική επιβάρυνση μειώνεται στο 28% με προοπτική να φτάσει στο 24%. Με τη μείωση των συντελεστών, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επενδύουν, να προσλαμβάνουν νέο προσωπικό», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση «θα κερδίσει το στοίχημα της μείωσης της φορολογίας με την κοινωνία ως σύμμαχο».

«Επιμένετε να κάνετε διακρίσεις μεταξύ μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Μα εμείς θέλουμε οι επιχειρήσεις να μεγαλώνουν μέσα σε ένα πλαίσιο ανταγωνισμού που δίνει στις νέες επιχειρήσεις – που τις επιβραβεύουμε με ειδικά κίνητρα- να μπορούν να ανταγωνιστούν τους μεγάλους ανταγωνιστές τους επί ίσοις όροις».

Για τα αποκαλούμενα «υπερπλεονάσματα», ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε: «Κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια, πέραν των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Την ίδια ώρα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 18,1 δισεκατομμύρια. Ιδού, λοιπόν, με ποια λογιστική -αλλά και ολέθρια- αλχημεία προέκυπταν οι δήθεν επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται, σήμερα, η αντιπολίτευση. Κάνατε την υπέρμετρη λιτότητα, συριζαϊκή υπερλιτότητα, βάζοντας παραπάνω φόρους από αυτούς που σας ζητούσαν οι δανειστές. Αποδειχθήκατε μνημονιακότεροι των μνημονιακών.(…) Εμείς θέλουμε υπερπλεόνασμα επενδύσεων».

«Θα διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε τη μείωση των πλεονασμάτων το 2021», υποστήριξε και απαντώντας στο επιχείρημα του κ. Τσίπρα περί ειδικού λογαριασμού για μείωση των πλεονασμάτων διερωτήθηκε: «Γιατί δεν άνοιξε αυτός ο ειδικός λογαριασμός; Που είναι αυτός ο λογαριασμός; Τίποτα δεν συμφωνήσατε, με κανέναν! Και το ξέρετε καλά και εσείς και ο υπουργός σας. Και μετά μιλάτε για απάτη. Γιατί σας γύρισαν την πλάτη οι πολίτες κύριε Τσίπρα; Σας μαύρισαν γιατί τους μαυρίσατε τη ζώη».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη στάση εργασίας στο μετρό, της Τρίτης, υποστήριξε: «Μόλις χτες εκατομμύρια Αθηναίοι ταλαιπωρήθηκαν γιατί 21 υπάλληλοι του μετρό άλλαξαν πόστο λόγω ανάγκης του εργοδότη τους. Εσείς τους στηρίξατε. Ζήτησα συγγνώμη αλλά αναλαμβάνω και δράση για να αλλάξω τα κακώς κείμενα. Θα φέρουμε ρύθμιση που δεν θα εμποδίζει το δικαίωμα διαμαρτυρίας ορισμένων, αλλά δεν θα εμποδίζει την κίνηση των πολλών. Οι αλλαγές λοιπόν θα φανούν σύντομα και σε πιο σύνθετα προβλήματα. Ό,τι λέμε, το κάνουμε, μένουμε πιστοί στη γλώσσα της αλήθειας. Γιατί η μεταρρυθμιστική ορμή κάποιες φορές σκοντάφτει. Θα είμαι ο τελευταίος που θα αρνηθεί ότι δεν θα υπάρξουν λάθη. Ποτέ όμως δεν θα συμψηφίσω τις λίγες αστοχίες μας με τα πολλά σφάλματα του χθες. Κάνατε λάθη επί πέντε χρόνια και παραμένετε αδιόρθωτοι!»

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στο 2020 καθώς επίσης και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

«Μήνα με μήνα εντός του 2020, όσο θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, δεσμεύομαι ότι θα ξεκινήσει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ξέχασα, και αυτή θα την κάνατε αλλά δεν προφτάσατε. Στο ίδιο διάστημα θα μειωθεί πρόσθετα ο ΕΝΦΙΑ κατά 8%, σε συνδυασμό με νέες αντικειμενικές αξίες. Γιατί το δίκαιο είναι να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και οι ακριβές ιδιοκτησίες της Μυκόνου. Τέλος, στο τελευταίο Eurogroup, αποφασίστηκε ότι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα να επιστραφούν στη χώρα μας. Τα ελληνικά ταμεία μέχρι το τέλος του 2022, θα ενισχυθούν με πάνω από 5 δισ. ευρώ, χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Μέσα στο 2020 θα ξεκινήσει η πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο του σουηδικού μοντέλου».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τη μεσαία τάξη και το πώς αυτή καθορίζεται, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε: «Όταν μιλάω για μεσαία τάξη αναφέρομαι στα δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας. Που δεν καθορίζεται μόνο με εισοδηματικά κριτήρια αλλά και από τη διάθεση για ζωή, από τη διάθεση να προκόψουν. Είναι με άλλα λόγια οι Έλληνες της διπλανής πόρτας, αυτοί που έχτισαν την Ελλάδα, είναι πολίτες που παράγουν δίχως να φωνάζουν. Και απαιτούν από τους πολιτικούς να μην προσβάλουν την αξιοπρέπειά τους. Με άλλα λόγια, μεσαία τάξη είναι όλοι αυτοί που συνήθως ντύνονται απλά, αλλά και που ξέρουν να φορούν γραβάτα εκεί που πρέπει. Είναι αυτοί που τους προσβάλατε τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε: «Ισχυρή οικονομία σημαίνει και ισχυρή πατρίδα. Η ισχυρή δημοσιονομική εικόνα πολλαπλασιάζει τη διεθνή ισχύ της χώρας μας. Καθιστά την Ελλάδα δύναμη ασφάλειας και προόδου στην περιοχή. Έντονες οι προκλήσεις από τους εξ ανατολών γείτονές μας. Και γι αυτό ο προϋπολογισμός προβλέπει την αναβάθμιση των αεροσκαφών και των υποβρυχίων μας. Και η ένταση της διπλωματικής μας δράσης αυξάνεται. Προσυπογράφω την προσέγγιση του κ. Τσίπρα για τα εθνικά θέματα. Δεν διέκρινα σε αυτά που είπε, καμία ουσιαστική διαφοροποίηση από την εκπεφρασμένη θέση της κυβέρνησης ως προς τον τρόπο που ασκείται η εξωτερική πολιτική. Επαναλάβω: Η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν διεκδικεί τίποτα, δεν εκχωρεί τίποτα και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να διασφαλίσουν την εθνική ακεραιότητα. (…) Δεν σκεφτήκαμε ούτε στιγμή να καταργήσουμε τα ΜΟΕ με την Τουρκία. Η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες Συμφωνίες Είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας. Υπέρ των ανοιχτών διαύλων, της επικοινωνίας και του διαλόγου. Σ’ αυτόν όμως δεν προσερχόμαστε ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων. Έχουμε δίκιο, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε συμμαχίες. Που αποτυπώθηκαν και στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Και ζητήσατε σαφή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, κάτι που το πετύχαμε. Έχουμε ισχύ, αλλά και φιλική διάθεση. Προϋπόθεση, λοιπόν, για κάθε συζήτηση με την Τουρκία είναι  να εγκαταλείψει την εμπρηστική ρητορική και την προκλητική πρακτική»

Τσίπρας: Προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας

Κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «προϋπολογισμό ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας και απάτης». Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει πως η κυβέρνηση δίνει δώρα για τους λίγους και τους εκλεκτούς. Πρόκειται για «κορωνίδα μιας σειράς από απάτες που χαρακτηρίζουν τη ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Απάτες που όσο κι αν ωραιοποιούνται και συγκαλύπτονται από τη συστοιχία των φιλικών τους ΜΜΕ, γίνονται όλο και πιο φανερές στην κοινή γνώμη. Ακόμα και στους συντηρητικούς πολίτες που στήριξαν εκλογικά τη ΝΔ.  Και αναφέρω δειγματοληπτικά: Απάτη μέγιστη, η προπαγάνδα σας για 4ο μνημόνιο. Αυτά λέγατε στη περυσινή συζήτηση για το προϋπολογισμό. (…) Απάτη επίσης μέγιστη, η πολεμική σας για το χρέος, τη στιγμή που η δική μας κυβέρνηση όχι μόνο το ρύθμιζε επιτέλους προς όφελος της χώρας, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, αλλά άνοιγε και ένα καθαρό διάδρομο, μετά από πολλά χρόνια, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.  Απάτη οι διαρκείς επιθέσεις σας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα πλεονάσματα, τα οποία είχατε υποσχεθεί να μειώσετε άμεσα, επειδή θα έδειχναν καλή διαγωγή απέναντι στους εταίρους. Είδαμε πόσο τα μειώσατε κύριε Μητσοτάκη.  Και η απάτη αυτή είναι ακόμα χειρότερη, γιατί δεν αξιοποιήσατε αυτό που εμείς αρχίσαμε, τη μείωση δηλαδή των πλεονασμάτων με τη δημιουργία ενός καταπιστευτικού λογαριασμού, που θα εξασφάλιζε τους δανειστές. Απάτη τρανή, η ανάπτυξη 4% που θα φέρνατε αμέσως με την εκλογή σας. Γιατί εσείς είστε τάχα φιλικοί προς τη μεγάλη επιχειρηματικότητα, σε αντίθεση με μας.  Κι ότι θα παραμερίσετε για τους επενδυτές εμπόδια, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, και η προστασία της εργασίας, σε αντίθεση με μας.  Ε, τώρα προϋπολογίζετε ανάπτυξη 2,8%, ενώ το ΔΝΤ, τις προβλέψεις του οποίου εκτιμάτε ιδιαίτερα ρίχνει την πρόβλεψη κάτω από 2%. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 2,3%. Απάτη μεγάλη επίσης, η δήθεν μεγαλοψυχία σας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επί της ουσίας πήρατε τη δική μας ψηφισμένη απόφαση, για να την εναρμονίσετε με τη δική σας ταξική μονομέρεια. Να δώσετε δηλαδή τη μερίδα του λέοντος στις μεγάλες περιουσίες. Απάτη τερατώδης, επίσης, η δήθεν ελάφρυνση της μεσαία τάξης. Την οποία αντί να ελαφρύνετε την επιβαρύνετε. Με την αύξηση στην τιμή του ρεύματος, την καρατόμηση του κοινωνικού μερίσματος, την κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης, το πάγωμα των αυξήσεων του κατώτατου μισθού, τις νέες ασφαλιστικές εισφορές που ετοιμάζετε για τους μη μισθωτούς, την υποχρέωση για 30% αποδείξεις  ηλεκτρονικών συναλλαγών, και μια σειρά άλλα μέτρα, που αφορούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Απάτη επίσης η εκστρατεία σας για το κοινωνικό μέρισμα, που όταν το δίναμε εμείς υπερπολλαπλάσιο το χαρακτηρίζατε ψίχουλα. Και ενώ τα ψίχουλα δόθηκαν την τελευταία φορά σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, τώρα δικαιούχοι είναι μόλις 200 χιλιάδες νοικοκυριά. Απάτη το δήθεν δημοσιονομικό κενό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Απάτη το επιτελικό κράτος που αποδείχτηκε κράτος των πλαστών πτυχίων και της fake αριστείας».

Συνεχίζοντας τα πυρά του, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ήταν «απάτη η καταγγελία της συμφωνίας των Πρεσπών, ως προδοτικής. Που τώρα, ορθώς, θα την τηρήσετε και θα την τιμήσετε». Εξαπέλυσε επίθεση και για τις κινήσεις της κυβέρνησης στο Ελληνικό, ενώ αναφερόμενος στα ζητήματα ασφάλειας, είπε: «Ούτε στον νόμο πιστεύετε κύριε Μητσοτάκη.  Αν δεν σας βολεύει, όπως στην υπόθεση του Διοικητή της ΕΥΠ, αλλά και άλλες πιο κρίσιμες υποθέσεις, τον αλλάζετε. Αλλά ούτε και την τάξη και την ασφάλεια των πολιτών εξασφαλίζετε. Με τις επελάσεις των ΜΑΤ του κυρίου Χρυσοχοΐδη, λες και βρισκόμαστε σε κατεχόμενη χώρα.  Εκτός πια κι αν οι εικόνες αστυνομικών που κακοποιούν και ξεγυμνώνουν νέους ανθρώπους, φορούν κουκούλες σε πολίτες, λες και προορίζονται για το Γουαντάναμο, μόνο και μόνο επειδή ζητούν την εφαρμογή του νόμου και τη παρουσία εισαγγελέα για την είσοδο στην οικία τους, αν οι εικόνες αστυνομικών να ασχημονούν με χίλιους δυο τρόπους, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουν την παρουσία μαρτύρων,  είναι εικόνες ευνομούμενης χώρας.  Ασφάλεια, κύριε Μητσοτάκη, δεν εξασφαλίζει η παράλογη, υπερβολική, και κάποτε φασιστικού τύπου βία, εναντίον πολιτών».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τα περιστατικά αστυνομικής βίας, τονίζοντας πως «η επίδειξη αστυνομικής βίας, δεν αποσκοπεί ούτε στη δημόσια τάξη, ούτε στην κοινωνική γαλήνη. Αποσκοπεί στη στήριξη μιας βάρβαρης πολιτικής και στην καταστολή των αντιδράσεων που αυτή προκαλεί.  Αποσκοπεί όχι στην ασφάλεια, αλλά στον εκφοβισμό, και στην τρομοκράτηση.  Και ελπίζω τουλάχιστον σήμερα να βρείτε δυο λόγια να καταδικάσετε αυτά τα περιστατικά, σε αντίθεση με μια σειρά υπουργούς σας που σήμερα τα υπερασπίστηκαν με πάθος στα τηλεοπτικά παράθυρα».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε το προϋπολογισμού του 2019 που είχε καταθέσει η κυβέρνησή του και απαρίθμησε τα θετικά μέτρα που είχε εφαρμόσει και είχε εξαγγείλει. «Ήταν καρπός της θυσιών του ελληνικού λαού και της σκληρής προσπάθειας κατά την τριετία 2015-2018 ώστε να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία της χώρας, να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να ανακτηθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, και να τεθούν οι βάσεις ενός νέου ενάρετου κύκλου οικονομικής ανάπτυξης όπου τα οφέλη θα μοιράζονται δίκαια», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας, στη συνέχεια έστρεψε τα πυρά του κατά του προϋπολογισμού του 2020. «Έχετε δημιουργήσει την εντύπωση, με τη βοήθεια όσων σας στηρίζουν στα ΜΜΕ, ότι φέρατε τη χαρά, την ευτυχία και το χαμόγελο στα χείλη του ελληνικού λαού και της μεσαίας τάξης. Έχετε βεβαίως φέρει τη χαρά και την ευτυχία στους προνομιούχους. Γιατί θα φέρετε μια γενεά μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων. Που θα ευνοήσει κυρίως όσες επιχειρήσεις έχουν υψηλή κερδοφορία».

«Πού είναι τα μέτρα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης που υποσχεθήκατε;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Έναντι των αναγκαίων ελαφρύνσεων της μεσαίας τάξης που εμείς είχαμε δρομολογήσει εσείς δίνετε προτεραιότητα στην επιθετική μείωση της φορολογίας μιας μικρής μερίδας επιχειρήσεων. Υπηρετείτε μια οικονομική στρατηγική που όπου έχει δοκιμαστεί, σε όλο τον πλανήτη, έχει αποτύχει. Την στρατηγική αύξησης των κερδών με την ελπίδα πως αυτή κάποια στιγμή θα μεταφραστεί σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Ακόμα χειρότερα, μειώνετε την εταιρική φορολογία στη βάση ενός δημοσιονομικού χώρου που προκύπτει από μείωση άλλων κρίσιμων κατηγοριών δαπανών, όπως οι δαπάνες για ενεργές πολιτικές απασχόλησης.  Και βεβαίως από ανεδαφικές εκτιμήσεις για την οικονομική μεγέθυνση, τα φορολογικά έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Για να το πούμε απλά, είστε πρόθυμοι να ρισκάρετε την με μεγάλες θυσίες κατακτημένη δημοσιονομική ισορροπία προκειμένου, να χρηματοδοτήσετε την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων, ελπίζοντας πως αυτή κάποια στιγμή μπορεί να φέρει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης».

Ο πρώην πρωθυπουργός, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως η στρατηγική της είναι «πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς». Όπως είπε, «αυτές ακριβώς ήταν οι πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση», ενώ στη συνέχεια τόνισε πως η κυβέρνησή του «έστρεψε την Ελλάδα προς το μέλλον».

«Παραδώσαμε μια οικονομία μία οικονομία με ολοένα καλύτερες επιδόσεις», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως σύμφωνα με τα στοιχεία, τρίτο τρίμηνο του 2019, «η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4%, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,0%, αυξήθηκε ο αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, είχαμε αρνητικό ρεκόρ 18ετίας στο ισοζύγιο απολύσεων προσλήψεων με 126.000 περισσότερες απολύσεις έναντι των προσλήψεων».

Εκτενείς αναφορές έκανε ο κ. Τσίπρας και στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της αλλά και προτείνοντας μια σειρά από ενέργειες. «Βρισκόμαστε σε μια εύθραυστη περιοχή και οι σχέσεις μας με τις γειτονικές χώρες αποτελούν κρίσιμο παράγοντα και για τη πορεία της οικονομίας και της ευημερίας. Ειδικότερα οι σχέσεις μας με τη Τουρκία. Τόσο λόγω της ανοιχτής διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα και της πληγής του Κυπριακού, όσο όμως και γιατί διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη προσφυγική κρίση. Τα τελευταία 20 χρόνια, ορθώς, η χώρα μας βασίστηκε σε μια διττή προσέγγιση, διαλόγου και πίεσης στην Τουρκία για να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα από την τουρκική επιθετικότητα και να οικοδομήσει μια νέα σχέση με τη γείτονα.  Ορθώς, πρωτοστατήσαμε ως χώρα στο ξεκλείδωμα της Τουρκικής ενταξιακής πορείας την περίοδο 1999-2004, στηρίζοντας τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη γείτονα.  Και αξιοποιώντας το πλαίσιο του Ελσίνκι για να προχωρήσουν οι διερευνητικές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, με την προοπτική προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.  Σε αυτό το πνεύμα, την περίοδο 2015-2016 με εφαλτήριο το προσφυγικό, μπορέσαμε να πρωτοστατήσουμε εκ νέου στην οικοδόμηση μιας άλλης φάσης στρατηγικής συνεργασίας στις ευρωτουρκικές σχέσεις.  Μιας φάσης που οδήγησε στην δύσκολη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας που εξασφάλισε τη ραγδαία μείωση ροών και κυρίως θανάτων στο Αιγαίο.  Μιας φάσης που επέτρεψε να φτάσουμε πιο κοντά από ποτέ στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και στην κατοχύρωση του πλαισίου Γκουτέρρες.  Μιας φάσης που επέτρεψε τη διεξαγωγή νέων γύρων διερευνητικών, αλλά κυρίως, ουσιαστικών συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Δυστυχώς, όμως, και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε: αυτή η Τουρκία δεν υπάρχει πια. Θα είναι, όμως, ιστορικό – υπαρξιακό - λάθος της γενιάς μας να αποφασίσουμε ότι αφού αυτή η Τουρκία δεν υπάρχει πια, δεν πρέπει να υπάρχει και αυτή η Ελλάδα.  Η Ελλάδα του διαλόγου, των αξιών και του διεθνούς δικαίου.  Θα ήταν απλό, να πούμε ότι σήμερα, η μόνη λύση είναι η ανάσχεση των ροών. Να επαναπροωθούμε στη θάλασσα τους πρόσφυγες και μετανάστες που δεν σταματάει η Τουρκία παραβιάζοντας τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.  Να μιλάμε για «την εποχή των κανονιών» και να βάζουμε τα ΜΜΕ μας, να αποκαλύπτουν τους άκρως απόρρητους όρους εμπλοκής του Πολεμικού Ναυτικού. Να μιλάμε για διάλογο αφηρημένα, αλλά να τερματίζουμε στην πράξη και με διαρροές τον διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αλλά η Ελλάδα του 2020 δεν πρέπει να ακολουθήσει την Τουρκία στον κατήφορο του 20ου αιώνα, που έχει επιλέξει ο Πρόεδρος Ερντογάν. Αυτό πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός».

«Η Ελλάδα πρέπει να μείνει σταθερή στην ευρωπαϊκή πυξίδα και τις αξίες που επέλεξε στην χαραυγή του 21ου αιώνα για τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών, μετά από μια καταστροφική δεκαετία που μας έφτασε για μια ακόμη φορά στα πρόθυρα του πολέμου. Και πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς για το τι σημαίνει αυτό. Πρώτον, σημαίνει μια φιλειρηνική πολιτική. Αλλά φιλειρηνική δε σημαίνει ότι δε φροντίζουμε για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θα είμαστε απέναντι στις φιλοπόλεμες κραυγές του εθνικιστικού τύπου, που ενισχύονται από ανεύθυνες κυβερνητικές διαρροές και εκθέτουν τη χώρα μας. Αλλά στηρίζουμε απόλυτα την αναβάθμιση της αποτρεπτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων για να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απέναντι σε κάθε απειλή. Μέσα στα χειρότερα χρόνια της κρίσης, εξασφαλίσαμε την αναβάθμιση των F-16 και πριν λίγες μέρες υπεψηφίσαμε το σχετικό νομοσχέδιο ακριβώς διότι ξέρουμε τη σημασία του αυτήν τη στιγμή. Και θα στηρίξουμε οποιαδήποτε στοχευμένη και καθαρή προσπάθεια ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεών μας, γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι μετά από 10 χρόνια κρίσης. Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπει η χώρα αυτές τις ώρες από την ηγεσία της, δεν μπορεί να είναι «να επιδειχθεί καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές». Ούτε ότι «δεν φοβόμαστε θερμό επεισόδιο». Αυτές είναι τουλάχιστον ατυχείς, για να είμαι επιεικής, δηλώσεις. Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι ικανές να εγγυηθούν και σε κάθε περίπτωση δε θα επιτρέψουν την παραμικρή αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων»

«Δεύτερον, φιλειρηνική πολιτική σημαίνει ενεργητική διπλωματία. Πρέπει για μια ακόμα φορά να δώσουμε μάχη προκειμένου να ενσωματώσουμε τα συμφέροντά μας στο ευρωτουρκικό πλαίσιο. Όπως λειτουργήσαμε με το Ελσίνκι και το προσφυγικό, πρέπει σήμερα να λειτουργήσουμε με τις κυρώσεις. Η Ελλάδα οφείλει να αγωνιστεί με όλες τις διπλωματικές της δυνάμεις – και με τη χρήση βέτο αν χρειαστεί - για την επέκταση των ευρωπαικών κυρώσεων σε βάρος της εταιρειών και προσώπων που θα δράσουν στην περιοχή της παράνομης συμφωνίας. Πρέπει όλοι να μάθουν ότι το τίμημα της ευρωπαϊκής διπλωματικής απραξίας θα είναι τεράστιο. Και αυτό πρέπει έπρεπε να γίνει χθες. Η πολυφωνία σε αυτά τα θέματα. Οι παράλληλες και αντιφατικές δηλώσεις μεταξύ του υπουργού εξωτερικών και του αναπληρωτή του, μόνο κακό κάνουν στη χώρα. Και παράλληλα, πρέπει να καταφέρουμε να καθίσουμε και εμείς στο τραπέζι του διαλόγου για το μέλλον της Λιβύης. Όπως καταφέραμε και με τη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια ή τη Διάσκεψη του Παλέρμο. Και ταυτόχρονα να εντείνουμε τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ. Κυρίως, όμως, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η επίσκεψη στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε σαφές μήνυμα του Προέδρου Τραμπ ότι ο EastMed πρόκειται να προχωρήσει μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και ότι το σχήμα 3+1 με την Κύπρο και το Ισραήλ θα επανασυγκληθεί».

Ως τρίτο στόχο, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να έχει «το διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου. Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές τις οποίες απέρριπτε ο Πρόεδρος Ερντογάν από το 2016. Και αν αυτές δεν προχωρήσουν, να αρχίσουν οι συνομιλίες για συνυποσχετικό προκειμένου να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές. Θα προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όλα τα μέσα, αλλά στόχος μας δεν είναι να ακολουθήσουμε την Τουρκία στον αδιέξοδο δρόμο της σύγκρουσης και των τετελεσμένων. Στόχος είναι η επίλυση της διαφοράς μας στη βάση του διεθνούς δικαίου και η ειρήνη στην περιοχή μας».

Γεννηματά: Να στείλουμε μήνυμα αποφασιστικότητας στον Ερντογάν

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, έκανε εκτενείς αναφορές στα ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να σταλεί δυναμικό μήνυμα στον Ερντογάν: «Οι εγκλωβισμένοι στα νησιά ξεπερνούν τους 40.000. Πριν από λίγες ημέρες παρουσίασα προτάσεις, τα βήμα για την αντιμετώπιση των τουκρικών προκλήσεων. Αρνηθήκατε κ. Μητσοτάκη να μας πείτε ποια είναι η κόκκινη γραμμή μας. Αρνηθήκατε το Συμβούλιο Αρχηγών. Το πήρατε πάνω σας. Υπάρχει όμως η ανάγκη για εθνική γραμμή σε αυτά τα θέματα. Μας είπατε ότι η εξωτερική πολιτική δεν συζητείται, αλλά ασκείται. Αυτό προϋποθέτει όμως την ύπαρξη εθνικής στρατηγικής που θα διαμορφωθεί απ όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. (…) Εκτιμώ ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση, εφόσον υπάρξει κοινή γραμμή για την κόκκινη μας γραμμή. Ως εδώ με τις παραχωρήσει. Να στείλουμε μήνυμα στον Ερντογάν ότι εάν τολμήσει να καταπατήσει τα εθνικά μας δικαιώματα, θα απαντήσουμε αποφασιστικά. Υποτιμήσατε στην αρχή το πρόβλημα. Μην αργείτε άλλο κ. Μητσοτάκη».

Στρέφοντας το βλέμμα της στον προϋπολογισμό, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε πως παρότι άλλαξε η κυβέρνηση, δεν άλλαξε η πολιτική. «Αυτόν τον  Προϋπολογισμό θα μπορούσε κάλλιστα να τον υπογράφει ο κ. Τσακαλώτος.  Στις ίδιες ράγες κινείται.  Τα  υπερπλεονάσματα είναι πάντα εδώ.  Οι δεσμεύσεις Τσίπρα παραμένουν ισχυρές. Και οι πολίτες παραμένουν στο ίδιο έργο θεατές. Ο προϋπολογισμός του 2020 προσγειώνει τον κ. Μητσοτάκη. Από την «εικονική  κανονικότητα» που παρουσιάζει, στη  σκληρή πραγματικότητα που ζούμε». Σε αυτό το πλαίσιο, κατήγγειλε πως δεν αντιμετωπίζονται οι αδικίες, παραμένει το αδιέξοδο της ανάπτυξης, το κοινωνικό κράτος καταρρέει.

Ως προς τις εκκενώσεις καταλήψεων σήμερα και τις νέες καταγγελίες για αστυνομική βία, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, υποστήριξε: «Οι πολίτες πράγματι αποζητούν την ασφάλεια στην ζωή τους.  Όμως η αστυνομική αυθαιρεσία που καθημερινά πληθαίνει δεν είναι ένδειξη δύναμης,  αλλά αδυναμίας. Αποτελεί ομολογία  της αποτυχίας της Κυβέρνησης σας να εγγυηθείτε την ασφάλεια των πολιτών στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας . Αυτή είναι η κατάσταση στην πραγματική ζωή».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως με τον προϋπολογισμό «το αποτύπωμα της κοινωνικής αδικίας και των ανισοτήτων είναι ακόμη βαθιά χαραγμένο στο κοινωνικό σώμα. Σε αυτά τα πλαίσια το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στη χώρα είναι να θεωρήσετε ως επιστροφή στη κανονικότητα την επιστροφή στις πολιτικές που μας οδήγησαν στη κρίση».

Κουτσούμπας: Το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ υλοποιεί την επίθεση του κεφαλαίου κατά των εργαζόμενων

Κατά την τοποθέτησή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό: «Τα οφέλη της αύξησης της πίτας, καρπώνεται το μεγάλο κεφάλαιο. Και ήταν προκλητική η αναφορά του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο προϋπολογισμός του 2019 με την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ είχε κατατεθεί και προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% και αύξηση του μέσου μισθού κατά 1,4%. Ο κόσμος ξέρει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε για πρώτη φορά τον πραγματικό μισθό πολύ κάτω και έκανε τον έλληνα εργαζόμενο απ τους φτωχότερους του κόσμου. Το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ υλοποιεί την επίθεση του κεφαλαίου κατά των εργαζόμενων. Ενώ γενικά υπόσχεστε αύξηση μισθού, την ίδια ώρα προβλέπεται πάνω από 1 δισ. περισσότερους φόρους σε εργαζόμενους. Και δεν τα κάνετε τυχαία αυτά. Το νέο εθνικό σχέδιο για το κλίμα είναι κομμένο και ραμμένο για να στηρίξει τις επενδύσεις του κεφαλαίου».

Βελόπουλος: Προϊόν δημιουργικής λογιστικής ο προϋπολογισμός

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό: «Προϊόν δημιουργικής λογιστικής ο προϋπολογισμός. Έχει πήλινα πόδια, είναι καταδικασμένος να αποτύχει γιατί δεν έχετε πρόγραμμα και σχέδιο. Βασίζεται σε έωλα νούμερα».

Ως προς τις επιχειρήσεις της αστυνομίας για την εκκένωση καταλήψεων στο Κουκάκι, ο κ. Βελόπουλος εξαπέλυσε πυρά και κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Σε ποια κανονική χώρα θα μπορούσαμε να συζητάμε για το ένα ένας αστυνομικός χτύπησε έναν πολίτη. Ποια είναι η κανονικότητα που διέπει το πολιτικό προσωπικό; Άκουσα να λέει ένας πρώην υπουργός ότι οι καταλήψεις σε άλλες χώρες είναι πολιτιστικό γεγονός. Το λέει ο κ. Κατρούγκαλος. Σε λίγο θα κάνουμε όλοι μας καταλήψεις. Δεν είναι λογική αυτή. Δυστυχώς, η αστυνομία θα χρησιμοποιήσει βία. Όπως έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ που η αστυνομία χτύπαγε διαδηλωτές, Έλληνες διαδηλωτές που διαδήλωναν για τη Μακεδονία. Μην μας το παίζετε μωρές παρθένες. Δεν καταδικάσατε τη βία τότε. Επενδύετε δυστυχώς στην κοντή μνήμη του Έλληνα».

Βαρουφάκης: «Η χρεοδουλοπαροικία παραμένει»

«Η χρεοδουλοπαροικία παραμένει και γι αυτό οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας δίνουν investment grade», είπε ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και συνέχισε: «Και γι αυτό το λόγο δεν μας βάζει στην ποσοτική χαλάρωση η ΕΚΤ».

«Κύριε Σταϊκούρα, με τον “Ηρακλή”, τις εγγυήσεις θα τις καταγράψετε στο χρέος; Και αν όχι, δεν πρέπει να το καταγράψετε;» «Δεν είναι δυνατόν ο ελληνικός λαός να έχει εγγυηθεί δεκάδες δις. προς τις τράπεζες και να μην απαντάτε για το ύψος των εγγυήσεων και το επιτόκιό τους», επεσήμανε να αναφερόμενος στις εγγυήσεις ύψους 56 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες.

«Ο προϋπολογισμός σας κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως ακόμη ένα ευχολόγιο, ακόμη μιας μνημονιακής κυβέρνησης. Έχουμε υψηλό χρέος, έχουμε έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών – στα έξι δισ. ευρώ-, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 6,7 δισ. ευρώ και αρνητικές καθαρές επενδύσεις. Βρισκόμαστε στη δέκατη χρονιά αρνητικών επενδύσεων», συνέχισε. 

«Κρύβεστε πίσω από την ανεύθυνη υπακοή. Ήταν εξαιρετική η κίνησή σας κύριε Μητσοτάκη να συναντήσετε την κ. Λαγκάρντ. Δεν ξέρω γιατί συζητήσατε, αλλά αναρωτιέμαι αν συζητήσατε αυτό που έπρεπε. Όπως έκανα εγώ το 2015. Μου είπε ότι τα 56 δισ. ευρώ του πρώτου μνημονίου με το υψηλό επιτόκιο, θα έπρεπε να κουρευτεί άμεσα. Και επέμενε η ίδια και ο κ. Τόμσεν πως αυτό είναι προαπαιτούμενο για την ανάκαμψη. Αλλά εσείς συζητήσατε για την πλήρη ρευστοποίηση των εγγυήσεων. Τους δώσατε γη και ύδωρ. Επιλέγετε τη λιτότητα, ισχυριζόμενοι ότι δεν υπάρχει εναλλακτική», υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης, κλιμακώνοντας τα πυρά του κατά της κυβέρνησης.

Πηγή: newpost

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κλιματική κρίση επεκτείνεται γοργά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο»
«Θα ήθελα να αναδειχθεί το θέμα των κλιματικών προσφύγων», σημείωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας», που προβάλλεται από...
«Η κλιματική κρίση επεκτείνεται γοργά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο»