Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η συνάντηση Μητσοτάκη με βραβευμένο 13χρονο από Θεσσαλονίκη

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε ο 13χρονος Δημοσθένης Δεσποτίδης που διακρίθηκε σε διεθνή διαγωνισμό ποίησης

Μια διαφορετική συνάντηση είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον 13χρονο Δημοσθένη Δεσποτίδη από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος πέτυχε μια εξαιρετική διάκριση σε διεθνή διαγωνισμό ποίησης: «Ήθελα πολύ να σε γνωρίσω. Μας έκανες περήφανους ως χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Δημοσθένης Δεσποτίδης απέσπασε στον παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης του ιδρύματος «Never Such Innocence», με έδρα το Λονδίνο, με ένα «Ποίημα Έμπνευσης» στην κατηγορία Bonus Strand 75 «A fight for freedom» (ηλικίες 11-14 ετών), το πρώτο βραβείο έχοντας αφήσει πίσω του 4.000 συμμετοχές από 44 χώρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως ανέφερε στον πρωθυπουργό ο 13χρονος, δεν κατάφερε να παραλάβει ο ίδιος το βραβείο του λόγω των δυσκολιών που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού και η παραλαβή έγινε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο 13χρονος εξήγησε στον κ. Μητσοτάκη πώς ξεκίνησαν όλα, πριν από μερικά χρόνια: «Διάβαζα βιβλία και έκανα περιλήψεις. Έγραφα στιχάκια βάσει γεγονότων της ζωής μου, για φίλους, οικογένεια...», ανέφερε για να προσθέσει πως «κάποιες φορές αυτά είχαν ομοιοκαταληξία, άλλες όχι. Τα κρατούσα πάντα».

Όσον αφορά δε τη μελλοντική του πορεία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είπε πως ενδιαφέρεται να ακολουθήσει τον τομέα των Διεθνών Σχέσεων στις προπτυχιακές σπουδές του και να σταδιοδρομήσει στο Διπλωματικό Σώμα. Και ότι το γεγονός πως γνωρίζει ήδη τέσσερις γλώσσες θα είναι ένα πρόσθετο προσόν για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Ο κ. Μητσοτάκης και ο 13χρονος Δημοσθένης μίλησαν για τους αγαπημένους τους ποιητές ενώ ο νεαρός περιέγραψε τη διαδικασία που ακολουθεί για να γράψει κάποιους στίχους: «Όταν μου έρχεται μια ιδέα, την σημειώνω. Δεν προγραμματίζω κάτι».

«Είναι ώριμη η ματιά σου και μπορώ να σε ενθαρρύνω προτρέποντας να συνεχίζεις να δίνεις χαρά πρώτα απ' όλα σε εσένα, ανοίγοντας ένα παράθυρο στον δικό σου εσωτερικό κόσμο», κατέληξε ο πρωθυπουργός με τον 13χρονο να εύχεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνεχίσει με την ίδια πορεία προσθέτοντας πως και εκείνος είναι νικητής καθώς έχει διαχειριστεί εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις με μεγάλη επιτυχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να κατακτήσει την κορυφή χρειάστηκε να υπερκεράσει το εμπόδιο του υψηλού ανταγωνισμού καθώς ο διαγωνισμός προσέλκυσε 4.000 συμμετοχές από 44 χώρες ανά τον κόσμο.

Ο εν λόγω διαγωνισμός ποίησης, εικαστικών, τραγουδιού και ομιλιών για ηλικίες 9-18 ετών διοργανώθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του ιδρύματος «Never Such Innocence» με το Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα. Το φετινό θέμα του διαγωνισμού είχε τίτλο «Impact of Conflict on Communities» (Οι Επιπτώσεις των Συρράξεων στις Κοινωνίες) με αφορμή τα 75χρονα από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πιο συγκεκριμένα στην κατηγορία 2019/2020 Competition Bonus Strands «A fight for Freedom» (Μάχη για την Ελευθερία) εστιάστηκε φέτος η προσοχή στις χώρες της Κοινοπολιτείας, οι οποίες συνέβαλαν ουσιαστικά με στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική ενίσχυση, στο πλευρό της Μεγάλης Βρετανίας. Σ' αυτή την κατηγορία και συγκεκριμένα στη συνεισφορά των ανθρώπων της Αφρικής και της Καραϊβικής, έλαβε μέρος ο 13χρονος μαθητής, ο οποίος υποδέχθηκε την είδηση της βράβευσής του με πολλή χαρά.

«Μάθαμε μέσω email που μας έστειλε το ίδρυμα για το βραβείο και ο Δημοσθένης, όπως κι όλοι μας, χάρηκε πολύ. Αυτό όμως που τον χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν το γεγονός ότι εκπροσώπησε επάξια τη χώρα του. Αισθάνθηκε υπερήφανος ως Έλληνας», είχε δηλώσει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η μητέρα του νεαρού μαθητή Μαργαρίτα Βαρθολομαίου. «Η ποίηση τον βοηθάει να εκφράζει τις απόψεις και τα συναισθήματά του», σημειώνει η κ. Βαρθολομαίου και εξηγεί πως ο γιος της αγαπά την ιστορία και τον πολιτισμό και από μικρό παιδί είναι «βουτηγμένος» στα βιβλία.

Από την πλευρά του, ο 13χρονος στην είδηση της βράβευσής του δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τις «συνοδοιπόρους» του σ' όλη αυτή τη διαδικασία. «Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε δύο σπουδαίες κυρίες στην Ελίνα Τσαλικόγλου, καθηγήτρια Αγγλικών του Campion School καθώς και στην μητέρα μου Μαργαρίτα Βαρθολομαίου, οι οποίες με ενέπνευσαν και με ενεθάρρυναν! Χωρίς αυτές τίποτα δεν θα ήταν εφικτό!», λέει χαρακτηριστικά.

Το ίδρυμα «Never Such Innocence» ξεκίνησε ως φιλανθρωπικός οργανισμός εορτάζοντας το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, με την υιοθέτηση εργασιών για τα παιδιά και τους νέους ευρύτερα στους προαναφερόμενους τομείς. Κατ' αυτόν τον τρόπο ενδυνάμωσε τις φωνές των παιδιών και των νέων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Από το 2019 και μετά, το ίδρυμα επέκτεινε το πεδίο ενδιαφέροντός του, συμπεριλαμβάνοντας συρράξεις κάθε μορφής σε όλο τον ρου της Ιστορίας.

Οι εργασίες όλων των νικητών του φετινού διαγωνισμού, απ' όλες τις κατηγορίες, έχουν συμπεριληφθεί σ' έναν ειδικό διαδικτυακό οδηγό- βιβλίο επιτυχόντων, το οποίο προλόγισε ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ