Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τριετές πρόγραμμα για την προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων

Υπεγράφη από Ελλάδα και Ολλανδία - Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Μνημόνιο συνεργασίας για την ενίσχυση του συστήματος επιτροπείας, υποδοχής και προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων που ζουν στην Ελλάδα, υπέγραψαν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου και η υπουργός Μετανάστευσης της Ολλανδίας, Άνκι Μπρόκερς- Κνολ.

Η υπογραφή έγινε με τηλεδιάσκεψη, παρουσία της πρέσβειρας της Ολλανδίας στην Ελλάδα, Στέλα Ρόνερ, και αντιστοίχως του Έλληνα πρέσβη, Νικόλαου Πλεξίδα. Το μνημόνιο συνεργασίας αφορά τριετές πρόγραμμα, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της δυναμικότητας των αρμόδιων ελληνικών αρχών στον τομέα της επιτροπείας. Η χρηματοδότηση θα είναι ύψους έως 4 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατασκευή ασφαλών δομών φιλοξενίας, συνολικής δυναμικότητας 48 θέσεων για ασυνόδευτους ανήλικους, την υποστήριξη του συστήματος επιτροπείας, την ανάπτυξη προγράμματος κατάρτισης των επιτρόπων και της ομάδας διαχείρισης που θα επιβλέπει τους επιτρόπους, τη λειτουργία συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης των επιτρόπων, μέσω μηχανισμού παραπόνων και ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη συλλογή και παρουσίαση στατιστικών δεδομένων για την επιτροπεία και τέλος, τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων με ειδική τεχνογνωσία σε σχετικές δραστηριότητες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, η συμφωνία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ειδικότερα των συστηματικών ελληνικών προσπαθειών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την εξασφάλιση επαρκούς στήριξης προς τη χώρα μας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «το δίκτυο των διμερών συνεργασιών στα θέματα μετανάστευσης διευρύνεται προς όφελος της χώρας μας, που ως χώρα πρώτης γραμμής και υποδοχής αντιμετωπίζει τη μεγάλη πρόκληση του μεταναστευτικού στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

 

Στις 27 Ιουνίου η μετεγκατάσταση ασυνόδευτων προσφύγων στην Πορτογαλία

Την επανεκκίνηση του προγράμματος μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από την Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ειδικότερα, είπε ότι «καθώς οι περιορισμοί αρχίζουν να χαλαρώνουν προετοιμαζόμαστε για τη βασική φάση του προγράμματος το οποίο συντονίζεται από την Κομισιόν» και συμπλήρωσε ότι «μετεγκαταστάσεις 600 παιδιών και νέων ξεκινούν ξανά αυτό το μήνα με την επόμενη μεταφορά να είναι στις 27 Ιουνίου προς την Πορτογαλία» όπου θα μεταφερθούν 25 ανήλικοι.

Ο Ανταλμπέρ Γιανζ, σημείωσε ότι από τον Απρίλιο έχουν γίνει δύο επιχειρήσεις , προς τη Γερμανία (47 ανήλικοι) και το Λουξεμβούργο (12 ανήλικοι), ενώ εχθές οκτώ ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στην Ιρλανδία στο πλαίσιο διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον κ. Γιανζ, οι μετεγκαταστάσεις θα γίνουν σταδιακά στη διάρκεια πολλών μηνών έτσι ώστε να υπάρχει η διαβεβαίωση ότι οι χώρες μπορούν να υποδεχτούν καταλλήλως τους ανήλικους. Παράλληλα, έκανε έκκληση για αλληλεγγύη από όλα τα κράτη-μέλη.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρουλάκης: Κλιματικός νόμος, οδικός χάρτης για μια ανθεκτική κοινωνία
«Oι πολιτικές μας για το περιβάλλον και το κλίμα πρέπει να είναι διορατικές ώστε η χώρα να αποκτήσει ανθεκτικότητα σε κρίσεις»
Ανδρουλάκης: Κλιματικός νόμος, οδικός χάρτης για μια ανθεκτική κοινωνία
Θεσσαλονίκη: Η δυναμική της καινοτομίας της Β. Ελλάδας στο επίκεντρο συνεδρίου
Διήμερο συνέδριο - Παρασκευή 27 Μαΐου και το Σάββατο 28 Μαΐου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, στις 10:30 π.μ.
Θεσσαλονίκη: Η δυναμική της καινοτομίας της Β. Ελλάδας στο επίκεντρο συνεδρίου
Στόλτενμπεργκ: Αν ένας σύμμαχος δεχθεί επίθεση ολόκληρο το ΝΑΤΟ θα απαντήσει
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τη σοβαρότερη κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Στόλτενμπεργκ: Αν ένας σύμμαχος δεχθεί επίθεση ολόκληρο το ΝΑΤΟ θα απαντήσει