Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Τα 5 στάδια «εξόδου» για απαγόρευση κυκλοφορίας – λουκέτα

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη

Το κυβερνητικό επιτελείο αρχίζει να οριοθετεί τα επόμενα βήματα για την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού λόγω του κορονοϊού. Διάφορα σενάρια καταρτίζονται από το Μαξίμου, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι προβληματισμοί για το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", οι προτάσεις για την έξοδο από την καραντίνα φαίνεται να περιλαμβάνει πέντε μεγάλες φάσεις στο δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου.

Αν και δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις, στο πρώτο στάδιο εντάσσεται η άρση των περιορισμών κυκλοφορίας. Προτεραιότητα για τους επιστήμονες και την κυβέρνηση είναι η προστασία των ευάλωτων ομάδων για τις οποίες ετοιμάζονται ξεχωριστές ρυθμίσεις. Οι εισηγήσεις είναι οι πολίτες άνω των 65 ετών να ακολουθήσουν διαφορετικό χρονοδιάγραμμα.

Η δεύτερη φάση αναμένεται να περιλαμβάνει επιστροφή στην εργασία και άνοιγμα των πρώτων επιχειρήσεων. Θα καθοριστεί το νέο πλαίσιο μέτρων υγιεινής και ασφάλειας λειτουργίας. Ενδεχομένως πρώτα θα ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα και ίσως κομμωτήρια με περιορισμένη λειτουργία και έπειτα τα εστιατόρια και τα καφέ με λιγότερα τραπεζοκαθίσματα. Ένα ενδεχόμενο μέτρο είναι το πλαφόν στον αριθμό πελατών ανά τετραγωνικά, όπως εφαρμόστηκε και στα σούπερ μάρκετ.

Το τρίτο στάδιο αφορά στα σχολεία. Στόχος είναι οι Πανελλήνιες να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου με διαφορετικό καθεστώς, ενδεχομένως με εξετάσεις σε σχολεία και όχι σε εξεταστικά κέντρα. Η κυβέρνηση κινείται πάντως στο άνοιγμα όλων των σχολείων σε μια συζήτηση που φαίνεται να οριοθετείται χρονικά μετά τις 10 Μαΐου.

Η τέταρτη φάση περιλαμβάνει την επαναφορά των αεροπορικών συνδέσεων. Οι πρώτες σκέψεις είναι να υπάρχει θερμομέτρηση όσων φτάνουν στη χώρα μας.

Στο πέμπτο στάδιο περιλαμβάνεται ο τουρισμός. Ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει για το πλάνο ανοίγματος αρχικά των μικρών και στη συνέχεια των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, ωστόσο δεν αναμένεται κάτι σχετικό πριν από τις 15 Ιουνίου.

Άδωνις Γεωργιάδης: Έξοδος με αντίστροφη πορεία

Το σχέδιο που δημοσιεύουν «Τα Νέα» επί της ουσίας επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος σε συνέντευξή του στον Αντέννα δήλωσε πως: «Μία γενική αρχή, σχετικά με το σχεδιασμό για το πως και πότε θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, το μόνο που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή, είναι ότι ή άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει με αντίστροφη πορεία από αυτή που έκλεισαν και πιστεύουμε ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και στα μέσα Μαΐου, με βάση το καλό σενάριο, θα μπορεί να ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία. Κανένας μας δεν βρίσκει ευχαρίστηση σε αυτά τα μέτρα αλλά ήταν αναγκαία για την καταιγίδα που ήρθε».

Υπογράμμισε ότι τα πράγματα, σε ότι αφορά την πανδημία του κορονοϊού, δείχνουν να πηγαίνουν καλά, αλλά θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί. «Είμαστε στο 87΄ και παίρνουμε την πρόκριση, ας μη φάμε γκολ στο 90΄» όπως είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ειδικούς επεξεργάζεται το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής άρσης των μέτρων που έχουν επιβληθεί, αλλά σημείωσε πως η ζωή μας δε θα γίνει αμέσως η ίδια όπως ήταν πριν τον κορονοϊό, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί τα εμβόλιο.

Σε ότι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά, έχει και σχέδιο και όρεξη και εργατικότητα ώστε να διαψεύσει τις απαισιόδοξες προβλέψεις, όπως αυτή του ΔΝΤ και δήλωσε πεπεισμένος ότι «θα τα καταφέρουμε, όπως ακριβώς διαψεύσαμε και τις αρνητικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας».

Ερωτηθείς για το «μαξιλαράκι» των 37 δις που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε αρχικά ότι είναι απόρροια του μνημονίου που ψήφισε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι «θετικό» ότι υπάρχει, αλλά σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν το έχει χρησιμοποιήσει. Ξοδεύει τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους «και καλό είναι, όσο γίνεται να μην το ακουμπήσουμε διότι θα είναι κακό σήμα για τις αγορές» όπως είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε επίσης ότι κριτής για την οικονομική πορεία της χώρας είναι οι αγορές και η χθεσινή έξοδος σε αυτές με το 7ετές ομόλογο απέδειξε ότι η Ελλάδα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών. Τέλος σημείωσε ότι ασφαλώς φέτος θα είναι μία δύσκολη χρονιά «αλλά, αν είμαστε στο καλό σενάριο και μειώνεται η εξάπλωση του ιού, όπως φαίνεται ότι συμβαίνει, οι προβλέψεις ότι ο τουρισμός φέτος θα είναι μηδέν θα διαψευστούν διότι αν και παγκοσμίως η πίτα του τουρισμού θα είναι πολύ μικρότερη, η χώρα μας, από αυτή τη μικρότερη πίτα, λόγω της αξιοπιστίας που έχει κερδίσει η Ελλάδα, θα μπορέσει να διεκδικήσει μεγαλύτερο κομμάτι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χ.Α. : Κλείνει ο «μαύρος» κύκλος της κρίσης
Την ίδια ώρα η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα εκτοξεύθηκε στα προ Lehman Brothers επίπεδα, 15 και πλέον χρόνια πίσω
Χ.Α. : Κλείνει ο «μαύρος» κύκλος της κρίσης