Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ένταση στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛ για Παπανδρέου - Καστανίδη

Το «ως εδώ» της Φώφης Γεννηματά στο Χ. Καστανίδη

Aνέβηκαν οι τόνοι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής και τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Χάρης Καστανίδης, οι οποίοι δέχθηκαν από αρκετούς βουλευτές σφοδρή κριτική για τη στάση τους στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, απάντησαν στις εναντίον τους βολές.

Η Φώφη Γεννηματά απηύθυνε τελεσίγραφο σε Γιώργο Παπανδρέου και Χάρη Καστανίδη που απείχαν από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις. Μιλώντας στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι όποιος από εδώ και πέρα δεν σεβαστεί τις αποφάσεις των Οργάνων θέτει εαυτόν εκτός κόμματος. Σ τη δευτερολογία της ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφών, το χαρακτήρισε «αστειότητες» μάλιστα, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι υπερασπίζεται όλη την πορεία της παράταξης και αυτή θα δικαιωθεί ιστορικά μόνο όταν ανακάμψει.

«Η στρατηγική μας είναι μία: Αυτόνομη παράταξη με το δικό της πολιτικό πρόγραμμα. Τελεία και παύλα. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να απαξιώνει την αντιπολιτευτική μας δουλειά. Εμείς είμαστε η αντιπολίτευση στη Δεξιά. Όποιος διαφωνεί με την πλειοψηφία σημαίνει ότι διαφωνεί πολιτικά και θέτει τον εαυτό του εκτός του κόμματος. Έπρεπε να παρουσιαστούμε ουρά του απαξιωμένου και γονατισμένου Τσίπρα; Με το παρακράτος, το μαγαζί και το παραδικαστικό;» υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Αυστηρή κριτική στον κ. Παπανδρέου και τον κ. Καστανίδη διατύπωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος ανέφερε: «Δεν μπορεί να ξανασυμβεί αυτό. Την αυτόνομη πορεία να την διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Δεν μπορεί όταν το κόμμα πάει να πάρει τα πάνω του, η αυτόνομη πορεία να υπονομεύεται από μέσα. Το «ως εδώ και μην παρέκει» που λέει ο Χάρης, το λέω κι εγώ».

Ο κ. Παπανδρέου, από την πλευρά του, προχώρησε σε αυτοκριτική για τη διαγραφή του Κώστα Σημίτη το 2008. «Έτσι όπως το σκέφτομαι μετά από καιρό, ίσως έκανα λάθος με τη διαγραφή Σημίτη», είπε. Απαντώντας στις εναντίον του βολές, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε πως αναλαμβάνει την ευθύνη των συνεπειών των πράξεών του - τόνισε ωστόσο, πως στις αποφάσεις για τη στάση του κόμματος δεν ρωτήθηκε. «Η ΝΔ δεν έκανε διαβούλευση για το νομοσχέδιο και εμείς πρέπει να συζητάμε περισσότερο στο εσωτερικό του κόμματος» παρατήρησε. «Είμαστε πιο προοδευτικοί από τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε, χαρακτηρίζοντάς τον «παλαιοκομματικό, παλαιοκομμουνιστικό, άκρως συντηρητικό, βαθιά αναχρονιστικό πολιτικό οργανισμό».

Υπεραμυνόμενος της στάσης του, ο Χάρης Καστανίδης, κατά τις ίδιες πληροφορίες υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος ταύτισης με τη Δεξιά - μια αναφορά που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Φώφης Γεννηματά: «Ως εδώ! Δεν υπάρχει καμία ταύτιση με τη Δεξιά».

Κατά των διαγραφών εκφράστηκαν μεταξύ άλλων ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Μιχάλης Κατρίνης, η Χαρά Κεφαλίδου η οποία υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν βουλευτές δύο ταχυτήτων. Επέκρινε τον κ. Καστανίδη για τη στάση του, επισημαίνοντας ότι ανάλογη στάση τήρησε, όπως και ο πρώην πρωθυπουργός, στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τη Παιδεία όπου κι οι δύο διαφοροποιήθηκαν σε σημαντικά σημεία με τις παρεμβάσεις τους.

Ο Χάρης Καστανίδης αντέστρεψε την κριτική λέγοντας ότι ίσως να συνιστά κατάχρηση εξουσίας, γιατί χτυπά τα κόμματα μέχρι και στην συνταγματική τους λειτουργία. Παρεμβαίνοντας ο Ανδρέας Λοβέρδος παρατήρησε ότι «η συνεδρίαση δεν είναι δικαστήριο» και πως ο ίδιος, ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και οι κκ. Αλιβιζάτος και Μανιτάκης «δεν μπορεί να κάνουν λάθος».

Η Νάντια Γιαννακοπούλου τόνισε: "Μπορούμε να συνυπάρχουμε και να συμπορευόμαστε με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου στο ίδιο κόμμα, μετά τα χθεσινοβραδινά στη Βουλή; Φρονώ πως όχι! Ο κ. Παπανδρέου πλήγωσε την παράταξη το 2015, τον ενέταξες ξανά στο ΚΙΝΑΛ, και όλοι ανοίξαμε την αγκαλιά μας. Και τώρα σε αυτήν την κομβική στιγμή για το Κίνημά μας, την ξαναπληγώνει".

Από την πλευρά του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δήλωσε: "Η στάση των συναδέλφων είναι πολιτικά ανέντιμη απέναντι στην υπόλοιπη ΚΟ και τους ψηφοφόρους μας"

Πηγή: enikos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρουλάκης: Κλιματικός νόμος, οδικός χάρτης για μια ανθεκτική κοινωνία
«Oι πολιτικές μας για το περιβάλλον και το κλίμα πρέπει να είναι διορατικές ώστε η χώρα να αποκτήσει ανθεκτικότητα σε κρίσεις»
Ανδρουλάκης: Κλιματικός νόμος, οδικός χάρτης για μια ανθεκτική κοινωνία
Θεσσαλονίκη: Η δυναμική της καινοτομίας της Β. Ελλάδας στο επίκεντρο συνεδρίου
Διήμερο συνέδριο - Παρασκευή 27 Μαΐου και το Σάββατο 28 Μαΐου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, στις 10:30 π.μ.
Θεσσαλονίκη: Η δυναμική της καινοτομίας της Β. Ελλάδας στο επίκεντρο συνεδρίου
Στόλτενμπεργκ: Αν ένας σύμμαχος δεχθεί επίθεση ολόκληρο το ΝΑΤΟ θα απαντήσει
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τη σοβαρότερη κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Στόλτενμπεργκ: Αν ένας σύμμαχος δεχθεί επίθεση ολόκληρο το ΝΑΤΟ θα απαντήσει