Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τροπολογία για άμεσες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Έως και την 28η.2.2021, παρατείνονται σειρά μέτρων του υπουργείου Υγειάς εφόσον «εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού COVID-19». Με τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας δύναται να μετακινεί για χρονικό διάστημα 3 μηνών, με δυνατότητα παράτασης έως και 6 μήνες, ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό και όσους υπηρετούν με σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (Ι.Δ.O.X.) στους τομείς φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας «από νοσοκομεία, κέντρα υγείας ή υγειονομικούς φορείς, φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αρμοδιότητάς του σε νοσοκομεία (Ν.Π.Δ.Δ, Ν.Π.Ι.Δ., στρατιωτικά, πανεπιστημιακά), ισχυρά πληττόμενων περιοχών από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19 και χώρους, που έχουν συμβατικά ή αναγκαστικά διατεθεί προς το Δημόσιο για τις ανάγκες αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας».

Σύμφωνα με τις διατάξεις που κατατέθηκαν ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας δύναται να μετακινεί για χρονικό διάστημα 3 μηνών, με δυνατότητα παράτασης έως και έξι 6 μήνες, προσωπικό του ΕΚΑΒ σε ισχυρά πληττόμενες περιοχές από τη διάδοση του κορονοϊού COVID-19 με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας. «Μη συμμόρφωση με το περιεχόμενο της απόφασης μετακίνησης του ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού ή του προσωπικού του ΕΚΑΒ, να μετακινηθεί ή να εκτελέσει υπηρεσία συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα».

Επίσης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας μπορεί να εντάσσεται στο δυναμικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των νοσοκομείων και κάθε οργανικής μονάδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εθελοντικό ή συμβατικά ή αναγκαστικά διατιθέμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και να του ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας. «Η ανάθεση των καθηκόντων του προσωπικού αυτού μπορεί να αφορά σε ιατρικά, νοσηλευτικά, ή βοηθητικά καθήκοντα διαφορετικά της ειδίκευσής του λόγω έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης συνδρομής στη δημόσια υγεία από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19».

Επίσης, συστήνονται στα νοσοκομεία της χώρας: 500 οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ., 300 θέσεις εξειδικευόμενων ιατρών στο γνωστικό αντικείμενο της εξειδίκευσης στην εντατική νοσηλεία και 1.000 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οργανικές θέσεις του κλάδου ΤΕ Φυσικοθεραπείας.

 «Οι ως άνω θέσεις συστήνονται για τη στελέχωση με εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των κλινών νοσηλείας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) των νοσοκομείων της χώρας, πέραν των υφισταμένων» αναφέρει άλλη διάταξη.

Επίσης με άλλη διάταξη παρατείνεται η δυνατότητα αναγκαστικής διάθεσης τουριστικών καταλυμάτων έως την 30η.11.2020. «για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού COVID-19, εφόσον αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο».     

Επίσης, για χρονικό διάστημα έως την 28η.2.2021 και εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διάδοσης κορονοϊού, μπορεί να διατάσσεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, «η αναγκαστική διάθεση στο δημόσιο για κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), επιμέρους χώρων ιδιωτικών θεραπευτηρίων, δομών υγείας και παρόχων υπηρεσιών υγείας, καθώς και ιδιωτικών νοσοκομείων και θεραπευτηρίων εν συνόλω, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19, εφόσον αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με διαφορετικό τρόπο».

  Ο υπουργός Υγείας, έχει ακόμη τη δυνατότητα με απόφασή του, «να εντέλλεται την αναγκαστική δέσμευση στο Δημόσιο της χρήσης ολόκληρου ιδιωτικού θεραπευτηρίου ή νοσοκομείου καθώς και όλων των παρεπόμενων ιατρικών, νοσηλευτικών και βοηθητικών υπηρεσιών, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου, από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19».

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή μετά τη παρουσίαση της τροπολογίας του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια, που προβλέπει μεταξύ άλλων την άμεση πρόσληψη 300 μόνιμων γιατρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και την αναγκαστική διάθεση ιδιωτικών κλινικών στο ΕΣΥ. Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, οι γιατροί θα ενταχθούν στο σύστημα υγείας από τη Δευτέρα και θα επεκταθεί η δυνατότητα σε όσους ειδικευόμενους το επιθυμούν να υπηρετήσουν το ΕΣΥ.

    Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ο υπουργός Υγείας, με παρρησία, τόλμη και θάρρος, αποφάσισε νωρίς μέσα στην κρίση να πάρει ακόμα μια φορά τέτοια μέτρα, που ελπίζουμε ότι θα έχουμε απαγορευτικό για μικρότερο χρονικό διάστημα από άλλες χώρες, θα κοστίσει λιγότερες ζωές από τις χιλιάδες ζωές που κόστισε στο εξωτερικό, θα κοστίσει στην οικονομία μας πολύ λιγότερο, γιατί ελπίζουμε μπαίνοντας νωρίς σε ένα λοκντάουν να βγούμε νωρίτερα από αυτό, και ότι θα επιστρέψουμε σε μια μερική κανονικότητα, όπως για 5 μήνες ήμασταν ανοικτοί, όταν λίγες ευρωπαϊκές χώρες είχαν το προνόμιο να λειτουργεί η οικονομία τους με τα προβλήματα του ιού.

    Γιατί σήμερα και όχι προ μηνών; Αυτό είναι το αμείλικτο ερώτημα των πολιτών και των γιατρών για την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνησή σας, αντείπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης: Η ιστορία θα γράψει για εσάς κε Κικίλια ό,τι και η τροπολογία σας: ότι είστε πολιτικά "εκπρόθεσμοι". Έντονη κριτική άσκησε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια, όταν και οι νέες ΜΕΘ στον "Ευαγγελισμό" δεν είναι δικό της έργο, αλλά δωρεά της Βουλής. Οι ΜΕΘ που λέτε ότι στελεχώνετε, έπρεπε να είναι στελεχωμένες από καιρό, "και μην περιμένετε να αγκαλιάσουμε τις ανακοινώσεις σας σαν να είναι στην ώρα τους.." είπε η κα Λιακούλη.

    Απαντώντας στον κ. Ραγκούση που μίλησε για γιγαντιαία ευθύνη της κυβέρνησης για το ότι η χώρα μπαίνει σε μια μεγάλη τραγωδία, ο υπουργός Υγείας ζήτησε από την αντιπολίτευση να σεβαστεί το έργο της Πολιτείας και των γιατρών που έχουν σώσει πάρα πολλές ζωές. "Καλό είναι να μάθετε ότι σε καιρούς κρίσης πάμε όλοι μαζί" είπε ο κ. Κικίλιας, που επέκρινε τους λίγους - όπως είπε - που μένουν στη γωνία, μίζεροι και μεψίμοιροι για τα "ψηφαλάκια".

    Τέλος για την κριτική, ότι ήταν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει το ΕΣΥ στην τύχη του, είπε ότι προσλήψεις επτά χιλιάδων στελεχών νοσηλευτικού προσωπικού, δημιουργία εκατοντάδων νέων ΜΕΘ με στόχο τις 1.200 και προμήθεια μηχανημάτων κλπ, που έγιναν το τελευταίο διάστημα, "δεν έχει ξαναδεί το ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ