Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτική

Νέες συγχωνεύσεις σχολείων εξετάζουν στο υπουργείο Παιδείας

Νέες συγχωνεύσεις σχολείων εξετάζουν στο υπουργείο Παιδείας
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Με νέες συγχωνεύσεις σχολείων -αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα σε σχέση με πέρυσι- θα προσπαθήσει το υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κενών διδακτικών θέσεων για την επόμενη χρονιά. Ήδη προχωρά σε διερεύνηση των όποιων δυνατοτήτων υπάρχουν, μέσα από την πλήρη καταγραφή του εκπαιδευτικού «χάρτη» με αριθμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου ζητάει, με έγγραφο του, από τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέχρι τις 19 Οκτωβρίου να καταχωρήσουν ηλεκτρονικά στο Σύστημα Καταγραφής (Survey) του υπουργείου τις προτάσεις-εισηγήσεις τους για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς τους. Ζητάει, ακόμη, να πάρουν εγγράφως τη γνωμοδότηση των δημοτικών συμβουλίων των περιοχών τους για προτάσεις που έχουν κατατεθεί σχετικά με θέματα σχολικών μεταβολών (ίδρυση, προαγωγή, συγχώνευση, υποβιβασμό, κατάργηση και μετατροπές). Το υπουργείο ενδιαφέρεται κυρίως για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων, τον αριθμό των μαθητών, την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, την χιλιομετρική απόσταση που  διανύουν οι μεταφερόμενοι μαθητές και τις κτιριακές υποδομές. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του κ. Παπαθεοδώρου, στόχος είναι η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και η εφαρμογή των καινοτόμων παιδαγωγικών προγραμμάτων σε εξοπλισμένες και επαρκώς επανδρωμένες σχολικές μονάδες.

Αντίθετοι οι εκπαιδευτικοί

Οι εκπαιδευτικοί (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ) με δεδομένες τις δυσμενείς διαπιστώσεις, για την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς, των συγχωνεύσεων την προηγούμενης χρονιάς, υπογραμμίζουν κατηγορηματικά ότι δεν θα ανεχτούν, σε καμιά περίπτωση, ένα νέο κύκλο συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολικών μονάδων και οργανικών θέσεων.  Όπως υπογραμμίζουν οι εκπαιδευτικοί η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, στις 21-12-2011 τους είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει νέος κύκλος συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολείων για το σχολικό έτος 2012-2013.  Η ηγεσία του υπουργείου ωστόσο από την πλευρά του διαβεβαιώνει ότι φέτος δεν θα γίνουν συγχωνεύσεις της έκτασης που έγιναν κατά την περυσινή χρονιά και ότι «απλά θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε με στόχο να δημιουργηθούν και περισσότερα ολοήμερα σχολεία». Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι ο εξορθολογισμός των υποδομών, η καλύτερη αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού και η εφαρμογή καινοτόμων παιδαγωγικών προγραμμάτων, ενώ σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, το υπουργείο επιχειρεί να περιορίσει τα κενά που εμφανίζονται κάθε χρόνο στα σχολεία.

Διαψεύδονται τα περί αξιολόγησης εκπαιδευτικών

Εξάλλου, το υπουργείο Παιδείας διαψεύδει όλα τα δημοσιεύματα που είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. «Με αφορμή δημοσιεύματα σε Ηλεκτρονικά ΜΜΕ για "αποκλειστικές" πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Επιτροπής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου που έχει συστήσει το υπουργείο Παιδείας επισημαίνεται ότι οι εργασίες της Επιτροπής βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχει κατατεθεί καμία τελική πρόταση» αναφέρεται σε δήλωση που έκανε σήμερα Τρίτη ο αρμόδιος για το θέμα ειδικός γραμματέας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας κ. Σωτήρης Γκλαβάς. «Το πόρισμα της Επιτροπής, μόλις ολοκληρωθεί, θα δοθεί στη δημοσιότητα μαζί με τα πορίσματα του διαλόγου -μέσω ερωτηματολογίου- με την εκπαιδευτική κοινότητα και του οποίου η προθεσμία συμπλήρωσης, από όσους εκπαιδευτικούς επιθυμούν, λήγει στις 15 Οκτωβρίου. Θα επακολουθήσει, όπως έχει ανακοινωθεί, διαβούλευση με συνδικαλιστικούς φορείς καθώς και με άλλους φορείς της Εκπαίδευσης, πριν το υπουργείο καταθέσει την τελική ολοκληρωμένη πρότασή του για την αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού έργου» αναφέρει ο κ. Γκλαβάς στη δήλωση του.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτική

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Νέες συγχωνεύσεις σχολείων εξετάζουν στο υπουργείο Παιδείας

ΔΗΜΑΡ: Θετική η παρουσία της Μέρκελ, αλλά χωρίς πολιτικές δεσμεύσεις