/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}
«Οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο να εφαρμοστούν και να αποδώσουν», τόνισε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο περιοδικό Newsweek, συμπληρώνοντας πως το ζητούμενο είναι «η καλή διακυβέρνηση, η αλλαγή της δομής της κυβέρνησης, ώστε να καταστεί περισσότερο διαφανής, ικανή και αποτελεσματική».
Παραδέχθηκε πως «οι μεταρρυθμίσεις είχαν καθυστερήσει πολύ» και σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, ωστόσο υπήρξε και μια από τις πλέον κακοδιοικούμενες». Κληθείς να σχολιάσει την παρατήρηση ότι «οι περισσότεροι Έλληνες δεν βλέπουν όραμα μιας περισσότερο δυναμικής Ελλάδας μετά τις αλλαγές», ο κ. Παπανδρέου είπε πως «αυτή τη στιγμή ο κόσμος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Τα δραστικά μέτρα μας είναι ακόμη πολύ πρόσφατα και ο κόσμος αισθάνεται το βάρος». Πρόσθεσε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι πλέον το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. «Κινούμαστε γρήγορα», είπε, «στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης όλων των κλειστών επαγγελμάτων, από εταιρείες φορτηγών μέχρι φαρμακεία, όπου καρτέλ και μονοπώλια διατηρούν τις τιμές υψηλές, την ποιότητα της εξυπηρέτησης χαμηλή και επιπλέον βρίσκονται υπό τόσο ασφυκτικό έλεγχο, ώστε οι νέοι δεν έχουν πρόσβαση για εργασία σε αυτούς τους τομείς».
Ερωτηθείς ποια είναι πιο σημαντική και πλέον μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο συνταξιοδοτικό, προσθέτοντας πάντως πως μακροπρόθεσμα θα φανούν τα οφέλη από την αναμόρφωση του κράτους, «συμπεριλαμβανομένης της μάχης κατά της γραφειοκρατίας και υπέρ της διαφάνειας».
«Μερικούς μήνες πριν», συνέχισε, «δεν γνωρίζαμε καν πόσους δημοσίους υπαλλήλους έχουμε. Τώρα διαθέτουμε πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή των καθηκόντων και των προσόντων τους. Το σύστημα υγείας επίσης ψηφιοποιείται, γεγονός που θα περικόψει τους χρηματισμούς και θα αυξήσει τη διαφάνεια».
Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις κινήσεις που έχουν γίνει για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας πως «αλλάξαμε το φορολογικό σύστημα και επιβαρύναμε περισσότερο τους πιο εύπορους».
Επισήμανε ότι γίνονται προσπάθειες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και αναφέρθηκε στις δορυφορικές φωτογραφίες και τη δημοσιοποίηση ονομάτων επιφανών φοροφυγάδων. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει όλες τις φορολογικές δηλώσεις στο Διαδίκτυο. Τέλος, έκανε αναφορά στην «μικρή αλλά σημαντική αύξηση των εξαγωγών φέτος» λέγοντας ότι «οι ελληνικές εταιρίες αρχίζουν να γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές και προσανατολίζονται στις διεθνείς αγορές».