Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανατροπή με το πρώτο προνόμιο για εμβολιασμένους – Επιβράβευση ανά περιοχή

Η απόφαση που ανακοίνωσε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς

Εδώ και μέρες έχει ανοίξει για τα καλά η κουβέντα περί «προνομίων» για τους εμβολιασμένους, με τις πιθανές διευκολύνσεις – όπως τις αποκαλεί η κυβέρνηση – να τοποθετούνται στο απώτερο μέλλον. Ωστόσο, χθες η ανακοινώσεις για χαλάρωση των μέτρων εισήγαγαν στη ζωή μας τα πρώτα έμμεσα προνόμια για εμβολιασμένους.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αποφασίστηκε η επανέναρξη για τις εμποροπανηγύρεις μόνο σε περιφερειακές ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Επί του ζητήματος, το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί και θα ανακοινωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Η μεγάλη είδηση ωστόσο είναι το γεγονός πως οι επιστήμονες και η κυβέρνηση προχωρούν στο άνοιγμα μιας δραστηριότητας με βάση το συλλογικό ποσοστό των εμβολιασμένων μίας ολόκληρης περιοχής, ουσιαστικά «επιβραβεύοντας» την συγκεκριμένη περιφέρεια με βάση το γεγονός πως προχωρά η «οχύρωσή» της προς το τείχος της ανοσίας.

Έτσι, δεν μπορεί να αποκλειστεί τα περίφημα προνόμια των εμβολιασμένων να επεκτείνονται και σε ολόκληρη την περιοχή τους – με βάση το ποσοστό εμβολιασμού ανά πόλη ή περιφέρεια – και στη συνέχεια.

Τι θα ισχύει για τα καφέ μπαρ και εστιατόρια

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε σχετική νομοθετική ρύθμιση, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα δώσει το δικαίωμα στα εστιατόρια που το επιθυμούν, να δέχονται στους εσωτερικούς τους χώρους μόνο εμβολιασμένους πελάτες.

Ωστόσο, πέραν των εστιατορίων, τα προνόμια για τους εμβολιασμένους ενδέχεται να επεκταθούν και σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις ακόμη και γήπεδα.

Τζανάκης: Πρέπει να πάμε σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Όπως ανέφερε είναι σημαντικό ότι ο πρωθυπουργός ανήγαγε τον εμβολιασμό ως πρώτη εθνική η προτεραιότητα στην χώρα και οι υπόλοιποι πολιτικοί παράγοντες πρέπει να σταθούν σε αυτό.

Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να πάμε σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς καθώς και να υπάρχει διαχείριση των φόβων εκείνων που ακόμα το σκέφτονται και διστάζουν. Πρότεινε δε να μπουν στο «παιχνίδι» οι οικογενειακοί γιατροί για να βοηθήσουν σε αυτή την διαχείριση και τον εμβολιασμό καθώς όπως είπε πρόκειται για οικεία πρόσωπα και τα άτομα νιώθουν εμπιστοσύνη. 

Μάλιστα, τόνισε την υποχρεωτικότητα των εμβολίων ειδικότερα για τον στενό κρατικό πυρήνα που είναι κρίσιμος για τις υπηρεσίες της χώρας. «Δεν νοείται πυροσβέστης, στρατιώτης, γιατρός, εκπαιδευτικός να μην είναι εμβολιασμένος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων είπε πως δεν προτιμά τον όρο προνόμια αλλά μίλησε για «διαφορετική συμπεριφορά» προς τους εμβολιασμένους εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν κουβάλανε κίνδυνο για τους υπόλοιπους.

Γεωργιάδης: «Κλειδί» για την εργασία ο εμβολιασμός

Αναφερόμενος στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ομάδες πληθυσμού πλην των υγειονομικών και της ΕΜΑΚ, ο υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε πως ο εμβολιασμός είναι «κλειδί» για την εργασία.

«Χθες ήρθε στο γραφείο μου ένας μεγάλος ξενοδόχος και μου έθεσε το ζήτημα ότι ένα μικρό κομμάτι του προσωπικού δεν θέλει να εμβολιαστεί. Καταλήξαμε ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τους εργαζομένους ότι για την ασφάλεια της επιχείρησης θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναλάβει και τις συνέπειες της αποφάσεως του. Δεν μπορεί μια επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει γιατί ένας υπάλληλος θέλει να ασκήσει το δήθεν δικαίωμά του να μην εμβολιαστεί. Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση», σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ