Όλα όσα έγιναν στη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συγκρότηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης και τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί
Μέχρι και στην επιλογή του υπηρεσιακού πρωθυπουργού που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, δυσκολεύτηκαν να καταλήξουν στο Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί.
Επιμέλεια: ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ
Μέχρι και στην επιλογή του υπηρεσιακού πρωθυπουργού που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, δυσκολεύτηκαν να καταλήξουν χθες το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί στην τελευταία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Στη σύσκεψη, να σημειωθεί, ότι δεν παραβρέθηκε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε τον αποκλεισμό του από τη σύσκεψη της Τρίτης. Τελικά, και μετά τα ονόματα των Λουκά Παπαδήμου και Γεράσιμου Αρσένη τα οποία «έπεσαν» στο τραπέζι, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα και καθώς στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν υπήρξε συμφωνία για πολιτικό πρόσωπο, επιλέχθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος ο οποίος θα είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τις 17 Ιουνίου, οπότε και θα γίνουν οι νέες εκλογές.
Πως φθάσαμε στην επιλογή του προέδρου του ΣτΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρότεινε την παράταση της θητείας του Λουκά Παπαδήμου. Μαζί του συμφώνησαν τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος. Ωστόσο, υπήρξε διαφωνία από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να προτείνει για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού τον Γεράσιμο Αρσένη με το αιτιολογικό ότι γνωρίζει τα ζητήματα της οικονομίας και αντανακλά τη νέα πολιτική γεωγραφία, αλλά η πρόταση απερρίφθη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο. Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «κομματική συναλλαγή» και απευθυνόμενος στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε, σύμφωνα με πληροφορίες: «τρεις μέρες προσπαθούμε να καταλήξουμε σε πολιτικό πρόσωπο και τώρα προτείνεις τον Αρσένη». Ο κ. Τσίπρας αντέδρασε λέγοντας στον κ. Βενιζέλο ότι «δεν με εντυπωσιάζει η άρνηση, με εντυπωσιάζει η αιτιολόγηση». Από την πλευρά του κ. Παπούλια υπήρξε η πρόταση για παραμονή του κ. Παπαδήμου στην πρωθυπουργία, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία και τελικά επελέγη η λύση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Π. Πικραμμένου.
Αντ. Σαμαράς: «Αλλάζουμε τα πάντα ή ζούμε τον τρόμο της απομόνωσης»
Το δίλημμα των εκλογών, από την πλευρά του κόμματός του, έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του με την οποία χαρακτήρισε «άριστη» την επιλογή του νέου υπηρεσιακού πρωθυπουργού Π. Πικραμμένου. «Ο ελληνικός λαός έχει τώρα μπροστά του δύο δρόμους: Από τη μία, να αλλάξουμε τα πάντα στην Ελλάδα, με αλλαγές που να γίνονται, σε μια Ευρώπη που και αυτή αλλάζει. Και από την άλλη, να ζήσουμε τον τρόμο της εξόδου από το ευρώ, τον τρόμο της απομόνωσης, εκτός Ευρώπης, και της κατάρρευσης όσων είχαμε φτιάξει μέχρι σήμερα…», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.
Αλ. Τσίπρας: Να «παγώσει» κάθε ενέργεια για ιδιωτικοποιήσεις
Να «παγώσει» κάθε διαδικασία σχετικά με την πώληση της δημόσιας περιουσίας, καθώς και κάθε διαδικασία στο ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη σύσκεψη. Ακόμη, ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι «ζητήσαμε στο βαθμό που απαιτούνται για την εφαρμογή του νόμου 4051 που αφορά σε περικοπές μισθών και συντάξεων, έκδοση υπουργικών αποφάσεων και διαταγμάτων, η υπηρεσιακή κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμία τέτοια ενέργεια έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση που θα έχει την εμπιστοσύνη της βουλής». Αναφορικά με τον πρόσωπο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπρότεινε τον Γεράσιμο Αρσένη, ένα πρόσωπο, που όπως είπε, πληρούσε τις προϋποθέσεις που έθεσε ο ΠτΔ δεδομένης της κατάστασης. Οι δυνάμεις που μέχρι χθες επέμεναν στη δυνατότητα να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψαν την πρόταση μας, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «η υποκρισία αυτές τις ημέρες περισσεύει». Όσον αφορά στις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Τσίπρας κατέληξε, λέγοντας ότι «τον λόγο τώρα θα τον έχει ο λαός, για να πάρει την τύχη του στα χέρια του».
Ευ. Βενιζέλος: «Να σταθμίσουν οι πολίτες τα πράγματα»
«Δεν μπορούν να επαναληφθούν τώρα με την ίδια ευκολία η δημαγωγία, η ανευθυνότητα και το εμπόριο ψευδαισθήσεων, που περίσσεψαν στην προηγούμενη αναμέτρηση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Ο καθένας πρέπει να εξηγήσει με πιο προσεκτικό και τεκμηριωμένο τρόπο αυτά που λέει, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Εμείς ζητούμε από τους Έλληνες πολίτες να σκεφτούν να σταθμίσουν τα πράγματα βλέποντας προς το μέλλον», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι «δεν παραγνωρίζουμε την δική μας ευθύνη στο μέτρο που μας αναλογεί». Καταλήγοντας ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «αυτό που έχει μεγάλη ευθύνη τώρα είναι το τι λέει ο καθένας για το μέλλον του τόπου. Κι εμείς προτείνουμε συγκεκριμένα, εφικτά, ρεαλιστικά πράγματα τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των Ελλήνων με ασφάλεια και να δώσουν ξανά αισιοδοξία και προοπτική».
Π. Καμμένος: «Καμία απόφαση πώλησης δημόσιας περιουσίας»
Τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμμένο -ο οποίος και τελικά επελέγη- πρότεινε για υπηρεσιακό πρωθυπουργό ο Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων διαφώνησε κατηγορηματικά με την πρόταση για την παραμονή του Λουκά Παπαδήμου, τον οποίο, όπως είπε, πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμφώνησαν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος.
Όπως είπε σε δήλωσή του, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Καμμένος πρότεινε επίσης την τοποθέτηση του καθηγητή Π. Ήφαιστου στη θέση του υπουργού Εξωτερικών και του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Δ. Γράψα στη θέση του υπουργού Άμυνας. Σημείωσε επίσης ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις πώλησης δημόσιας περιουσίας ή να υπογράφει διατάγματα.
Παράλληλα, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει μια ενιαία εθνική θέση για το θέμα της πιθανής συζήτησης ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στις 21 Μαΐου και ζήτησε η ελληνική πλευρά να ασκήσει βέτο, ακολουθώντας τη γραμμή του Κ. Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Πιστεύω ότι καταλήξαμε ότι η σημερινή υπηρεσιακή κυβέρνηση δια του Υπουργού Εξωτερικών και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας θα αποφασίσει τη συνέχιση της πολιτικής του Βελιγραδίου, δηλαδή την άσκηση βέτο όσον αφορά , δήλωσε ο Π. Καμμένος. Τέλος ο κ. Καμμένος ζήτησε να γίνει ο προεκλογικός αγώνας σε κλίμα ομαλότητας και τόνισε ότι δεν πρέπει να πληγεί ο τουρισμός. Εξέφρασε δε την πεποίθησή του ότι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, θα μπορέσει να διαμορφώσει εκείνες τις συνθήκες για την προστασία των εθνικών θέσεων και τη διαφύλαξη του κύρους των εκλογών.
Αλ. Παπαρήγα: «Αυστηρά υπηρεσιακό το νέο σχήμα»
«Το πολιτικό εκλογικό παιχνίδι δεν έλειψε και για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και το θεωρώ απαράδεκτο» τόνισε η γγ του ΚΚΕ, αποχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο. Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι αυστηρά υπηρεσιακού σκοπού. «Αυστηρά υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία δεν πρέπει να προχωρήσει σε καμία ενέργεια, ούτε στα πλαίσια της ΕΕ ούτε στο ΝΑΤΟ, κάποια ενέργεια που να δεσμεύει το λαό, γιατί εμάς μας ενδιαφέρει να μην υπάρχει δέσμευση εναντίον του λαού. Και αν υπάρξει ένα έκτακτο γεγονός, κάτι απρόσμενο εν πάση περιπτώσει, με την διαδικασία της επικοινωνίας με τα κόμματα και με ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να αντιμετωπιστεί». Η ίδια ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της είχε προτάσεις, αλλά ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που γίνονται προτάσεις με πολιτικούς εκλογικούς σκοπούς, «τότε και αν είχαμε πρόταση θα την παίρναμε πίσω». Εξήγησε μάλιστα: «Σκεφτείτε να κάναμε τώρα μια πρόταση ως ΚΚΕ και να προτείνουμε έναν άνθρωπο -και θα ζητούσαμε να συμφωνήσουν και οι άλλοι- που θα πήγαινε στα Σώματα και υποτίθεται ότι θα αποφάσιζε για λογαριασμό όλων και θα προσέγγιζε τη δική μας άποψη. Από τη στιγμή που τη δική μας άποψη δεν μπορεί να την προσεγγίσει ένας που είναι και της αρεσκείας όλων, δεν προτείνουμε. Θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την ευθύνη για τη σύνθεση της κυβέρνησης».
Φ. Κουβέλης: «Αμιγώς υπηρεσιακή κυβέρνηση»
Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να είναι αμιγώς υπηρεσιακή και είναι προφανές ότι δεν πρέπει να προβεί στην έκδοση κανονιστικών πράξεων, είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μετά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Κουβέλης αποκάλυψε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εφαρμοστεί το άρθρο 37 του Συντάγματος ώστε ο πρόεδρος να διαλέξει έναν εκ των τριών ανώτατων δικαστικών, ενώ ανέφερε ότι δεν έκανε καμία πρόταση για πρόσωπα που θα μετέχουν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. Επίσης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε την επιθυμία η κυβέρνηση αυτή να έχει ένα μικρό υπουργικό σχήμα, καθώς η μόνη αρμοδιότητά της είναι να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές, οι οποίες θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα στις 17 Ιουνίου, όπως είπε. «Η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη από καιρό με παρατεταγμένες τις δυνάμεις της και με αισιοδοξία» τόνισε ο κ. Κουβέλης, ενώ κάλεσε το λαό να δώσει πολλαπλάσια δύναμη στη ΔΗΜΑΡ , "ώστε να δώσουμε κυβέρνηση που θα απαγκιστρώσει την χώρα από το αδιέξοδο και αβάσταχτο Μνημόνιο (...) και θα μετατοπίσει την πολιτική ζωή του τόπου από την βαθιά συντηρητική θέση και κατάσταση στην οποία την έχουν φέρει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, σε μια προοδευτική κατεύθυνση", όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αιχμηρή απάντηση της Λ. Κατσέλη για τα περί «πολιτικών συναλλαγών»
Με οξύ τρόπο απάντησε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη, στα περί «πολιτικής συναλλαγής» που ειπώθηκαν μετά την πρόταση που διατύπωσε χθες το μεσημέρι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Αλέξης Τσίπρας να οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο πρώην υπουργός Γεράσιμος Αρσένης, σύζυγος της κυρίας Κατσέλη. Λαβή για την απάντηση έλαβε η κυρία Κατσέλη από αιχμηρή δήλωση του κορυφαίου στελέχους του κόμματος Χάρη Καστανίδη ότι «η πρόταση του κ. Τσίπρα να ορισθεί ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο κ. Γεράσιμος Αρσένης, δεν σημαίνει ότι η Κοινωνική Συμφωνία είναι παράρτημα οποιουδήποτε κόμματος ή», όπως πρόσθεσε, «ιδιοκτησία οποιουδήποτε στελέχους της». «Επικροτώ τη δήλωση του Χάρη Καστανίδη» δήλωσε λίγο αργότερα η Λούκα Κατσέλη. «Αποτελεί πληρωμένη απάντηση στους ισχυρισμούς του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η πρόταση ορισμού του Γεράσιμου Αρσένη ως υπηρεσιακού Πρωθυπουργού είναι προϊόν πολιτικής συναλλαγής μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Κοινωνικής Συμφωνίας» συμπλήρωσε.