Συγκροτήθηκε η επιτροπή για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών που μετείχαν σε κυβερνήσεις - Φρένο Σαμαρά στις προσλήψεις συγγενών ως μετακλητών από πολιτικούς
Επιτροπή η οποία θα εξετάσει τα «πόθεν έσχες» των κοινοβουλευτικών που διετέλεσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, καθώς και των συζύγων και τέκνων τους, από το 1974 μέχρι το 2012, συγκροτήθηκε από τα κόμματα της Βουλής. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίους, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ανακοίνωσε στη χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, την πρόθεσή του να προχωρήσει σε «κούρεμα» του προϋπολογισμού της Βουλής. Θα μειωθεί και η δύναμη των υπερητούντων αστυνομικών. Τη Νέα Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει στην Επιτροπή ο κ. Θ. Μπούρας, τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δ. Παπαδημούλης, το ΠΑΣΟΚ ο κ. Γ. Μανιάτης, τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο κ. Κ. Γιοβανόπουλος, τη Χρυσή Αυγή ο κ. Α. Γρέγος, τη Δημοκρατική Αριστερά ο κ. Δ. Αναγνωστάκης και το ΚΚΕ ο κ. Σ. Χαλβατζής. Στην ίδια Επιτροπή θα προσκληθούν να μετάσχουν, ο αντιπρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου , κ. Γιώργος Γιαγλής και ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, πρόεδρος του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα μετάσχουν, επίσης, η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, κ. Αγγελική Θεοφιλοπούλου, η αρεοπαγίτης κ. Δημητρούλα Υφαντή, και ο σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Νικόλαος Μηλιώνης.
Νέες περικοπές στη Βουλή εξετάζει ο Μεϊμαράκης
Στο μεταξύ, την πρόθεσή του να προβεί σε περαιτέρω περικοπές του προϋπολογισμού της Βουλής ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Ο κ. Μεϊμαράκης έχει μάλιστα ήδη ενημερώσει σχετικά και τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ενώ στο ίδιο πλαίσιο, υπήρξε και συνεννόηση με τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως, Ν. Δένδια, προκειμένου να μειωθεί η αστυνομική δύναμη της Βουλής, «στο απολύτως αναγκαίο». Η Βουλή απασχολεί περί τους 350 ένστολους που καλύπτουν καθημερινά 4 βάρδιες ενώ ήδη ο Πρόεδρος της Βουής έχει ζητήσει από τον φρούραρχο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ να προχωρήσουν άμεσα σε μελέτη προκειμένου να διευκρινιστεί πόσοι αστυνομικοί απαιτούνται για την φύλαξη. Στο μεταξύ, τη Δευτέρα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η επερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για την απόπειρα εξωδικαστικού συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία Siemens, η οποία είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί αύριο.
Τέρμα στις προσλήψεις συγγενών με εντολή πρωθυπουργού
Εξάλλου, εντολή στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης για απαγόρευση προσλήψεων από τους κρατικούς λειτουργούς συζύγων και συγγενών μέχρι και δευτέρου βαθμού έδωσε ο Αντ. Σαμαράς μετά το σάλο που ξέσπασε από τις προσλήψεις συγγενικών προσώπων τους στις οποίες προχώρησαν οι κ.κ. Τραγάκης και Πολύδωρας. Η εντολή αυτή επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι η ευνοϊκή μεταχείριση που εμφανίζονται να επιφυλάσσουν ανώτατοι «γαλάζιοι» κοινοβουλευτικοί παράγοντες σε συγγενείς τους, έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου, με τον Αντ. Σαμαρά να επιχειρεί να μπει τέλος σε αυτό το καθεστώς που δυστυχώς έχει εδραιωθεί εδώ και πολλά χρόνια στον κρατικό μηχανισμό με προφανέστατα πλέον τα καταστροφικά αποτελέσματά του. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΓΓΚ: «Ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, έδωσε εντολή στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ώστε να αναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα πρωτοβουλία, η οποία θα αφορά στο καθεστώς προσλήψεων μετακλητών δημοσίων υπαλλήλων». Συγκεκριμένα, συνεχίζει η ανακοίνωση, «πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι η θεσμοθέτηση απαγόρευσης προσλήψεων συζύγων και συγγενών μέχρι και δευτέρου βαθμού, για το σύνολο των κρατικών λειτουργών που δύνανται να προσλαμβάνουν μετακλητούς δημοσίους υπαλλήλους». Προφανώς η οργή που προκάλεσε στην κοινή γνώμη ο διορισμός από τον Βύρωνα Πολύδωρα, -την μια και μοναδική μέρα που ήταν πρόεδρος της Βουλής-, της κόρης του ως μετακλητής υπαλλήλου κατέδειξε στον κ. Σαμαρά ότι οι αντοχές της κοινωνίας σε τέτοια φαινόμενα -ακόμη και αν αυτά δυστυχώς αποτελούσαν καθεστώς για πολλά χρόνια- είναι εν καιρώ βαθιάς κρίσης και ανέχειας πολύ περιορισμένες έως μηδενικές. Με το νέο ανάλογο κρούσμα λοιπόν που αφορούσε το διορισμό συγγενικού προσώπου του α΄ αντιπροέδρου της Βουλής Ι. Τραγάκη, χτύπησε προφανώς συναγερμός στον Μέγαρο Μαξίμου για αποφασιστική δράση προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διασυρμός του πολιτικού κόσμου. Ειδικότερα, ο α΄ αντιπρόεδρος, σύμφωνα με την σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 381/7.8.2012, έκανε τέσσερις προσλήψεις μετακλητών στο γραφείο του. Μάλιστα στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, όπως αναφέρει το «Βήμα», κυκλοφορεί εντόνως ότι ο κ. Τραγάκης έχει «βολέψει» στο παρελθόν και άλλα συγγενικά του πρόσωπα στην Βουλή, όπως τη θυγατέρα του το 2004 κ.ά. Σημειώνεται, ότι στην πρόσληψη τεσσάρων μετακλητών στο γραφείο του προέβη και ο ε΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Λ. Γρηγοράκος (ΦΕΚ 363/30.7.12) χωρίς ωστόσο να πρόκειται για συγγενικά του πρόσωπα.