Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Μητσοτάκης: 6 εξαγγελίες για την άμυνα και 12 για την οικονομία από Θεσσαλονίκη

12 μέτρα 6,8 δισ. για την οικονομία – Έξι παρεμβάσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

Μία «διαφορετική ομιλία, όπως διαφορετικές είναι οι συνθήκες, εστιασμένη στην οικονομία και στην άμυνα», πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι απαιτούνται άμεσα βραχυπρόθεσμα μέτρα, με κοινό σύνθημα «αυτοπεποίθηση στην άμυνα, στην υγεία και την οικονομία».

Ξεκινώντας από το μέτωπο των ελληνοτουρκικών ο πρωθυπουργός τόνισε πως «στις απειλές και τα συνθήματα η Ελλάδα αντιπαρατάσσει λογική κι επιχειρήματα», ανακοινώνοντας 6 άμεσες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της άμυνας:

 • 18 γαλλικά αεροσκάφη Ραφάλ με ταυτόχρονη αντικατάσταση των Μιράζ ενισχύουν την αποτρεπτική ισχύ
 • Τέσσερις νέες φρεγάτες στο Πολεμικό Ναυτικό και τέσσερα ελικόπτερα
 • Το δυναμικών των Ενόπλων Δυνάμων ανανεώνεται με πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών
 • Επαναξιολογείται όλο το πλαίσιο της θητείας και εκπαίδευσης
 • Ενεργοποιείται η αμυντική βιομηχανία με στρατηγικό επενδυτή στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά- Ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ
 • Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν τη θωράκιση από κυβερνοεπιθέσεις

«Δίπλα στην αγωνία και την ανασφάλεια ανατέλλει ταυτόχρονα μια νέα αυτοπεποίθηση, μια νέα εθνική αισιοδοξία, ότι μαζί κράτος και πολίτες θα τα καταφέρουμε και ότι θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατοί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Μια νέα εθνική αισιοδοξία ότι μαζί κράτος και πολίτες θα τα καταφέρουμε και τώρα. Κι ότι θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατοί», τόνισε.

Επισήμανε μάλιστα ότι κατά την περυσινή αντίστοιχη ομιλία του κανείς δεν φανταζόταν τι θα επακολουθούσε. «Η υγειονομική κρίση χτύπησε όλο τον πλανήτη».

Υπογράμμισε όμως στο σημείο αυτό και τα πολλά επίπεδα στα οποία κλήθηκε να ανταποκριθεί η χώρα μας με την παράλληλη ένταση των μεταναστευτικών ροών.

«Μία η προτεραιότητα για τα σταθερά βήματα στο ασταθές περιβάλλον φθινοπώρου, γιατί τίποτε πλέον στον κόσμο δεν είναι ίδιο με χθες», επεσήμανε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανέφερε  ότι η Ελλάδα βρίσκεται παγκοσμίως στην 111η θέση αντί στην 63η ως προς την αναλογία θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού που ήταν στην πρώτη φάση της πανδημίας που «πολιορκεί τον πλανήτη με διπλή κρίση υγείας- οικονομίας».

«Το κυβερνητικό σχέδιο, οι οδηγίες των ειδικών, η υπευθυνότητα των πολιτών μάς έκαναν πράγματι πρωταγωνιστές στην άμυνα κατά του ιού», τόνισε ο πρωθυπουργός.

O Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «οι κλίνες ΜΕΘ που διπλασιάστηκαν και έγιναν 1000 θα γίνουν 1200 έως το τέλος του έτους. Παρακολουθούμε κάθε εβδομάδα πάνω από 20 υγιειονομικούς δείκτες πριν από την λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Απευθύνω τον σεβασμό μου στο σύστημα υγείας και τα στελέχη του. Έβγαλαν ασπροπρόσωπη την πατρίδα μας και ανέδειξαν το εθνικό μας φιλότιμο και σας ευχαριστώ και πάλι».

Επισήμανε μάλιστα ότι «κι όταν η οικονομία ξαναλειτούργησε διαχειρίστηκε σωστά το νέο κύμα».

Τις 12 πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της οικονομίας, ανακοίνωσε ακολούθως ο πρωθυπουργός με στόχο όπως δήλωσε την προστασία της απασχόλησης και της παραγωγικής δραστηριότητας και την προστασία του εισοδήματος, κάνοντας λόγο για φορολογική ελάφρυνση της εργασίας και διαφύλαξη της παραγωγικής δράσης.

Αναλυτικά ανακοίνωσε:

 1. μείωση τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και εργοδοτών για το 2012 (από 39,6 στο 36,7%) και έτσι ανοίγει ο δρόμος για νέες προσλήψεις.
 2. κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα και αγρότες για ένα χρόνο.
 3. θεσμοθέτηση καινοτόμου προγράμματος επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας, το κράτος θα καλύπτει για έξι μήνες τις εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου, με τον όρο να μην μειώνονται οι θέσεις εργασίας, ενώ αν προσλαμβάνεται άνεργος θα υπάρχει επιπλέον οικονομική στήριξη – ώθηση στις επιχειρήσεις.
 4. το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία επεκτείνεται έως το τέλος του 2020 επέκταση της προσωρινής αναστολής συμβάσεων σε τομείς όπως εστίαση, αθλητισμός, Πολιτισμός, κλπ
 5. κύκλος ευνοϊκής χρηματοδότησης για μικρές επιχειρήσεις με την επιστρεπτέα προκαταβολή, θα περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις. Θα υπάρξει και τέταρτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής.
 6. μέτρο υπερ-αποσβέσεως για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, ένεση ρευστότητας επενδύσεις και παραγωγικότητα, μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
 7. συνταξιούχοι καταβολή τον Οκτώβριο αναδρομικών ποσών για το 11μηνο 2015-2016 και μέχρι το Δεκέμβρη θα πιστωθούν επιπλέον ποσά.
 8. κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας.
 9. για τους απασχολούμενους κλάδων που χτύπησε ο κορονοϊός αναβάλλεται έως και τον Απρίλιο του 20121 κάθε οφειλής.
 10. επέκταση για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε εστίαση, θεάματα, κλπ
 11. η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό έως το τέλος του 2020, το 2021 θα υπάρξει νέο πλαίσιο στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν.
 12. παρατείνονται για δίμηνο όλα τα επιδόματα ανεργίας και μειώνεται από 100 σε 50 τα απαιτούμενα ένσημα για να καλυφθούν και οι εποχιακά εργαζόμενοι.

Συνολικά όπως ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης 7δις είναι το συνολικό κόστος του προγράμματος δράσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ