Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός - ECDC: Μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με «πράσινες» περιοχές η Ελλάδα

Τα θετικά επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα αποτυπώνει ο χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων

Τα θετικά επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα αποτυπώνει ο χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και φυσικά της ΕΕ.

Στο χάρτη που αφορά το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο από 1 έως 14 Ιανουαρίου, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει περιοχές της στο «πράσινο» και το μεγαλύτερο μέρος της είναι στο «κίτρινο», όταν η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών παραμένει στο «κόκκινο». Συγκεκριμένα, στο «πράσινο» βρίσκονται περιοχές της Ηπείρου, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα.

Στο «πράσινο» βρίσκεται, εξάλλου, ολόκληρη η Ελλάδα και στο χάρτη με το δείκτη θετικότητας, με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να παραμένει στο «κίτρινο». Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα λιγότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους για την ίδια χρονική περίοδο.

w14-145506w01covid19eueeasubnationalcombinedtraffic.jpg

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών για την ανταπόκριση των εμβολίων στη μετάλλαξη του κορωνοϊού, απάντησε πως αυτό που ξέρουμε είναι η ανακοίνωση της Pfizer ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα μπορεί να ανταποκριθεί το εμβόλιό της σε τέτοιου τύπου μεταλλάξεις.

Σχετικά με την πανδημία και αν θα ανοίξουν και πως τα σχολεία και το λιανεμπόριο δέχθηκε πολλές ερωτήσεις. Ο κ. Ταραντίλης ανέφερε ότι η κυβέρνηση συλλέγει τα δεδομένα, τα δίνει στους ειδικούς και εκείνοι εισηγούνται. Επισήμανε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα σήμερα σε σύγκριση με εκείνα στις 14.12.2020 όταν άνοιξε η αγορά με τη μέθοδο click away, είναι καλύτερα. "Θα τα δώσουμε στην Επιτροπή, θα τα αναλύσει και θα εισηγηθεί", συνέχισε σημειώνοντας ότι ένας μήνας lockdown στοιχίζει περίπου 3 δισ. ευρώ και ίσως περισσότερα.

Μετά από ερώτηση αν υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων σε βιομηχανικές ζώνες, είπε ότι δεν έχει προκύψει επισήμως τέτοιος συσχετισμός.

"Η κυβέρνηση δεν θα πει ποτέ "ή οικονομία ή παιδεία" είπε μετά από παρεμφερή ερώτηση, αναφέροντας ότι ιδανικό θα ήταν να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα και ιδανικά όλα. Επ' αυτού επανέλαβε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλύτερα σε σχέση με τις 14 Δεκεμβρίου και ειδικά για το λιανεμπόριο ανέφερε ότι "οι ειδικοί θα μπορούσαν σίγουρα να εξετάσουν το click away".

Ερωτηθείς αν ο σχεδιασμός είναι ίδιος για περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και αν αποκλείεται να ληφθεί ξανά απόφαση στο μέλλον για να κλείσουν τομείς που ανοίγουν, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δίνει στην επιτροπή τα δεδομένα και εκείνη εισηγείται. "Μην έχουμε αυταπάτες. Δεν θα ζήσουμε μηδενικά κρούσματα όπως στο παρελθόν. Θέλουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση να μην ξεφύγει και με ασφάλεια να ανοίγουμε οικονομία και παιδεία", υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα δήλωσε ότι αποτελεί εικόνα ντροπής ο ξυλοδαρμός του σταθμάρχη του Μετρό στην Ομόνοια, διαβεβαίωσε ότι οι δράστες θα συλληφθούν και ανακοίνωσε ότι τα μέτρα επιτήρησης θα αυξηθούν.

Τα κρούσματα σήμερα (14/1) στην Ελλάδα 

Σταθερά κοντά στα 600 παραμένουν τα κρούσματα κορωνοϊού σήμερα στη χώρα όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα καταγράφονται 599 κρούσματα, με 328 διασωληνωμένους ασθενείς σε ΜΕΘ, ενώ ακόμη 33 νεκροί προστίθενται στη μαύρη λίστα των θυμάτων που φτάνουν πλέον τους 5.387.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 599 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 147283, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5682 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 44815 (30.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

328 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 227 (69.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1006 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 33 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5387 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3183 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Ως προς τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, στην πόλη της Θεσσαλονίκης καταγράφονται 69 νέα.

Αναλυτικότερα τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στις Περιφερειακές ενότητες ως εξής:

Αττική 228

Ειδικότερα στην Αττική:

- Ανατολική Αττική 34

- Βόρειος Τομέας Αθηνών 24

- Δυτική Αττική 29

- Δυτικός Τομέας Αθηνών 34

- Κεντρικός Τομέας Αθηνών 50

- Νότιος Τομέας Αθηνών 25

- Πειραιάς 31

- Νήσοι 1

Θεσσαλονίκη 69

Αιτωλοακαρνανία 10

Αργολίδα 11

Αρκαδία 3

Αχαΐα 22

Βοιωτία 16

Δράμα 2

Έβρος 19

Εύβοια 11

Ηλεία 2

Ημαθία 8

Ηράκλειο 2

Θάσος 1

Θήρα 1

Ιωάννινα 4

Καβάλα 1

Κάλυμνος 1

Καρδίτσα 3

Καστοριά 3

Κέρκυρα 1

Κιλκίς 11

Κοζάνη 26

Κορίνθια 8

Λακωνία 5

Λάρισα 20

Λασίθι 3

Λέσβος 5

Μαγνησία 9

Μεσσηνία 3

Ξάνθη 9

Πέλλα 1

Πιερία 20

Ρέθυμνο 1

Ροδόπη 2

Σέρρες 16

Σποράδες 1

Τρίκαλα 16 (όπου σημειώνεται ότι περιλαμβάνονται κρούσματα προηγούμενου χρονικού διαστήματος λόγω καθυστερημένης δήλωσης στο Μητρώο COVID-19)

Φθιώτιδα 4

Φλώρινα 1

Φωκίδα 1

Χαλκιδική 8

Χανιά 3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ